Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:29 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 21.2.97

Mέσα σε έντονο κλίμα πραγματοποιείται σήμερα και αύριο η σύνοδος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.Τουλάχιστον πέντε μέλη της ,μεταξύ των οποίων οι πρώην υπουργοί Αντ.Κοτσακάς και Σήφης Βαλυράκης υπέγραψαν κείμενο με το οποίο εκφράζουν τη δυσφορία τους για τη λειτουργία πρωθυπουργίκού περιβάλλοντος.παράλληλα τονίζουν ότι η κυβερνητική πολιτική έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και στα στελέχη του κινήματος και στη βάση.

Ετοιμοι να επιστρέψουν στα σχολεία δηλώνουν τώρα και οι καθηγητές, αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί του υπουργείου Παιδείας, όπως δηλώνουν, για το μισθό του νεοδιορισμένου καθηγητή.

Εντονη και ανοιχτή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του Υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου και του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ''Θεσσαλονίκη 1997'' (Ο.Π.Π.Ε.Θ) σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού, τις μέχρι τώρα δραστηριότητες του και τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων για τον υπόλοιπο χρόνο. Το πρόβλημα ξεκίνησε με τη δημοσιοποίηση επιστολής, όπως την χαρακτηρίζει ο Οργανισμός, ή εγγράφου, όπως το χαρακτηρίζει ο κ.Βενιζέλος την περασμένη Κυριακή, όταν δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ''Το Βήμα''. Το Δ.Σ του Οργανισμού είχε μαραθώνια συνεδρίαση και εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επικρίνεται ο Υπουργός για τον τρόπο επικοινωνίας με τον Οργανισμό, αλλά και για το περιεχόμενο της επιστολής.

Την ενίσχυση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού έτσι ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το χρέος του μεσολαβητή ανάμεσα στην πατρίδα και τους Απόδημους καθώς και την διασφάλιση της ανεξαρτησίας του από κυβερνητικές ή κομματικές χροιές και σκοπιμότητες, επισήμανε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών στη διάρκεια γεύματος που του παρέθεσε το προεδρείο του Σ.Α.Ε. Ο Πρωθυπουργός, συμφωνώντας με τις προτάσεις του Προέδρου του ΣΑΕ Αντριου Αθενς, ο οποίος και τον προσφώνησε, υπογράμμισε ότι "ανεξαρτησία και αυτονομία σημαίνει και οικονομική αυτοδυναμία", ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι "πρέπει να διαμορφώσουμε ένα διαφορετικό τρόπο σχέσης με τους Απόδημους Ελληνες που έχουν και άλλη πατρίδα, που ζουν αλλού και θέλουν να διατηρήσουν το δεσμό τους με την Ελλάδα.Μπορούμε να συνεργαστούμε με τους Απόδημους", σημείωσε ο κ. Σημίτης, "για να παίξουν ένα ρόλο στις εξελίξεις οι οποίες αφορουν την Ελλάδα,ενώ χρειάζεται και η πολιτισμική παρουσία για να έχουμε επιρροή στις χώρες ,όπου ζουν".

Ο ''εθνικός κοινωνικός διάλογος'' που προετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί μια χονδροειδή απάτη σε βάρος των εργαζομένων, τονίζει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ, αναφερόμενο στα μέτρα που ετοιμάζεται να πάρει η κυβέρνηση σχετικά με το ασφαλιστικό σύστημα, σημειώνοντας παράλληλα, ότι ο διάλογος αυτός στόχο έχει να κάνει τους εργαζόμενους συνένοχους στο γκρέμισμα που προετοιμάζουν η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση, του ανεπαρκούς σήμερα, όπως το χαρακτηρίζει ασφαλιστικού συστήματος. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση, ώστε όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, '' η κυβερνητική λαιμητόμος στο ασφαλιστικό να βρει μπροστά της ένα ρωμαλέο και μαχητικό κίνημα, που θα αντιτάξει την ενότητα, τη σταθερότητα και την αποφασιστικότητα του στην πολιτική του <<διαίρει και βασίλευε>> και των συντεχνιακών αντιπαραθέσεων''.

Ζωτικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο κλάδος του παιδικού ενδύματος στην Ελλάδα, καθώς η μείωση των εξαγωγών κατά 5% τα τελευταία χρόνια και η παράλληλη αύξηση των εισαγωγών, που σήμερα καταλαμβάνουν το 30% της εγχώριας αγοράς, "βάζουν λουκέτο" σε πολλές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν εκπρόσωποι του κλάδου, με την ευκαιρία της 1ης έκθεσης Παιδικών-Βρεφικών Ειδών και Παιχνιδιών "KINDERLAND", μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει το 50% της εγχώριας παραγωγής παιδικού ενδύματος και φτάνει τα 20 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσιο τζίρο εξαγωγών, έκλεισε το 5% των επιχειρήσεων, και η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί, αν δεν προσαρμοστεί ο κλάδος στις νέες ανάγκες της διεθνούς αγοράς.

