Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:14 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 11.2.97

Για "αριστερό και δεξιό ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο το μέλος του εκτελεστικού γραφείου του κινήματος Παν.Οικονόμου,αναφερόμενος στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις διάφορων κοινωνικών ομάδων."Το ΠΑΣΟΚ είναι ενιαίο" απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ.Ρέππας.

Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγούνται οι συνομιλίες του υπουργείου Παιδείας με τους εκπαιδευτικούς.Ο κ.Αρσένης αρν'ηθηκε να δεχθεί το προεδρείο της ΟΛΜΕ υποστηρίζοντας ,ότι ο διάλογος εξαντλήθηκε και υπάρχει κομματική σκοπιμότητα στη συνέχεια της απεργίας.Σήμερα και αύριο συνεδριάζουν οι γενικές συνελεύσεις των καθηγητών ,αλλά και των δασκάλων και των νηπιαγωγών για να αποφασίσουν τη συνέχιση ή όχι της απεργίας.

Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, καθως και η χωροθέτηση του Μουσείου Γουλανδρή, ήταν τα κύρια θέματα τα οποία απασχόλησαν τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, κ.κ Κώστα Λαλιώτη και Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου. Τόσο ο κ. Λαλιώτης, όσο και ο κ. Βενιζέλος κατέστησαν σαφές, σε δηλώσεις τους μετά την συνάντηση, ότι το πρόγραμμα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων είναι σημαντικό και είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα που εκτελεί η κυβέρνηση. Επισης υπογράμμισαν ότι με την ανάδειξη του προγράμματος αυτού, αναδεικνύεται η ταυτότητα και η φυσιογνωμία της πόλης, ενώ αναπτύσσεται και ο τουριστικός τομέας. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων,αποτελεί ένα αρχαιολογικό, πολιτισμικό και περιβαλλοντικό πάρκο περίπου 7.000 στρεμμάτων, οι εργασίες του οποίου διεξάγονται και απο τα δύο Υπουργεία. Σύμφωνα με αποφαση των δύο Υπουργών, προκειται να ενεργοποιηθεί μια ανώνυμη εταιρεία, ένας ενδιάμεσος φορέας με την επωνυμία "Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων". Πάντως τα δύο Υπουργεία θα διατηρήσουν την ευθύνη τους, κατά το μέτρο της αρμοδιότητας τους.

Επανέρχεται στο θέμα της εκπαίδευσης και τα προβλήματα της, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, με νέα επίκαιρη ερώτηση του προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο οποίος στην ώρα του Πρωθυπουργού, την προηγούμενη Παρασκευή, επέλεξε να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις. Εξάλλου, με άλλη επίκαιρη ερώτησή του ο κ. Τσοβόλας αναφέρεται στους πρόσφατους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κάνει λόγο για δολιοφθορά στα γεωργικά μηχανήματα από κρατικά όργανα και ρωτά τον Πρωθυπουργό αν θα λάβει πρωτοβουλία για αποκατάσταση των ζημιών.

Την αντίθεσή του στην κατάργηση της προσωποκράτησης για τα συμβατικά χρέη προς τους ιδιώτες που προβλέπεται από τη ''Διεθνή Σύμβαση της Νέας Υόρκης'', την οποία κύρωσε μετά από 31 χρόνια η Βουλή των Ελλήνων, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Ο Σύλλογος αφού κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ''δεν τόλμησε να θίξει το ιδιαίτερα κρίσιμο πρόβλημα της προσωποκράτησης ιδιωτών για τα συμβατικά χρέη προς το Δημόσιο'', την καλεί να λάβει άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη των εμπορικών συναλλαγών και την αύξηση της αξιοπιστίας των εμπορικών πράξεων, προωθώντας την αναμόρφωση του Εμπορικού Κώδικα και εκσυγχρονίζοντας το Πτωχευτικό Δίκαιο.

Σε δίκη παραπέμπονται σημερα, στο Β' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, μετά από τρεισήμισι περίπου χρόνια, ο ιδιοκτήτης του ιδιωτικού ΤΕΛ ''Πυθαγόρας'', Γιώργος Καπλανίδης και η διευθύντρια Καλλιόπη Καπλανίδου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι, νόθευσαν το περιεχόμενο των γραπτών των απολυτήριων εξετάσεων της περιόδου Ιουνίου 1993, ορισμένων σπουδαστών της σχολής τους ή αλλοίωσαν την πραγματική βαθμολογία τους, ώστε να πετύχουν την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ, χωρίς εξετάσεις, ''λόγω υψηλής βαθμολογίας''.

Θετικότερη στάση στο κυπριακό πρόβλημα, αναμενόταν και εξακολουθεί να αναμένεται από το νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, χωρίς να παραγνωρίζονται οι δυσκολίες που ενδεχομένως αντιμετωπίζει. Αυτό τόνισε ο προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, διατύπωσε ''σοβαρές παρατηρήσεις'', πάνω στο περιεχόμενο της επιστολής του Γ.Γ. του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Επίθεση δέχθηκε χθες το πλοίο "Carribean Gueen" απο ελικόπτερα της πολεμικής αεροπορίας της Σρι Λάνκα. Το υπό κυπριακή σημαία πλοίο, σύμφωνα με πληροφορίες του τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας της Κύπρου, κτυπήθηκε κατά λάθος, από τα ελικόπτερα, σε μια προσπάθεια να το συλλάβουν, μετά από πληροφορίες ότι μετέφερε παράνομο οπλισμό και πυρομαχικά. Οπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ειδήσεων, στο πλοίο επέβαιναν αντάρτες της οργάνωσης "Ταμίλ", οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν με μικρό σκάφος, το οποίο χτυπήθηκε από πλοία του πολεμικού ναυτικού και ανατινάχθηκε. Πάντως δεν διευκρινίστηκε πόσα άτομα επέβαιναν σε αυτό.

Διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας φέρεται να χρησιμοποιούν στα ταξίδια τους στο εξωτερικό κορυφαίοι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί και επιχειρηματίες όπως γράφει η εφημερίδα Βατάν η οποία κάνει λόγο για πολιτικό σκάνδαλο. Σύμφωνα με την εφημερίδα στην υπόθεση ενέχονται δύο δικηγόροι, ένας Ελληνοκύπριος και ένας Τουρκοκύπριος που ζουν στο Λονδίνο οι οποίοι εξασφάλιζαν τα διαβατήρια στους Τουρκοκύπριους έναντι σοβαρού αντιτίμου. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το θέμα απασχολεί σοβαρά πολιτικούς και στρατιωτικούς κύκλους της Τουρκίας σε σημείο που να εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί κοινοβουλευτική έρευνα για τους κατόχους παρόμοιων διαβατηρίων.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τρείς είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες απο τις συγκρρούσεις ,που συνεχιζόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών στην πόλη της Αυλώνας, ενώ το BBC μετέδωσε στο ελληνόφωνο πρόγραμμά του ότι τα θύματα των χθεσινών συγκρούσεων είναι τρεις νεκροί. Ο ανταποκριτής του BBC μετέδωσε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται έξω από το αστυνομικό τμήμα της πόλης είναι περικυκλωμένες από διαδηλωτές που ζητούν να τους επιστραφούν τα χρήματα που έχασαν στις παρατράπεζες. Οι δρόμοι της πόλης είναι γεμάτοι από πέτρες και τούβλα που χρησιμοποίησαν οι διαδηλωτές εναντίον των αστυνομικών.

Η νομοθετική επιτροπή της σερβικής Βουλής, κατά τη διάρκεια της χθεσινης της συνεδρίασης, υποστήριξε την πρόταση του προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για αναγνώριση του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών, σύμφωνα με τις συστάσεις της επιτροπής του ΟΑΣΕ. Η πρόταση Μιλόσεβιτς θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή, οπότε και αναμένεται να υιοθετηθεί από το Σώμα του Κοινοβουλίου. Στην σημερινή συνεδρίαση δε θα συμμετέχουν οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού ''Ζάγιεντνο''. Θα συμμετέχουν μόνο οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που αποτελούν το συνασπισμό αυτό. Πορεία διαμαρτυρίας για 80η συνεχή ημέρα πραγματοποίησαν χθες οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, ενώ η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθεί το βράδυ.

Η αντιπολιτευόμενη "Λαϊκή Ενωση" κατέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που είχε λάβει στις 8 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Απρίλιο. Οπως δήλωσε ο συμπρόεδρος της "Λαϊκής Ενωσης" και ηγέτης του "Δημοκρατικού Κόμματος", Στέφαν Σάβοφ, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Στογιάνοφ, κατά πάσα πιθανότητα οι γενικές εκλογές στη Βουλγαρία θα διεξαχθούν στις 19 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έχουν επιστρέψει τόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα, όσο και η κεντροδεξιά "Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων".

Ο υπαρχηγός των σκοπιανών Ενόπλων Δυνάμεων, υποστράτηγος Γιανάκι Μανασιέβσκι συναντήθηκε στη Ρώμη με τον αρχηγό του ιταλικού στρατού, Γκουίντο Βεντουρόνι με τον οποίο συζήτησε το θέμα της ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, το θέμα της ασφάλειας στην περιοχή των Βαλκανίων και την ανάπτυξη των στρατών των δύο χωρών. Η αντιπροσωπεία των Σκοπίων θα επισκεφθεί ορισμένες ιταλικές στρατιωτικές μονάδες και βιομηχανικές εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων στη Βόρεια Ιταλία.

Από το 1984 - οπότε άρχισε τη δράση του, κυρίως στην Νοτιοανατολική Τουρκία, το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) - μέχρι σήμερα, σκοτώθηκαν στην περιοχή, όπου ισχύει ο νόμος εκτάκτου ανάγκης 13.878 μέλη του ΡΚΚ, 4.310 πολίτες και 6.579 στρατιώτες, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στο τουρκικό κοινοβούλιο, η υπουργός Εσωτερικών, Μεράλ Ακσενέρ. Όπως αναφέρει σχετικά η εφημερίδα "Μιλλιέτ", η κ. Ακσενέρ είπε ακόμη ότι, κατά την περίοδο 1987 - 1996 σκοτώθηκαν στην ίδια περιοχή 2.014 στρατιώτες και 86 αστυνομικοί, θύματα δολοφονικών ενεργειών και αιφνιδιων επιθέσεων του ΡΚΚ. Και ενώ οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας κατά των Κούρδων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, το "Τουρκικό Ινστιτούτο Ιστορίας", βρήκε έναν πιο "επιστημονικό" τρόπο για την παραπέρα συρρίκνωση του κουρδικού πληθυσμού.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Tuesday, 11 February 1997 - 7:30:22 UTC