Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:37 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11.3.1997

Εξαπλώνονται σταδιακά οι εξεγερμένοι στην Αλβανία που θέτουν υπό τον έλεγχό τους όλο και περισσότερες πόλεις. Οι ένοπλοι πολίτες που, όπως εκτιμάται, ελέγχουν το ένα τέταρτο των εδαφών της χώρας ζητούν να συμμετάσχουν στις συνομιλίες μεταξύ του Αλβανού Προέδρου και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και θέτουν ως όρο για να παραδώσουν τα όπλα την παραίτηση του Μπερίσα. Σήμερα επίκειται συνάντηση των επιτελείων των εξεγερμένων έξι πόλεων προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους. Στο μεταξύ ένας εικοσάχρονος έχασε χθες τη ζωή του από χειροβομβίδα στην Αυλώνα ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και στην περιοχή Γκράμς 120 χιλιόμετρα νότια των Τιράνων. Στο Φίερι αστυνομικές δυνάμεις εντόπισαν φορτηγό γεμάτο με όπλα που είχε κλαπεί από στρατόπεδο της περιοχής. Στη Δρόπολη σήμερα το μεσημέρι αποθήκη πυρομαχικών του αλβανικού στρατού τυλίχτηκε στις φλόγες, προκαλώντας μεγάλη έκρηξη. Οι λεηλασίες συνεχίζονται ενώ στις 3 τα ξημερώματα ένοπλοι εισέβαλαν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αργυροκάστρου και πήραν όλα τα χρήματα που υπήρχαν εκεί χωρίς όμως να προκαλέσουν ζημιές. Κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων στην περιοχή της Ηπείρου δεν υπάρχει πλέον κανένας Αλβανός στρατιώτης και όλα τα φυλάκια έχουν εγκαταλειφθεί. Το μεσημέρι στο Αλβανικό τελωνείο της Κακκαβιάς πυροβολήθηκε εν ψυχρώ 31χρονος Αλβανός όταν του ζητήθηκαν χρήματα και εκείνος αρνήθηκε να τα δώσει. Ο Αλβανός νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Ιωαννίνων. Από τις ελληνικές αρχές το τελευταίο τριήμερο συνελήφθησαν 85 Αλβανοί λαθρομετανάστες.

Δυστοκία παρατηρείται στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία όπως προβλέπεται από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Αλβανού Προέδρου Σαλί Μπερίσα και των κυριότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα κυβερνήσει τη χώρα μέχρι τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο. Παρά τις ολονύκτιες διαβουλεύσεις του Μπερίσα με τους εκπροσώπους των κομμάτων, διαπιστώθηκε αδυναμία στον ορισμό προσώπου κοινής αποδοχής, που θα αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών ενώ διαφωνίες υπάρχουν και στην κατανομή των υπουργείων.

"Η ελληνική κυβέρνηση επιδίωξε και με την επίσκεψη στην Αλβανία του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κρανιδιώτη να έχει μια συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις γιατί θεωρούμε ότι σε όλους αναλογεί μερίδιο ευθύνης προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα". υπογράμμισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία μεσολάβησης μεταξύ του Μπερίσα και των εξεγερμένων. "Και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλες οι παρεμβάσεις - προτάσεις που κάναμε αφορούν στο σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Αλβανίας γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά το πολιτικό πρόβλημα της Αλβανίας γιατί είναι πρόβλημα κοινωνικό, θεσμικό, πολιτικό, οικονομικό, δεν είναι πρόβλημα μειονότητας", πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

Υπέρ μιας δημοκρατικής και ειρηνικής λύσης για την αποκατάσταση της ενότητας και της τάξης στην Αλβανία τάσσεται η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να αποφύγει ανάμειξή της στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας, ενώ αποκάλυψε ότι επίσημα η ελληνική κυβέρνηση με αλλεπάλληλα διαβήματα προς την αλβανική κυβέρνηση, ζήτησε την αποφυλάκιση του πρώην πρωθυπουργού Φάτος Νάνο. Ο κ. Πάγκαλος έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, με την συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Νωρίτερα είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Πεντάγωνο για τις νέες εξελίξεις στην Αλβανία, παρουσία των υπουργών και υφυπουργών Εξωτερικών και Αμυνας Θ. Πάγκαλου, Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννου Κρανιδιώτη και Δημήτρη Αποστολάκη, ενώ συμμετείχε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη αυτή διαπιστώθηκε ότι η αβεβαιότητα στη γείτονα χώρα παρατείνεται και η κεντρική διοίκηση των Τιράνων δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ανησυχία με απρόβλεπτες συνέπειες.