Στο χορό των κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβερνητική οικονομική πολιτική μπαίνουν και οι μηχανικοί του δημοσίου, που κατέρχονται σήμερα σε 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία και απειλούν με "μπλοκάρισμα" των δημοσίων έργων και παράλληλη προσφυγή στα δικαστήρια, αν η Κυβέρνηση εμμείνει στις διατάξεις του νέου ενιαίου μισθολογίου που τους αφορούν. Σύμφωνα με τους μηχανικούς, που χαρακτηρίζουν εικονικές τις προβλεπόμενες αυξήσεις, οι διατάξεις αυτές οδηγούν στην ουσιαστική μείωση των αποδοχών τους, με την αφαίρεση του πόρου 7 τοις χιλίοις επί του ορίου πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (περίπου 45.000 δραχμές το μήνα).

Αρχίζει αύριο το πρωί στη Θεσσαλονίκη η Συνάντηση των Εταιρειών των Νεοελληνικών Σπουδών Ευρώπης, ΗΠΑ, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1997''. Την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 24 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο ''Μακεδονία Παλλάς'' θα κηρύξει ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Στόχος της Συνάντησης είναι η επικοινωνία, η ανταλλαγή προβληματισμού και οι τρόποι συντονισμού μεταξύ των Εταιρειών.

Παννελήνια συνάντηση εκπροσώπων των Α.Ε.Ι και των Τ.Ε.Ι πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με θέμα τον καλύτερο συντονισμό των ευρωπαϊκων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης θα σχετίζονται με τις υποτροφίες φοιτητών, τη δυνατότητα συγχρηματοδότησης των προγραμμάτων από άλλους φορείς, τη γλωσσική προετοιμασία όσων συμμετέχουν στα προγράμματα και την προβολή και ενημέρωση για τους στόχους του προγράμματος. Η συνάντηση αυτή αναμένεται να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του συνόλου της Ακαδημαϊκής Κοινότητας της χώρας, λόγω των αλλαγών που επήλθαν με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο περιεχόμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Με μία καυστική ανακοίνωσή της η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (Ε.Π.Σ.Μ.), εξηγεί στους φιλάθλους τους λόγους για τους οποίους, το Διοικητικό της Συμβούλιο, αποφάσισε να μην αποδεχτεί τον ορισμό του αγώνα Ελλάδας - Κροατίας, στη Θεσσαλονίκη. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η ΕΠΣΜ, πριν από έξι μήνες ζήτησε από την ΕΠΟ, την ανάληψη του συγκεκριμένου αγώνα και άμεσα το αίτημα έγινε ομόφωνα δεκτό από την Ομοσπονδία. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι από εκείνη τη στιγμή και μετά ορισμένες εφημερίδες ανέφεραν ότι κάποιοι διεθνείς, ο προπονητής, η τεχνική επιτροπή δεν επιθυμούσαν την τέλεση του αγώνα στη Θεσσαλονίκη, επειδή φοβόντουσαν τις αποδοκιμασίες μιας μερίδας φιλάθλων προς ορισμένους ποδοσφαιριστές και επειδή θεωρούσαν ότι το Καυτατζόγλειο Στάδιο, δεν ήταν καλή έδρα, γιατί η εθνική μας έτυχε να χάσει και αγώνες σ' αυτό.

Υμνοι και ψαλμοί του Βυζαντίου και της Ορθοδοξίας, τραγωδίες και ιστορικά κείμενα, παρουσιασμένα μέσα από τα έργα αρχαίων και βυζαντινών ποιητών και συγγραφέων, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα "Στάσιμα Παρελθόντος Λόγου" του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η δεύτερη εκδήλωση του εν λόγω προγράμματος θα γίνει σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με παρουσίαση ποιημάτων του Φιλίππου του Θεσσαλονικέα σε πρωτότυπο κείμενο και σε μετάφραση. Κατά τη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης, θα ακουστούν και τρία πεζά κείμενα που αναφέρονται στην ίδρυση της Θεσσαλονίκης, τη ρωμαιοκρατία στη Μακεδονία και τα μακεδονικά συμπόσια. Τα κείμενα θα διαβάσουν οι Θανάσης Γεωργιάδης, Λυδία Φωτοπούλου, Δημήτρης Καρέλλης, ενώ η Μαρία Νικολαίδου και Θωμάς Λιώλιος θα τραγουδήσουν, με τη συνοδεία κιθάρας, μελοποιημένα ποιήματα του Φιλίππου του Θεσσαλονικέα.

