Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:22 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 3.3.1997

Έληξε το μεσημέρι το τελεσίγραφο της Αλβανικής κυβέρνησης με το οποίο ζητείτο από τους ένοπλους πολίτες να καταθέσουν τον οπλισμό που πήραν από επιδρομές σε στρατιωτικές αποθήκες. Με τη εκπνοή της προθεσμίας οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαταγή να πυροβολούν, όποιον είναι οπλισμένος. Άρματα μάχης κυκλοφορούν στους δρόμους των Τιράνων και άλλων πόλεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, νωρίς το απόγευμα ένοπλες ομάδες πολιτών κατέλαβαν ναυτική βάση στην Αυλώνα. Ομάδες ενόπλων συνεχίζουν τους εμπρησμούς κυβερνητικών κτιρίων στο Αργυρόκαστρο, την Αυλώνα, το Φίερι και τους Αγιους Σαράντα ενώ νέες ταραχές ξέσπασαν μεταξύ στρατιωτών και διαδηλωτών στις πόλεις Φίερι και Λούσνια. Το μεσημέρι το αλβανικό κοινοβούλιο, με συντριπτική πλειοψηφία, 113 ψήφοι υπέρ, ένας κατά και 4 αποχές, επανεξέλεξε στην προεδρία της γειτονικής χώρας τον Σαλί Μπερίσα.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την κατάσταση στην Αλβανία είναι αυξημένο λόγω και της ελληνικής μειονότητας που υπάρχει εκεί, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Είπε, ωστόσο ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν λόγοι να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα για την προστασία της μειονότητας αλλά η Ελλάδα βρίσκεται διαρκώς σε ετοιμότητα στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι ανησυχεί την κυβέρνηση το φαινόμενο ότι Αλβανοί πολίτες έχουν ισχυρό οπλισμό στα χέρια τους. Διευκρίνισε εξάλλου ότι η πρόσκληση του Σαλί Μπερίσα να επισκεφθεί τη χώρα μας εξακολουθεί να ισχύει αλλά σε ότι αφορά την πραγματοποίησή της θα πρέπει να επανεξεταστούν τα τωρινά δεδομένα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ενημερωθεί από την κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται και πρόσθεσε ότι εφόσον το επιθυμούν θα έχουν ενημέρωση από τον πρωθυπουργό και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι τώρα οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ούτε παρατηρείται συνωστισμός Αλβανών μεταναστών στα σύνορα, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου που έδωσε το πρωί. Για την ελληνική πρωτοβουλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με τις εξελίξεις στην Αλβανία, είπε ότι αποκτά συγκεκριμένο περιεχόμενο καθώς οι πρέσβεις των 15 χωρών- μελών στα Τίρανα θα ενημερώσουν την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε, ενώ για την πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, προς τον Αλβανό πρόεδρο, Σαλί Μπερίσα, να επισκεφθεί την Ελλάδα, παρατήρησε:"Η πρόσκληση είχε απευθυνθεί προ πολλού καιρού. Εάν πραγματοποιηθεί, αυτό θα γίνει το Μάιο ή τον Ιούνιο. Θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη των γεγονότων και της κατάστασης".

Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να βοηθήσει στην εκτόνωση της κατάστασης στην Αλβανία, δήλωσε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πώς "μαζί με την Ιταλία έχουμε συναποφασίσει κάποιες πρωτοβουλίες,αλλά βέβαια οι εξελίξεις στη γειτονική χώρα ήταν ραγδαίες". Όπως είπε ο υπουργός η Ελλάδα επιμένει στην κινητοποίηση της ομάδας εργασίας νοτιοανατολικής Ευρώπης , της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Πολιτική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Αλβανία. Την απόφαση αυτή έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση απαντώντας με τον τρόπο αυτό θετικά στην ελληνική πρωτοβουλία για την εκτόνωση της κρίσης στην Αλβανία.

Τα τελευταία γεγονότα στην Αλβανία ενδέχεται να οδηγήσουν σε γενικότερη αποσταθεροποίηση της περιοχής δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα έχει άμεσα ζωτικά συμφέροντα λόγω της ελληνικής μειονότητας την οποία οι αλβανικές αρχές οφείλουν να προστατέψουν με κάθε μέσο. Ως αποτέλεσμα μιας διεφθαρμένης εξουσίας που έχει μετατρέψει το λαό σε διεθνή ζητιάνο χαρακτηρίζει τα γεγονότα στην Αλβανία το ΚΚΕ. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει θέμα χάραξης πολιτικής και ανάγκη συνεννόησης όλων των πολιτικών δυνάμεων και κάλεσε την κυβέρνηση να ματαιώσει την προγραμματισμένη επίσκεψη Μπερίσα στην Αθήνα. Την εκτίμηση ότι οι εξελίξεις στην Αλβανία και η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την ελληνική μειονότητα καθώς και την ειρήνη στα Βαλκάνια, εκφράζει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας ο οποίος προτείνει να πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την συμμετοχή όλων των αρχηγών των κομμάτων.

