Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-02-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:03 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27.2.1997

"Είναι δέσμευση η απόφαση της 6ης Μαρτίου του 1995 βάσει της οποίας οι συζητήσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αρχίσουν έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής". Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος κατέστησε σαφές ότι οι αποφάσεις για τις ενταξιακές διαδικασίες της Κύπρου συνεχίζουν να ισχύουν. "Δεν υπάρχει ουδείς ο οποίος μπορεί να ανατρέψει αυτή τη δέσμευση που έχει αναλάβει η Κοινότητα απέναντι στην Κύπρο", πρόσθεσε ο υπουργός Τύπου.

Η επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, αύριο στην Αθήνα, απασχόλησε τη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, και Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κομίζει προτάσεις για εκτόνωση της κρίσης στο Αιγαίο, αλλά και για το θέμα που έχει προκύψει με τη στάση της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, που εμπλέκουν τους Τουρκοκυπρίους στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε.-Κύπρου. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία ενδέχεται να προβάλουν ως πρόσχημα το ότι δεν λύθηκε το κυπριακό και να ζητήσουν να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σημειώθηκαν σήμερα από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη. Ειδικότερα δύο RF-4, οκτώ F-4 και έξι F-16 παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από την περιοχή μεταξύ Χίου, Λέσβου και Σάμου. Τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν με επιτυχία από τα ελληνικά.

Με άλλο τρόπο μπορεί να μιλήσει ένας εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλη ένα κράτος υποψήφιο για ένταξη, τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, εξηγώντας γιατί η Μεγαλόνησος αντέδρασε με ήπιους τόνους στην πρόθεση των ισχυρών χωρών της Ε.Ε. για εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων στην ενταξιακή διαδικασία. Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης με τον Κοινοτικό Επίτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ, ο κ.Κασουλίδης τόνισε ότι οι δύο άντρες συζήτησαν σχεδόν αποκλειστικά το κυπριακό και τις προσπάθειες επίλυσής του.

Την άμεση σύγκληση είτε του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, είτε της ολομέλειας της Βουλής ώστε να διεξαχθεί συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τις ενταξιακές διαδικασίες της Κύπρου στην Κοινότητα ζητά, με επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη. Εξάλλου η βουλευτής του Συνασπισμού Μαρία Δαμανάκη ζητά με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής προκειμένου να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

"Ο κ. Αρσένης έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και έχει εξασφαλίσει απόλυτη κάλυψη και συμφωνία στους χειρισμούς που έχει κάνει ως υπουργός Παιδείας", δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να γίνει επιστράτευση των καθηγητών. "Οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί βεβαίως έχουν τις απόψεις τους και μπορούν να τις λένε ελεύθερα, ουδείς τους περιορίζει, θα πρέπει όμως να αισθανθούν ότι έχουν ευθύνη γιατί ενώ η κυβέρνηση έχει πλησιάσει σε μεγάλο βαθμό τα θέματα που έθεσαν, οι ίδιοι δεν έχουν μετακινηθεί από τις θέσεις που διατύπωσαν στην αρχή" πρόσθεσε ο Υπουργός Τύπου. Το απόγευμα η ΟΛΜΕ συνεδρίασε προκειμένου να εξετάσει τα νέα δεδομένα. Νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ενημέρωσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα λήξει η απεργία και απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστράτευσης των καθηγητών.

"Το τρίπτυχο δημοκρατία, αποτελεσματικότητα και αντιπροσωπευτικότητα θα πρέπει να χαρακτηρίζει το πλαίσιο λειτουργίας ενός κόμματος εξουσίας", δήλωσε το μεσημέρι ο Γιώργος Σουφλιάς παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για την αλλαγή του καταστατικού του κόμματος. Ο κ. Σουφλιάς προτείνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του κόμματος να έχει τετραετή θητεία, το συνέδριο να πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια σε τακτή ημερομηνία, να καταργηθούν τα διορισμένα όργανα του κόμματος και να αντικατασταθούν από εκλεγμένα και τη θεσμοθέτηση θέσης Γενικού Γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής. Οι απόψεις αυτές, κατά τον κ. Σουφλιά, "εκφράζουν μια άλλη άποψη για τη Ν.Δ. που καλεί όλους σε μια αναγεννητική προσπάθεια για πολιτική αλήθεια, ανάπλαση των δημοκρατικών θεσμών και νέο πολιτικό ήθος". "Περισσότερη δημοκρατία στο κόμμα κατοχυρώνει ουσιαστικά και την ενότητα και την αξιοπρέπεια του", είπε ο κ. Σουφλιάς και πρόσθεσε: "οι δημοκρατικοί θεσμοί με συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλίδες μπορεί να υπηρετήσουν ταυτόχρονα και την αρχή της αποτελεσματικότητας".

