Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:50 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 19.2.97

Κρίσιμες συνελεύσεις πραγματοποιούνται στο χώρο της Παιδείας.Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι αποφασίσουν σήμερα αν θα προχωρήσουν στη συνέχιση της απεργίας τους για έκτη εβδομάδα, ενώ οι δάσκαλοι για τέταρτη.

Κόκκινο τηλέφωνο θα λειτουργεί μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, ανακοίνωσε χθές ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα. Ο υπουργός Εθνικής ΄Αμυνας, ΄Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος ολοκλήρωσε το απόγευμα την επίσημη επίσκεψή του στη Βόννη, κάλεσε τη Δύση να ασκήσει πίεση στην Τουρκία να αναγνωρίσει το Διεθνές Δίκαιο, αν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ασφάλεια στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κατά τις συνομιλιές που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Φόλκερ Ρίε αλλά και με μέλη της Επιτροπής Αμυνας της Ομοσπονδιακής Βουλής καθώς και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, επισήμανε ότι το πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι διμερές, αλλά αποτελεί ένα ζήτημα που αφορά στην ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί. Ο Ελληνας υπουργός τόνισε ότι η Τουρκία θέτει συνεχώς υπό αμφισβήτηση την ειρήνη και το status quo στην περιοχή και καλλιεργεί εντάσεις για θέματα, που η ίδια δημιουργεί, και αυτό το κάνει συστηματικά και όχι μόνο με την Ελλάδα.

Tη διαβεβαίωση ότι η Θεσσαλονίκη θα παραμείνει έδρα της HELEXPO-ΔΕΘ, καθώς και ότι στο 11μελές πλέον Δ.Σ θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των φορέων όπως και στο παρελθόν εκφράζει με ανακοίνωσή της, η διοίκηση της Διεθνούς Εκθέσεως. Στην ανακοίνωση αυτή προέβη το Δ.Σ της ΔΕΘ, μετά τις αντιδράσεις και τη δυσανασχέτηση των παραγωγικών τάξεων για τον νέο νόμο Ν2414/96, που αποβλέπει στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και των ΔΕΚΟ με περιορισμό των μελων του Δ.Σ, που προκλήθηκε απο την απομάκρυνση εκπροσώπων τους από το Συμβούλιο, καθώς και τους φόβους ότι ο νόμος αυτός αποτελεί μεθόδευση για μεταφορά της έδρας της στην Αθήνα .

Για την πρόοδο του έργου ΤΑΧΙS, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, κατά τη χθεσινή συνάντησή τους. Αναφορικά με το συγκεκριμένο έργο, ο κ. Δρυς δήλωσε μετά τη συνάντηση στους δημοσιογράφους, πως τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο θα παραλάβει την πρώτη εφαρμογή, δηλαδή θα την παραλάβει γρηγορότερα από ότι είχε ανακοινώσει. Πρόσθεσε δε ότι σε έξι μήνες (από το Δεκέμβριο του 1996) θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως το έργο ΤΑΧΙS. Με την ολοκλήρωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών εξοπλίζεται με σημαντικούς μηχανισμούς για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Ο κ. Δρυς, κατέληξε λέγοντας πως η φοροδιαφυγή δε χτυπιέται μόνο με το έργο TAXIS, αλλά θα χρειαστούν μια σειρά από οργανωτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες, για να μπορούμε να πούμε ότι είμαστε σε ευρωπαϊκά επίπεδα, όσον αφορά το μέγεθος της φοροδιαφυγής.

Την απόσυρση της τροπολογίας που κατέθεσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου για τα ασφαλιστικά ταμεία, ζητά με ανακοίνωσή του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ). Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι "η τροπολογία αυτή δεσμεύει τα κεφάλαια των Ασφαλιστικών Ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας στην πραγματικότητα τις εισφορές των εργαζομένων για να καλυφθούν οι ανάγκες του δημοσίου".

Δύο αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Ασφάλειας και Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, μετέβησαν στο Ηράκλειο, με εντολή του υπουργού Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της χθεσινής βομβιστικής ενέργειας. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, απέστειλε τηλεγράφημα προς τον Διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου, Κωνσταντίνο Σολδάτο, η σύζυγος του οποίου τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη βομβιστική επίθεση στο Ηράκλειο, στο οποίο εκφράζει τη βαθύτατη λύπη του για το συμβάν.

