Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:08 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 14.2.97

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι το τέλος τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις είναι οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με πρωτοβουλία των ΕΛΜΕ και των διδασκαλικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης. Η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην πλατεία της Καμάρας και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας, οι διαδηλωτές σταμάτησαν για ένα λεπτό, μπλοκάροντας την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και μετά συνέχισαν μέχρι το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα στην πλατεία Κάννιγγος και οι εκπαιδευτικοί της Αθήνας και διακήρυξαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα μεχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θεσμικά και οικονομικά. Στη συγκέντρωση μετείχαν επίσης οι δάσκαλοι, μαθητές γυμνασίων και λυκείων και μέλη συλλόγων γονέων. Ολοι οι ομιλητές κάλεσαν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της, να επαναλάβει το διάλογο με τους εκπαιδευτικούς και να δώσει λύση στην κρίση που μαστίζει το χώρο της Παιδείας.

"Κανένας φορολογούμενος ο οποίος θα κάνει κάποιο λάθος- κατά την συμπλήρωση του εντύπου Ε9- στην πιστή αντιγραφή των στοιχείων που θα περιγράφουν την θέση του ακινήτου του δεν θα υποστεί καμμία κύρωση. Αντίθετα σε εκείνους που θα αποδειχθεί ότι σκόπιμα προσπάθησαν να παραπλανήσουν τις φορολογικές αρχές θα επιβληθούν πρόστιμα". Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, απαντώντας σε επικαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, σχετικά με την υποχρεωτική συμπλήρωση του εντύπου Ε9 που αφορά τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία και την επιβολή προστίμου σε περίπτωση ελλειπούς συμπλήρωσή του.

"Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη και η χώρα που έχει δεκαπλάσια έως εικοσαπλάσια ανεπτυγμένη ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά". Αυτό επισήμανε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νικόλαος Φαρμάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Απόστολου Τασιούλα, που αναφερόταν στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία "τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν να δικαιολογήσουν την χορήγηση νέων αντιβιοτικών φαρμάκων για τις λοιμώξεις, μόνο αν προηγηθεί αντιβιόγραμμα".

Το θέμα της Εθνικής Αμυντικής Πολιτικής θα αναπτύξει σήμερα το βράδυ ο Ακης Τσοχατζόπουλος, σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Η ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας θα γίνει στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθεί σήμερα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιος αρχηγός του κόμματος Γιώργος Σουφλιάς. Ο κ. Σουφλιάς θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 3μ.μ και στις 7.30' το βράδυ θα συναντηθεί στο ξενοδοχείο "Ηλέκτρα Παλάς" με πρώην βουλευτές της Ν.Δ. από εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.

Ημερίδα μελέτης με θέμα "Η πορεία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης", πραγματοποιείται σήμερα στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα. Την εκδήλωση διοργανώνουν, το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ) και το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Ευραυνών (ΕΚΕΜΕ), με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ στη συζήτηση, που θα γίνει με τη μορφή μιας ευρύτατης στρογγυλής τραπέζης, θα συμμετέχουν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ροζάκης, ο Γενικός Γραμματέας Κοινοτικών Υποθέσεων του υπουργείο Εξωτερικών, Στέλιος Περράκης, ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Τσάτσος, οι καθηγητές των πανεπιστημίων Αθηνών και Θράκης, Π.Κ. Ιωακειμίδης και Κρατερός Ιωάννου και τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, Κ. Παπαδόπουλος και Γ. Μπακατσιάνος.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Αστυνομίας, δεσμεύτηκε ότι κατά τις προσεχείς ημέρες θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, προκειμένου να βρουν λύση για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος των Αξιωματικών της Αστυνομίας, με αύξηση του χορηγούμενου επιδόματος εξομάλυνσης σε ικανοποιητικό για το προσωπικό ύψος.Τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης, προέτρεψαν τον κ. Ρωμαίο να μεριμνήσει ώστε να τροποποιηθούν οι διατάξεις που ρυθμίζουν θέματα μισθολογικών προαγωγών προς την κατεύθυνση - εκτός των άλλων - αποσυμφόρησης της επετηρίδας των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη χορήγηση μεθεπόμενου αποστρατευτέου βαθμού στους βαθμούς του Αστυνομικού Υποδιευθυντή και Αστυνομικού Διευθυντή, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Τα ιδιαίτερα πολιτιστικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά των αμπελουργικών περιοχών της Μακεδονίας και των προϊόντων της καθεμιάς θα παρουσιαστούν στην έκθεση ''Οίνος και Πολιτισμός'' που εγκαινιάζει σήμερα στα Λαδάδικα ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ''Θεσσαλονίκη 1997''. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ειδικού Προγράμματος ''Δρόμοι του Κρασιού- Γαστρονομία'' που ουσιαστικά αποτελεί τη μικρογραφία του πρωτοποριακού τουριστικού προγράμματος ''Δρόμοι του Κρασιού'', που προωθεί ο Οργανισμός σε συνεργασία με την Ενωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας.

