Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:31 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ -10.2.1997

Απο το απόγευμα χθες απομακρύνθηκαν από τον κόμβο των Μικροθηβών στην εθνική οδό Θεσσαλονικης - Αθηνών και τα τελευταία τρακτέρ που παρέμεναν εκεί. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε αγροτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή και καθηγητών, οικοδόμων και εργαζομένων διαφόρων κλάδων που εκφράζουν την συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών. Με το ψήφισμα που διαβάστηκε στη συγκέντρωση οι αγρότες διατύπωσαν την επιθυμία να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με άλλες μορφές, όπως χαρακτηριστικά είπαν, ενώ το επόμενο ραντεβού που έδωσαν ήταν στο Κιλλελέρ στις αρχές Μαρτίου. Ο Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Γιάννης Πατάκης δήλωσε ότι οι αγρότες φεύγουν ικανοποιημένοι, με ψηλά το κεφάλι και υποσχόμενοι ότι θα ξανάρθουν σύντομα όταν η Συντονιστική Επιτροπή το αποφασίσει.

Συνεχίστηκε και χθες η ενημέρωση των αγροτών απο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης. Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης υπογράμμισε την ανάγκη ανασύνταξης των δυνάμεων στον αγροτικό χώρο ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι ο τρόπος κινητοποιήσεων μιας μικρής μειοψηφίας αγροτών δεν βοηθά τους ίδιους. Οι υφυπουργοί Γεωργίας Βασίλης Γερανίδης και Δημήτρης Σωτηρλής σημείωσαν ότι η κυβέρνηση έκανε αυτό που όφειλε να κάνει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου προϋπολογισμού. "Πρέπει να πούμε όχι στην κοινωνική απομόνωση των αγροτών", δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος κατέκρινε τη χρήση των τρακτέρ ως μέσων επιβολής βίας. Για λαϊκισμό κατηγόρησε τη ΝΔ, η Υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, από τη Λάρισα καθώς και για το ότι ακολουθεί μια πολιτική που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας. Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, διερωτήθηκε "αν θέλουν ένα αγρότη εξαρτημένο από ένα ανύπαρκτο κρατικό προϋπολογισμό ή θέλουν ένα αγρότη που να μπορεί να στηρίζεται με αξιοπρέπεια στο εισόδημά του, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες;". Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση επέλεξε ένα αποτελεσματικό τρόπο που ήταν μή βίαιος σε αντίθεση με την απειλή χρήσης βίας στην οποία δυστυχώς προσέφυγαν ορισμένοι αγρότες.

Την τέταρτη εβδομάδα των κινητοποιήσεών τους αρχίζουν σήμερα οι καθηγητές οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας. Την Τρίτη θα ψηφίσουν στις γενικές τους συνελεύσεις και την Τετάρτη θα καθορίσουν οριστικώς την περαιτέρω στάση τους. Παράταση της απεργίας της αποφάσισε και η Διδασκαλική Ομοσπονδία το Προεδρείο της οποίας συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με τον Υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη, παρουσία και του υφυπουργού Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη. Σαρανταοκτάωρη απεργία για τις 12 και 13 Φεβρουαρίου και τριήμερη για τις 19, 20 και 21 προαναγέλλει με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτικών Κρατικών Παιδικών Σταθμών.

Νέος κύκλος επαφών για το Κυπριακό αρχίζει από την επόμενη εβδομάδα καθώς ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Χαν Σουνγκ Τζου ο οποίος ήδη βρίσκεται στην Αγκυρα φτάνει αύριο στην Αθήνα. Τη χώρα μας θα επισκεφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα. Στο μεταξύ επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο κοινοτικός επίτροπος αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ στις 26-28 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το BBC, κατά την παραμονή του στην Κύπρο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Λήγει σήμερα η προθεσμία παραλαβής των σημάτων των τελών κυκλοφορίας και όπως διευκρίνιστηκε αρμοδιως δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση. Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων που θα συλλαμβάνονται απο μεθαύριο χωρίς το σήμα των τελών θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ισότιμο με το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν για τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

Κινητοποιούνται οι φορείς αλλά και οι απλοί πολίτες στη βόρεια Ελλάδα, για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς το βουλγαρικό λαό. Ήδη, έντονη κινητικότητα υπάρχει στη Μακεδονία και τη Θράκη, από δήμους, νομαρχίες και ιερές μητροπόλεις, για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, μετά την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει 700 τόνους αλεύρων και 1000 τόνους καλαμποκιού. Η πρώτη φάση της βοήθειας διεκπεραιώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Έβρου, που μετέφερε στη γειτονική χώρα και παρέδωσε στην Περιφέρεια Χασκόβου, 700 τόνους αλεύρων, ενώ η δεύτερη φάση της βοήθειας που θα αφορά στην αποστολή των 1000 τόνων καλαμποκιού, θα πραγματοποιηθεί και πάλι από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Έβρου στα μέσα της προσεχούς εβδομάδας. Μετά το τέλος και της αποστολής αυτής, όπως δήλωσε, στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο νομάρχης Έβρου, Γιώργος Ντόλιος, θα αρχίσει η συγκέντρωση τροφίμων από τη Νομαρχία, και πιθανόν από τις δύο ιερές μητροπόλεις του Νομού, Αλεξανδρούπολης και Διδυμότειχου - Ορεστιάδας, καθώς επίσης και από όσους δήμους εκδηλώσουν ανάλογο ενδιαφέρον.

