Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:05 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 8.2.97

Η Συντονιστική Πανθεσσαλική Επιτροπή των Αγροτών, κάλεσε τους αγρότες να παραστούν σήμερα μαζικά στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην οδό Φαρσάλων, κατά μήκος της Εθνικής στο ύψος των Μικροθηβών. Νωρίτερα ο κ. Θανάσης Νασίκας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, είχε δηλώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να κλείσουν τον εθνικό δρόμο. Στο μεταξύ, παραταγμένα στις αερογέφυρες Αιγινίου και Ν. Μαλγάρων, επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών, παραμένουν τα τρακτέρ αγροτών των περιοχών αυτών, χωρίς οι κάτοχοί τους να κάνουν γνωστό αν σκέπτονται να προχωρήσουν σε κλείσιμο δρόμων. Σήμερα αγρότες της επαρχίας Λαγκαδά θα συναντηθούν στο χωριό Στίβος, προκειμένου να αποφασίσουν για τις περαιτέρω αγωνιστικές ενέργειές τους.

"Η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα συνεχίσει να τα παίρνει εφαρμόζοντας τους νόμους και το Σύνταγμα για την ομαλή πορεία και λειτουργία της χώρας. Οι εκβιασμοί δεν πρόκειται να γίνουν με κανένα τρόπο δεκτοί". Αυτό δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της γενικής γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Αναφερόμενος στα μπλόκα των αγροτών ο κ.Σημίτης τόνισε ότι είναι ακραία και αυταρχική μορφή διαμαρτυρίας -η οποία γίνεται από ελάχιστα πρόσωπα- με στόχο να καταργηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους.

Εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις κοινωνικές ομάδες που διεκδικούν, τις ημέρες αυτές, με απεργιακές κινητοποιήσεις καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης κάνει λόγο για ''νέο αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης απέναντι στην αγωνιζόμενη αγροτιά'' και για ''ωμή τρομοκρατία της κυβέρνησης απέναντι σε κάθε δίκαια αγωνιστική κινητοποίηση'', που όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ''θυμίζουν άλλες <<μαύρες>> εποχές''. Το Συνδικάτο Καπνεργατών-Καπνεργατριών του Νομού Θεσσαλονίκης αναφέρει σε ανακοίνωσή του: ''Εχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση της βίας και της ωμής τρομοκρατίας, που επιδιώκει να τσακίσει όλο το συνδικαλιστικό κίνημα και κάθε φωνή διαμαρτυρίας, προκειμένου να στρώσει το έδαφος για το πέρασμα πιο αυταρχικών και σκληρών αντιλαϊκών μέτρων''.

''Η Ελλάδα έχει τηρήσει όλα όσα προβλέπονται από την Ενδιάμεση Συμφωνία'', τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική επερώτηση βουλευτών του ΣΥΝ και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα Σκόπια, που ακολουθούν μια παρελκυστική πολιτική μέχρι τώρα, θα τηρήσουν με τη σειρά τους όλα όσα προβλέπονται στο άρθρο 5 της Συμφωνίας, βοηθώντας έτσι στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. ''Εχουμε προχωρήσει'', τόνισε ο κ.Παπανδρέου, ''σε διμερείς οικονομικές, πολιτικές, εμπορικές και άλλες συμφωνίες με το κράτος των Σκοπίων. Παράλληλα η επενδυτική παρουσία της χώρας μας είναι πολύ σημαντική, όπως η πρόσφατη ελληνορωσική επένδυση του υδροηλεκτρικού σταθμού''.

Ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η πρώτη φάση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Βουλγαρία, που περιλάμβανε 700 τόνους αλεύρι και οργανώθηκε από την κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε και το κόστος της δαπάνης για την αγορά του, από τους Μύλους Θράκης. Η αποστολή διεκπεραιώθηκε, μετά από πρόταση του Υπουργείου Εξωτερικών, από τη Νομαρχία Έβρου, επειδή, όπως επισήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νομάρχης Έβρου, Γιώργος Ντόλιος, που ήταν και επικεφαλής της αποστολής, ο νομός Έβρου, έχει υπογράψει εδώ και καιρό Πρωτόκολλο Συνεργασίας σε διάφορους τομείς με την Περιφέρεια Χασκόβου, περιοχή στην οποία δόθηκε η σημερινή ανθρωπιστική βοήθεια. Αναφερόμενος στη διαδικασία παράδοσης των αλεύρων, που μεταφέρθηκαν με 28 νταλίκες, ο κ. Ντόλιος σημείωσε πως η υποδοχή από πλευράς Βουλγάρων, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Χασκόβου Αγκελ Νταϊντένωφ, ήταν πολύ καλή και έγινε παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στη Σόφια, κ. Καρακάση, της Ελληνίδας Προξένου στη Φιλιππούπολη, κ. Στεφανίδου, και των συνεργατών τους.