Δεν υπάρχει ακόμα κανένα στοιχείο που να σηματοδοτεί κίνδυνο μαζικής εισόδου Βουλγάρων πολιτών στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της Ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια. Από τον Ιανουάριο του 1997 σημειώθηκε μάλιστα μείωση των αιτήσεων για τη χορήγηση βίζας σε Βούλγαρους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για τουριστικούς, εμπορικούς ή άλλους σκοπούς. Ως πιθανότερη αιτία εκτιμάται η πολύ υψηλή για τα δεδομένα της Βουλγαρίας τιμή της βίζας, η οποία διαμορφώνεται σύμφωνα με την τρέχουσα ισοτιμία δολαρίου- λέβα.

"Οι έλεγχοι, οι αποφάσεις και η πολιτική του ελληνικού νηογνώμονα ούτε επηρεάζονται, ούτε ελέγχονται καθοριστικά από πρόσωπα που αναπτύσσουν εμπορική δραστηριότητα στην κατασκευή, στον εξοπλισμό, την επισκευή και εκμετάλλευση των πλοίων". Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σταύρος Σουμάκης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα. Από την πλευρά του, ο κ. Κόρακας, αναφέρθηκε σε εφοπλιστή, ο οποίος όπως υποστήριξε έχει την πλειοψηφία των μετοχών του Νηογνώμονα και ότι από τo 1992 που πέρασε σε χέρια εφοπλιστών, πάνω απο 17 πλοία, τα οποία είχαν χαρτί από αυτόν ότι ειναι αξιόπλοα, βούλιαξαν. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι πολλά από τα πλοία που κυκλοφορούν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν βεβαιώσεις από ξένους νηογνώμονες αλλά μπορούν από τον ελληνικό.

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ο κλάδος του μαρμάρου στην Ελλάδα, που αποτελούσε ανέκαθεν έναν από τους πλέον συναλλαγματοφόρους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Η εξέλιξη της παραγωγής και οι εξαγωγές την τελευταία τριετία έμειναν στάσιμες, και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει έχουν ως αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται προβληματικές ή να βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας οι περισσότερες επιχειρήσεις. "Από τις 4.000 επιχειρήσεις, μόλις οι 10-20 είναι υγιείς, όλες οι υπόλοιπες αντιμετωπίζουν προβλήματα, πολλές μάλιστα κινδυνεύουν να χρεωκοπήσουν", τόνισε σε συνέντευξη τύπου, με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας της 22ης Εκθεσης Μαρμάρου-Ορυκτών-Μηχανημάτων-Εξοπλισμού "MARMIN 97", ο κ. Χρήστος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κλάδου Μαρμάρου Κ.Δ. Μακεδονίας.

Δεν είναι εσφαλμένες οι πληροφορίες τις οποίες είχε απο το Λονδίνο, η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τις οποίες το Υπουργείο Εξωτερικών, προέτρεψε έμμεσα τους Βρετανούς υπηκοόυς να μην επισκεφθούν την Κύπρο. Αυτό υποστήριξε σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν υπόψη τους, κείμενο του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο περιέχει στοιχεία που στην πραγματικότητα επιδεινώνουν την όλη κατάσταση.

