Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-02-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 16:46 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15.2.1997

Για πέμπτη εβδομάδα θα συνεχίσουν την απεργία τους οι καθηγητές, ενώ χθες το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ότι τα οικονομικά αιτήματα των εκπαιδευτικών δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν. Η ΟΛΜΕ τη Δευτέρα διοργανώνει στις 12.30 στο Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης Παμμακεδονικό Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας θα διαμορφώσει την εισήγησή της προς τις ΕΛΜΕ, οι οποίες και θα κληθούν να αποφασίσουν την Τετάρτη για την περαιτέρω στάση τους. Ανάλογες διαδικασίες θα ακολουθήσουν και οι δάσκαλοι, οι οποίοι πραγματοποιούν τη Δευτέρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα επισκεφθεί το πρωί της Δευτέρας ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος θα παραστεί σε έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Ο κ.Αρσένης θα αναφερθεί στις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ, στην εξέλιξη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και στο καθεστώς της μερικής και πλήρους απασχόλησης των μελών της ΔΕΠ. Παράλληλα θα ενημερωθεί και για τα προβλήματα του αντιμετωπίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και ειδικότερα τα τελευταία γεγονότα στην Αλβανία και τη Βουλγαρία απασχόλησαν τις εργασίες του ευρωπαϊκού φόρουμ για την δημοκρατία και την αλληλεγγύη που διοργάνωσε στην Αθήνα το Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η σοβαρότατη οικονομική και πολιτική κρίση που αντιμετωπίζουν βαλκανικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία απειλεί με κατάρρευση τις οικονομίες των χωρών αυτών και αποσταθεροποιεί την περιοχή και πρόσθεσε ότι η κρίση αυτή μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την οικονομική υποστήριξη και ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος επισήμανε: "Μόνο αν η Ε.Ε. αποκτήσει δική της ενιαία φωνή σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας θα μπορέσει να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός πραγματικού συστήματος ασφάλειας και ειρηνικής συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη". Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης σημείωσε ότι το ενδιαφέρον προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλκανικής πρέπει να είναι μακροχρόνιο και σταθερό για λόγους που αφορούν στη μελλοντική αρχιτεκτονική του ευρωπαϊκού χώρου.

Τη Γερμανία θα επισκεφτεί τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικης Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, πραγματοποιώντας διήμερη επίσημη επίσκεψη. Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογο του Φόλκερ Ρίε και θα συζητήσουν τα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις προοπτικές επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θα συναντηθεί επίσης, με μέλη της Γερμανοελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ομοσπονδιακής Βουλής, καθώς και με παράγοντες της Ομογένειας.

Άμεσες λύσεις σε καυτά προβλήματα του νομού Δράμας, δεσμεύτηκε να δώσει ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Δράμα. Τόσο ο νομάρχης Δράμας, Σωκράτης Δημητριάδης, όσο και οι εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων που συμμετείχαν, δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για τις δεσμεύσεις του υφυπουργού. Η σημαντικότερη από αυτές, σύμφωνα με δήλωση του κ. Δημητριάδη στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι η απόφασή του να δημοπρατηθεί άμεσα η δημιουργία χοάνης υδροληψίας στο φράγμα Πλατανόβρυσης, έργο που θα συμβάλλει στην άρδευση του κάμπου της Δράμας από το Νέστο. Μιλώντας ο κ. Γερανίδης στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισήμανε πως έδωσε άμεση προτεραιότητα στη δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου, προκειμένου να προλάβει τις υδροηλεκτρικές εργασίες που πραγματοποιεί η ΔΕΗ στην περιοχή αυτή.

"Στη δύσκολη και επικίνδυνη φάση που περνά σήμερα η χώρα μας ένα μίνιμουμ κοινωνικής και εθνικής συναίνεσης και αλληλεγγύης αποτελεί όρο επιβίωσης", τόνισε σήμερα με δηλώσεις του ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. "Χωρίς καμμία αμφιβολία είναι βαρύτατες οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και για την πρώτη οκταετία και για τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την εξουσία και τώρα", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη εθνικής συννενόησης μεταξύ των κομμάτων και των κοινωνικών φορέων. Αναφερόμενος στα εσωκομματικά της Ν.Δ. ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα πάρει μέρος στο συνέδριο, ενώ ο Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας είναι πιθανόν να ανακοινωθεί και άλλη υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.

Στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη δημόσια διοίκηση αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, μιλώντας στο διήμερο συνέδριο που διοργανώνει ο Συνασπισμός στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. "Δεν μπορεί να πηγαίνουμε προς το 2000 επιμένοντας σε ένα γραφειοκρατικό συγκεντρωτικό μοντέλο του κράτους με περιφερειακούς βραχίονες, με πελατειακές σχέσεις και με τον εκάστοτε κυβερνητικό παραγοντισμό να κυριαρχούν", σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος και υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θεσμικό επίπεδο, με παραχώρηση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι το σχετικό νομοσχέδιο δε μεταφέρει εξουσίες στην περιφέρεια και δεν εξασφαλίζει οικονομική αυτοτέλεια στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσουν τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι υπάλληλοι του υπουργείου διεκδικούν επιδόματα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας και ειδικής απασχόλησης με τους ίδους όρους και προυποθέσεις που δίνεται και στους εργαζομένους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Τετάρτη κλιμακώνοντας τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Τις εργασίες της τέταρτης και τελευταίας ημέρας του επιστημονικού συνεδρίου για τα "Δέκα χρόνια αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη", παρακολούθησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, που εξήρε την ποιότητα της διοργάνωσης και αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα ευρήματα των ανασκαφών. Με την ευκαιρία του συνεδρίου, ο κ.Βενιζέλος κοινοποίησε στους παραβρισκόμενους το γεγονός ότι ζήτησε από τους επικεφαλής του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να διατυπώσουν τη γνώμη τους γύρω από την πολιτική ανασκαφών, απαλλοτριώσεων και αναστηλώσεων.