Συλλαλητήριο για την Παιδεία πραγματοποιήθηκε με οργανωτές το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, τις τοπικές ΕΛΜΕ και τους συλλόγους διδασκάλων. Στη συγκέντρωση που έγινε στο χώρο μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, μίλησαν ο Πρόεδρος του ΕΚΘ, Ηλίας Κοντόπουλος, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Κίτσιος, ο γενικός γραμματέας Νίκος Λαμπούδης και εκπρόσωποι των διδασκαλικών συλλόγων και των φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ.

O πληθωρισμός τον μήνα Ιανουάριο κυμάνθηκε στο 6,8% παρουσιάζοντας αισθητή πτώση σε σχέση με τον Δεκέμβριο που κυμάνθηκε στο 7,5%. Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια ο πληθωρισμός πέφτει κάτω από το 7%, γεγονός που εκτιμάται ως ιδιαίτερα θετικό σε ότι αφορά στην πορεία της οικονομίας της χώρας μας και τη σύγκλισή της με τις οικονομίες των Ευρωπαϊκών κρατών.

Την άρση του τραπεζικού απορρήτου της δημοσιογράφου Έλλης Στάη αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, μετά από σχετική πρόταση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ισίδωρου Ντογιακού. Το σκεπτικό της πρότασης αυτής βασίζεται στο ενδεχόμενο, μέρος των λογαριασμών του πρώην υπουργού Τουρισμού Διονύση Λιβανού να έχουν περάσει στους λογαριασμούς της δημοσιογράφου.

Συνεχίζεται η εγκατάσταση αγωγών χαμηλής πίεσης στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αποφευχθούν κυκλοφοριακές επιβαρύνσεις λόγω της ανακατασκευής της Λεωφόρου Νίκης. Το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα θα εγκατασταθούν αγωγοί πολυαιθυλενίου στο πρώτο τμήμα της Λεωφόρου Νίκης από την οδό Στρατηγού Καλάρη μέχρι την οδό Βογατσικού.

Περιοδεία στη Φθιώτιδα, πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Ο κ. Τσοβόλας θα επισκεφθεί τον Αγιο Κωνσταντίνο, έπειτα τα Καμένα Βούρλα και στη συνέχεια τον Μώλο. Αμέσως μετά θα μεταβεί στη Στυλίδα, όπου θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο, ενώ το απόγευμα στις 19:30 θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στη Λαμία. Το βράδυ θα μιλήσει σε συνεστίαση της πολιτικής οργάνωσης του ΔΗΚΚΙ Λαμίας.

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισε να προχωρήσει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, εφόσον η κυβέρνηση , όπως τονίζει το Διοικητικό Συμβούλιο, "συνεχίσει να μην δίνει λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας". Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της Ο.Β.Σ.Θ., επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στο 24ωρο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις 17 Φεβρουαρίου.

Με μια σπάνια έκθεση που περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από παλιούς κινηματογράφους της Θεσσαλονίκης, της περιόδου 1912-1917, τα ντοκουμέντα των μεγάλων κινηματογραφιστών της Μακεδονίας, αδελφών Μανάκη, καθώς και όλο το υλικό για την ιστορία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος εγκαινίασε χθες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη το πρώτο Μουσείο Κινηματογράφου στην Ελλάδα. Όπως σημείωσε ο κ.Βενιζέλος, μιλώντας κατά την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης, με το νομοσχέδιο για την πολιτιστική ανάπτυξη που προωθεί στη Βουλή το Υπουργείο Πολιτισμού, το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ''θα καταστεί αυτοτελής οργανισμός, αυτοτελές νομικό πρόσωπο, που θα εξυπηρετείται δικούς του σκοπούς και θα συνεργάζεται στενά με το συγγενικό του θεσμό, τον παραδοσιακό θεσμό της Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που ανήκει στη Θεσσαλονίκη και έχει μόνιμη έδρα τη Θεσσαλονίκη''.