Συνομιλίες με τον ομόλογό του Σανκέρ Νταγιάλ Σάρμα, τον πρωθυπουργό Ντεβ Γκουτο, τον αντιπρόεδρο της Άνω Βουλής, υπουργούς και αξιωματούχους της κυβέρνησης θα έχει στο Νέο Δελχί ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης ο οποίος αρχίζει από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Ινδία. Επίσης, κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο κ.Κληρίδης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της χώρας. Τον Πρόεδρο της Κύπρου συνοδεύουν στην Ινδία ο υπουργός Εξωτερικών Α.Μιχαηλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Κασουλίδης και ο διευθυντής εθιμοτυπίας του υπουργείου Εξωτερικών Π.Ιωαννίδης.

Παρουσία του προέδρου της κυπριακής βουλής, Σπύρου Κυπριανού και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, τελέστηκε σήμερα το πρωί παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο και τον Χριστό ενώπιον της δακρυροούσης Παναγίας της Παραμυθιάς, στη Ιερά Μονή Κύκκου. Εξάλλου, ο ιερέας της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο Μάμμαρι, ανέφερε ότι είχε διαπιστώσει χθες πως τρεις εικόνες στην εκκλησία του χωριού επίσης δάκρυζαν. Πρόκειται για δύο εικόνες της Παναγίας και μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου και όπως ανέφερε ο ιερέας, τα δάκρυα ευωδίαζαν μύρο.

Την άποψη ότι το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δε θα επηρεάσει τις σχέσεις της Ελλάδος με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας εκφράζει ο Πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα" ο Σέρβος Πρόεδρος επισημαίνει ότι μεταξύ των δύο χωρών συντρέχουν όλοι οι λόγοι και οι προϋποθέσεις που αφορούν και το παρελθόν και το παρόν και φυσικά και το μέλλον, για βαθύτατες φιλικές σχέσεις. Εκφράζει δε την άποψη ότι οι βαθύτατοι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών, δεν πρόκειται να τεθούν σε κίνδυνο λόγω του ονόματος, αλλά ούτε και για κάποιον άλλο λόγο, που πιθανώς να σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη βαθιά της ανησυχία για τη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία εκφράζει η δανική βουλή σε ψήφισμα που ενέκρινε μετά από την τρίωρη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, με πρωτοβουλία των κομμάτων Ενωτική Λίστα και Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. "Το κοινοβούλιο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και στρέφεται κατά των προσπαθειών της τουρκικής κυβέρνησης να λύσει το κουρδικό ζήτημα κυρίως με χρήση στρατιωτικών μέσων", τονίζεται στο ψήφισμα.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενας νεκρός και τριάντα τραυματιες,σύμφωνα με πληροφορίες απο τα Τίρανα, είναι ο θλιβερός απολογισμός των επεισοδίων που σημειώθηκαν χθές το βράδυ στην αλβανική πρωτεύουσα και στην Αυλώνα.Τα επεισόδια άρχισαν όταν χιλιάδες εξαγριωμένων κατοίκων του Αυλώνα, που έχασαν τις οικονομίες τους στις παρατράπεζες ,απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση όσων είχαν συλληφθεί απο την αστυνομία σε προηγούμενες διαδηλώσεις.Σλύμφωνα με τις πληροφορίες ακούστηκαν πυροβολισμοί,αλλά δεν εχει διευκρινιστεί ακόμη, εάν οι τραυματισμοί προήλθαν απο αυτούς.

"Τα αίτια της κρίσης στη Βουλγαρία είναι πολιτικά και συνταγματικά", ισχυρίστηκε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, κατά τη διάρκεια διάσκεψης με θέμα "Ο φιλελευθερισμός κατά της οικονομικής κρίσης", που διεξάγεται στη Σόφια. Ο κ.Ζέλεφ υπεραμύνθηκε και πάλι των θέσεών του για αλλαγή του πολιτεύματος της χώρας σε Προεδρική Δημοκρατία και χαρακτήρισε ως "επικίνδυνη αυταπάτη" να πιστεύει κανείς ότι η ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση μέσω των πρόωρων γενικών εκλογών θα βγάλει τη Βουλγαρία από την κρίση.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Monday, 10 February 1997 - 7:30:24 UTC