Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-02-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:13 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24.2.1997

Συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποίησαν οι καθηγητές της Θεσσαλονίκης, ενώ εκπαιδευτικά συλλαλητήρια έγιναν στα Ιωάννινα και το Ηράκλειο. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Τσούλιας, κάλεσε τον υπουργό Παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη, να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου και σημείωσε πως οι καθηγητές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και να σταματήσουν την απεργία χωρίς να μεσολαβήσουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Σαφή δέσμευση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην πληρώσουν οι μαθητές το κόστος των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών αναλαμβάνει ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης σε συνέντευξή του σήμερα σε αθηναϊκή εφημερίδα. Ο υπουργός Μεταφορών, Χάρης Καστανίδης, που ρωτήθηκε αν υπάρχει το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εκπαιδευτικών, απάντησε: Όταν αναφερόμαστε σε παιδαγωγούς καλό είναι να σκεφτόμαστε ότι η λύση πρέπει να είναι προϊόν ωριμότητας όλων των πλευρών αλλά και κοινής συνεννόησης". Την Τετάρτη θα συνεδριάσουν οι γενικές συνελεύσεις των καθηγητών προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και την ερχόμενη εβδομάδα.

Έκκληση στους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στα σχολεία απηύθυνε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος διευκρίνισε ότι από τις 18 Φεβρουαρίου εκκρεμεί γραπτή πρόσκληση του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη προς την ΟΛΜΕ για διάλογο. "Η συζήτηση για τα θεσμικά ζητήματα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει. Μπορεί να ξεκινήσει και τώρα και υπάρχει στα θέματα αυτά σημαντική προσέγγιση. Αυτή η προσέγγιση πρέπει να αξιοποιηθεί", είπε ο υπουργός Τύπου. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι καθηγητές πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόσκληση της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας και να λάβουν μέρος σε αυτής της μορφής το διάλογο για τα θεσμικά ζητήματα.

Θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος του κόμματος Μιλτιάδης Εβερτ. Την απόφαση αυτή κοινοποίησε ο ίδιος με γραπτή δήλωση στην οποία επισημαίνει ότι θα θέσει υποψηφιότητα στο συνέδριο που θα γίνει το Μάρτιο. "Το συνέδριο θα αντιμετωπίσει ξεκάθαρα και το θέμα της ηγεσίας ώστε να τελειώσουν οι αμφισβητήσεις και οι μεμψιμοιρίες", επισημαίνει ο κ. Εβερτ και συνεχίζει:"Δεν έλειψα ποτέ από κανένα αγώνα της παράταξης και είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή, μαζί με τους αγωνιστές της παράταξης, και πάλι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα που έρχεται και θα τον κερδίσουμε. Στο συνέδριο θα μου δοθεί η ευκαιρία μέσα σε ένα ενωτικό, δημιουργικό διάλογο, με υπευθυνότητα να αναπτύξω τις θέσεις μου". Στη γραπτή δήλωση σημειώνει έξι λόγους που τον οδήγησαν να θέσει υποψηφιότητα και εξηγεί ότι επέλεξε να ανακοινώσει γραπτώς την υποψηφιότητα του, διότι ως πρόεδρος του κόμματος δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται στις τηλεοράσεις ή να κάνει περιοδείες.

"Η Ελλάδα θα προμηθευτεί τα εξοπλιστικά της προγράμματα από οπουδήποτε" δήλωσε από το Όσλο της Νορβηγίας, προετοιμαζόμενος να πετάξει για το Βόρειο Πόλο ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Η δήλωση του ΥΕΘΑ θεωρείται ότι είναι σαφής προειδοποίηση προς Γερμανούς και Αμερικανούς με αφορμή δημοσιεύματα και πληροφορίες ότι οι δύο ατλαντικές χώρες δεν προτίθενται να προμηθεύσουν την Ελλάδα με άρματα τύπου Μ-1 και Λέοπαρντ. Και θεωρείται ότι αφήνει ανοιχτή τη δυνατότητα προμήθειας ρωσικών αρμάτων Τ- 80, ομοίων με αυτά που πρόσφατα αγόρασε και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην προσπάθεια υιοθέτησης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης της κατασκευής οδικού άξονα σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Κεντρική Ευρώπη, μέσω της Γιουγκοσλαβίας, επικεντρώνεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη απόρριψη της κατασκευής της παρα-Εγνατίας οδού από αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, όπως δήλωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χάρης Καστανίδης. "Μετά την ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια απόφαση, αυτό που απομένει είναι να αποφασιστεί τον ερχόμενο Ιούνιο, στη σύνοδο των υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών στο Ελσίνκι, η συμπλήρωση των ευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, με την προσθήκη του 10ου άξονα", τόνισε ο υπουργός που επιπλέον εξήρε τη σημασία των κάθετων οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων της Εγνατίας: " Οι συνδέσεις με τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία καθιστούν ένα ενιαίο σύνολο, όχι μόνο για τις υποδομές, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της Βαλκανικής".