Μιά νέα έκθεση απόλυτα εναρμονισμένη με την παγκόσμια τάση για καλύτερη ποιότητα ζωής των παιδιών, θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη από τη 1 έως τις 3 Μαρτίου. Πρόκειται για την 1η Έκθεση Παιδικών-Βρεφικών Ειδών και Παιχνιδιών, ''KINDERLAND'', που θα πραγματοποιηθεί σε μία έκταση 6.000 τετραγωνικών μέτρων στα περίπτερα 3 και 17 της HELEΧPO. Mία έκθεση στην οποία οι εμπορικοί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να βρουν κάθε είδος που αφορά στην ένδυση και τα παιχνίδια των παιδιών. Συγκεκριμένα στην 1η ''KINDERLAND'', θα εκτεθούν, παιδικά και νηπιακά ρούχα, παιδικά κρεβατάκια και καροτσάκια, βρεφικά είδη, καθίσματα αυτοκινήτου, καθώς και ορισμένα είδη παιχνιδιών. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει να την επισκεφτούν έμποροι από τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, καθώς και από τις άλλες βαλκανικές χώρες.

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καμιά πληροφορία για αντικατάσταση του απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Μπίτι, ούτε και για αντικατάσταση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζου. Αντίθετα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, σε σχετικό πρόσφατο δελτίο των Ηνωμένων Εθνών, ο Νοτιοκορεάτης πρώην υπουργός Εξωτερικών, καταγράφεται ως ο επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού για το Κυπριακό.

Την πεποίθηση ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς, δεν αλλοιώνουν την πολιτική για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Παράλληλα, ο κ. Κασουλίδης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με τις απόψεις τόσο του Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστοφιά, όσο και του Προέδρου της Ένωσης Δημοκρατών, Γιώργου Βασιλείου, σύμφωνα με τις οποίες "η επιδίωξη της λύσης του Κυπριακού θα είναι επιδίωξη, η οποία θα επιτευχθεί με πολιτικά μέσα και μόνο".

Δεν βρέθηκε κανένας τραυματίας, που να σχετίζεται με το επεισόδιο που δήθεν συνέβη στη γραμμή αντιπαράταξης, κοντά στο χωριό Λουρουτζίνα. Αυτό προέκυψε μετά από έρευνες των αρχών ασφαλείας, τόσο σε νοσοκομεία, όσο και σε ιδιωτικές κλινικές.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κεντροδεξιά "Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων" κατέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που είχε λάβει πριν από δυο ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΔ, Αλεξάντερ Μπόζκοφ. Η απόφαση αυτή της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΕΔΔ εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η ανάλυση και η αντιμετώπιση βλαβών στους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι το θέμα που απασχολεί Βούλγαρους και Ιάπωνες ειδικούς που συναντώνται στη Σόφια. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος της ιαπωνικής κυβέρνησης για την βελτίωση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών των χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Η υπόθεση του Σιντζάν εξακολουθεί να μονοπωλεί τον ενδιαφέρον της τουρκικής κοινής γνώμης, καθώς, όπως έγινε γνωστό, στις 25 Φεβρουαρίου θα συζητηθούν στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση οι προτάσεις μομφής που κατέθεσαν ξεχωριστά οι αρχηγοί του Αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Μπουλέντ Ετζεβίτ και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϋκάλ. Στο μεταξύ, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", στην Κωνσταντινούπολη συνελήφθη ο διευθυντής ειδήσεων της εφημερίδας "Σελάμ", Νουρεντίν Σιρίν, με την κατηγορία ότι προμήθευσε τα πόστερς των ηγετών των τρομοκρατικών οργανώσεων "Χαμάς" και "Χεζμπολλάχ", που είχαν αναρτηθεί κατά την επίμαχη ισλαμιστική εκδήλωση στο Σιντζάν.

Εκατό χιλιάδες πιστόλια CZ διαμετρήματος 9 mm παρέδωσε η τσέχικη οπλοβιομηχανία "Ζμπρογιόφκα" στην τουρκική αστυνομία Emmiyiet. Όπως αναφέρει σχετικά η εφημερίδα της Πράγας "Πράβο", η πενταετής συνεργασία με την τουρκική αστυνομία καθιερώθηκε μετά από διαγωνισμό, στον οποίο έλαβε μέρος και η ιταλική εταιρεία Berreta, καθώς και οι αμερικανικές Smith & Wesson και Ruger.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι και χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σήμερα στη χώρα ενώ τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ανατολικά. Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί με βαθμιαία εξασθένιση και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 μέχρι 5 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Saturday, 8 February 1997 - 8:30:44 UTC