Την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, θα υποχωρήσει, διότι δεν έχει άλλη επιλογή, εξέφρασε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παπαθεμελής, απαντώντας σε ερωτήσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Επιδείνωση της κατάστασης στην Αλβανία προέβλεψε εξάλλου ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του ΑΠΘ Κώστας Χατζηκωνσταντίνου, σε δήλωσή του στο ΜΠΕ. Eξάλλου ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αναστάσιος Αλεξανδρίδης, επισήμανε ότι δεν υπάρχει πανικός, αλλά μια στάση αναμονής μεταξύ των επιχειρηματιών που επένδυσαν στην Αλβανία.

Εκδικάζεται αύριο στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή που κατέθεσαν τέσσερις γονείς ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης παράνομη και καταχρηστική. Σε περίπτωση που η απεργία κηρυχθεί παράνομη οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στα σχολεία. Χθες το βράδυ συνεδρίασε η ομοσπονδία των καθηγητών και αποφάσισε να μην προτείνει συνέχιση της απεργίας και για ένατη εβδομάδα αλλά στις σημερινές γενικές συνελεύσεις οι καθηγητές να συζητήσουν γενικότερα μέτρα στήριξης της απεργίας που συνεχίζεται σήμερα για 49η ημέρα. Οι νέες γενικές συνελεύσεις των καθηγητών θα συνέλθουν την Παρασκευή, ενώ λήγει σήμερα το τελεσίγραφο του υπουργού Παιδείας και έτσι από αύριο κάθε μέρα απεργίας θα προστίθεται στη διάρκεια του διδακτικού έτους και θα μετατίθενται οι εξετάσεις. Το μέλος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Κωσταράκος δήλωσε σήμερα : "Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και ενότητα του κλάδου για να απαντήσουμε με αποφασιστικό τρόπο στον αυταρχισμό της κυβέρνησης που οδηγεί τον απεργιακό αγώνα στα δικαστήρια".

Το θέμα του δημοσίου χρέους συζητήθηκε το μεσημέρι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας υπό την προεδρία του αρμόδιου υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου. Στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος. Νωρίτερα ο κ. Παπαντωνίου συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με αντικείμενο την πορεία του κοινωνικού διαλόγου. "Δεν θα είναι μακρύς ο χρόνος που εύχομαι να κηρύξω την πανηγυρική του έναρξη αν και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί χρόνια τώρα τον διάλογο ως στοιχείο και ως διαφορετικό τρόπο διακυβέρνησης", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ έθεσε σήμερα σε ομιλία του στο Συμπόσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι χωρίς τη συνεργασία της Ρωσίας θεωρείται αδύνατη η εξάλειψη των παλιών διαχωριστικών γραμμών στην Ευρώπη. "Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η θέση της Ρωσίας. Να μην επαναληφθεί αυτό που έγινε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με το εθνικιστικό πνεύμα που επικράτησε τη Γερμανία, το οποίο οδήγησε την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο σε καταστροφή", σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει η διεύρυνση να γίνει με διαπραγματεύσεις με κάθε χώρα και να λαμβάνει υπόψη την εσωτερική της δομή.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης στο πλαίσιο της τακτικής τους συνεργασίας. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και η επικείμενη επίσκεψη στη χώρα μας του ηγέτη της Ανανεωτικής Αριστεράς της Ιταλίας Μάσσιμο ντ' Αλέμα καθώς ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό αρχίζει ο διάλογος για την κεντροαριστερά στην Ελλάδα.

Συνεδρίασε σήμερα η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας η οποία απέρριψε τη χρήση ηλεκτρονικού συστήματος στην ψηφοφορία που θα γίνει για την εκλογή του νέου Προέδρου του κόμματος. Αύριο συναντώνται εκ νέου οι κύριοι Μιλτιάδης Εβερτ, Γιώργος Σουφλιάς, Κώστας Καραμανλής και Στέφανος Μάνος με αντικείμενο τη διαμόρφωση κοινής πρότασης για την αλλαγή του καταστατικού της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι αύριο οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν τις 50 υπογραφές συνέδρων που απαιτούνται για να είναι έγκυρη η υποψηφιότητά τους.

Κύρια χαρακτηρίστηκε σήμερα η διαθήκη της μητέρας του Ανδρέα Παπανδρέου Σοφίας Μινέϊκο, σύμφωνα με την οποία η μονοκατοικία στο Παλαιό Ψυχικό που ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ πούλησε για την κατασκευή της βίλας στην Εκάλη, ανήκει στα τέσσερα εγγόνια της. Η διαθήκη είναι χειρόγραφη και συντάχθηκε στη Στοκχόλμη στις 31 Δεκεμβρίου του 1968. Αναφέρει δε ότι όλη η ακίνητη περιουσία της, που είναι η βίλα στο Παλαιό Ψυχικό, δίνεται στα παιδιά του Ανδρέα Παπανδρέου. Η Σοφία Παπανδρέου - Μινέϊκο στη διαθήκη εύχεται στο γιό της σύντομη εκπλήρωση των υψηλών ιδανικών του και των αγώνων του για ένα καλύτερο μέλλον της Ελλάδας. Ευχαριστεί ακόμη τη νύφη της Μαργαρίτα, διότι απεδείχθη, όπως λέει, πρότυπο συζύγου, μητέρας και νύφης που της συμπαραστάθηκε σε ολόκληρη τη ζωή της.

