Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:28 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 2-3-97

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στην Αλβανία, καθώς οπλισμένοι διαδηλωτές στην Αυλώνα, το Αργυρόκαστρο και άλλες πόλεις απειλούν να "εισβάλλουν" στα Τίρανα, αν το καθεστώς του Προέδρου Μπερίσα δεν επιστρέψει όλα τα χρήματα που έχασαν οι Αλβανοί πολίτες στις παρατράπεζες με το σύστημα των πυραμίδων. Στο Αργυρόκαστρο, τη Χιμάρρα, την Αυλώνα, τους Αγιους Σαράντα και τα Τίρανα η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Οι εξαπατημένοι από το σύστημα των πυραμίδων Αλβανοί πολίτες έχουν εισβάλλει σε αστυνομικούς σταθμούς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αφαίρεσαν όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες και είναι φανερό ο κίνδυνος εμφυλίου σπαραγμού.

Οι εξελίξεις στην Αλβανία ανησυχούν ιδιαίτερα την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τους Ευρωπαίους εταίρους της με στόχο να συγκληθεί στην Αθήνα ομάδα εκπροσώπων από χώρες της ΕΕ, για να εξετασθεί η κατάσταση στην Αλβανία. Ο κ. Σημίτης είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να παρεμποδισθεί ένα νέο κύμα οικονομικών προσφύγων και να ελεγχθεί αποφασιστικά η κατάσταση. Η Νέα Δημοκρατία, δια του εκπροσώπου της, Προκόπη Παυλόπουλου, τονίζει ότι τα τραγικά γεγονότα στην Αλβανία επιβεβαιώνουν το δημοκρατικό έλλειμμα και την απουσία σταθερών θεσμών στη χώρα αυτή, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο κλίμα ρευστότητας. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι πρέπει να συγκληθεί το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για να εξετάσει την όλη κατάσταση στην περιοχή. Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως υπεύθυνες για την κατάσταση στην Αλβανία και την έκρυθμη κατάσταση που υπάρχει γενικότερα στη Βαλκανική. Το ΔΗΚΚΙ καταγγέλλει τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης ότι προσπαθούν να επιβάλλουν αταξία στα Βαλκάνια, μετατρέποντας την περιοχή σε πυριτιδαποθήκη. Την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Αλβανία εκφράζει, με ανακοίνωσή της και η Πολιτική Ανοιξη.

Ένταση επικράτησε σήμερα στο Κέντρο του Βόλου όταν 300 εκπαιδευτικοί επιχείρησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πλησιάσουν την νομαρχία όπου πριν από λίγη ώρα έφτασε συνεχίζοντας την περιοδεία του στη Θεσσαλία ο Πρωθυπουργός. Ο κ. Σημίτης μίλησε σήμερα στο δημοτικό θέατρο Βόλου. Το πρωί ο κ. Σημίτης επισκέφθηκε το νεοανεγειρόμενο νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά από τον Οκτώβριο. Λίγο αργότερα επισκέφθηκε το εργοτάξιο της οδικής αρτηρίας Αθηνών-Θεσσαλονίκης που θα παρακάμπτει τη πόλη της Λάρισας. Ενώ στις 10:30 έφτασε στο Κιλελερ, όπου κατέθεσε στεφάνι και σε σύντομη ομιλία του τόνισε την ανάγκη εφαρμογής μιας νέας αγροτικής πολιτικής.

Ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Σουφλιάς φαίνεται να ξεχωρίζουν από τους άλλους υποψήφιους για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρεία ΙCAP , σε δείγμα 1000 ατόμων, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ο "Τύπος της Κυριακής" οι δύο πολιτικοί έχουν σαφές προβάδισμα έναντι των.Μ. Εβερτ και Β.Πολύδωρα. Ο βουλευτής της Α΄ Θεσσαλονίκης Κώστας Καραμανλής προηγείται με ποσοστό 36,9 στους νεοδημοκράτες έναντι 27,8% που συγκεντρώνει ο Γ.Σουφλιάς,20,5% που συγκεντρώνει ο Μ.Εβερτ και 6,3% που προτιμούν τον Βύρωνα Πολύδωρα. Αντίθετα, ο Γιώργος Σουφλιάς προηγείται στο σύνολο των ψηφοφόρων με 25%, και ακολουθεί ο Κ.Καραμανλής με 23,9% ,ο Μ. Εβερτ με 14% και ο Β.Πολύδωρας με 7,6%. Στη Θεσσαλονίκη ο Κ.Καραμανλής συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 31% των ερωτηθέντων,ο Γ.Σουφλιάς το 25,4% , ο Μ.Εβερτ το 13,2% .Στην Αθήνα η κατάσταση αλλάζει και ο Γ.Σουφλιάς περνάει στην πρώτη θέση με 25% ,έναντι 22,1% του Κ.Καραμανλή, 14,2% του Μ.Εβερτ και 7,9% του Β.Πολύδωρα.

Για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στον δικαστικό τομέα, ενημερώθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, από το Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, καθώς και από δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους. Ο κ. Γιαννόπουλος διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα προβλήματα αυτά και κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξει συνεργασία του Υπουργείου με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα. Αναφερόμενος στην έκρυθμη κατάσταση που διαμορφώνεται στην Αλβανία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, υπογράμμισε ότι η θέση της κυβέρνησης παραμένει πάγια, δηλαδή να μην περάσουν λαθρομετανάστες από τα σύνορα, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να εξομαλυνθεί η κρίση στην Αλβανία. Σχετικά με τους υποψηφίους για την ηγεσία της ΝΔ και το κλίμα που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε ότι η ΝΔ έχει πρόβλημα συνοχής καθώς και ότι δεν πρόκειται να παρέμβει σε αυτό το θέμα, λέγοντας ότι "κανένας εξωκομματικός, δεν πρέπει να παρεμβαίνει".


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 2 March 1997 - 17:40:21 UTC