Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-02-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:09 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21.2.1997

Το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που έχει συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπερασπιστεί και να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα, την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας. Τα παραπάνω τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά την ομιλία του στη σύνοδο της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σημίτης απηύθυνε προειδοποίηση προς την Τουρκία να εγκαταλείψει την επεκτατική της πολιτική και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο ενώ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πορεία που ξεκίνησε, καθώς οι ανάγκες για την αμυντική θωράκιση της χώρας και την ευρωπαϊκή σύγκλιση δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες επιλογές. Με αυστηρό τρόπο απάντησε εξάλλου στα κομματικά στελέχη που ασκούν κριτική ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ξεφύγει από την πορεία που είχε χαράξει ο Ανδρέας Παπανδρέου και χωρίζουν το κόμμα σε "πατριωτικό", "αριστερό" ή "δεξιό". Σε ότι αφορά στους άλλους ομιλητές, ο Παντελής Οικονόμου, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου, σχετικά με τις απόψεις περί ύπαρξης δεξιών και αριστερών τάσεων στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι οι όροι αυτοί είναι συμβατικοί και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση στο εσωτερικό το κόμματος. Ο Τάσος Μαντέλης είπε ότι σοβινισμοί, τακτικισμοί και φόβοι του πολιτικού κόστους δεν πρέπει να εμποδίζουν την πορεία του κόμματος, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να προχωρήσει ενωμένο.

"Οι αποδοχές των εκπαιδευτικών είναι στο ύψος το οποίο αναφέρεται στα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους. Υπερβαίνει τις 260.000 δραχμές. Αν αυτό γίνει δεκτό νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε και τη βάση να συζητήσουμε. Αλλά αν αυτό δεν το δέχονται οι εκπαιδευτικοί ως πραγματικό στοιχείο, και έχουν άδικο σε αυτό, νομίζω ότι δεν είναι δυνατόν να συνεννοηθούμε". Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της ΟΛΜΕ ότι ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου καθηγητή είναι 206.000 δραχμές και όχι 266.000 όπως σημειώνει η κυβέρνηση. Ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος κατηγόρησε την ΟΛΜΕ ότι δεν προσήλθε σε προγραμματισμένη συνάντηση, τόνισε ότι αυτή έθεσε το θέμα της παρακράτησης ενάμισι περίπου μισθού που γίνεται για τον πρωτοδιοριζόμενο, κάτι που, όπως είπε, γίνεται για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων και αφορά την εγγραφή στα ταμεία αρωγής που αυτός επιλέγει. Πρόσθεσε ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα είχε τεθεί τέτοιο θέμα στον προσδιορισμό των κρατήσεων ούτε από την ΑΔΕΔΥ ούτε από κανένα άλλο συνδικαλιστικό όργανο. Στο μεταξύ το μεσημέρι οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στη Λάρισα ενώ τη Δευτέρα θα γίνουν συγκεντρώσεις στα Γιάννενα και το Ηράκλειο.

"Κανένας τρίτος δεν θα επέμβει για να καθορίσει το πρόγραμμα διεξαγωγής της ελληνικής αεροναυτικής άσκησης μεταξύ Χίου και Σάμου", δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απαντώντας σε ερώτηση, κατά την ώρα του πρωθυπουργού, του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αλέξανδρου Παπαδόγγονα σχετικά με την αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής της τελευταίας αεροναυτικής άσκησης μεταξύ Χίου και Σάμου στις 18 και 19 Φεβρουαρίου. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η αλλαγή της ημερομηνίας διεξαγωγής της τελευταίας αεροναυτικής άσκησης έγινε επειδή υπήρξε σύμπτωση διεξαγωγής ασκήσεων και της Τουρκίας στον ίδιο χώρο, τον ίδιο χρόνο. Πρόσθεσε δε ότι ο συντονισμός έγινε με επιτυχία από την ελληνική υπηρεσία της πολιτικής αεροπορίας και με βάση τις διαδικασίες που ακολουθούνται όλα τα χρόνια χωρίς παρεμβάσεις τρίτων. Επικαλούμενος δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας, ο κ. Παπαδόγγονας έκανε λόγο για αμερικανική πίεση ώστε να αλλάξει η ημερομηνία διεξαγωγής της άσκησης από την πλευρά της Ελλάδας. "Δεν υπάρχει καμία περίπτωση κάποιου συντονισμού τρίτων. Υπάρχουν διαδικασίες που εφαρμόζονται και εφαρμόζονται με επιτυχία", απάντησε ο πρωθυπουργός.

