Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:54 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 15.2.97

Η δεδομένη τουρκική απειλή και η υποβόσκουσα κρίση στο Αιγαίο συνηγορούν υπέρ εκείνων των επιχειρησιακών προσαρμογών που έχουν τον χαρακτήρα μιας "ευέλικτης ανταπόδοσης", με βάση τις εξελισσόμενες συνθήκες και την ιδιαιτερότητα των πολιτικών αιτημάτων της συγκυρίας. Τα παραπάνω υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την Εθνική Αμυντική Πολιτική της χώρας. Η Ελλάδα, είπε, πρέπει να είναι έτοιμη για μια ευέλικτη ισότιμη ανταπόδοση προς την Τουρκία, σε περίπτωση χτυπήματος από τη γειτονική χώρα, με στρατιωτικά και πολιτικά μέτρα, ώστε να διαμορφώσει ντε φάκτο νέες συνθήκες. Και αυτό για να γνωρίζει η Τουρκία το κόστος οποιασδήποτε ενέργειας σε βάρος της Ελλάδας.

Τη διαπίστωση ότι η κυβέρνηση εξάντλησε όλες τις δυνατότητες για την ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων των δασκάλων και των καθηγητών έκανε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το υπουργικό Συμβούλιο που συζήτησε θέματα κοινωνικού διαλόγου. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να μετατραπεί σε διαρκή και μόνιμη διαδικασία για όλα τα μεγάλα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού. Το υπουργικό Συμβούλιο υπογράμμισε την ανάγκη ο κοινωνικός διάλογος να αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα. "Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι πολίτες της χώρας" είπε ο κ. Ρέππας ο οποίος πρόσθεσε ότι σε αυτή την διαδικασία θα συμμετέχει και το κόμμα με τις δυνάμεις που έχει αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς με την θεσμική τους ιδιότητα. Υπέρ της στήριξης του νέου μισθολογίου τάχθηκε εξάλλου το υπουργικό Συμβούλιο ενώ ο Υπουργός Τύπου το χαρακτήρισε "εκσυγχρονιστική τομή που εισάγει το κίνητρο απόδοσης και καταργεί τα ποικίλα επιδόματα που μέχρι σήμερα δίνονται".

Παμμακεδονικό συλλαλητήριο διοργανώνει τη Δευτέρα η ΟΛΜΕ, στη Θεσσαλονίκη, ενώ την Τετάρτη θα καλέσει τις ΕΛΜΕ να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους. Εξάλλου τη Δευτέρα, οι δάσκαλοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

Οριακές για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε τις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν πραγματοποιηθούν, ο βουλευτής και υποψήφιος για την αρχηγία της, Γιώργος Σουφλιάς, μιλώντας σε εκδήλωση πρώην βουλευτών της στη Θεσσαλονίκη. Γιατί αν δεν τις κερδίσει, όπως είπε, κινδυνεύει να πάψει να είναι κόμμα εξουσίας. Αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του για την αρχηγία, τόνισε ότι στόχος του, αν εκλεγεί θα είναι ένας. Να ενώσει το κόμμα και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, εργαζόμενος με όλες του τις δυνάμεις, χωρίς να κάνει διακρίσεις μέσα στο κόμμα, και να αποτελέσει η Νέα Δημοκρατία μία δύναμη μεταρρύθμισης, υπευθυνότητας, σοβαρότητας και ήθους. Όπως ξεκίνησε όταν δημιουργήθηκε από τον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή. Γιατί ορισμένες φορές έχει παρεκκλίνει αυτής της πορείας. Επισήμανε δε πως θεωρεί ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ξαναγίνει κυβέρνηση, και να δημιουργήσει μία νέα Ελλάδα, όπου θα υπάρχει δικαιοσύνη, θα δρα ευρωπαϊκά, θα είναι στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το όραμα που έχει ο Έλληνας του 2.000 θα το κάνει πραγματικότητα.

Αγωγή κατά της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών της Θεσσαλίας κατέθεσε το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, ζητώντας την καταβολή 600 εκατομμυρίων δραχμών για ζημιές και απώλεια των εισπράξεων από τα διόδια, κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η αγωγή, όπως έγινε γνωστό θα συζητηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο. Από την πλευρά των αγροτών, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, κατηγορούν τη διοίκηση του Ταμείου ότι προβαίνει σ' αυτή την ενέργεια κατευθυνόμενη από την κυβέρνηση, για να κάμψει το αγωνιστικό φρόνιμα των αγροτών και δηλώνουν ότι οι ενέργειες αυτές - όπως και εκείνες του ΟΣΕ και των ΚΤΕΛ σε βάρος τους - δεν πρόκειται να σταματήσουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Σε διάβημα σχετικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν θα προβεί ο πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ, Ανδρος Νικολαΐδης, ύστερα από σχετικές οδηγίες που του δόθηκαν. Αυτό ανακοίνωσε ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου Σπύρος Κυπριανού, τονίζοντας ότι στο διάβημα θα αναφέρεται ότι οι δηλώσεις του κ.Κοέν ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος S-300 από την Κυπριακή Δημοκρατία θα εντείνουν την πιθανότητα σύγκρουσης, δεν βοηθάνε σε τίποτα. Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού οι εκτιμήσεις κυβερνήσεων πρέπει να γίνονται ιδιαιτέρως, γιατί όταν γίνονται δημόσια δεν εκφράζουν πραγματικό φόβο αλλά γίνονται για λόγους τακτικής και εξυπηρετούν κάποιον άλλο σκοπό που είναι κατά τη γνώμη του η άσκηση πιέσεων στην Αθήνα και τη Λευκωσία για το Αιγαίο και την Κύπρο.