"Δεν επιδιώκουμε λύση του Κυπριακού με στρατιωτική αναμέτρηση, αλλά με αποτελεσματικές ειρηνικές διαδικασίες", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα, σε εκδήλωση με θέμα "1997: η χρονιά της Κύπρου". Ο κ. Κληρίδης επισήμανε ότι η κυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί σε καμμία περίπτωση πολεμική σύγκρουση Ελλάδας- Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού. Αναφερόμενος στο θέμα των εξοπλισμών, ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά: "θα συνεχίσουμε τα εξοπλιστικά εκείνα προγράμματα και την απόκτηση των όπλων υψηλής τεχνολογίας, που κρίνουμε ότι χρειαζόμαστε και τα οποία ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος δικαιούμαστε να αποκτήσουμε για την πιο αποτελεσματική άμυνά μας, πράγμα που θα συνεχίσει να γίνεται για όσο χρόνο υπάρχουν τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο".

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συμφωνία για στρατιωτικούς εξοπλισμούς προσφέρει η Τουρκία στη Ρωσία ως αντάλλαγμα για την ακύρωση της πώλησης του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300 στην Κύπρο. Σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία φαίνεται αποφασισμένη να υπογράψει εναλλακτικές συμφωνίες με το Ισραήλ, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία ή τις ΗΠΑ. Όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, η Τουρκία εισηγείται την παράδοση από τη Ρωσία έτοιμων οπλοπολυβόλων τύπου Καλασνίκοφ στην Άγκυρα, σε πρώτο στάδιο, ενώ σε επόμενο στάδιο να παραδώσει και τα σχετικά μηχανήματα για συμπαραγωγή αυτών των όπλων με την Τουρκία. Ετσι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα να παράγει μαζικά αυτά τα όπλα μόνη της με την άδεια της Ρωσίας.

Συνομιλίες είχαν στο Βελιγράδι οι αντιπρόεδροι της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Νίκολα Σαϊνοβιτς και της ΠΓΔΜ, Μπετσίρ Ζούτα, ως συμπρόεδροι της διακυβερνητικής επιτροπής για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο αντιπρόεδροι εκτίμησαν ότι τα περισσότερα ζητήματα που είναι σημαντικά για την περαιτέρω προαγωγή της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, έχουν ρυθμιστεί και ότι ως αποτέλεσμα αυτού θα επακολουθήσει η αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών.

Με συνθήματα κατά των Αλβανών και της υπουργού Παιδείας της ΠΓΔΜ, Σοφίας Τοντόροβα, περισσότεροι από 5.000 μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης και περίπου 100 φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου των Σκοπίων διαδήλωσαν και χθες στους δρόμους της πόλης. Οι διαδηλωτές ζητούν την κατάργηση του νόμου που προβλέπει τη διδασκαλία μαθημάτων στο Παιδαγωγικό Τμήμα και στην αλβανική γλώσσα για τους Αλβανούς φοιτητές. Χθες μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο, κατευθύνθηκαν στο κτίριο της κυβέρνησης και κατέληξαν έξω από το υπουργείο Παιδείας, όπου πέταξαν πέτρες και έσπασαν τζάμια του κτιρίου.

Συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία, υπέγραψε στην Άγκυρα, ο πρόεδρος της Λεττονίας, Guntes Ulmanis, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα, συνοδευόμενος από τον Λεττονό υπουργό Άμυνας και ομάδα επιχειρηματιών. Όπως έγινε γνωστό, η συμφωνία αφορά τεχνική και επιστημονική συνεργασία, καθώς και συνεργασία σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα. Σε σχετική ανταπόκρισή της από την τουρκική πρωτεύουσα, η εφημερίδα της Στοκχόλμης "Dagens Nyheter" αναφέρει ότι, όπως υπογράμμισε ο Λεττονός υπουργός Άμυνας, Andrejs Kranstins, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο Ulmanis, η συμφωνία έχει επίσης πολιτική σημασία, γιατί γίνεται με μια χώρα του ΝΑΤΟ, πράγμα που θα διευκολύνει τις προσπάθειες της χώρας του να καταστεί μέλος της Συμμαχίας.

Η Βουλγαρία πρέπει να αναπτύξει ομαλές σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ η επιθυμία της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ δεν συνιστά απειλή για τη Μόσχα, υπογράμμισε ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, Γκεόργκι Ανάνιεφ, σχολιάζοντας την απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης για την ένταξη της χώρας του στην Ατλαντική Συμμαχία. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντεμοκράτσια", ο κ. Ανάνιεφ τόνισε ότι, η καλύτερη εξέλιξη θα είναι να χρησιμεύσει η Βουλγαρία ως γέφυρα ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 21 February 1997 - 7:30:30 UTC