Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-03-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:53 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 12.3.97

Υπέρ μιας δημοκρατικής και ειρηνικής λύσης για την αποκατάσταση της ενότητας και της τάξης στην Αλβανία τάσσεται η ελληνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να αποφύγει ανάμειξή της στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας, ενώ αποκάλυψε ότι επίσημα η ελληνική κυβέρνηση με αλλεπάλληλα διαβήματα προς την αλβανική κυβέρνηση, ζήτησε την αποφυλάκιση του πρώην πρωθυπουργού Φάτος Νάνο. Ο κ. Πάγκαλος έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη -διήρκησε 2,5 ώρες- στο Μέγαρο Μαξίμου, με την συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ακόμα ότι υπάρχει συνεχής διπλωματική επαφή της Ελλάδας με όλους τους παράγοντες της κρίσης καθώς και συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας.

Με τον επίτροπο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, τον Ολλανδό Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μ.Πετίν και προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου πρόκειται να συναντηθούν αύριο οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης της Αλβανίας που βρίσκονται από χθες το βράδυ στο Στρασβούργο. Την αντιπροσωπεία της αλβανικής αντιπολίτευσης αποτελούν ο Πρόεδρος και το μέλος του Προεδρείου του ''Φόρουμ της Δημοκρατίας'', Cola Kurt και Lubonja Fatos, ο Γραμματέας Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας Maqo Lakrori, o Πρόεδρος του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Neritan Ceka, , ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Petrit Kallakula και ο Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Gjinushi Skender.

Ενέργεια, τεχνολογία, αγροτική πολιτική, παιδεία, εκπαίδευση, εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, οικονομία, περιβάλλον, δημόσια υγεία, ΜΜΕ, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολούνται από χθες οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων. Η συζήτηση των θεμάτων θα συνεχιστεί και αύριο. Οι επιτροπές θα καταλήξουν σε προτάσεις γύρω από τα θέματα, τα οποία συζητούνται και την Παρασκευή και το Σάββατο θα τις θέσουν προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του Ευρωκοινοβουλίου Νέων. Η Γενική Συνέλευση θα συνεδριάσει στο συνεδριακό κέντρο στο περίτπερο 8 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όσες προτάσεις ψηφιστούν θα κατατεθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε xθες στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, υπό την προεδρία του νομάρχη, Κώστα Παπαδόπουλου, και τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων, αποφασίστηκε να ζητηθεί η τροποποίηση της διυπουργικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία των ταξί στις λεωφορειογραμμές, επιτρέποντας μόνο τη στάθμευση στις εσοχές επιβίβασης και αποβίβασης, καθώς και η δυνατότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, να παρεμβαίνει σε θέματα ρύθμισης της κυκλοφορίας, με απόφαση του νομάρχη, όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν. Παράλληλα στη σύσκεψη αποφασίστηκε το σημερινό καθεστώς, το οποίο επιτρέπεται η κυκλοφορία των ταξί στη λεωφορειογραμμή της οδού Τσιμισκή, να ισχύσει μέχρι τα τέλη Απριλίου. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο Δήμος Θεσσαλονίκης, θα προχωρήσει στην κατασκευή και άλλων εσοχών επί της οδού Τσιμισκή, ούτως ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα το επιβατικό κοινό κατά την επιβίβαση ή αποβίβασή του .

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, από τον Δήμαρχο Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο, ο οποίος κατά τη διάρκεια χαιρετισμού εμφανίστηκε ικανοποιημένος απο την προσπάθεια του Δήμου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τα εγκαινια του κτιρίου αυτού. Η κατασκευή του Κέντρου Αρχιτεκτονικής, χρηματοδοτήθηκε απο τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997" με το ποσό των 650 εκατομμυρίων δραχμών. Πρόκειται για ένα κτίριο που φιλοδοξεί να φιλοξενήσει σεμινάρια, εκθέσεις και συνέδρια τα οποία θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις στην αρχιτεκτονική και να σηματοδοτήσουν νέα πορεία.

Στα 110 εκατομμύρια δολάρια ανήλθαν οι ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία το 1996, ποσοστό που αποτελεί το 10% των ξένων επενδύσεων στη χώρα αυτή. Αυτό ανακοίνωσε ο εμπορικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, Γεώργιος Δουδούμης, μιλώντας σε συνάντηση επιχειρηματιών στην πόλη Βάρνα της Μαύρης Θάλασσας.