Φόβους για αθρόα είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα, εκφράζει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου. Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για όσα συμβαίνουν στη γειτονική Αλβανία, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, για να εδραιωθεί η ειρήνη στην περιοχή και να αποκατασταθεί η τάξη και η ηρεμία στην Αλβανία.

"Φύλλο δεν κουνιέται" στα τελωνεία Κακκαβιάς και Κρυσταλλοπηγής από όπου διακινείται σχεδόν το σύνολο των εμπορευμάτων από και προς την Αλβανία. Παράλληλα, η πολιτική αστάθεια και η οικονομική και κοινωνική κρίση στη γειτονική χώρα εμπνέουν σοβαρές ανησυχίες στον επιχειρηματικό κόσμο της Βόρειας Ελλάδας. Οι εκπρόσωποι μάλιστα κάποιων κλάδων δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο απομάκρυνσης -κατά 100%- των επενδύσεών τους από τη "φλεγόμενη" περιοχή. "Στο μηδέν έχει πέσει η κίνηση φορτηγών στο τελωνείο της Κακκαβιάς από τα 80-120 οχήματα που διέρχονταν καθημερινά πριν από το ξέσπασμα της κρίσης", δήλωσε στο ΜΠΕ ο διευθυντής του τελωνείου, κ. Ανδρέας Τσαπράζης. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, όπου η διακίνηση εμπορευμάτων έχει φτάσει στο 1/5 του συνηθισμένου όγκου.

Σημαντικότατη πτώση κατά 7,45% σημείωσε και σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών ο οποίος έφτασε, για πρώτη φορά στην ιστορία του, στο κατώτατο όριο ημερησίας διακύμανσης με 1206 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών φτάνει τα 12 δισεκατομμύρια 400 εκατομμύρια δραχμές. Οι επενδυτές συνεχίζουν τις πωλήσεις μετοχών ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες παρουσιάζονται στις μετοχές των τραπεζών. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αυτή η νέα πτώση επιδεινώνει την κατάσταση στο Χρηματιστήριο, ωστόσο θεωρούν ότι τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας κινούνται προς θετική κατάσταση.

"Για τις σχέσεις μας με την Τουρκία που θέλουμε να είναι σχέσεις φιλίας, ειρήνης και σταθερότητας, πρέπει να ισχύει το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες" δήλωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του από τα Τρίκαλα, ολοκληρώνοντας την τριήμερη περιοδεία του στη Θεσσαλία. Ο κ. Σημίτης ο οποίος ενημερώθηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη για τα έργα εκτροπής του Αχελώου και εγκαινίασε το νοσοκομείο της πόλης των Τρικάλων τόνισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι προχωρήσουν άμεσα όλα τα έργα υποδομής. "Αυτή η περιοχή δεν θα είναι πια αυτό που ήταν παλιά, μια ξεχασμένη Ελλάδα, θα είναι μια Ελλάδα που θα έχει δικούς της πόρους και δικούς της πόλους ανάπτυξης", είπε ο κ. Σημίτης και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην προσπάθεια για ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

"Ο διάλογος των καθηγητών με το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να επαναληφθεί με κλειστά τα σχολεία και μόνο για δημιουργία εντυπώσεων". Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος ο οποίος συναντήθηκε το μεσημέρι με τη διοίκηση της ΟΛΜΕ μετά από αίτημά της. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η κυβέρνηση ικανοποίησε στο βαθμό που μπορούσε τα οικονομικά αιτήματα των καθηγητών και απάντησε ικανοποιητικά στα θεσμικά αιτήματά τους. "Η συνεργασία του υπουργείου με την ΟΛΜΕ μπορεί να συνεχιστεί" μετά την λήξη της απεργίας τόνισε ο κ. Ανθόπουλος.

