Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-03-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:15 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 5.3.97

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επικοινώνησε τηλεφωνικά χθές το βράδυ με τον Σαλί Μπερίσα και του επέστησε την προσοχή, στο θέμα της αντινμετώπισης της ελληνικής μειονότητας."Σε καθιστώ υπεύθυνο" φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός στον Μπερίσα και να του επεσήμανε τις ευθύνες που θα ζητήσει η Ελλάδα, αν συμβεί οτιδήποτε στα μέλη της ελληνικής μειονότητας.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έδωσε εντολή να ενισχυθεί η 8η μεραρχία που εδρεύει στα Γιάννενα.Παράλληλα, στέλνονται δύο διμοιρίες των ΜΑΤ επτά σκυλιά εκπαιδευμένα για να αποτραπεί η είσοδος των λαθρομεταναστών.

Κλίμα ανασφάλειας επικρατεί στα χωριά της Αλβανίας, όπου ζει η ελληνική μειονότητα, μετά από τις επιθέσεις που δέχθηκαν τα χωριά Γεωργουσάτες και Βρυσερά, από ένοπλες ομάδες κουκουλοφόρων. Ο πρόεδρος της "Ομόνοιας", κ. Λαμποβιτιάδης, προτίμησε να μην απαντήσει σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων σχετική με το αν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί από που προέρχονται αυτοί που συμμετείχαν στα προχθεσινά επεισόδια. Πάντως μέλη της ελληνικής μειονότητας κάνουν λόγο για ανθρώπους, οι οποίοι έχουν προφορά ατόμων που κατάγονται από το βόρειο τμήμα της Αλβανίας, γεγονός που εντείνει την ανησυχία τους. Οι ένοπλες ομάδες έχουν όπλα και χειροβομβίδες, τα οποία πήραν από στρατόπεδα που κατελήφθησαν τις προηγούμενες ημέρες. Οι ένοπλοι πυροβολούν με στόχο κυρίως να λεηλατήσουν καταστήματα. Μέχρι στιγμής έχουν λεηλατηθεί δύο καταστήματα, ένα με ανταλλακτικά στο χωριό Γεωργουσάτες και ένα κατάστημα με τρόφιμα στα Βρυσερά.

Στρατός και αστυνομία επανεμφανίστηκαν πριν από λίγες ώρες στους δρόμους των πόλεων και των χωριών της Βορείου Ηπείρου. Πρόκειται για δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες έχουν κυρίως ως έδρα το Αργυρόκαστρο, το οποίο μετά από μια μέρα κατά την οποία φαινόταν σαν νεκρή πόλη, αρχίζει να ζωντανεύει. Χθες λειτούργησε και πάλι το ελληνικό προξενείο και ουρές ανθρώπων σχηματίσθηκαν έξω από πολίτες που ζητούσαν βίζα για να έρθουν στην Ελλάδα. Το προξενείο στο Αργυρόκαστρο φυλάσσεται από ένοπλους αστυνομικούς ώστε να αποφευχθούν προβλήματα. Οπως καταγγέλλεται από τους Βορειοηπειρώτες, στους Γεωργουσάτες και τα Βρυσερά, δέχτηκαν επιθέσεις από ένοπλες συμμορίες, οι οποίες επιτέθηκαν εναντίον των χωριών με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες.

Αναγκαστική προσγείωση στη λίμνη Αγίου Βασιλείου, πραγματοποίησε χθες το απόγευμα, μονοκινητήριο επιβατικό αεροσκάφος, τύπου ''Τσέσνα'', της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης, στο οποίο επέβαινε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, η Ευαγγελία Πέντσα και η Μαρία Τσορμπατζόγλου. Οι τρεις επιβάτες του περισυνελέγησαν σώοι με τη βοήθεια ψαράδων και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν για την παροχή των πρώτων βοηθειών, ο Κ. Παπαδόπουλος στο 424 ΓΣΝΕ, και οι δύο γυναίκες σε εφημερεύον νοσοκομείο της πόλης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε τους πρεσβευτές στην Αθήνα, των χωρών-μελών της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας, κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε μαζί τους, ότι το ελληνικό στοιχείο στην Αλβανία δεν συμμετέχει και δεν υποκινεί τις εξεγέρσεις που σημειώνονται στη χώρα. Ο κ.Παπανδρέου ζήτησε από τους πρεσβευτές να εξεταστεί η περίπτωση οικονομικής ενίσχυσης της γειτονικής Αλβανίας, ενώ ανακοίνωσε ότι θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Κοινότητας. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρεσβευτής Τόμας Νάιλς τόνισε από την πλευρά του -αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ.Παπανδρέου- ότι δεν υπάρχει λόγος να σταλεί πολυεθνική δύναμη στην Αλβανία.

Στο άναρχο καθεστώς που επικρατεί στο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό τοπίο αναφέρθηκε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Ο υπουργός Τύπου περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιοι φορείς στην κατανομή των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών συχνοτήτων τόνισε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν 70 με 80 σταθμοί, ενώ οι διαθέσιμες συχνότητες που θα δοθούν με μόρια είναι μόλις 20.

