Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-03-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:11 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 8.3.97

Ο Αλβανός πρόεδρος Σαλί Μπερίσα παραμένει αμετάπειστος στην απόφασή του να μην αποδεχτεί τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και των εξεγερμένων πολιτών στη Νότια Αλβανία. Ούτε η επίσκεψη του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών Χανς Βαν Μίρλο δεν τον μετέπεισε. Ο Μπερίσα συναντήθηκε με τον Βαν Μίρλο, ο οποίος δήλωσε αργότερα ότι ο Αλβανός πρόεδρος δεν ανέλαβε καμία δέσμευση που θα βοηθούσε στην άρση του αδιεξόδου. Τον πρόεδρο Μπερίσα πρόκειται να συναντήσει σήμερα στα Τίρανα και ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, που θα προσπαθήσει και αυτός να μεταφέρει στον Αλβανό πρόεδρο τις ανησυχίες τόσο της Αθήνας, όσο και της διεθνούς κοινότητας για την παρατεινόμενη κρίση. Νωρίτερα, ο Μπερίσα είχε συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στα μέλη της επανέλαβε την θέση ότι δε δέχεται το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Το μόνο στο οποίο θα μπορούσε να συμφωνήσει είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων κομμάτων της αντιπολίτευσης εκτός των σοσιαλιστών. Στη Νότια Αλβανία οι ένοπλοι εξεγερμένοι αψηφούν το τελεσίγραφο του Μπερίσα και διακηρύσσουν ότι θα συνεχίσουν την αντίστασή τους μέχρι να παραιτηθεί ο πρόεδρος και να προκηρυχτούν πρόωρες εκλογές.

Την εκτίμηση ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για τα συμβαίνοντα στην Αλβανία, άρχισαν να αποδίδουν θετικά αποτελέσματα, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, με δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. "Όσον αφορά στην ελληνική μειονότητα οι πρωτοβουλίες και τα διαβήματα της κυβέρνησης, ιδιαίτερα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, είχαν τα γνωστά θετικά αποτελέσματα με τις ρητές διαβεβαιώσεις του προέδρου Μπερίσα ότι δεν εμπλέκεται η μειονότητα στην αναταραχή και για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της", είπε ο υπουργός. Για την κατάσταση που επικρατεί κατά μήκος των συνόρων με την Αλβανία παρατήρησε:"Εμείς είμαστε πάντα σε εγρήγορση και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην Αλβανία. Σχετικά με τη φύλαξη των συνόρων και την εξασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας που έχει ανάγκη ο πληθυσμός που κατοικεί κοντά στα σύνορα, δεν υπάρχει απλώς μια αυξημένη επαγρύπνηση, αλλά και ενισχυμένη παρουσία των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Έχουν πυκνώσει οι περιπολίες και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα". Ως προς την ανησυχία που διακατέχει τους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών ο κ. Πετσάλνικος σημείωσε πως τις πρώτες ημέρες ήταν ίσως δικαιολογημένη, αλλά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση μεταναστευτικού ρεύματος, από την Αλβανία προς την Ελλάδα, και οι κάτοικοι δεν πρέπει να ανησυχούν.

''Οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία και τη Βουλγαρία, περίμεναν λίγο-πολύ κάποιες εξελίξεις αν και σήμερα στην Αλβανία είναι λίγο πιο δραματικές, αλλά κανένας από αυτούς μέχρι τώρα δεν έχει δηλώσει ότι οπωσδήποτε πρέπει να φύγουν από τις χώρες αυτές. Αντίθετα, όλοι περιμένουν ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν προς το καλύτερο και σύντομα''. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, Νίκος Ευθυμιάδη, μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι θα αποκατασταθεί η τάξη στη γειτονική χώρα και οι ελληνικές επιχειρήσεις που βρίσκονται εκεί θα μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους.

Στην τραγική κατάσταση που παρουσιάζει σήμερα η Αλβανία αναφέρθηκε ο Ισμαήλ Κανταρέ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Suisse Romande. "Είναι σαν κατάρα" δήλωσε χαρακτηριστικά, "επί δεκαετίες ο αλβανικός λαός υπέφερε την πιο άγρια κομμουνιστική δικτατορία ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει μία τάξη βυθισμένη στο μίσος." "Πρέπει να επικρατήσει ηρεμία και σταθερότητα στην Αλβανία", τόνισε ο κ. Κανταρέ, "τα παιδιά της Αλβανίας πρέπει να ζήσουν και όχι να πεθάνουν, όπως συνέβη παλαιότερα".

