Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-03-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:21 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 1.3.97

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας δεκατετράχρονος και ένας αστυνομικός, έχασαν τη ζωή τους και εικοσιδύο τραυματίστηκαν στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Αυλώνα της Αλβανίας, μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν μετά τις φήμες περί βίαιης απομάκρυνσης περίπου σαράντα φοιτητών που πραγματοποιούν απεργία πείνας εδώ και δέκα μέρες στο πανεπιστήμιο της πόλης.

Στη Θεσσαλονίκη στρέφεται το ενδιαφέρον για τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας καθώς σήμερα και αύριο πραγματοποιείται η προσυνεδριακή διάσκεψη του κόμματος. Ο Μιλτιάδης Εβερτ κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη δήλωσε: "Από σήμερα εισερχόμαστε πλέον και στην τυπική διαδικασία των προσυνεδριακών συνδιασκέψεων. Τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα προς τη Νέα Δημοκρατία. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι μας δε θα απογοητεύσουμε τον ελληνικό λαό και ακόμη περισσότερο δεν θα απογοητεύσουμε τα στελέχη και τους οπαδούς του κόμματός μας. Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την άφιξη του στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' ο Κώστας Καραμανλής ευχαρίστησε τους Μακεδόνες συμπατριώτες του για την αγάπη και την εμπιστοσύνη που του δείχνουν και σημείωσε: ''Θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις, να ανταποκριθώ, στις προσδοκίες τους. Όλοι μαζί, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον ξεκινάμε τη μεγάλη προσπάθεια για την αναγέννηση της ΝΔ''. Ο Βύρων Πολύδωρας που έφθασε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι θα παραμείνει μαχητής ως το τέλος. Ο Γιώργος Σουφλιάς, επίσης υποψήφιος για τη θέση του προέδρου, έφτασε στη Θεσσαλονίκη αργά το βράδυ στις οδικώς. Το απόγευμα οι ψηφοφόροι του τού επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στη Λάρισα. Οι εργασίες της προσυνεδριακής συνδιάσκεψη της Ν.Δ θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί, στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της HELEXPO-ΔΕΘ, με ομιλίες του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου, Γεωργίου Ράλλη, του αρχηγού του κόμματος, Μιλτιάδη Εβερτ, του αντιπροέδρου, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, και των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου του κόμματος.

Τριήμερη περιοδεία στη Θεσσαλία πραγματοποιεί από σήμερα ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, επικεφαλής κλιμακίου υπουργών, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των αναπτυξιακών έργων, αλλά και για τα τοπικά προβλήματα. Σήμερα ο κ. Σημίτης θα επισκεφθεί τη Λάρισα, ενώ αύριο τους νομούς Μαγνησίας και Καρδίτσας. Αύριο θα καταθέσει και στεφάνι στο Κιλλελέρ.

Τη συμβολή του ΝΑΤΟ στην ειρήνη και την σταθερότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και το θέμα της Κύπρου, ζήτησε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής τους. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Το ενδιαφέρον του κ. Σημίτη, επικεντρώθηκε κυρίως σε θέματα όπως η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, οι σχέσεις του με την Ρωσία, στους τρόπους με τους οποίους θα λαμβάνονται οι στρατιωτικές αποφάσεις καθώς και στο ποια θα είναι τα πολιτικά όργανα μέσα στα οποία θα αποφασίζονται οι μελλοντικές δράσεις του ΝΑΤΟ. Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα του μορατόριουμ ασκήσεων κατά την θερινή περίοδο με τον κ. Σολάνα, ότι υπήρξε και συμφωνία στο πλαίσιο των υφισταμένων ρυθμίσεων, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας υπάρχει το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ το οποίο καθορίζει γενικές αρχές. Η θέση αυτή του κ.Σημίτη βρήκε σύμφωνο και τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ. Από την πλευρά του, ο κ. Σολάνα υπογράμμισε ότι μίλησε με την ελληνική κυβέρνηση για τις εξελίξεις στη Συμμαχία και τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, διαπιστώνοντας ότι η θέση του κ.Σημίτη και των κ.κ Πάγκαλου και Τσοχατζόπουλου, είναι απόλυτα θετική, όσον αφορά την οικοδόμηση του ΝΑΤΟ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόγραμμα για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας με έργα που φτάνουν τα 2,5 τρισ. δρχ. καθώς και τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, με τα οποία τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν 150.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτό δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΣΥΝ, Νίκου Κωνσταντόπουλου, σχετικά με τη χαμηλή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων και πρόσθεσε ότι σε ότι αφορά την τελευταία τριετία η απορρόφηση έφτασε σε ποσοστό το 85%. Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι μέχρι τέλος της εξαετίας δεν πρόκειται να χαθεί δραχμή.