Αγνωστο παραμένει αν θα εκδηλωθεί αμερικανική πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτοφ μετά απο συνάντηση που ειχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Γιαννάκη Μάτση. Παράλληλα, χαρακτήρισε θετικό βήμα για τον συντονισμό όλων των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού, τη συνάντηση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καθορισθεί ακόμη η ημερομηνία συνάντησης και ούτε έχει διευκρινισθεί αν θα συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σπύρος Κυπριανού, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, ότι η αγορά των S- 300, από την Κυπριακή Δημοκρατία, θα εντείνει την πιθανότητα σύγκρουσης, κάλεσε τις ΗΠΑ, εάν ενδιαφέρονται για ειρήνη στην Κύπρο, να προωθήσουν την πρόταση για αποστρατικοποίηση του νησιού. Ο κ. Κυπριανού επισήμανε ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, πρέπει να έχει υπόψη ότι η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο με αμερικανικό εξοπλισμό, κατά παράβαση της νομοθεσίας των ΗΠΑ.

"Η Βρετανία δεν πρόκειται να αποδεχθεί άμεσο ή έμμεσο τουρκικό βέτο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Αυτό δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Ντέιβις, απαντώντας σε παρατήρηση του σκιώδους υπουργού Εξωτερικών του Εργατικού Κόμματος, Ρόμπιν Κουκ, ότι η προϋπόθεση της επίλυσης του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα δημιουργούσε τον κίνδυνο να θέσει η Τουρκία θέμα αρνησικυρίας. Ο κ. Ντέιβις επανέλαβε τη θέση ότι η Βρετανία στηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και σημείωσε ότι "το μυστικό για την πρόοδο επί του θέματος είναι να τηρήσει η Βρετανία στάση αμεροληψίας προς τις δύο κοινότητες". Ο Βρετανός υφυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη μείωσης του στρατιωτικού εξοπλισμού και από τις δύο πλευρές. "Μόνο μέσω αυτής της οδού θα υπάρξει μείωση της έντασης", τόνισε και συμπλήρωσε ότι "με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να αναμένονται διεθνείς εγγυήσεις για όλο τον κυπριακό λαό".

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Η Βουλγαρία χρειάζεται βοήθεια. Χαιρετίζουμε κάθε πρωτοβουλία των Ευρωπαίων φίλων μας για οικονομική και άλλη υποστήριξη της χώρας μας". Αυτό δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Στογιάν Στάλεφ, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει έκτακτη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη Βουλγαρία και την Αλβανία.

Η Εφορευτική Επιτροπή του Βελιγραδίου επικύρωσε οριστικά τη νίκη της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι, αναγνωρίζοντας στο συνασπισμό ''Ζάγιεντνο'' 67 από τις 110 έδρες που αριθμεί συνολικά το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πήρε 24 έδρες, το Ριζοσπαστικό Κόμμα του Β.Σέσελι 17 και το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας, 2 έδρες. Οι κινητοποιήσεις φοιτητών και αντιπολίτευσης συνεχίστηκαν και χθες στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα. Είκοσι χιλιάδες φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης. Οι φοιτητές κατέληξαν μπροστά στο κτίριο του τρίτου καναλιού της κρατικής τηλεόρασης, όπου εξέφρασαν την υποστήριξή τους στους δημοσιογράφους του σταθμού αυτού που απολύθηκαν επειδή προ ημερών είχαν τεθεί επικεφαλής των φοιτητικών διαμαρτυριών.

Τουρκικά ψαροκάικα, εμβόλισαν πλοίο της ρωσικής ακτοφυλακής που προσπάθησε να τα εκδιώξει, όταν αυτά παραβίασαν τα χωρικά ύδατα της Γεωργίας, σε βάθος 7,5 χιλιομέτρων. Την είδηση ανέφερε η ρωσική εφημερίδα ''Σιβόντντια'' με τίτλο: ''Η ρωσική ακτοφυλακή χτυπήθηκε με Τούρκους ψαράδες''. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τέσσερα από τα 16 τουρκικά ψαροκάικα που ψάρευαν στην παραπάνω περιοχή, παραβίασαν τα χωρικά ύδατα και στη συνέχεια εμβόλισαν το πλοίο της ρωσικής ακτοφυλακής.

Την ΠΓΔΜ θα επισκεφθεί στις 26 Φεβρουαρίου ο Ιταλός Πρόεδρος, ΄Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας, Κίρο Γκλιγκόρωφ. Την ανακοίνωση αυτή έκανε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Friday, 14 February 1997 - 8:30:23 UTC