Στις εκλογές που θα γίνουν την Τετάρτη στις οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας, για την ανάδειξη αντιπροσώπων του 4ου συνεδρίου, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού στη διήμερη προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου δεν έγινε δυνατό να καταγραφούν οι συσχετισμοί δυνάμεων για τους υποψηφίους αρχηγούς. Επίσης μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπάρξει κοινή συνάντηση του προέδρου της Ν. Δ, Μιλτιάδη Εβερτ, με τους κ.κ. Γιώργο Σουφλιά, Κώστα Καραμανλή και Βύρωνα Πολύδωρα, ύστερα από πρόταση του κ. Εβερτ την οποία αποδέχτηκαν οι υπόλοιποι. Στόχος της συνάντησης είναι να συζητηθούν τα σημεία συμφωνίας, ως προς τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο καταστατικό του κόμματος, ώστε να εμφανιστούν με κοινή εισήγηση στο συνέδριο.

Παρουσία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη θα πραγματοποιηθεί στις 13 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη η έναρξη του Δ΄Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού. Ο κ. Σημίτης απεδέχθη πρόταση- πρόσκληση να τιμήσει με την παρουσία του το Παγκόσμιο φόρουμ των απανταχού Ποντίων που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Δ΄Παγκόσμιου Συνεδρίου Ποντιακού Ελληνισμού και Δήμαρχος Καλαμαριάς, Θρασύβουλος Λαζαρίδης. Η επιτροπή που συνάντησε σήμερα τον κ. Σημίτη στα Τρίκαλα του παρέδωσε τα πρακτικά του Γ΄Παγκοσμίου Συνεδρίου του Ποντιακού Ελληνισμού και τον ενημέρωσε σχετικά με το μείζον εθνικό θέμα της υποδοχής και αποκατάστασης των Ελληνοποντίων από την πρώην Σοβιετική Ένωση, καθώς και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους οικισμούς υποδοχής, όπως στη Φαρκαδώνα Τρικάλων.

Πρωτοβουλία για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο λαό της Βουλγαρίας αναλαμβάνουν η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με τη συνεργασία και την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Ευάγγελος Κουλουμπής, κάλεσαν τους πολίτες, τις παραγωγικές τάξεις, τους φορείς, την εκκλησία, τις δημόσιες υπηρεσίες και τους οργανισμούς να συμβάλλουν στη δημιουργία "αλυσίδας αλληλεγγύης" για το λαό της Βουλγαρίας. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε το ελληνικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χορήγηση οικονομικής και επισιτιστικής βοήθειας προς τη Βουλγαρία. Είπε ακόμα ότι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης θα στηρίξει ανάλογες πρωτοβουλίες στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ υπάρχει στενή συνεργασία με τον πρέσβη της Βουλγαρίας στην Αθήνα.

Η διαχρονικότητα του ελληνισμού αποκαλύπτεται μέσα από τα τριακόσια και πλέον εκθέματα της βυζαντινής εποχής, που περιλαμβάνει η έκθεση "Η Δόξα του Βυζαντίου", τα επίσημα εγκαίνια της οποίας θα κάνει απόψε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. Ο υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε σε δηλώσεις του την έκθεση "ένα μεγάλο γεγονός, που ανασκευάζει την εσφαλμένη εικόνα του Βυζαντίου, που συχνά πέφτει θύμα ιδεολογικής εκμετάλλευσης ακόμη και από τους ίδιους του ΄Έλληνες". Πρόσθεσε ακόμη ότι αντίστιξή της θα αποτελέσει η μεγάλη έκθεση κειμηλίων του Αγίου Όρους, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Ευημερίας, Νετζμετίν Ερμπακάν, αντέδρασε σήμερα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία γύρω από την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Ερμπακάν δήλωσε ότι "η κυριαρχία ανήκει στον λαό και στην εθνοσυνέλευση". Μετά την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου, το επίκαιρο ζήτημα τις ημέρες αυτές είναι οι προτάσεις του Συμβουλίου προς την κυβέρνηση Ερμπακάν. Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων που αφορά κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις. Ο κ.Ερμπακάν συναντήθηκε σήμερα με τον ηγέτη του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μπουλεν Ετζεβίτ. Πρόκειται για ένα κύκλο συναντήσεων που άρχισε σήμερα ο κ. Ερμπακάν. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Περαιτέρω εξασθένιση θα σημειώσουν αύριο οι άνεμοι στο Αιγαίο ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που αργότερα στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα αυξηθούν και τη νύχτα πιθανόν να βρέξει τοπικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 έως 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από έναν έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 6 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος ενώ αργότερα θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 3 March 1997 - 17:05:29 UTC