Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:43 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 24.2.97

Την πρωτοβουλία της Ελλάδας για τα Βαλκάνια παρουσιάζει σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Ο υπουργός θα ενημερώσει τους εταίρους στην Ε.Ε. για την δύσκολη οικονομική και πολιτική κατάσταση που διέρχεται ιδίως η Βουλγαρία, την οποία επισκέφθηκε την περασμένη Παρασκευή και ολοκλήρωσε σειρά επαφών με διπλωμάτες άλλων βαλκανικών χωρών. Σήμερα συζητείται, επίσης, και η σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Κύπρου, το οποίο συνεδριάζει την Τρίτη.

Μέ έκτακτη χθεσινοβραδυνή του συνέντευξη ο υπουργός παιδείας Γερ.Αρσένης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει το επίδομα των 50.000 δραχμών στους καθηγητές απο την 1η Μαρτίου, προκειμένου να γυρίσουν αυτοί στα σχολεία και να επανβαληφθούν τα μαθήματα.Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες οι καθηγητές είναι αμετάπειστοι και σήμερα πραγματοποιούν συλλαλητήρια στα Γιάννενα και στο Ηράκλειο.

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις στη Νέα Δημοκρατία ενόψει του συνεδρίου , με επίκεντρο τις υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος. Σε δημοσκόπηση της εταιρείας ''ΜΑΡΤΕΛ'' που δημοσιεύει η ''Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία'' ο Κώστας Καραμανλής έρχεται πρώτος στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων οπαδών της ΝΔ με 40,2% και ακολουθούν οι Γιώργος Σουφλιάς με 25,7%, Μιλτιάδης Εβερτ με 18% και Βύρων Πολύδωρας με 8,9%.

Ο κ.Σημίτης θα συναντηθεί την Τετάρτη με μέλη της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγροτών, ενώ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα περιοδεύσει στους νομούς της Θεσσαλίας

Στο μεταξύ, με τη συμμετοχή του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου και ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη πραγματοποιήθηκε χθές στη Θεσσαλονίκη η συνεδρίαση της διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ με κύριο θέμα την ανασυγκρότηση του Κινήματος.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κατά την επίσκεψη στη χώρα μας , την προσεχή Παρασκευή, του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ , Χαβιέ Σολάνα. Στο μεταξύ ιδιωτική επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί απο χθες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Συνεχίζεται η πτώση των επιτοκίων στην τραπεζική αγορά. Από αύριο τρεις τράπεζες, η Εθνική, η Εμπορική και η Κτηματική μειώνουν τα επιτόκια τους στα δάνεια και τις καταθέσεις. Το επιτόκιο καταθέσεων μειώνεται από 10 στο 9,5% και μετά την αφαίρεση του φόρου, το καθαρό επιτόκιο ''πέφτει'' στο 8%.

Εκτρηκτικές διαστάσεις παίρνει στη Βουλγαρία η έλλειψη ψωμιού.Ο βουλγαρικός Τύπος αναφέρει ότι απ΄όλα τα διαμερίσματα της χώρας καταφθάνουν πληροφορίες για εξάντληση των αποθεμάτων στα σιτηρά.Στη Νότια Βουλγαρία έχει κηρυχθεί κατάστααση έκτακτης ανάγκης και οι κάτοικοι πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, για πέμπτη συνεχή μέρα.

Την ανησυχία των μουσουλμάνων της Βουλγαρίας έχει προκαλέσει απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να απελάσειαπο την Τουρκία την 1η Απριλίου, 400.000 Βούλγαρους μουσουλμάνους, που απο το 1993 δεν έχουν πάρει άδεια παραμονής.Ο ηγέτης του κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών Αχμέτ Ντογκάν τόνισε πώς θα μεταβεί σύντομα στην Αγκυρα για να διευθετήσει το θέμα.

Αίθριος προβλέπεται ο καιρός σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ λίγες νεφώσεις θα σημειωθούν στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως μέτριο και στα ανατολικά ισχυροί μέχρι θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 έως 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 18 βθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπεται αίθριος καιρός με θερμοκρασία που θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 24 February 1997 - 7:40:16 UTC