Από αύριο το πρωί θα αρχίσουν να φτάνουν στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, οι βουλευτές Γιώργος Σουφλιάς και Κώστας Καραμανλής, καθώς και άλλα κορυφαία στελέχη για να πάρουν μέρος στο προσυνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της HELEXPO-ΔΕΘ. Ο κ. Εβερτ αναμένεται να φτάσει στις 11.30' π.μ στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", ο κ. Καραμανλής στις 5.30' το απόγευμα και ο κ. Σουφλιάς το βράδυ της Παρασκευής. Για την άφιξη του Κώστα Καραμανλή στελέχη και μέλη της Ν.Δ από τη Θεσσαλονίκη και περιοχές της Βόρειας Ελλάδας οργανώνουν μεγαλειώδη υποδοχή στο χώρο του αεροδρομίου.

"Τα κύρια θέματα των συνταξιούχων που είναι αυτά που σχετίζονται με την αύξηση και τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων θα είναι από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν την κυβέρνηση στη διάρκεια του κοινωνικού διαλόγου", δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης μετά από συνάντηση που είχαν το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων της χώρας. Νωρίτερα οι συνταξιούχοι πραγματοποίησαν πορεία από την πλατεία Κάνιγγος προς το Μέγαρο Μαξίμου διεκδικώντας την εξομοίωση των συντάξεών τους με το 80% του βασικού μισθού και τη μείωση της συμμετοχής τους στα φάρμακα.

Τη μονιμοποίηση 8.000 υπαλλήλων των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που είχαν σύμβαση αορίστου χρόνου ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Παπαδόπουλος.

Μεγάλη πτώση κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες παρουσίασαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών λόγω της μεγάλης προσφοράς εξαιτίας των μαζικών πωλήσεων τίτλων όλων των κλάδων. Η σημερινή πτώση αποδίδεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Θωμαδάκη περί κερδοσκοπικών τάσεων στο Χρηματιστήριο. Το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας κ. Φωτιάδης σημείωσε ότι η θετική εξέλιξη του χρηματιστηρίου κατά την τελευταία περίοδο είναι απόλυτα φυσιολογική και πρόσθεσε ότι οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Θωμαδάκη είχαν σκοπό να επιστήσουν την προσοχή των μικροεπενδυτών που εισήλθαν μαζικά στο χρηματιστήριο τις τελευταίες ημέρες.

Επαφές με τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε από χτες ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, Κώστας Σκανδαλίδης, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανασυγκρότησης του κόμματος. Χτες συναντήθηκε με τον Αναστάσιο Πεπονή και σήμερα με το Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, με τον οποίο συζήτησε τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, την πορεία του ΠΑΣΟΚ και την ανάγκη κινητοποίησης όλου του δυναμικού. Τέτοιες συζητήσεις θα πρέπει να επαναλαμβάνονται δήλωσε ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος μετά το τέλος της συνάντησης. Σχολιάζοντας τις φωνές κριτικής, στις οποίες συμπεριέλαβε και τον εαυτό του, σημείωσε ότι τέτοιες φωνές είναι συνθετικές και εποικοδομητικές, βοηθούν στο κυβερνητικό έργο και γίνονται από καλή διάθεση. Εξέφρασε τέλος τη συμφωνία του με τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, για τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό και χαρακτήρισε προκλητική τη συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά και όσων βρίσκονται πίσω από αυτήν.

