Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-02-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:56 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 22.2.97

"Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που να ταυτίζεται με την κυβέρνηση. Θέλουμε ένα ΠΑΣΟΚ που να στηρίζει και να κρίνει την κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για τη νεολαία μας. Δεν μας φοβίζει η κριτική, η αντίθετη τεκμηριωμένη άποψη, η αμφισβήτηση" τόνισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας σε στελέχη της νεολαίας του κόμματος. Ο κ.Σημίτης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην προσφορά του ιδρυτή του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ στη συνέχεια υποστήριξε πως για να προχωρήσει και να ανταποκριθεί η χώρα στις νέες απαιτήσεις που απαιτεί η Ευρωπαική ενοποίηση χρειάζεται μια ριζοσπαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. "Ο δρόμος που ακολουθούμε σίγουρα δεν είναι εύκολος. Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα, πρέπει να μιλήσουμε καθαρά. Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλά και συσσωρευμένα και οφείλονται σε καθυστερήσεις χρόνων, σε ενδογενείς αδυναμίες και ανεπάρκειες της κοινωνίας μας" συνέχισε ο κ.Σημίτης.

Κλειστά κρατάει ακόμη τα χαρτιά του αναφορικά με την υποψηφιότητα του για την προεδρία στη Νέα Δημοκρατία ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος χθες βράδυ μίλησε σε συνεστίαση στη Θεσσαλονίκη. Ο κ.Καραμανλής στην ομιλία του τόνισε ότι "ήμουνα, είμαι και θα παραμείνω στρατιώτης της παράταξης και ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές φιλοδοξίες". Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι υπάρχει ένα φυτώριο στελεχών στην παράταξη που δεν αξιοποιήθηκε και αυτό θα πρέπει να γίνει τώρα, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι το κόμμα θα βγει ενωμένο μετά το συνέδριο. Ο Μιλτιάδης Εβερτ μιλώντας στα Γιάννενα, δήλωσε ότι θα αγωνιστεί για την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά "ένα διχασμένο κόμμα, είναι ηττημένο κόμμα".

''Η ελληνική γεωργία έχει δυνατότητες. Το σχέδιο μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού θα υλοποιηθεί με κύριους άξονες την υποστήριξη, της πραγματικής παραγωγής, του εισοδήματος του Έλληνα αγρότη και της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο''. Αυτό τόνισε στην εισήγησή του στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας. Πρόσθεσε δε ότι τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, οι διαρθρωτικές μας παρεμβάσεις αποβλέπουν στην επαρκή παραγωγή προϊόντων για τις ανάγκες της χώρας, στην κοινωνική συνοχή και στην περιβαλλοντική ισορροπία.

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αστυνομία για τη σύλληψη των δύο Γιουγκοσλάβων και ενός Σκοπιανού κρατούμενων, που απέδρασαν σήμερα στις 11 παρά τέταρτο το πρωί από τις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας. Ήδη η αστυνομία έχει μπλοκάρει τη διώρυγα της Ποτίδαιας και διενεργεί έλεγχο στα αυτοκίνητα που κινούνται προς τη Θεσσαλονίκη, ενώ ελέγχους πραγματοποιεί και σε άλλα σημεία του επαρχιακού δικτύου της Χαλκιδικής.Οι τρεις δραπέτες είναι οι Γιουγκοσλάβοι,Τζώρτζιο Πέτροβιτς, 26 χρονών, Βλαντμίρ Μπουντισλάζεβιτς, 27 χρόνων και ο Σκοπιανός, Ζάρκο Ομπράντοβιτς, 25 χρόνων.

Χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής για την εκτέλεση των έργων για την διαχείριση των απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης εξασφάλισε ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης. Πρόκειται για τα έργα διαμόρφωσης του νέου χώρου υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) στην κοινότητα Μαυροράχης της επαρχίας Λαγκαδά και παράλληλης ανάπλασης του σημερινού ΧΥΤΑ Ταγαράδων καθώς και των δύο παλιών Χώρων Θέρμης και Δερβενίου, που προβλέπεται να εξελιχθούν σε πολυδύναμα πάρκα αναψυχής.

Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε σήμερα στο θέατρο "Αυλαία", το αρχείο του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης (ΠΑ.ΠΟ.Κ.), το οποίο αξιοποιήθηκε από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, μετά από αίτημα του σωματείου. Ο ΟΠΠΕΘ '97 ανταποκρίθηκε στο αίτημα για αξιοποίηση του αρχείου, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των ενδιαφερομένων και ετοίμασε μια ειδική έκδοση CD- ROM, καθώς και ένα λεύκωμα -οδηγό για τους υποψήφιους χρήστες, το οποίο αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ιστορία της Θεσσαλονίκης.

Νέα πτώση των τραπεζικών επιτοκίων από τη Δευτέρα. Η Εθνική, Εμπορική, Κτηματική, Εθνική Στεγαστική και η Τράπεζα Αττικής ανακοίνωσαν ότι από τη Δευτέρα μειώνουν τα επιτόκια καταθέσεων σε 9,5% που σημαίνει ότι η καθαρή απόδοση των καταθέσεων θα είναι 8,07%. Επίσης, η Εθνική Τράπεζα μείωσε και τα επιτόκια των χορηγήσεων, ενώ εξήγγειλε μακροχρόνια δάνεια δεκαετούς διαρκείας για επιχειρηματίες.

Χαμηλοί είναι οι ρυθμοί απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων από την Ελλάδα κυρίως στους τομείς της βιομηχανίας, της υγείας, του τουρισμού, του πολιτισμού, των ταχυδρομείων και των τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα έχει εκταμιεύσει μόνο το 21% των κονδυλίων που δικαιούται. Η χώρα μας για την πενταετία 1994-99 δικαιούται 772 δισεκατομμύρια δρχ., ενώ μέχρι στιγμής έχει εκταμιεύσει μόνο 174 δισεκατομμύρια δρχ. Το ζήτημα αυτό θα εξεταστεί κατά την τριήμερη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα ο αρμόδιος επίτροπος, κ. Φιν, ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα

Συνεχίζεται στη Φλόριντα παρουσία των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκου Παπαδόπουλου και Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρου Σουμάκη, το 30ο Πανηπειρωτικό Συνέδριο Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας. Ο κ.Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μίλησε για "τον οικουμενικό πανηπειρωτισμό, για μια φωνή και ένα ενεργό στοιχείο της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής ζωής, για ένα γίγαντα κοιμώμενο που πρέπει να συσπειρωθεί". Ο υπουργός ανέπτυξε, τη γεωλογική, οικονομική, στρατηγική σημασία της Ηπείρου, που αποτελεί επίκεντρο ζωτικότητας και χώρο στον οποίο, η ελληνική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει και εκτελεί έργα τεράστιας οικονομικής ανάπτυξης. "Η ελληνική κυβέρνηση", είπε ο κ.Παπαδόπουλος, "δίνει τη μάχη της μέσα από αντιξοότητες και αναμένεται το αποτέλεσμα να δικαιώσει τις προσπάθειες". Ο κ.Σουμάκης αναφέρθηκε στη διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου κέντρου με προοπτική και στόχο που στηρίζεται στη συνεργασία εθνικού κέντρου και εκπροσώπησης της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Υπογράμμισε την οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου και τόνισε την ανάγκη για "μια πολιτική μακριά από συναίσθημα", που θα επαναπροσδιορίζει τους στόχους της πολιτικής για καλύτερο αποτέλεσμα.