Τροποποιήσεις στο σύστημα απόκτησης διπλώματος οδήγησης θα ισχύσουν από τον Απρίλιο όπως προβλέπει σχετική απόφαση του υπουργείου Μεταφορών. Η απόφαση αυτή κρίνεται ιδιαίτερα επίκαιρη καθώς 21 νεκροί και 326 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Σύμφωνα με το νέο σύστημα οι εξετάσεις θα είναι αυστηρότερες, η ηλικία για την απόκτηση δίκυκλου ορίζεται στα 21 χρόνια, θεσπίζονται νέες κατηγορίες αδειών οδήγησης, προωθείται η ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης των οδηγών.

Ενέργεια, τεχνολογία, αγροτική πολιτική, παιδεία, εκπαίδευση, εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, οικονομία, περιβάλλον, δημόσια υγεία, ΜΜΕ, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολούνται σήμερα οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Το πρωί άρχισαν στην Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οι εργασίες της 24ης Διεθνούς Συνόδου του Ευρωκοινοβουλίου Νέων στο οποίο συμμετέχουν 230 νέοι και νέες από 22 χώρες της Ευρώπης. Οι επιτροπές θα καταλήξουν σε προτάσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα ψηφιστούν και θα κατατεθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πολιτικές προεκτάσεις τείνει να προσλάβει το οικονομικό σκάνδαλο σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες του μεγαλύτερου ιδιωτικού ταμιευτηρίου "ΤΑΤ" με έδρα το Μοναστήρι, που αποκαλύφθηκαν μετά τις έρευνες που διενήργησε η Εθνική Τράπεζα της ΠΓΔΜ. Το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης ενώ λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης το θέμα τέθηκε στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνεδρίασης της βουλής. Το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε πριν τρεις ημέρες όταν μετά από λογιστικό έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας, διαπιστώθηκε έλλειμμα στους λογαριασμούς καταθέσεων ύψους 40 εκατομμυρίων μάρκων. Η διευθύντρια του ταμιευτηρίου, Σόνια Νικόλοφσκα, συνελήφθη με την κατηγορία της υπεξαίρεσης και, σύμφωνα με τον Τύπο των Σκοπίων, προφυλακίστηκε. Το συνολικό ποσό καταθέσεων, σύμφωνα με τους ελεγκτές ανέρχεται στα 141 εκατομμύρια μάρκα.

Η σύλληψη και η κράτηση των δύο Τούρκων και ενός Τουρκοκυπρίου ως σοβαρή υπόθεση κατασκοπίας, αφορά όχι μόνο την Εθνική Φρουρά αλλά και την ίδια την υπόσταση της Κύπρου, τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου. Ο κ.Χατζηλοϊζου, σε δηλώσεις του στο Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα Κύπρου, υποστήριξε ότι όλες οι πτυχές της υπόθεσης διερευνώνται και πιθανότατα η αστυνομία θα καταλήξει και σε ελληνοκύπριους συνεργάτες των Τούρκων κατασκόπων. Απηύθυνε έκκληση προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να αφήσουν την αστυνομία να διαλευκάνει πλήρως την υπόθεση, τονίζοντας ότι υπάρχει πολύ δουλειά μέχρις να φτάσει η υπόθεση στο τέλος της. Επόμενος στόχος της αστυνομίας σύμφωνα με τον κ.Χατζηλοϊζου είναι να τεκμηριώσει με ανεξάρτητη μαρτυρία τα έγγραφα και τις πληροφορίες που κατέχει.

Eπιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν απέστειλε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ με την οποία ζητά να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα η δύναμη της ειρηνευτικής δύναμης της UNPEDEP που σταθμεύει στα Σκόπια, λόγω των ταραχών στην Αλβανία. Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, Φρίντριχ Εκχαρντ, δήλωσε ότι το αίτημα εξετάζεται από τον Κόφι Αναν ο οποίος θα συμβουλευτεί τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και "θα αποφασίσει αν το Συμβούλιο ασχοληθεί με το θέμα αυτό". Η δύναμη της UNPREDEP αριθμεί 1100 άνδρες μεταξύ των οποίων 500 Αμερικανοί ενώ τον Απρίλιο πρόκειται να μειωθεί στους 300.

Οι καταιγίδες στα νότια και οι θυελλώδεις βοριάδες στα πελάγη θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού όμως από αύριο τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Ειδικότερα αύριο στην ανατολική Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική και νότια Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 έως 10 βαθμούς, στα δυτικά από 2 έως 16 και στην υπόλοιπη χώρα από 4 μέχρι 15 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 11 March 1997 - 17:13:45 UTC