Με τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο συναντήθηκε σήμερα ο Αυστριακός αντικαγγελάριος και υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γιόχαν Σιούσελ ο οποίος νωρίτερα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και συνομίλησε και με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Η συνάντηση των δύο υπουργών επικεντρώθηκε στις διμερείς σχέσεις, τέθηκαν όμως και το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια. Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης στην εμμονή Γερμανών και Βρετανών να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο ρόλο των τουρκοκυπρίων στην κοινή δήλωση των 15 στο Συμβούλιο Σύνδεσης της Κύπρου που συνέρχεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. "Πιστεύω ότι θα πάμε με κοινή θέση η οποία θα είναι εκείνη που θα εκφράζει τις πάγιες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι εάν δεν πάμε με κοινή θέση στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Κύπρο τότε θα μπει η Κοινότητα σε μια μείζονα περιπέτεια όπως έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει", τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Σε δηλώσεις του ο αυστριακός αξιωματούχος σημείωσε ότι ισχύει δεσμευτικά η απόφαση της Κοινότητας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου έξι μήνες μετά τη διακυβερνητική.

Ειδικά προγράμματα επιδοτήσεων επιτοκίων δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες, εξήγγειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νάσου Αλευρά, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι βούληση και θέληση της κυβέρνησης, είναι να στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις αυτές και στο πλαίσιο αυτό θα γίνει προσπάθεια να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα επιτόκια. Όπως τόνισε ο κ. Σημίτης η ραγδαία πτώση του πληθωρισμού τα τελευταία χρόνια, οδήγησε σε μια θεαματική πτώση των επιτοκίων που μειώθηκαν κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες. Για το αν η πτώση αυτή είναι ικανοποιητική ή όχι και αν θα έπρεπε να είναι ταχύτερη ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι αυτό έχει να κάνει με τις ιδιαίτερες συνθήκες ανταγωνισμού και δομής του τραπεζικού συστήματος.

Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων συζήτησε το μεσημέρι με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. "Το ΚΚΕ θεωρεί το νέο μισθολόγιο σαν μισθολόγιο εχθρικό προς τους δημόσιους υπαλλήλους, που επιφυλάσσει πολύ ζοφερό παρόν και ακόμα πιο μαύρο μέλλον αν δεν καταφέρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι να το ανατρέψουν στην πράξη", δήλωσε η κ. Παπαρήγα. Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ ζήτησαν από το ΚΚΕ να στηρίξει τις θέσεις της οργάνωσης για το νέο μισθολόγιο κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα.

Ανακοινώσεις για την πορεία των μεγάλων έργων στην Ελλάδα έκανε το μεσημέρι στην Αθήνα η αρμόδια κοινοτική επίτροπος Μόνικα Γουλφ Ματίες η οποία ολοκλήρωσε σήμερα την τετραήμερη επίσκεψη στη χώρα μας. Η κ. Ματίες αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του έργου βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλλειας και τη συγχρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα στην ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας - Ευζώνων και Εγνατίας ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την απορρόφηση του κονδυλίου του Β΄πακέτου Ντελόρ και την αλλαγή της νομοθεσίας για τα δημόσια έργα. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης διαβεβαίωσε την κοινοτική επίτροπο ότι η μονάδα οργάνωσης και διαχείρισης θα αναλάβει το όποιο πρόγραμμα καθυστερεί.

Tην εξαίρεσή τους από την τροπολογία που υποχρεώνει τα ασφαλιστικά ταμεία να καταθέτουν τα αποθεματικά τους κεφάλαια στ


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 21 February 1997 - 17:05:29 UTC