Απογοητευμένοι έφυγαν σήμερα εκατοντάδες πολίτες και τουρίστες που θέλησαν να επισκεφτούν το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης καθώς βρήκαν κλειστές τις πόρτες λόγω της απεργίας των υπαλλήλων. Διακόσια περίπου άτομα είχαν περάσει από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί από το Αρχαιολογικό Μουσείο και έφυγαν διαμαρτυρόμενοι. "Δεν είναι κατάσταση αυτή. Μόνο το Σάββατο είχαμε ελεύθερο χρόνο να δούμε του Μουσείο και το βρήκαμε κλειστό" διαμαρτυρήθηκε μιλώντας στα Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μιά ομάδα επισκεπτών που είχε έρθει από την επαρχία και πρόσθεσε: "Δεν είναι καθόλου ωραίο αυτό που γίνεται". Κάποιοι άλλοι πάλι παρά την απογοήτευσή τους πήραν το μέρος των απεργών και ευχήθηκαν να δοθεί λύση στα αιτήματά τους το ταχύτερο δυνατό. Η μεγαλύτερη όμως απογοήτευση είναι αυτή των ξένων που δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία να δουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς των Μουσείων. "Δυστυχώς τη Κυριακή φεύγουμε. Ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη και φεύγουμε χωρίς να δούμε τα ευρήματα της Βεργίνας για τα οποία τόσα ακούσαμε" λέει ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Γερμανών.

Φωτογραφικό υλικό, σχέδια και προπλάσματα από τα 150 χρόνια των ανασκαφών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών στους αρχαιολογικούς χώρους του Άργους, των Δελφών, της Δήλου, της Θάσου, των Μαλίων, των Φιλίππων και της Αμαθούντος στην Κύπρο θα εκτεθούν στην Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ από την 1η ως την 23η Μαρτίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η έκθεση που φέρει τον τίτλο"Χώρος Ελληνικός-150 χρόνια ανασκαφών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών" αποτελεί μία από τις κυρίαρχες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο του πανηγυρικού εορτασμού για τα 150 χρόνια της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τη συμβολή των ανασκαφών της Σχολής στη γνώση του ελληνικού χώρου.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αύριο αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη ο πρέσβης της ΠΓΔΜ, Ίβαν Τόσεφσκι, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Χρίστο Ζαχαράκι, σε μία νέα προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, ο νέος κύκλος των συνομιλιών δεν αναμένεται να επιφέρει αποτελέσματα, καθώς η Σκοπιανή πλευρά θα εμμένει στη στάση της, ότι δηλαδή το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας" είναι κατοχυρωμένο με το Σύνταγμα και δεν μπορεί να αλλάξει.

Η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική της στάση. Ο αντιναύαρχος του τούρκικου ναυτικού Μουσταφά Οσμπέ μιλώντας σε αμερικανοτουρκικό συνέδριο έκανε λόγο για "γκρίζες ζώνες" στο Αιγαίο. Τόνισε επίσης ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχτεί επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Περισσότεροι από 100.000 χιλιάδες Σέρβοι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ στην κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου για να πανηγυρίσει την εκλογή του νέου δημάρχου της πόλης Ζόραν Τζίντζιτς. Ο 45χρονος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και ένας εκ των ηγετών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντνο", είναι από χθες ο πρώτος μη κομμουνιστής δήμαρχος της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας μετά από 50 χρόνια. Λίγο νωρίτερα, τρεις ορειβάτες ξήλωσαν από την οροφή του Δημαρχείου το πεντάκτινο αστέρι σύμβολο του Τιτοϊκού καθεστώτος που από σήμερα δεσπόζει στον ιστορικό του χώρο: στο μουσείο της επανάστασης. Στο συγκεντρωμένο πλήθος απευθύνθηκαν οι τρεις ηγέτες του συνασπισμού "Ζάγιεντνο", Ζόραν Τζιντζιτς, Βουκ Ντράσκοβιτς και Βέσνα Πέσιτς, οι οποίοι εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες για το σθένος που επέδειξε, κατά την διάρκεια 88 ημερών όσες δηλαδή χρειάστηκαν για να προβούν οι αρχές στην αναγνώριση των αποτελεσμάτων δημοτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου.

Στη Θεσσαλονίκη το βράδυ ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 έως 10 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 22 February 1997 - 17:05:23 UTC