Είκοσι χιλιάδες περίπου CD, με ελληνικά τραγούδια, συνολικής αξίας 20 εκατομμυρίων δραχμών, προσπάθησε να περάσει λαθραία στην Ελλάδα ένας 23χρονος Βούλγαρος οδηγός φορτηγού, από το Σαντάνσκι, χωρίς όμως να τα καταφέρει επειδή έγινε αντιληπτός από τους τελωνειακούς του Προμαχώνα. Πρόκειται για τον Εμίλ Ρούσκωφ, ο οποίος είχε επιμελώς κρυμμένα τα CD, στο φορτηγό με το οποίο μετέφερε ρούχα που κατασκευάστηκαν στη γειτονική χώρα, για λογαριασμό ελληνικής εταιρείας.

Ποιητικούς αγώνες "Ανθηρού Έλληνος λόγου", διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997", οι οποίοι εντάσσονται στη σειρά των λογοτεχνικών εδκηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Την αναγγελία των αγώνων θα κάνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού, Πάνος Θεοδωρίδης την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στο θεατράκι του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου και θα αναφερθεί στους όρους με τους οποίους θα διεξαχθούν οι αγώνες.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολλά σχολεία, παιδικοί σταθμοί και νοσοκομεία στη Σόφια πρόκειται να διακόψουν τη λειτουργία τους, καθώς δεν διαθέτουν τα αναγκαία ποσά για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Υπενθυμίζεται πως οι τιμές των υγρών καυσίμων στη Βουλγαρία έχουν αυξηθεί σημαντικά και ένα λίτρο βενζίνης πωλείται έναντι των 1000 λέβα. Την ίδια ώρα ο κατώτατος εργατικός μισθός στη χώρα δεν υπερβαίνει τις 11. 000 λέβα, ενώ η αντιστοιχία δολαρίου λέβα έχει διαμορφωθεί στο 1 προς 3.000. Παρόλο που η αύξηση στις τιμές των υγρών καυσίμων είναι δυσβάσταχτη για τη συντριπτική πλειοψηφία των Βουλγάρων πολιτών, μάλλον δεν θα είναι η τελευταία. Η εφημερίδα "Τρουντ" της Σόφιας κάνει λόγο και για νέα αύξηση της τάξης του 50%.

Την πιθανότητα να χορηγηθεί στην ΠΓΔΜ οικονομική βοήθεια 52 εκατομμυρίων δολαρίων, με τη μορφή δανείου, εξέτασαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, το ποσό αντιστοιχεί στο 60% του ελλείμματος που υπάρχει στον προϋπολογισμό του ισοζυγίου πληρωμών της χώρας. Η απόφαση για τη χορήγηση του δανείου αναμένεται να ληφθεί κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των πιστωτριών χωρών που οργανώνει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Ενωση σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο ισχυρός άντρας της Τουρκίας, αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί, τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου μεταβαίνει στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας, Βενιαμίν Νετανιάχου και θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου. Η επίσκεψη του Τούρκου Επιτελάρχη στο Ισραήλ, χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα "Σαμπάχ", ως "νέα και ιστορική σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών", ενώ στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο στρατηγός Καρανταγί - πέρα από τις συναντήσεις με τους Ισραηλινούς επισήμους - θα παραστεί στην τελετή της έναρξης των εργασιών εκσυγχρονισμού των τουρκικών αεροσκαφών τύπου F-4, ενώ επίσης, θα επισκεφτεί τους Τούρκους στρατιώτες στη Χεβρώνα και θα ανταλλάξει απόψεις για την τουρκο - ισραηλινή άσκηση, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί την Άνοιξη, με συμμετοχή ναυτικών δυνάμεων των δύο χωρών, καθώς και για τη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας - Ισραήλ - Ιορδανίας.

''Επειδή είμαι ανοιχτόκαρδος έναντι των Σκοπίων, συχνά αναφερόμουν στη <<Μακεδονία του Βαρδάρη>>. Είχα υπόψη μου ότι υπάρχει του Πιρίν, του Αιγαίου και αυτή η δική μας <<Μακεδονία>> από την αριστερή πλευρά του Βαρδάρη. (σ.σ εννοεί αριστερά του Αξιού ποταμού). Θεωρώ ότι την περιοχή αυτή κανείς δε μπορεί να τη μοιράσει, διότι αυτή έχει καταστεί μέρος της ιστορικής και εθνικής πραγματικότητας'', τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς σε συνέντευξή του στη ''Νόβα Μακεντόνια'' των Σκοπίων.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 19 February 1997 - 8:03:48 UTC