Παράταση δέκα ημερών σε όλες τις προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων των ελεύθερων επαγγελματιών και των φυσικών προσώπων λήγει στις 13 Μαρτίου αντί για τις 3 του ίδιου μήνα και των μισθωτών και συνταξιούχων στις 27 αντί για τις 17 Μαρτίου. Αναφερόμενος στη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 για την ακίνητη περιουσία ο κ. Δρυς είπε ότι είναι ο μόνος τρόπος για να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία και πρόσθεσε ότι το υπουργείο εντείνει τις προσπάθειές του για την πάταξη της φοροδιαφυγής και σύντομα θα προβεί σε νέες διασταυρώσεις στοιχείων. Πληροφορίες και διευκρινίσεις για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και ιδιαίτερα του φορολογικού εντύπου Ε9 για τα ακίνητα δίνουν από σήμερα ειδικές υπηρεσίες ενημέρωσης που λειτουργούν στις εφορίες ολόκληρης της χώρας καθώς και ειδική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λιθουανίας Αλζίρντας Μπραζάουσκας ο οποίος το μεσημέρι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στο επίκεντρο των επαφών του Λιθουανού Προέδρου βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Ο κ.Μπραζάουσκας θα επισκεφθεί την Τετάρτη τη Θεσσαλονίκη. Θα μεταβεί από το αεροδρόμιο Μακεδονία στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, το μεσημέρι θα επισκεφθεί το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παρατεθεί προς τιμήν του στο Κυβερνείο.

Μήνυμα της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας μετέφερε στους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις ηγεσίες των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζητάει να ασκηθούν πιέσεις στην Αλβανία, ώστε να απελευθερωθεί ο φυλακισμένος ηγέτης του, Φάτος Νάνο, όπως και όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, να παραιτηθεί η σημερινή κυβέρνηση και να οργανωθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές μέσα στο 1997. Εκφράζει επίσης τη δυσαρέσκεια του για την πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης προς τον Αλβανό πρόεδρο, Σαλί Μπερίσα, να επισκεφθεί τη χώρα μας.

Αναληθή χαρακτηρίζει τα χτεσινά δημοσιεύματα του τύπου για σκάνδαλα και ατασθαλίες στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη ΄97 ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κώστας Λοϊζος επισημαίνοντας ότι αυτοί που κάνουν αυτές τις καταγγελίες έχουν στόχους ξένους προς τα συμφέροντα της πόλης και του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ο κ Λοϊζος σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι "καταγράφεται μία μεθοδευμένη σκανδαλολογία που είναι εις βάρος της πόλης" και συνεχίζει λέγοντας ότι κάθε έλεγχος από την πολιτεία και τη δικαιοσύνη είναι επιθυμητός, ενώ ο Οργανισμός είναι στη διάθεση οποιασδήποτε δικαστικής αρχής για οποιονδήποτε έλεγχο.

Δύο "βιβλιοαυτοκίνητα" φορτωμένα με 2000 βιβλία και εξοπλισμένα με ηλεκτρονικό υπολογιστή, τηλεόραση, βίντεο, και προβολείς διαφανειών, παραδίδονται αύριο, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να ταξιδεύουν καθημερινά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με μονοθέσια και διθέσια σχολεία. Πρόκειται για τις δύο κινητές μονάδες δανειστικών βιβλιοθηκών και αισθητικής αγωγής που κόστισαν 50 εκατομμύρια δραχμές και στοχεύουν να αναπτύξουν το ενδιαφέρον των μαθητών, ιδίως των παραμεθόριων περιοχών, για το βιβλίο αλλά και να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να γευτούν στοιχεία της αισθητικής αγωγής.

Το έδαφος για την επίλυση του Κυπριακού είναι πιο πρόσφορο από ότι ήταν σε προηγούμενες περιόδους δήλωσε ο ειδικός εκπρόσωπος της Μεγάλης Βρετανίας για το Κυπριακό Ντέιβιντ Χάνεϊ που πραγματοποιεί επαφές στην Αγκυρα. Ο κ. Χάνεϊ συναντήθηκε σήμερα με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Ινάλ Μπατού τον οποίο ενημέρωσε για τις σκέψεις του και για το ημερολόγιο των κινήσεών του. Όπως εξάλλου δήλωσε ο κ Μπατού η τουρκική πλευρά δεν είχε να εκθέσει τίποτα νέο στον Βρετανό αξιωματούχο.

Ήπιος καιρός θα επικρατήσει και αύριο σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα, θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις οι οποίες στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι αυξημένες και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοδυτικά. Το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 4 έως 15 βαθμούς, στα ηπειρωτικά από 6 έως 17 και στα νησιά από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 24 February 1997 - 17:05:36 UTC