Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:46 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 28.2.97

Συνεδρίασε εκτάκτως χθες το μεσημέρι στα γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ στη Χαριλάου Τρικούπη η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να εξετάσει τη συνεχιζόμενη απεργία των καθηγητών. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει θέμα επιστράτευσης των καθηγητών. "Ενημέρωσα την Επιτροπή για τη χθεσινή συζήτηση με την ΟΛΜΕ", δήλωσε ο κ. Αρσένης. Στην επιτροπή συμμετείχαν οι υπουργοί Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Πασχαλίδης, ο υφυπουργός Εργασίας, Χρήστος Πρωτόπαππας, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Σωκράτης Κοσμίδης και ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑ.ΣΟ.Κ, Κώστας Σκανδαλίδης.

Την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ανακοίνωσε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος υπογράμμισε ότι αποδέχθηκε την πρόταση των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ για να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, γιατί πιστεύει ότι είναι χρέος του προς την πατρίδα και την παράταξη και πρέπει να ανταποκριθεί. Παράλληλα, επισήμανε ότι η ΝΔ, είναι ένα κόμμα που πρέπει να προχωρήσει μπροστά με αποτελεσματικότητα και ποιότητα ιδεών, στελεχών και συμπεριφοράς. Η ΝΔ, είπε ο κ. Καραμανλής, με την μεγάλη ιστορική προσφορά και την παγκόσμια επιβεβαιωμένη ορθότητα των επιλογών της οφείλει να πρωτοπορήσει στην προσπάθεια για την εθνική αναγέννηση. Για αυτούς τους λόγους, τόνισε, πιστεύω ότι είναι χρέος μου προς την πατρίδα και την παράταξη να ανταποκριθώ στην τιμητική πρόσκληση των συναδέλφων μου βουλευτών και της μεγάλης πλειοψηφίας των στελεχών. Αποδέχομαι την πρότασή τους με τη βεβαιότητα ότι όλοι μαζί θα αγωνιστούμε για μια καλύτερη Ελλάδα.

Την εκτίμηση ότι η συμπεριφορά των Τούρκων, όσο και εκείνων που τους ενθαρρύνουν, έχει ως στόχο να καθήσει η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης. Ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε την συμπεριφορά της Τουρκίας προκλητική, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφέροντας ότι ο στόχος της Τουρκίας δεν θα επιτευχθεί. "Δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η χώρα μας ακολουθεί μια σταθερή γραμμή απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις". Ο κ. Κακλαμάνης κατέστησε σαφές ότι για την αντιμετώπιση των βλέψεων της Τουρκίας κρίνεται επιτακτική η ομοψυχία και η ενότητα του ελληνικού λαού, ενώ σχολιάζοντας τις προσπάθειες ορισμένων εταίρων μας της Ε.Ε για εξευμενισμό της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι αυτές δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα προς όφελος της Τουρκίας και εις βάρος της χώρας μας.

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους απειλούν να προχωρήσουν οι συνταξιούχοι αν δε δώσει η κυβέρνηση ικανοποιητικές λύσεις σε προβλήματα που τους απασχολούν και κυρίως σε προβλήματα εισοδηματικής πολιτικής. Αυτό τόνισαν οι πρόεδροι των συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, Χρήστος Τριάντης, και του ΙΚΑ, Διαμαντής Μαυροδόγλου, μετά τη συνάντηση που είχαν, με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και τους υφυπουργούς, παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιώργο Πασχαλίδη και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χρήστο Πρωτόπαπα.

Καμία νεότερη εξέλιξη δεν προέκυψε σε ότι αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μεταξύ των αντιπροσώπων Ελλάδας-ΠΓΔΜ, που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατο στέλεχος του ΟΗΕ, οι συζητήσεις θα επαναληφθούν τον επόμενο μήνα υπό την αιγίδα του κ. Σάιρους Βανς.

Τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζονται στην διαμόρφωση κοινών θέσεων ως προς το ρόλο που πρέπει να διαδραματίζουν τα Εθνικά Κοινοβούλια στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναμένεται να επισημάνει στην παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, κατά τη διάρκεια των εργασιών της άτυπης συνόδου των προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ε.Ε που θα πραγματοποιηθεί στη Χάγη. Επίσης, αναμενεται να αναφερθεί στη διαμόρφωση κοινών όρων για μια αποτελεσματική παρέμβαση στις δρομολογούμενες διεργασίες που θα συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή και θα επισημάνει την πρόβλεψη Ειδικού Πρωτοκόλλου για το ρόλο των Εθνικών Κοινοβουλίων στο σχέδιο της Ιρλανδικής Προεδρίας.

Την αναγκαιότητα ουσιαστικής συμπαράστασης του ελληνικού λαού προς τον βουλγαρικό, λόγω της κρίσης και των γνωστών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα, επισήμανε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά τη χθεσινή διάσκεψη, με θέμα: "Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς το δοκιμαζόμενο λαό της Βουλγαρίας", που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Ο κ. Πετσάλνικος έδωσε τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές και εξήγησε τις λεπτομέρειες της ελληνικής πρωτοβουλίας για την αποστολή βοήθειας προς τη Βουλγαρία. Οπως επισήμανε ο υπουργός, την υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής έχει αναλάβει η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ, ενώ με το συντονισμό της όλης προσπάθειας για την περιοχή της Βορείου Ελλάδος έχει επιφορτισθεί το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Τη ματαίωση της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300 από την Κυπριακή Δημοκρατία έχουν θέσει ως στόχο οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, καταγγέλλουν στο ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων ''Νόβοστι'', στρατιωτικοί κύκλοι στη Μόσχα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ''η CIA έχει επεξεργαστεί σχέδιο και θα κάνει το παν για να σταματήσει η εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο'', ενώ Ρώσοι στρατιωτικοί, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, αναφέρουν ότι η αμερικανική πλευρά θεωρεί την πώληση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο σοβαρή επιτυχία της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας και ότι τυχόν υλοποίηση της συμφωνίας θα δημιουργήσει σοβαρό προηγούμενο για παρόμοιες αγορές ρωσικού στρατιωτικού υλικού''.