Την διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα απαραίτητα θεσμικά και οικονομικά μέτρα για την οικονομική ενίσχυση και στήριξη του επαρχιακού τύπου, έδωσε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για ισότιμη μεταχείριση του περιφερειακού Tύπου με τα άλλα ΜΜΕ. Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός, το Υπουργείο Τύπου έχει καταρτίσει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο επιδιώκεται η εξισορρόπηση των κρατικών διαφημιστικών κονδυλίων, ενώ λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τη διασφάλιση του 30% στον επαρχιακό τύπο με τον έλεγχο- κάθε τέλος του χρόνου- των δημόσιων επιχειρήσεων για να διαπιστωθεί αν τηρείται. Και συμπλήρωσε ότι είναι η πρώτη φορά που η ανάθεση γίνεται με πρόγραμμα και διαφάνεια.

Επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και το ''περιβάλλον'' του ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ενόψει του Συνεδρίου, όσον αφορά στο θέμα της έδρας του κ.Εβερτ στη Θεσσαλονίκη έκανε σήμερα ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Σωτήρης Κούβελας. ''Το περιβάλλον του κ.Εβερτ διοχετεύει στα ΜΜΕ πληροφορία ότι κέρδισε την υπόθεση στο εκλογοδικείο'', τόνισε ο κ.Κούβελας και αναρωτήθηκε πώς το ''περιβάλλον'' του αρχηγού της ΝΔ γνωρίζει το αποτέλεσμα χωρίς να έχει βγει ακόμη η απόφαση. ''Επιθυμούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ενόψει του Συνεδρίου'', σημείωσε ο πρώην βουλευτής και πρόσθεσε ότι ''ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του για τις μεθόδους της Ρηγίλλης''.

Στο θέμα της γενικότερης διεύρυνσης της Ατλαντικής Συμμαχίας προς τις χώρες του τέως ανατολικού συνασπισμού, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, κατά τη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε στο 8ο Ετήσιο Συνέδριο Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας. "Εξετάζοντας το θέμα της επικείμενης διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ''ανησυχίες'' της νέας Ρωσικής Ομοσπονδίας, την κατάσταση στην Κεντρική Ευρώπη, αλλά και τον νέο χάρτη και τις ιδιαιτερότητες της Βαλκανικής Χερσονήσου", τόνισε ο κ.Κακλαμάνης και συμπλήρωσε ότι η Βουλή των Ελλήνων επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία για αυτό το θέμα, που πέρα από τη συνταγματική του διάσταση έχει και άμεση επίδραση στον ελληνικό λαό.

Η διαμόρφωση κοινών όρων παρέμβασης των εθνικών Κοινοβουλίων στις διεργασίες που συντελούνται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνδυασμό με τις προτάσεις του Πρωτοκόλλου της Ιρλανδικής Προεδρίας, αποτέλεσαν τα κύρια σημεία της παρέμβασης του Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της ΕΕ, που συνέρχεται στη Χάγη. Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου των εθνικών Κοινοβουλίων στην ΕΕ, προκειμένου να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα του δημοκρατικού ελλείμματος.

Αίσθηση προκάλεσε σε όλους τους κύκλους, η δήλωση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος με συνέντευξή του στο περιοδικό "STATUS" επανέρχεται έτοιμος να αντιμετωπίσει τον Δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Συγκεκριμένα, ο κ. Σκανδαλίδης δηλώνει: "Δεν θα είχα καμία αντίρρηση να τον αντιμετωπίσω και μάλιστα να δώσω τη μάχη ανοιχτά, εκεί που είναι τα μεγάλα προβλήματα της Αθήνας".

