Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:15 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13.3.1997

Ορκίστηκε σήμερα, παρουσία του Προέδρου Σαλί Μπερίσα, η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση της Αλβανίας. Ο Μπερίσα κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να στηρίξουν το έργο της κυβέρνησης αλλά και τον αλβανικό λαό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα. Τόνισε επίσης μεταξύ άλλων ότι δεν πρέπει να τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυβέρνησης διότι, όπως είπε, σε αυτή εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο δήλωσε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι ο διάλογος και οι συνεχείς επαφές με τους εξεγερμένους προκειμένου να επιτευχθεί η εκτόνωση της κρίσης στη χώρα. Ζήτησε δε τη συνδρομή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την επίλυση του προβλήματος.

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας καθώς όλο και περισσότερες πόλεις του βορρά περνούν στον έλεγχο των εξεγερμένων. Το αεροδρόμιο των Τιράνων παραμένει κλειστό ενώ συνεχίζονται οι λεηλασίες σε αποθήκες πυρομαχικών και καταστήματα της πόλης. Στη Σκόδρα εκατοντάδες πολίτες εισέβαλαν σε στρατόπεδο της περιοχής προκειμένου να εξοπλιστούν, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άτομα και να τραυματιστούν άλλα σαράντα. Οι εξεγερμένοι έχουν καταλάβει την Κορυτσά, το Ελμπασάν και το Πόγραδετς. Στους Αγιους Σαράντα φτάνει σήμερα το ελληνικό ναρκαλιευτικό πλοίο "Αταλάντη" που μεταφέρει από την Κέρκυρα ανθρωπιστική βοήθεια. Στα Τίρανα μεταβαίνουν αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο υφυπουργός Γιάννος Κρανιδιώτης ενώ χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα και τάχθηκε υπέρ της εκτόνωσης της κρίσης με πολιτικά και ειρηνικά μέσα. Στο μεταξύ μετά την ΠΓΔΜ και η Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας διέταξε το κλείσιμο των συνόρων της με την Αλβανία.

Είμαστε γείτονες και έχουμε λόγο να γνωρίζουμε τί γίνεται στην Αλβανία και πως μπορούμε να παρέμβουμε και να επηρεάσουμε τις εξελίξεις", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος επανέλαβε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Τόνισε δε ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης στη γειτονική χώρα σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς.

Με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου συναντήθηκε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Πολωνικής Βουλής που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας. Σε δηλώσεις του για το Αλβανικό ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: "η στάση που έχουμε κρατήσει ως χώρα είναι μια προσπάθεια να συμβάλλουμε με οποιονδήποτε τρόπο στην ομαλή πορεία και την δημοκρατική λύση των προβλημάτων που υπάρχουν στην Αλβανία". Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πάρει θέση υπέρ ή κατά προσώπων αλλά υπέρ συγκεκριμένων διαδικασιών που θα οδηγήσουν στη λύση.

"Υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας που μεταξύ των άλλων προβλέπει πιθανές αποζημιώσεις, σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, επανάστασης, πολέμου κ.λ.π", δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας. "Στην περίοδο που διανύουμε βρισκόμαστε πράγματι σε ένα τέτοιο πλαίσιο κατάστασης που περιλαμβάνεται μέσα στη συμφωνία Ελλάδος - Αλβανίας" είπε ο κ. Πάχτας και διευκρίνισε ότι όποια μέτρα πάρει η Αλβανική κυβέρνηση για επιχειρήσεις αλβανικές τα ίδια μέτρα αυτόματα θα ισχύσουν και για τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αλβανικό έδαφος.

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγινε το μεσημέρι, μετά από προσωπικό του αίτημα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε το γεγονός ότι η κατάσταση στην Αλβανία εξελίσσεται δραματικά ενώ ο κ. Εβερτ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να παρέμβει αμέσως στην κρίση και να αναλάβει πρωτοβουλία για την αποκλιμάκωση της έντασης. "Οι ανησυχίες όλων μας για τις εξελίξεις στην Αλβανία είναι δεδομένες. Δεν φτάνουν όμως οι ανησυχίες και οι διαπιστώσεις. Χρειάζεται κοινή δράση. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο το τί συμβαίνει σήμερα στην Αλβανία αλλά το τί μπορεί να συμβεί με την επέκταση πλέον της κατάστασης και στο Κοσσυφοπέδιο και στα Σκόπια οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο μιας γενικότερης συμπλοκής" είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Εθεσε δε θέμα απομάκρυνσης του Σαλί Μπερίσα από την Αλβανία με πρωτοβουλία της Κοινότητας. "Είναι ανάγκη να ληφθούν σοβαρότατα μέτρα πριν αρχισει εμφύλιος πόλεμος" είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: "αντί λοιπόν να γινόμαστε κάθε φορά επιμυθείς και να διαπιστώνουμε εκ των υστέρων τα γεγονότα πρέπει να αναληφθούν γενναίες πρωτοβουλίες".

