Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:51 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20.2.1997

Υπέρ της αναστολής της απεργίας των δασκάλων τάχθηκε η πλειοψηφία των συλλόγων τους έπειτα από ψηφοφορία. Οι καθηγητέςαντίθετα αποφάσισαν παράταση των κινητοποιήσεών τους και την επόμενη εβδομάδα. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος οι εκπαιδευτικοί πρέπει να γυρίσουν με το κεφάλι ψηλά στα σχολεία μετά από όλα όσα τους έδωσε η κυβέρνηση. Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε η ΟΛΜΕ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα έξω από τη Βουλή την ώρα που σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση εξεταζόταν ζητήματα παιδείας.

"Εμείς πιστεύουμε ότι με καλύτερη ενημέρωση και επειδή υπάρχουν ακόμη περιθώρια διαλόγου, είναι δυνατόν να δώσουμε λύση και σε αυτό το θέμα της κινητοποίησης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ώστε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού προκειμένου να λήξει και αυτή", δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

Με τη φράση "θα πράξω το χρέος μου" ο βουλευτής της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής άκουσε την πρόταση των 30 συναδέλφων του να είναι υποψήφιος αρχηγός του κόμματος στο συνέδριο του Μαρτίου. Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε χθες τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ, στο γραφείο του, όπου βρίσκονταν αρκετοί βουλευτές και εξερχόμενος απάντησε σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος για τη θέση του ως εξής: "Η σκέψη των συναδέλφων βουλευτών είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα. Όπως πάντα, με γνώμονα το χρέος και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην παράταξη, θα πράξω αυτό το χρέος".

Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν από το υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. "Οι βασικές ρυθμίσεις περιλαμβάνουν τα δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας και το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και σχολικής υγείας, τον πλήρη εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων με την εισαγωγή του γενικού διευθυντή συμβούλου-μάνατζερ και την εφαρμογή διπλογραφικού λογιστικού συστήματος, τη διάρθρωση των υπηρεσιών καθώς και το σύστημα εξέλιξης και συνεχούς αξιολόγησης και κρίσης των λειτουργών υγείας", σημείωσε ο υπουργός Υγείας Κώστας Γείτονας.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είχε χθες η κοινοτική επίτροπος, αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική, Βουλφ Ματίες που επισκέπτεται τη χώρα μας. Μετά τις συναντήσεις ανακοινώθηκε ότι στο τέλος του 1999 θα μπει σε εφαρμογή το νέο πακέτο στήριξης των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που κατά τον κ. Παπαντωνίου είναι αναγκαίο ώστε να αναπτυχθούν οι ασθενέστερες οικονομικά χώρες και να συμμετάσχουν ισότιμα στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. "Η διεύρυνση προς τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης θα ήταν δύσκολο να γίνει πολιτικά αποδεκτή, τουλάχιστον από τις χώρες του νότου, αν δεν συνοδευόταν από σαφείς εγγυήσεις για τη συνέχιση των θεσμοθετημένων από τη συνθήκη πολιτικών της συνοχής, ιδιαίτερα για τα λιγότερο αναπτυγμένα κράτη μέλη", είπε ο κ. Παπαντωνίου. Η κ. Ματίες χαρακτήρισε θετικά τα επιτεύγματα της οικονομίας της χώρας μας λέγοντας ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τα διαρθρωτικά ταμεία έχουν συμβάλλει σε αυτά.

Τη Βουλγαρία θα επισκεφθεί αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα έχει επαφές με αξιωματούχους της κυβέρνησης, σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για τα Βαλκάνια και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο λαό της γειτονικής χώρας. Στο πλαίσιο προετοιμασίας της επίσκεψης ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με δημάρχους αδελφοποιημένων πόλεων, Ελλάδας-Βουλγαρίας, και στη συνάντηση πήραν μέρος ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λάμπρος Παπαδήμας, και ο πρέσβης της Βουλγαρίας στην Αθήνα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε τον ιδιαίτερο ρόλο της αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, για την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο λαός της Βουλγαρίας.