Διήμερη επίσκεψη στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. Πιο αναλυτικά ο κ.Τσοβόλας θα επισκεφτεί τη Σκύδρα στις 5 μμ. και μια ώρα αργότερα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της τοπικής πολιτικής ομάδας ενώ το ίδιο βράδυ θα μιλήσει σε συνεστίαση του ΔΗΚΚΙ Σκύδρας. Αύριο θα επισκεφτεί την Αλεξάνδρεια Ημαθίας όπου θα έχει συναντήσεις με διάφορους φορείς της πόλης.

Η αυλαία του φεστιβάλ τζαζ, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97" ανοίγει σήμερα στην ''Υδρόγειο'', με το "Steve Lacy Trio".

Την διαβεβαίωση ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου χρόνου χωρίς όρους, έδωσε ο Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαδικασίες ένταξης "εξαρτάται από τις διαπραγματεύσεις για πολιτική λύση". Εξάλλου, ο κ. Βαν Ντεν Μπρουκ απηύθυνε έκκληση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς,να μη ζητήσει αναγνώριση του ψευδοκράτους, αφού καμία άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία δεν το αναγνωρίζει και γιατί η Ε.Ε θέλει να συμβαδίζει με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

"Αποτρόπαια πράξη", η οποία πρέπει να παταχθεί αμείλικτα, χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, τη διεξαγωγή παράνομων κυνομαχιών, με χρηματικά στοιχήματα στην Κύπρο. Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ευχή ότι όσοι εμπλέκονται σε τέτοιου είδους βαρβαρότητες θα έχουν να κάνουν με την Αστυνομία.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την επεξεργασία κοινών επενδυτικών προγραμμάτων και την υποβολή τους στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς οργανισμούς για την κατασκευή του διαδρόμου Ανατολή- Δύση και συγκεκριμένα όσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες και στις σιδηροδρομικές μεταφορές, αποφάσισαν οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ, Στέφαν Σοφιάνσκι και Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σε συνάντηση εργασίας στα Σκόπια. Συζητήθηκε επίσης και το ενδεχόμενο συμμετοχής της Αλβανίας, της Τουρκίας και της Ιταλίας στην υλοποίηση των περιφερειακών προγραμμάτων, ενώ η Σκοπιανή πλευρά αποδέχτηκε την πρόταση του κ.Σοφιάνσκι η οπτική ίνα μεταξύ της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ να προεκταθεί έως την Αλβανία και την Ιταλία.

Την ετοιμότητα της χώρας για τη λειτουργία Νομισματικού Συμβουλίου, όπως προτείνει το Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, θα επιβεβαιώσει κατά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης στο Παρίσι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Στέφαν Σοφιάνσκι, ο οποίος βρίσκεται στη γαλλική πρωτεύουσα. Στο Παρίσι ο κ.Σοφιάνσκι θα παρουσιάσει την "κατάσταση των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και το θέμα των εκλογών στις πρώην κομμουνιστικές χώρες, ως πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατική Ένωση, ενώ θα αναφερθεί ξεχωριστά και στην κατάσταση στη Ρωσία.

Η Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας και η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας υπέγραψαν στο Βελιγράδι συμφωνία για ειδικές παράλληλες σχέσεις μεταξύ τους. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο πρόεδρος της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Λίλιτς και ο εκπρόσωπος της Σερβικής Δημοκρατίας στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μόμτσιλο Κράϊσνικ. Η συμφωνία μεταξύ άλλων προβλέπει το σχηματισμό Συμβουλίου για συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης, το συντονισμό της παραγωγής, διακίνησης ενέργειας και χρηματοδότησης με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας αγοράς.

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι οπαδοί του στον τέως μονάρχη της Ρουμανίας Μιχαήλ, ο οποίος έφθασε χθες το μεσημέρι στο Βουκουρέστι, πραγματοποιώντας εξαήμερη ιδιωτική επίσκεψη. Είναι η πρώτη φορά που ο Μιχαήλ επισκέπτεται τη Ρουμανία, μετά την επανάκτηση της υπηκοότητάς του που αποφάσισε η νέα κυβέρνηση της χώρας.

Και σήμερα θα συνεχιστεί η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και Δυτική Στερεά ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες καθώς και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Γρήγορα ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα θα βελτιωθεί ενώ από το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι και βορειοανατολικοί, στα δυτικά μέτριοι έως ισχυροί και στα ανατολικά πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στην ανατολική Ελλάδα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 1 March 1997 - 8:40:24 UTC