Πρωτόκολλο συνεργασίας, πενταετούς διάρκειας, υπεγράφη μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας και της Εθνικής Υπηρεσίας Απασχόλησης του Βουλγαρικού Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Το πρωτόκολλο προβλέπει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφόρησης στους τομείς της Οικονομίας, της Εργασίας, της Αγοράς Εργασίας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, της Παραγωγικότητας και της Ανάπτυξης Ανθρώπινων Πόρων.

Η σύλληψη και η κράτηση των δύο Τούρκων και ενός Τουρκοκυπρίου ως ενεχομένων σε σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας, αφορά όχι μόνο την Εθνική Φρουρά αλλά και την ίδια την υπόσταση της Κύπρου, τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου. Ο κ.Χατζηλοϊζου, σε δηλώσεις του στο Ραδιοτηλεοπτικό Ιδρυμα Κύπρου, υποστήριξε ότι όλες οι πτυχές της υπόθεσης διερευνώνται και πιθανότατα η αστυνομία θα καταλήξει και σε ελληνοκύπριους συνεργάτες των Τούρκων κατασκόπων.

Έκκληση προς την ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, να μην εκμεταλλευθεί την τεταμένη κατάσταση στη Σερβία για να επιβάλει δικές της λύσεις, κάνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, συμβουλεύοντας την παράλληλα, να ξεκινήσει διάλογο με τη σερβική αντιπολίτευση που προσπαθεί να αποκαταστήσει "τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη χώρα". Για να εξασφαλιστεί μόνιμη ειρήνη στην πρώην Γιουγκοσλαβία, είναι απαραίτητη η επίλυση του προβλήματος των εθνοτικών μειονοτήτων, υπογραμμίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα Die Welt, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επισημαίνει τους κινδύνους που περικλείει η συνεχιζόμενη ένταση στο Κοσσυφοπέδιο.

Μετά τις γνωστές δηλώσεις του Γερμανού καγκελάριου, Χέλμουτ Κολ, ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άγκυρα άρχισε να κινείται σε όλα τα επίπεδα, φτάνοντας στο σημείο να πιέζει ακόμα και τις γερμανικές εταιρίες που λειτουργούν σε τουρκικό έδαφος, προκειμένου η Βόννη να αλλάξει γνώμη. Η εφημερίδα "Σαμπάχ", χαρακτηριστικά αναφέρει ότι στο μήνυμα Κολ, "η Άγκυρα έδωσε την απάντηση ότι μπορεί να γίνει μποϊκοτάζ εναντίον γερμανικών εταιριών" και υπογραμμίζει ότι ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, για το θέμα αυτό έστειλε στον Γερμανό καγκελάριο μακροσκελή επιστολή.

Eπιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν απέστειλε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ με την οποία ζητά να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα η δύναμη της ειρηνευτικής δύναμης της UNPEDEP που σταθμεύει στα Σκόπια, λόγω των ταραχών στην Αλβανία. Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα, Φρίντριχ Εκχαρντ, δήλωσε ότι το αίτημα εξετάζεται απο τον Κόφι Αναν ο οποίος θα συμβουλευτεί τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και "θα αποφασίσει αν το Συμβούλιο ασχοληθεί με το θέμα αυτό".

Μεθαύριο 14 Μαρτίου θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του τμήματος του Διαβαλκανικού τηλεπικοινωνιακού ψηφιακού διαδρόμου, που θα συνδέσει τη βουλγαρική πόλη Χάσκοβο με την Αδριανούπολη. Την Βουλγαρία θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών, Αντόνι Σλαβίνσκι, ενώ την Τουρκία ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Ομέρ Μπαρουτσού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας, η λειτουργία αυτού του τμήματος, θα εξασφαλίσει την ψηφιακή σύνδεση της Ανατολικής Ευρώπης με την Ασία. Στο εγγύς μέλλον πρόκειται να ξεκινήσει και η υλοποίηση της τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης Σκοπίων- Τιράνων- Μπαρι (Ιταλίας).


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 12 March 1997 - 7:05:26 UTC