Απαντητική επιστολή σε εκείνη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στην οποία θα διευκρινίζει ότι για να προχωρήσει οποιαδήποτε διαδικασία θα πρέπει πρώτα να διοριστεί το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής, θα ετοιμάσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, τονίζοντας ότι ''σε καμία περίπτωση δε θα γίνει αποδεκτή από κυπριακής πλευράς, είτε η συνοπτική διαδικασία, είτε η χρησιμοποίηση του όρου 'υποτιθέμενος νεκρός'. ''

Οι προοπτικές που διανοίγονται σε Ελληνοκυπρίους πρόσφυγες και το ενδεχόμενο ατομικών προσφυγών εναντίον της Τουρκίας, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Ελληνοκύπριας Τιτίνας Λοϊζίδου, εξετάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ελληνικό Κέντρο στο Λονδίνο, στην οποία συμμετείχαν ο δικηγόρος Μάρκ Στήφενς, η ίδια η κ.Λοϊζίδου, ο δικηγόρος της Αχιλλέας Δημητριάδης και ο Νικ Κουνούπιας, του Lobby for Cyprus. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση της υπόθεσης της κ.Λοϊζίδου εναντίον της Τουρκίας, ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εξέλιξη της υπόθεσης, αν η Τουρκία αποδεχθεί να καταβάλει τιμωριτική ποινή στην κ.Λοϊζίδου. Επισημάνθηκε επίσης η έλλειψη ενεργειών από μέρους της βρετανικής κυβέρνησης για Βρετανούς υπηκόους που διατηρούν και την κυπριακή υπηκοότητα, καθώς και το γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού θα πρέπει να διασφαλίζει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ποινή φυλάκισης δεκαπέντε ημερών επέβαλε το "στρατοδικείο" των κατοχικών δυνάμεων στον Ελληνοκύπριο Σάββα Σιδερένου, ο οποίος από τις 21 Φεβρουαρίου κρατείται από τις κατοχικές αρχές. Ο Σιδερένου συνελήφθη, όταν εισήλθε, κατά λάθος, με το αυτοκίνητό του στα κατεχόμενα από την περιοχή της Αχνας.

Χίλια οκτακόσια νέα περιστατικά καρκίνου καταγράφηκαν το 1996 στο Αρχείο Καρκίνου της Κύπρου, γεγονός που ο Κύπριος υπουργός Υγείας, Μανόλης Χριστοφίδης χαρακτήρισε ανησυχητικό. Πρώτα σε αριθμό είναι τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος που ανήλθαν σε 522 και ακολουθούν τα περιστατικά του καρκίνου του μαστού (206), τα περιστατικά του καρκίνου της ουροδόχου κύστης (174), καρκίνου του στομάχου [66], του τραχήλου της μήτρας [58], του βρόγχου και των πνευμόνων [51] και των ωοθηκών [32]. Με μικρότερη συχνότητα παρουσιάζονται τα περιστατικά του καρκίνου του ήπατος και των ενδοηπατικών χοληφόρων, του λάρυγγα και της μήτρας.

Τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στην Αλβανία, η οποία και θα έχει την συγκατάθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων της Αλβανίας, ζήτησε ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και πρόεδρος του κομματος της Δημοκρατικής Ενωσης Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχήμ Ρουγκόβα. Σε δηλώσεις του, στην αλβανοφωνη εφημερίδα της Πρίστινας “Μπούικου”, ο Ρουγκόβα ανέφερε ότι η υπερνίκηση της σοβαρής κατάστασης στην Αλβανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εφαρμογή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, απαιτεί τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων τόσο απο την κυβέρνηση, όσο και από άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία. Ο κ. Ρουγκόβα τόνισε οτι πρέπει να κληθούν στα Τίρανα, διεθνείς εμπειρογνώμονες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, καθώς και να εξασφαλισθούν διεθνείς πιστώσεις για την αποζημίωση των Αλβανών καταθετών. Πρότεινε επίσης στις αρχές της Αλβανίας, να αποδεχθούν τις συστάσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε για την ψήφιση συντάγματος καθώς και να κηρύξουν δημοψήφισμα για τη διενέργεια νέων εκλογών στην Αλβανία.

Η ανησυχία της Βουλγαρίας για την κλιμάκωση της έντασης στην Αλβανία, εκφράζεται σε ανακοινωθέν του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο διάβασε στο βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου, Ράντκο Βλάικοφ. Κατά τη Σόφια, η εξέλιξη των γεγονότων στην Αλβανία επιβάλει τη λήψη "επειγόντων και αποτελεσματικών μέτρων από τη διεθνή κοινότητα και ειδικότερα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΟΑΣΕ, έχοντας υπόψη και τον ρόλο- κλειδί των ΗΠΑ σε αυτή τη διαδικασία".

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση απέρριψε την πρόταση του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ να τεθεί θέμα μομφής εναντίον της κυβέρνησης Ερμπακάν. Η πρόταση απορρίφθηκε με ψήφους 272 έναντι 265. Ετσι, δε θα τεθεί υπό συζήτηση η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα αποκτά επιπρόσθετο ενδιαφέρον επειδή η ψηφοφορία έγινε τέσσερις μέρες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Η συνεδρίαση και η απόφαση του Συμβουλίου, διαμόρφωσαν κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού Ερμπακάν και των Ενόπλων Δυνάμεων.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 5 March 1997 - 7:40:27 UTC