Απελευθέρωσαν σήμερα το πρωί και την ανατολική είσοδο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης οι παράκτιοι αλιείς του Θερμαϊκού. Τελικά αποδέχθηκαν τις θέσεις του υπουργείου οικονομικών, με την επιφύλαξη να δουν την εφαρμογή τους στην πράξη. "Αποφασίσαμε να δώσουμε περιθώριο 1-2 μηνών στο υπουργείο, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν οι δεσμεύσεις του υφυπουργού κ. Γιώργου Δρυ θα υλοποιηθούν. Στην αντίθετη περίπτωση, οι κινητοποιήσεις μας όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά θα ενταθούν", τόνισε στο ΜΠΕ ο πρώην γενικός γραμματέας του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Νέας Κρήνης κ. Στέλιος Φωτόπουλος. Όπως είναι γνωστό, πρόταση του υπουργείου είναι η προμήθεια πετρελαίου σε τιμές ελεύθερης αγοράς και η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους ψαράδες, το αργότερο μέσα σε ένα μήνα, απευθείας από τις υπηρεσίες των κατά τόπους Τελωνείων, μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Mια γεύση του άμεσου μέλλοντος θα πάρουν οι Θεσσαλονικείς που θα επισκεφτούν το Περίπτερο 1 της Διεθνούς Έκθεσης από τις 17 Μαρτίου ως τις 17 Μαΐου, καθώς στον χώρο θα εκτεθούν αντικείμενα που θυμίζουν ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αυτοκίνητα που κινούνται με ηλιακή ενέργεια ή καύσιμα που κατασκευάζονται από σκουπίδια αποτελούν μερικές μόνο από τις προτάσεις των εικοσιεπτά γερμανικών βιομηχανικών κολοσσών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην έκθεση αυτή που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Γκαίτε και ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97", σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Περιβάλλοντος της Γερμανίας και το Ινστιτούτο Έρευνας για το Κλίμα, το Περιβάλλον και την Ενέργεια του Βούπερταλ.

Ο νέος δήμαρχος του Βελιγραδίου και εκ των ηγετών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Ζάγιεντνο", Ζόραν Τζίντζιτς, πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα. Όπως ανέφεραν, ανεπίσημα για την ώρα, κύκλοι της σερβικής αντιπολίτευσης ο κ.Τζίντζιτς θα μεταβεί στην Αθήνα μεταξύ 10 και 15 Μαρτίου, προσκεκλημένος του προέδρου της Ν.Δ., Μιλτιάδη Εβερτ και του δημάρχου Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Σύσταση για αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα και αναζήτηση άλλης κυβερνητικής λύσης φέρεται να έχει κάνει στην υπουργό Εξωτερικών και ηγέτη του κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Την πληροφορία μετέδωσε το τουρκικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων UBA. Σύμφωνα με τα σημερινά φύλλα του τουρκικού τύπου, ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ έστειλε επιστολή και στον Ερμπακάν, εκφράζοντας "ανησυχίες για την πορεία της κυβέρνησης" και κάνοντας λόγο για "παρεκτροπή της κυβέρνησης". Ο Νετζμεντίν Ερμπακάν διέψευσε την ύπαρξη τέτοιας επιστολής.

Απεργία πείνας πραγματοποιούν εδώ και μία εβδομάδα μέσα στο Πανεπιστήμιο της Αυλώνας εξήντα Αλβανοί φοιτητές οι οποίοι ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης και την αποζημίωση όλων των εξαπατημένων, από τις παρατράπεζες, καταθετών. Χιλιάδες πολίτες πραγματοποίησαν χθες το βράδυ πορεία συμπαράστασης στους φοιτητές όταν έφτασαν πληροφορίες ότι αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνονται από τα Τίρανα στην Αυλώνα με σκοπό να εκκενώσουν το πανεπιστήμιο. Τις πρωινές ώρες έγινε γνωστό ότι τα οχήματα που μετέφεραν τις αστυνομικές δυνάμεις επέστρεψαν στα Τίρανα πριν φτάσουν στην Αυλώνα.

Με τον τίτλο "αρχίζουν συλλήψεις πολιτικών τις επόμενες μέρες" η καθημερινή εφημερίδα "Στάνταρντ" της Σόφιας προαναγγέλλει τη σύλληψη του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Ζάν Βίντενοφ, ως υπεύθυνου για την έλλειψη σιταριού και γενικότερα δημητριακών, που έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους κατοίκους. Η εφημερίδα δημοσιεύει δήλωση του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης Μπογομίλ Μπόνεφ, που κατηγορεί ευθέως τον Βίντενοφ. "Ο πρώην πρωθυπουργός δεν είχε καμιά ιδέα για τον ισολογισμό δημητριακών στη χώρα. Αυτό προκύπτει από τις οδηγίες και εντολές που υπέγραψε ο ίδιος για εξαγωγές δημητριακών" δήλωσε ο υπουργός.

Κακοκαιρία θα επικρατήσει σταδιακά αύριο σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικότερα βροχές και τοπικές καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο. Το βράδυ στα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν. Το Σάββατο αναμένεται ύφεση της κακοκαιρίας στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 0 έως 7 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 μέχρι 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και στα ορεινά χιόνια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 27 February 1997 - 17:05:45 UTC