Την επιθετική στάση της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας και τον γενικότερο αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή επισήμανε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Α' αντιπρόεδρο του Ιράν Χασάν Χαμπίμπι, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Τόσο ο κ.Κακλαμάνης, όσο και ο κ.Χαμπίμπι υπογράμμισαν την κοινή ιστορική και πολιτική πορεία των δύο χωρών στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής. Ο πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον κ. Χαμπίμπι για την ένταση των τουρκικών απειλών στο Αιγαίο, καθώς και για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή του 40% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε από τη Σύρο στην Αθήνα άρρωστο βρέφος σε θερμοκοιτίδα έπεσε χθες το απόγευμα στο δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Στο ελικόπτερο επέβαιναν έξι ακόμη άτομα. Θύματα ή τραυματίες δεν υπήρξαν χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των συνεργείων της πυροσβεστικής που έρριξαν αφρό στο σημείο όπου συνετρίβη το ελικόπτερο προκειμένου να αποφευχθεί η πυρκαγιά. Το βρέφος, ηλικίας δύο ημερών, μεταφέρθηκε σώο στο νοσοκομείο Παίδων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά την ενταξιακή πορεία της Μεγαλονήσου, μόνο με την κυπριακή κυβέρνηση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης. Ο κ.Μιχαηλίδης ανέφερε, πως ο κ.Βαν Ντεν Μπρουκ στη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη Λευκωσία, θα συζητήσει για την ενταξιακή πορεία του νησιού με την κυβέρνηση της Κύπρου, ενώ θα ενημερώσει τους τουρκοκύπριους για τα οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι έχει συμπληρωθεί η σύσκεψη της Υπουργικής Επιτροπής για τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε, αντικείμενο της συζήτησης ήταν το θέμα της τελωνειακής ένωσης, ενόψει του ότι η Κύπρος θα εισέλθει στη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης.

Επαναλαμβάνονται την επόμενη Τετάρτη στη Νέα Υόρκη οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Σαϊρους Βανς μετέχουν από την πλευρά της Ελλάδας ο μόνιμος πρέσβης της χώρα μας στα Ηνωμένα Έθνη Χρήστος Ζαχαράκις και ο πρέσβης των Σκοπίων Ιβάν Τόσεφσκι.

Την πεποίθηση ότι η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απλώς μια πολιτική πράξη, αλλά ότι θα εκσυγχρονίσει το στράτευμα και θα ανεβάσει το κύρος και την αξιοπρέπεια των Βουλγάρων στρατιωτών και αξιωματικών, εκφράζει στο διάγγελμά του προς τον βουλγαρικό λαό, ο Πρόεδρος της χώρας Πέταρ Στογιάνοφ. "Η Βουλγαρία επιλέγει το ΝΑΤΟ, τη μόνη σοβαρή εγγύηση για την ασφάλεια και ηρεμία, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα μας", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διάγγελμα του Προέδρου της Βουλγαρίας. Ο κ. Στογιάνοφ, υπογραμμίζει ότι η απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αποτελεί απάντηση στην επιθυμία του βουλγαρικού λαού.

Στο χωριό Κλεισούρα της Αλβανίας μετέβη ο στρατιωτικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα προκειμένου να παραλάβει τα οστά των πέντε Eλλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου και βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Τα οστά τα είχε βρει ένας χωρικός σε περιοχή όπου επρόκειτο να κτιστεί οικοδομή και επειδή θεώρησε ότι δεν είναι πρέπον να γίνει οικοδόμημα πάνω σε κόκαλα νεκρών τα περισυνέλεξε και ειδοποίησε την ελληνική πρεσβεία. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες τα υπουργεία Αμυνας της Ελλάδας και της Αλβανίας έχουν δρομολογήσει διαδικασία για την ανέγερση ηρώου προς τιμή των Ελλήνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον ελληνοϊταλικό πόλεμο.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 20 February 1997 - 8:30:17 UTC