Δεν έχουν διαπιστωθεί αλλαγές στο καθεστώς της Αμμοχώστου, διαπίστωσε η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ύστερα από τις απειλές του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για εποικισμό της κατεχόμενης πόλης. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν οποιεσδήποτε αλλαγές στο καθεστώς της Αμμοχώστου. Σύμφωνα με τον κ. Ροκοζέφσκι, υπάρχουν παρατηρητήρια της ΟΥΝΦΙΣΥΠ μέσα στην Αμμόχωστο, ενώ οχήματα της Ειρηνευτικής Δύναμης περιπολούν τους δρόμους της πόλης.

Τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ότι έχει απομακρυνθεί κάθε ενδεχόμενο σύγκρουσης στην Κύπρο, χαρακτήρισε ως σωστή, ο Προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού. Αναφερόμενος στην αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε αυτό το στάδιο περιορίζεται στη μείωση και την εξάλειψη της έντασης, ενώ σημείωσε ότι είναι άγνωστο το αν η αμερικανική κυβέρνηση αναλάβει πρωτοβουλία για το Κυπριακό, παράλληλη με αυτή της Μ. Βρετανίας.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έσπευσε να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Βουλγαρία που πλήττεται από οικονομική κρίση. Επτακόσιοι τόνοι καλαμπόκι έφτασαν χθες στην πόλη Χάσκοβο της Βουλγαρίας με αποστολέα το ελληνικό κράτος. Το μεγαλύτερο μέρος της αποστολής θα χρησιμοποιηθεί για την εκτροφή βοοειδών στην πόλη Μομτσίλγκραντ, ενώ οι υπόλοιποι 200 τόνοι θα παραδοθούν στο Κτηνιατρικό Ινστιτούτο της πόλης Στάρα Ζαγόρα. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης του Χάσκοβο, Όλεγκ Φίλεφ, την επόμενη εβδομάδα στην πόλη αναμένονται άλλοι 300 τόνοι καλαμπόκι από την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Ελλάδα απέστειλε στην περιοχή Χάσκοβο 700 τόνους αλεύρι, που μοιράστηκαν σε 14 παιδικά ιδρύματα και σε δυο στρατιωτικές μονάδες της περιοχής.

Έκρυθμη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Αλβανία καθώς οι διαδηλωτές φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν με αμείωτη ένταση τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έως ότου αποζημιωθούν για τα χρήματα που έχασαν από την κατάρρευση των παρατραπεζών που λειτουργούσαν με το σύστημα της πυραμίδας ενώ παράλληλα ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης. Στην πόλη Φιέρι ξέσπασαν χθες νέες ταραχές μεταξύ διαδηλωτών και οπαδών του Προέδρου Σαλί Μπερίσα. Στις βίαιες συμπλοκές τραυματίστηκαν έξι άτομα μεταξύ των οποίων και ένα δεκάχρονο κορίτσι. Στην Αυλώνα, η οποία βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των διαδηλωτών συνεχίστηκαν και χθες για δέκατη συνεχή ημέρα, οι δυναμικές κινητοποιήσεις των αγανακτισμένων πολιτών.

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης συνασπισμού Ερμπακάν - Τσιλλέρ, κατέθεσε και το κόμμα της "Μητέρας Πατρίδας", του Μεσούτ Γιλμάζ, κατηγορώντας την ότι οδηγεί τη χώρα και τους εργαζόμενους σε αδιέξοδο, ενώ εκμεταλλευόμενη την εξουσία της, ευνοεί μόνο τις δυνάμεις ασφαλείας. Η κίνηση αυτή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης δίνει άλλη διάσταση στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης, που συνέρχεται στις 25 Φεβρουαρίου και όπου θα συζητηθούν και οι προτάσεις μομφής, που κατέθεσαν το Αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Μπουλέντ Ετζεβίτ και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Ειδική νομοθεσία η οποία θα επιτρέπει στους Ρουμάνους πολίτες που παρακολουθούνταν από την ασφάλεια τον καιρό του κομμουνιστικού καθεστώτος, να έχουν πρόσβαση στα αρχεία της Σεκιουριτάτε, εξετάζει η ρουμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει την κίνηση αυτή, διατυπώνει ωστόσο ενστάσεις αναφορικά με την πρόταση για αποκάλυψη των φακέλων των τότε δημοσίων προσώπων. Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της ρουμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (SRI), Βίρτζιλ Μαγκουεράνου, τάχθηκε επίσης υπέρ της προτεινόμενης νομοθεσίας και πρότεινε τα αρχεία που βρίσκονται υπό την εποπτεία της SRI, να δοθούν σε άλλη υπηρεσία.

Νοτιοδυτικοί άνεμοι και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σήμερα σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 ως 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Saturday, 15 February 1997 - 14:48:56 UTC