Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:16 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 27.2.97

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, εναντίον των Ευρωπαίων εταίρων, για την εμπλοκή των τουρκοκυπρίων στο θέμα ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε, και κατά της Τουρκίας για τις εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της χώρας μας. Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε "εγκληματική" και "ανόητη" τη στάση των εταίρων, σχετικά με την εμπλοκή των τουρκοκυπρίων, μίλησε για "επίθεση μεγάλων συμφερόντων μεγάλων χωρών" και προειδοποίησε πως όσο υπάρχει εμπλοκή στο ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τόσο η Ελλάδα θα προβάλλει εμπόδια στις διαδικασίες διεύρυνσης της Ευρωπαικής Ενωσης. Εξαπέλυσε, επίσης προσωπική επίθεση εναντίον του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, λέγοντας πως "ο γερμανός υπουργός έκανε ένα δώρο στην Τουρκία, αλλά τώρα πρέπει να πληρώσει και το λογαριασμό".

Ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, μετά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον Κύπριο ομόλογό του, Σπύρο Κυπριανού, τόνισε πως ''ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε κι εμείς κάτι πέρα από τα συνήθη ως τώρα και ειδικότερα για τους φίλους μας τους Αγγλους, αν θα πρέπει να τους αφήνουμε εντελώς ήσυχους στη σιγουριά που έχουν, ότι θα μπούμε και στον 21ο αιώνα με τις αποικιοκρατικές τους βάσεις να μην αμφισβητούνται καν στην Κύπρο''. Σε ερώτηση σχετικά με τη προσπάθεια των μεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εμπλέξουν τους Τουρκοκύπριους στην ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου, ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι ''υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες προσπαθούν να καλλιεργήσουν σύγχυση σε ζητήματα τα οποία είναι ξεκαθαρισμένα εδώ και πολύ καιρό. Καμία προϋπόθεση δεν έχει συζητηθεί ούτε συμφωνηθεί, προκειμένου να αρχίσουν αμέσως μετά τη Διακυβερνητική οι διαβουλεύσεις για την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση'', είπε.

"Αγκυροβολημένοι" στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης παραμένουν για τρίτη συνεχή ημέρα οι παράκτιοι αλιείς του Θερμαϊκού, που μετά τον προχθεσινό αποκλεισμό της ανατολικής εισόδου, "μπλόκαραν" χθες συμβολικά για δύο περίπου ώρες και τη δυτική είσοδο, παρεμποδίζοντας έτσι τον ελλιμενισμό του επιβατικού πλοίου "Αριάδνη", στο προκαθορισμένο σημείο του λιμανιού. Ο αποκλεισμός και της δεύτερης εισόδου ξεκίνησε γύρω στη 1 μετά το μεσημέρι, καθώς δε σημειώθηκε καμία θετική εξέλιξη στην κατεύθυνση της ικανοποίησης των αιτημάτων τους. "Δε θέλουμε να δημιουργούμε προβλήματα στο επιβατικό κοινό, στους εργαζόμενους και στο λιμάνι και να βρούμε τον κόσμο εναντίον μας. Η κίνησή μας είναι συμβολική", δήλωσε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής κ. Αναστάσιος Κλαδάς.

Τη συμπαράσταση του στις κινητοποιήσεις των παράκτιων αλιέων, οι οποίοι ζητούν επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος προμήθειας πετρελαίου σε τιμές τράνζιτ, εξέφρασε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, στόχος των ενεργειών της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τους αλιείς "σε απόσυρση και εγκατάλειψη της εργασίας τους". Το ΚΚΕ κάνει λόγο για "πληβείους" και "πατρίκιους", αναφερόμενο σε αλιείς και εφοπλιστές.

Διαφορές συνεχίζουν να υπάρχουν στις σχέσεις κυβέρνησης και Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγροτών και μετά τη χθεσινή συνάντηση του προεδρείου της επιτροπής με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Από την πλευρά της κυβέρνησης, η συνάντηση θεωρήθηκε θετική, δια στόματος του Υπουργού Γεωργίας, Στέφανου Τζουμάκα, ενώ ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Πανθεσσαλικής Επιτροπής, Βαγγέλης Μπούτας, τη χαρακτήρισε άκαρπη, προσθέτοντας ότι και στα έξι αιτήματα που έθεσαν η απάντηση ήταν αρνητική.

''Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πανθεσσαλική Επιτροπή αγώνα των αγροτών συνέβαλε στο να αποκαλυφθεί καλύτερα η ουσία του σιδερόφραχτου ''διαλόγου'' που σκηνοθετεί η κυβέρνηση και αποδείχνεται περίτρανα ότι πρόκειται για εμπαιγμό σε βάρος της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, αφού ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε να απαντήσει θετικά στα αιτήματα των αγροτών''. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ, με αφορμή τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγώνα των Αγροτών.

''Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει αυτεπάγγελτα τη διαδικασία για απονομή χάριτος στο Γιώργο Παπαδόπουλο. Και το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν τέτοιες διαδικασίες. Υπάρχουν οι συντεταγμένες αρχές του κράτους, οι οποίες έχουν την ευχέρεια να κρίνουν το αίτημα του σε περίπτωση που ο ίδιος κινήσει τις διαδικασίες για αποφυλάκισή του''. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γεράσιμου Γιακουμάτου, που αφορούσε στην απονομή χάριτος στον πρωταίτιο του Πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967 και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα μπορεί να το κάνει είτε με τη διαδικασία χάριτος, είτε με τη διαδικασία υποβολής αίτησης λόγω ανήκεστου βλάβης.

Τουλάχιστον δύο φορείς της Θεσσαλονίκης, που εκπροσωπούνταν στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο της HELEXPO ΔΕΘ, αποκλείονται από το επόμενο συμβούλιο, σύμφωνα με το νέο νόμο για τις ΔΕΚΟ από τον οποίο δε θα εξαιρεθεί τελικά η Εκθεση. Τα παραπάνω μετέφερε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Κωνσταντινίδης στους ενδιαφερόμενους, μετά από συνάντηση που είχε τις τελευταίες ημέρες με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννο Παπαντωνίου. "Αυτό που κατορθώσαμε να αποσπάσουμε είναι η δέσμευση ότι οι εκπρόσωποι θα διορίζονται από τον υπουργό, όπως προβλέπεται, κατόπιν όμως υπόδειξης των φορέων. Ωστόσο δε μπορέσαμε να πείσουμε για την ανάγκη αναστολής της ισχύoς του νόμου, σε ό, τι αφορά τη ΔΕΘ, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα αρκετά σημαντικό έλλειμμα στη σύνθεση του νέου συμβουλίου", εξήγησε ο κ. Κωνσταντινίδης.

"Κόκκινη κάρτα" από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας, μέχρι το τέλος του 1997, κινδυνεύει να "δεί" το 10% των προβλεπομένων έργων, που μέχρι στιγμής κρίνονται "ανώριμα", στο πλαίσιο σχεδίου τροποποίησης του προγράμματος, προκειμένου να μη χαθούν κονδύλια από τη διαθέσιμη χρηματοδότηση μέχρι το 1999. Τα παραπάνω τόνισε, στη διάρκεια της 4ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΕΠ, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χαράλαμπος Σοφιανός, που διευκρίνισε ότι στη θέση των έργων αυτών, προϋπολογισμού 10-20 δισεκατομμυρίων δραχμών, θα ενταχθούν άλλα έργα άμεσα υλοποιήσιμα, κατά προτίμηση στην ίδια περιοχή και από τον ίδιο φορέα.

Επιστημονική εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση των γιατρών της Δυτικής Μακεδονίας πάνω στα νεότερα διαγνωστικά και θεραπευτικά δεδομένα του άσθματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 1 Μαρτίου, στην Κοζάνη, με πρωτοβουλία της τοπικής Ιατρικής Εταιρείας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα εξετασθούν ζητήματα, όπως οι αιτίες που προκαλούν το βρογχικό άσθμα- ατμοσφαιρική ρύπανση, μόλυνση του περιβάλλοντος, κάπνισμα των γονιών στο σπίτι, ιδιαίτερα της μη εργαζόμενης μητέρας.

Πρεμιέρα σήμερα για τη θεατρική παράσταση ''Μια ξεχωριστή ημέρα'' που ανεβάζει ο θίασος της Αννας Βαγενά στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης, στο πλαίσιο των θεατρικών εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ''Θεσσαλονίκη 1997''. Τη σημερινή παράσταση θα ακολουθήσουν άλλες δύο, στις 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου. Τη θεατρική διασκευή του κινηματογραφικού έργου υπογράφει ο ίδιος ο δημιουργός της κορυφαίας ταινίας Ettore Scola και Gigliola Fantoni, ενώ στην παράσταση παίζουν ακόμη οι ηθοποιοί Χρήστος Τσάγκας και Ναταλία Στεφάνου. Τη σκηνοθεσία έκανε ο Γιάννης Διαμαντόπουλος, ενώ το έργο μετέφρασε η Αντα Γκούρμπαλη.