Ηθική υποχρέωση της Ελλάδας, θεωρεί ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Σεφιχά, να ζητήσει να της δοθεί το δικαίωμα, που η ίδια είχε παραχωρήσει στην Γερμανία, για την εκδίωξη των εγκληματιών πολέμου και να δείξει έτσι έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν από τους Ναζί. Ο κ Σεφιχά, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα "Η γενοκτονία των Εβραίων και το ζήτημα της ευθύνης" , αναφερόμενος στο θέμα του εγκληματία πολέμου Αλόις Μπρούνερ, που τον τελευταίο καιρό απασχολεί την κοινή γνώμη, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι μοναδικό παράδειγμα ευρωπαϊκής χώρας που έχει παραχωρήσει το δικαίωμα της δίωξης των Ναζί εγκληματιών πολέμου στην Γερμανία.

Την ανάγκη να υποβάλλονται οι γυναίκες σε τέστ Παπανικολάου, ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα τα παθολογικά προβλήματα, που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο, υπογράμμισαν Ελληνες και ξένοι επιστήμονες κατά τη σημερινή πρώτη μέρα των εργασιών της 3ης επιστημονικής συνάντησης με θέμα "Καρκινογένεση στο γυναικείο γεννητικό σύστημα". Τη συνάντηση διοργάνωσε η Β' μαιευτική και γυναικολογική κλινική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

Τα Ηνωμένα Εθνη θα επιμείνουν στο στρατιωτικό διάλογο μεταξύ της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου και του τουρκικού κατοχικού στρατού, δήλωσε ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γουστάβ Φεϊσέλ, επισημαίνοντας ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δύο πλευρές έχουν αποδεχτεί το πακέτο μέτρων που προτείνει ο διεθνής οργανισμός. Ο κ.Φεϊσέλ τόνισε ακόμη πως οι πληροφορίες και οι δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντεντκάς, που αναφέρονται σε εποικισμό της Αμμοχώστου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υποστήριξε επίσης πως το θέμα των αγνοουμένων συζητήθηκε μεταξύ του Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν και του Γλαύκου Κληρίδη στο Νταβός και οι θέσεις του Κύπριου προέδρου ήταν εποικοδομητικές, ώστε να βοηθηθεί η διαδικασία διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων.

Πενήντα περίπου διαδηλωτές από διάφορες οργανώσεις συνεχίζουν την ειρηνική τους προσπάθεια διαφώτισης ξένων επισκεπτών για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, με στόχο να αποτρέψουν τη μετάβαση τους στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι διαδηλωτές κατάφεραν διανέμοντας διαφωτιστικό υλικό, να πείσουν αρκετούς τουρίστες να μην μεταβούν στα κατεχόμενα, ενώ η κατάσταση και σήμερα στο οδόφραγμα παραμένει ήρεμη.

Συνεχίζονται με μικρότερη ένταση στην Αλβανία οι διαδηλώσεις των πολιτών που ζητούν αποζημιώσεις για τις οικονομικές απώλειες που υπέστησαν από την κατάρρευση των παρατραπεζικών συστημάτων. Παράλληλα οι φήμες για παραίτηση του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Μέξι αναζωπυρώνονται. Σήμερα πραγματοποιήθηκαν πορείες και συγκεντρώσεις στο Φίερι, το Τεπελένι, τη Λούσινια και την Αυλώνα, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν επεισόδια.

Δραματική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ την οικονομική κατάσταση στη χώρα του, μιλώντας κατά την έναρξη της ένατης Διάσκεψης της κεντροδεξιάς "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" σήμερα στη Σόφια, υπογραμμίζοντας τη συνεισφορά των πολιτικών δυνάμεων για την επίλυση της πολιτικής κρίσης. Στην ανάγκη ανασυγκρότησης και αλλαγής της οργανωτικής δομής της ΕΔΔ και τη μετατροπή της σε ενιαίο κόμμα, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις "ευθύνες της εξουσίας" και στις ανάγκες της διακυβέρνησης της χώρας, αναφέρθηκε ο ηγέτης της ΕΔΔ, Ιβάν Κόστοφ.

Σειρά πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της επίλυσης του κυπριακού και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να αναλάβει η Τουρκία προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τις επισημάνσεις αυτες έκανε ο επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Κοινότητας, στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, Ονούρ Οϊμέν με τον οποίο συναντήθηκε στις Βρυξέλλες. Ο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ εξέφρασε την ελπίδα ότι το συμβούλιο σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας στα τέλη Απριλίου, θα συμβάλει προς την κατεύθυνση της πλήρους εναρμόνισης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι ισχυροί νότιοι άνεμοι και οι τοπικές βροχές θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού. Ειδικότερα αύριο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στα δυτικά που θα επεκταθούν βαθμιαία σε όλη τη χώρα. Το βράδυ θα χιονίσει στα βόρεια ορεινά όμως αργότερα ο καιρός θα βελτιωθεί από τα βορειοδυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7 έως 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 10 έως 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχή κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί μέτριοι που το βράδυ θα γίνουν βόρειοι μέτριοι έως ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Saturday, 15 February 1997 - 17:30:26 UTC