Την ανάγκη επίτευξης προόδου στο Κυπριακό, πριν από οποιαδήποτε ανάμειξη των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε σήμερα ο Κοινοτικός Επίτροπος, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη. ''Αισθάνομαι πραγματικά ότι αυτό που έχει προτεραιότητα τώρα είναι να υπάρξει πρόοδος προς την κατεύθυνση της πολιτικής λύσης'', σημείωσε ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οργιάζουν οι φήμες στην Τουρκία για ευρύτατο ανασχηματισμό στην κυβέρνηση συνασπισμού Ερμπακάν - Τσιλλέρ, καθώς και για "αποκεφαλισμό" ορισμένων στελεχών των δύο πλευρών του. Η εφημερίδα "Χουρριέτ" στην πρώτη σελίδα γράφει ότι "τα πολιτικά παρασκήνια της Άγκυρας συγκλονίστηκαν τα μεσάνυχτα με φήμες περί επικείμενου ανασχηματισμού" καθώς και ότι "αναμένεται η αλλαγή τεσσάρων υπουργών της πτέρυγας του "Ορθού Δρόμου" και έξι της πτέρυγας του κόμματος "Ευημερίας", μετά από συνάντηση του πρωθυπουργού Ερμπακάν και της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Τσιλλέρ".

"Επιδιώκουμε κοσμικό καθεστώς, όμοιο μ' αυτό της Δύσης", δήλωσε ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νετζμετίν Ερμπακάν, σε συνάντηση που είχε με συντάκτες της εφημερίδας "Σαμπάχ", για να προσθέσει αμέσως μετά ότι "στην Τουρκία επικρατεί φασιστικό κοσμικό καθεστώς". Όπως είπε ο κ. Ερμπακάν, "εάν γίνει αναφορά σε οιονδήποτε δυτικό φιλόσοφο, δεν βγαίνει άχνα, εάν όμως γίνει αναφορά στον Μωάμεθ, τότε δημιουργείται θόρυβος. Το κοσμικό καθεστώς που δεν επιτρέπει το άτομο να ζει σύμφωνα με την πίστη του, είναι κοσμικός φασισμός" υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η χώρα του "ζει σ' έναν ηλιγγιώδη ρυθμό", αφού - όπως είπε - η κυβέρνησή του χορήγησε στους αγρότες 136 τρισεκατομμύρια λίρες (μία δραχμή ισούται με περίπου 400 λίρες), στους επαγγελματοβιοτέχνες 153 τρισ. και στους φτωχούς 60 τρισ. Επίσης, διπλασίασε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, των εργατών και των συνταξιούχων. "Όλοι τώρα - είπε ο κ. Ερμπακάν - είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους".

Η εταιρία "BALKAN INVEST LTD" αγόρασε το 68% των μετοχών της μεγαλύτερης γιουγκοσλαβικής εταιρίας μη αλκοολούχων ποτών "IBP BEOGRAD", η οποία εμφιαλώνει και την Coca-Cola για τις ανάγκες στην Γιουγκοσλαβία. Η "BALKAN INVEST LTD", η οποία ανήκει στην ελληνική εταιρεία "3Ε" κατέβαλε 15 εκατομμύρια δολάρια - περίπου 4 δισεκατομμύρια δραχμές- για την αγορά του 68% των μετοχών της "IBP BEOGRAD". Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης ότι ο Ελληνας εταίρος θα επενδύσει ακόμη 24 εκατομμύρια δολάρια μέσα στο 1997, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αύξηση της παραγωγής, τη βελτίωση του δικτύου πωλήσεων και τον εκσυγχρονισμό του συγκροτήματος.

Να επιταχύνει τις διαδικασίες για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, καθώς και του αγωγού φυσικού αερίου, κάλεσε τη Βουλγαρία ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σόφια, Λεονίντ Κερεστεντζιάντς και υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό του διυλιστηρίου "Νέφτοχιμ" στην πόλη Μπουργκάς. Οπως γράφει η εφημερίδα "24 Ωρες" της Σόφιας, σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια ο κ.Κερεστεντζιάντς τόνισε πως η θέση της Ρωσίας σχετικά με το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς παραμένει αρνητική.

''Το μήνυμα που θα μεταφέρω από τη Ρουμανία στους ηγέτες του ΝΑΤΟ είναι ότι το 90% των Ρουμάνων θέλουν την ένταξη της χώρας τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, δήλωσε ο κ.Θεοδόσης Γεωργίου, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, ο οποίος βρίσκεται στο Βουκουρέστι μετά από πρόσκληση του Κοινοβουλίου της χώρας. Ο κ.Γεωργίου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γερουσίας, Πέτρε Ρόμαν, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα της υποστήριξης που προσέφερε η Ελλάδα προς τις βαλκανικές χώρες και τη Ρουμανία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 28 February 1997 - 8:05:19 UTC