Η πρώτη επίσημη συμμετοχή της Βρετανίας στο Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ''Θεσσαλονίκη 1997'' θα είναι μια συναυλία του Lindsay Quartet, ενός από τα κορυφαία βρετανικά κουαρτέτα μουσικής δωματίου, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στο θέατρο ''Αυλαία''. Οι ''Λίνζις'', όπως είναι ευρύτερα γνωστό το σύνολο, γιορτάζουν φέτος, με συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο, τα 30 χρόνια από την ίδρυση του συγκροτήματος. Το πρόγραμμα τους περιλαμβάνει κύκλο Μπετόβεν στο Τόκιο, κύκλο Τίππετ στη Στοκχόλμη και πολλές ακόμη εμφανίσεις στην Ευρώπη. Στη συναυλία τους στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Βρετανικού Ινστιτούτου, θα ερμηνεύσουν έργα Ραβέλ, Τίππετ και Ντβόρζακ.

Σειρά προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου υλοποίησης των τουρκικών απειλών για εποικισμό της Αμμοχώστου έχει λάβει η κυπριακή κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το αν η κυβέρνηση της Κύπρου σκοπεύει να προβεί σε κάποια αντίμετρα σε περίπτωση υλοποίησης των τουρκικών απειλών. Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε ωστόσο να κατονομάσει τα μέτρα αυτά.

Την άποψη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να συνδέσει τις απειλές τις για εποικισμό των Βαροσίων με την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 από την κυπριακή κυβέρνηση, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Ο Ρώσος αξιωματούχος χαρακτήρισε παράλογη χωρίς σοβαρότητα την αιτιολογία αυτή και επεσήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ψευδοκράτος καταφεύγει σε απειλές για τον εποικισμό των Βαρωσίων, ενώ υπενθύμισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτήρισε, με το ψήφισμα 550, απαράδεκτες τις προσπάθειες οποιουδήποτε τμήματος των Βαροσίων από πρόσωπα που δεν είναι κάτοικοι της πόλης. Επομένως κατέληξε ο Ρώσος εκπρόσωπος ανάλογες ενέργειες θα αποτελούσαν άμεση πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα και δε θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι διμερείς σχέσεις Ιταλίας-ΠΓΔΜ, αλλά και η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα Βαλκάνια βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στα Σκόπια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κίρο Γκλιγκόρωφ με τον Ιταλό ομόλογό του Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Γκλιγκόρωφ επισήμανε ότι η επίσκεψη του Ιταλού Προέδρου έχει εξαιρετική σημασία για τη χώρα του, δεδομένου μάλιστα ότι η Ιταλία είναι ο δεύτερος κατά σειρά, μετά τη Γερμανία, εμπορικός εταίρος της ΠΓΔΜ. Από την πλευρά του ο Ιταλός Πρόεδρος υπογράμμισε ότι "τα Σκόπια αποτελούν το σημείο ασφαλείας και ειρήνης για την περιοχή της Βαλκανικής, σημείο με εξαιρετικά μεγάλη σημασία". Επίσης ο κ. Σκάλφαρο ανακοίνωσε ότι σύντομα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Σκόπια ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να υπογραφεί διμερής συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Στέφαν Σοφιάνσκι, αναχωρεί σήμερα για την ΠΓΔΜ όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Σκοπιανού ομολόγου του, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Θέμα των συζητήσεων θα αποτελέσουν οι διμερείς σχέσεις και ειδικότερα οι δυνατότητες διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας. Ο κ.Σοφιάνσκι, που είναι πρώην δήμαρχος της Σόφιας, θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο των Σκοπίων, Ρίστο Πένοφ.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από τη Βουλγαρία βάσει της πενταετούς συμφωνίας με την Εθνική Επιτροπή Ενέργειας, η οποία υπογράφηκε στα τέλη του 1996. Όπως αναφέρει σχετικά η εφημερίδα "24 Ωρες", σύμφωνα με τους Βούλγαρους εμπειρογνώμονες, 2 δις κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να εισάγει η Τουρκία από τις γειτονικές της χώρες κατά το 1997 για την κάλυψη των αναγκών της. Προς το παρών η Βουλγαρία έχει τη δυνατότητα να εξαγάγει ηλεκτρική ενέργεια λόγω της μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος στο εσωτερικό, ενώ η εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι η μόνη πηγή συναλλάγματος για την Εθνική Επιτροπή Ενέργειας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 27 February 1997 - 8:05:00 UTC