Ναυτικό επεισόδιο δημιουργήθηκε χθες στο Αιγαίο, 25 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Λέσβου. Τουρκική φρεγάτα εμβόλισε ελληνική κανονιοφόρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πλοίαρχος του τουρκικού σκάφους σκόπιμα έριξε το σκάφος του πάνω στην κανονιοφόρο. Το Πολεμικό Ναυτικό στην Αθήνα χαρακτήρισε το επεισόδιο ως νέα προκλητική ενέργεια των Τούρκων, αλλά πρόσθεσε ότι η κανονιοφόρος δεν έπαθε ζημιά και συνέχισε κανονικά την περιπολία της. Στην Αγκυρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την είδηση της ''ελαφράς'' σύγκρουσης των δύο σκαφών, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει ποιο από τα δύο σκάφη ευθύνονταν. Νωρίτερα, 12 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο, φθάνοντας σε απόσταση μόλις τριών μιλίων από τη Σαμοθράκη.

Η διοίκηση της ΟΛΜΕ θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα συμφωνήσει πάνω σε μια δέσμη προτάσεων του Υπουργείου Παιδείας για την έναρξη διαλόγου αφού προηγουμένως τερματιστεί η απεργία των καθηγητών. Ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Πασχαλίδης επανέλαβαν ότι ο τομέας της Παιδείας έχει απορροφήσει τα περισσότερα κονδύλια και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αυξήσεων. Στο μεταξύ, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχτεί η απεργία των καθηγητών παράνομη και καταχρηστική.

Την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι μετά την επιλογή της Αθήνας μεταξύ των διεκδικητριών πόλεων, η επιτυχία αυτή θα ολοκληρωθεί με την τελική επιλογή της ελληνικής πρωτεύουσας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εξέφρασε ο Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας.''Η πρώτη Ολυμπιάδα της νέας χιλιετίας θα αποτελέσει ταυτόχρονα την αναβάπτιση του Ολυμπιακού Πνεύματος και των ιδεωδών του Ολυμπισμού και θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τον αθλητισμό και το σύγχρονο πολιτισμό'', υπογράμμισε ο κ.Ρέππας.

Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Εθνικής Χαρτοθήκης η οποία θα στεγαστεί στο παλιό διοικητήριο του πρώην στρατοπέδου "Κόδρα" στην Καλαμαριά. Η Εθνική Χαρτοθήκη θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο (πρόεδρος του θα είναι καθηγητής του ΑΠΘ) και έχει τη μορφή Εθνικού Ιδρύματος χαρτών και χαρτογραφικής Κληρονομιάς, το οποίο μεριμνά για τη διάσωση, συλλογή, έρευνα, τεκμηρίωση, έκθεση και ανάδειξη εξαιρετικά σπουδαίων χαρτών και συναφών εκδόσεων, που σχετίζονται με τη γεωγραφική αναφορά και την απεικόνιση της ιστορίας του πολιτισμού και γενικά της ταυτότητας του έθνους και του λαού. Όπως είπε ο κ. Πετσάλνικος, η εγκατάσταση του ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη έγινε για εθνικούς κυρίως λόγους, σε συνδυασμό με την ύπαρξη της απαραίτητης τεχνογνωσίας και τη διαθέσιμη επιστημονική υποστήριξη, ενώ βασικό ρόλο έπαιξε και η λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Την αντίθεσή στον συνεχιζόμενο κατ΄ οίκον περιορισμό του πρώην κομμουνιστή ηγέτη της Βουλγαρίας, Τόντορ Ζίφκοφ, εξέφρασε ο επίτιμος πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, Χαρίλαος Φλωράκης, σε συνέντευξη Τύπου στη Σόφια, όπου πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. "Είναι άδικο, στο όνομα της δημοκρατίας, να κρατείται σε περιορισμό ο Ζίβκοφ, έστω και με νομιμοφανή τρόπο, παρά τα λάθη και αδυναμίες της διακυβέρνησής του", τόνισε ο κ.Φλωράκης, ο οποίος κάλεσε του εκπροσώπους του Τύπου να πράξουν το καθήκον τους για τη "λήξη της αδικίας", όπως είπε.

Απαράδεκτο χαρακτηρίζει τον αποκλεισμό του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, από τη σύσκεψη φορέων της πόλης με αφορμή τη σύνθεση του νέου διοικητικού Συμβουλίου της HELEXPO-ΔΕΘ, η Διοίκηση του, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν αναβαθμίζουν, αλλά αντίθετα συρρικνώνουν το ρόλο του β' βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. '''Το ΕΚΘ αποτελεί κορυφαίο θεσμό της πόλης και εκφράζει το σύνολο των εργαζομένων και των κατεξοχήν παραγωγικών τάξεων'', τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διοίκηση του Εργατουπαλληλικού Κέντρου.