Με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Σπυρίδωνα συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη ο βοηθός υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Τζων Κορνμπλουμ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η κατάσταση στην Αλβανία αλλά και τα ελληνοτουρκικά καθώς και το Κυπριακό. Ο κ. Κορνμπλουμ εξέφρασε την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην Αλβανία και χαρακτήρισε την κατάσταση ιδιαίτερα σοβαρή. Ο Αρχιεπίσκοπος εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξει ύφεση εκεί όπου επικρατεί ένταση.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντάται το απόγευμα ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ενώ απόψε θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ εν αναμονή της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου που θα κρίνει αν η απεργία των καθηγητών είναι παράνομη και καταχρηστική. Στην αποψινή της συνεδρίαση η ΟΛΜΕ θα αποφασίσει αν θα προτείνει στις συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων παράταση της απεργίας και για την επόμενη εβδομάδα. Ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση μέχρι αύριο θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων ωρών. Χθες ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στην πολιτική της σε όλους τους τομείς και πρόσθεσε: "η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δίνει παροχές επειδή κάποιοι έχουν κοινωνική δύναμη και μπορούν να πιέσουν". Ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι οι καθηγητές μέσα από τις κινητοποιήσεις τους πέτυχαν την ικανοποίηση αρκετών αιτημάτων τους και αναφερόμενος στην κοινωνική τους ευθύνη ζήτησε τον τερματισμό της απεργίας τους.

Εντείνονται οι εσωκομματικές διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία, οκτώ ημέρες πριν την εκλογή του νέου Προέδρου του κόμματος. Χθες οι τέσσερις υποψήφιοι υπέβαλαν και επίσημα τις υποψηφιότητές τους. Το πρωί ο Σταύρος Δήμας απηύθυνε έκκληση να μην υπάρξει δεύτερος γύρος αν κάποιος υποψήφιος φτάσει την απόλυτη πλειοψηφία. Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιώργος Παναγιωτόπουλος ο οποίος στηρίζει την υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή ζήτησε έμμεσα από τον κ. Εβερτ να αποσύρει τη δική του υποψηφιότητα. "Ο κ. Εβερτ είναι για το κόμμα μια υποθήκη και αυτή η υποθήκη θα πρέπει να διαφυλαχθεί. Ο ίδιος θα πρέπει να βρει με ποιόν τρόπο πρέπει να διαφυλαχθεί αυτή η υποθήκη", σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

"Με πρόσχημα την εφαρμογή του κανονισμού υπάρχουν σε ορισμένες, λίγες, περιπτώσεις, ματαιώσεις πτήσεων ή και ορισμένες μικρές αναβολές", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Χάρης Καστανίδης ο οποίος αναφέρθηκε στην απόφαση της Ομοσπονδίας των Πιλοτων της Ολυμπιακής Αεροπορίας να εφαρμόζουν πιστά το πρόγραμμα της εταιρείας. Ο κ. Καστανίδης σημείωσε ότι οι πιλότοι με πρόσχημα την καθυστέρηση υπογραφής της συλλογικής σύμβασης αρνούνται να συγκροτήσουν πληρώματα για ορισμένα δρομολόγια με αποτέλεσμα ακόμη και να ακυρώνονται πτήσεις και τόνισε ότι οι θα επιβάλλονται αυστηρές ποινές στους πιλότους που αρνούνται να εκτελέσουν προγραμματισμένα δρομολόγια. Εκπρόσωποι των πιλότων εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν τους χορηγεί τις ημέρες αργίας που δικαιούνται και ζητούν να γίνουν νέες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν τα κενά που παρουσιάζονται.

Με τους ηγέτες των συνδικάτων των ανθρακορύχων συναντάται σήμερα ο Γερμανός Καγκελάριος Χέλμουτ Κόλ σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες όταν αναστάτωση προκάλεσε στους ανθρακορύχους σχέδιο της κυβέρνησης για δραστική περικοπή των επιδοτήσεων. Δεκάδες χιλιάδες ανθρακορύχοι αναμένουν τα αποτελέσματα των συνομιλιών, δηλώνοντας έτοιμοι να επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις τους.

Συνεργασία με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βίκτωρ Τσερνομίρντιν έχει σήμερα στη Μόσχα ο Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν με αντικείμενο τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ενόψει του επικείμενου ανασχηματισμού. Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι το νέο υπουργικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται από νεότερα άτομα που διακρίνονται για τον επαγγελματισμό τους και την προσήλωσή τους στις αρχές της ελεύθερης οικονομίας. Ο Ανατόλι Τζουμπάϊς θα κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου στη νέα κυβέρνηση.

Καλός καιρός θα επικρατήσει αύριο σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα στις περισσότερες περιοχές ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ στα δυτικά και νότια θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Το πρωί θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 16, στα δυτικά από 3 έως 21 και στην υπόλοιπη χώρα από 6 μέχρι βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος καιρός. Το πρωί τοπικά η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς άνεμοι θερμοκρασία από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 13 March 1997 - 19:49:09 UTC