Με βενετσιάνικο καρναβάλι κορυφώνονται το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις της ''Τρανής Αποκριάς'' στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Κομμέντια Ντελ' Αρτε, βαλς των ξυλοπόδαρων του Μπέργκαμο, η Κωμωδία των Αρλεκίνων και η Ένωση της Calza, οι ''αρχαίοι'' θα μεταφέρουν τους πολίτες της Θεσσαλονίκης για δύο 24ωρα στην Ιταλία, μέσα από τις μάσκες, τα σκέρτσα, με σεβασμό στην ιστορία, την παράδοση και την κουλτούρα της χώρας. Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν σήμερα στις 7 το απόγευμα με πυρήνα την πλατεία Αριστοτέλους, ενώ από τις 9 το βράδυ και μέχρι τις πρωινές ώρες η γιορτή θα συνεχίζεται παράλληλα στην πλατεία Δικαστηρίων, όπου τα μεσάνυχτα θα αρχίσει μια πρωτότυπη παρέλαση μεταμφιεσμένων. Το Σαββατοκύριακο θα είναι γεμάτο με απρόοπτα και χάπενινγκ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ αποκριάτικες εκθέσεις θα λειτουργούν έως και την Καθαρά Δευτέρα στο κέντρο της πόλης. Κι ενώ αυτά θα συμβαίνουν στο Δήμο της Θεσσαλονίκης, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με τοπικές παρελάσεις και γλέντια θα γιορτάσουν και οι περιφερειακοί Δήμοι.

Στη Σουηδία υπάρχουν σήμερα είκοσι ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως αποκάλυψε ο αρχηγός των Υπηρεσιών Ασφαλείας της χώρας (SAPO), Anders Eriksson, αναφέροντας μεταξύ αυτών και την "γνωστή" τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη", που δρα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την γνωστή εφημερίδα "Metro", η οποία διανέμεται δωρεάν στους επιβάτες του μετρό της Στοκχόλμης, ο κ. Eriksson είπε ότι "υπάρχουν ακόμα και σήμερα ομάδες, οι οποίες χρησιμοποιούν τη χώρα μας για να σχεδιάσουν τρομοκρατικές ενέργειες στο εξωτερικό, συγκεντρώνουν όπλα και ό,τι άλλο υλικό χρειάζεται".

Ο πρέσβης των ΗΠΑ, στη Λευκωσία, Κένεθ Μπρίλ, απέρριψε τα περί αμερικανικής πρωτοβουλίας, ως κατασκεύασμα των ΜΜΕ στην Κύπρο, επιμένοντας ότι αυτό που υπάρχει είναι ''αμερικανική προσπάθεια'', η οποία και θα συνεχιστεί. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα της ασφάλειας, που θεωρείται κλειδί για τις δύο κοινότητες και την ευρύτερη περιοχή και για το οποίο οι ΗΠΑ, όπως είπε, παίζουν σημαντικό ρόλο.

Το κρυολόγημα του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, που ήταν και η αιτία αναβολής της χθεσινής συνάντησής του με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Γκουστάβ Φεϊσέλ, δε θα εμποδίσει την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών της ερχόμενης Δευτέρας. Αυτό ανέφεραν πηγές των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις οποίες είναι πολύ πιθανόν ο Ραούφ Ντενκτάς να αναρρώσει μέχρι τότε.

"Δεν υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι. Ο σταθμός χρειάζεται στη Βουλγαρία και είμαι αισιόδοξος για το μέλλον του". Αυτό τόνισε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Στέφαν Σοφιάνσκι, ο οποίος συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας, Γκεόργκι Στοϊλοφ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Βλαντιμίρ Χρίστοφ, πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στις εγκαταστάσεις του Κοζλοντούι.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου Ντραγκούτιν Βελίτσκοβιτς. Η παραίτηση του πρύτανη αποτελούσε όρο των φοιτητών για να επιστρέψουν στα μαθήματά τους.

Το μέλλον των ειρηνευτικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ, η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, καθώς και η διμερής συνεργασία σε αμυντικό επίπεδο, θα τεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών, που θα έχει τον ερχόμενο μήνα στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Αμυνας των Σκοπίων, Μπλάνκοε Χαντζίνσκι. Όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, ο Χαντζίνσκι, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, θα συναντηθεί και θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ουίλλιαμ Κοέν.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο ταχύτερος αθλητής του κόσμου στον κλειστό στίβο είναι από χθες ο Έλληνας πρωταθλητής, Χάρης Παπαδιάς, ο οποίος κατέκτησε την πρώτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, που διεξάγεται στο Παρίσι. Ο Παπαδιάς πρώτευσε στον τελικό των 60 μέτρων, με χρόνο, έξι δευτερόλεπτα και πενήντα δέκατα, παρά την κακή εκκίνηση που πραγματοποίησε.

Μετά από μια συγκλονιστική αναμέτρηση ο Ολυμπιακός Πειραιώς κέρδισε τη γερμανική Μπερλίν με 3-1 σετ στο Παλέ Ντε Σπορ και πέρασε στον τελικό του φάιναλ φορ του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στο βόλεϊ. Στον αυριανό τελικό που θα γίνει πάλι στο Παλέ Ντε Σπορ (8:45μμ) ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την ιταλική Αλπιτούρ Κούνεο που προκρίθηκε στον τελικό κερδίζοντας νωρίτερα με 3-1 τη ρωσική Μπελογκόριε.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 8 March 1997 - 8:05:25 UTC