Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:13 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14.3.1997

Αποφασισμένος να παραμείνει στην προεδρία της χώρας εμφανίζεται ο Σαλί Μπερίσα και εντός της ημέρας πρόκειται να συναντηθεί με τον νέο Πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο. Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Φραντς Βρανίτσκι και ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους με εκπροσωπους όλων των πλευρών. Ο Μπερίσα και ο Φίνο κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις για την αποκατάσταση της τάξης. Η κατάσταση στο Νότο παραμένει έκρυθμη, ενώ στα Τίρανα ακούγονται σποραδικοί πυροβολισμοί. Τη νύχτα συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις ενώ σε συμπλοκές στα Τίρανα σκοτώθηκαν δέκα άτομα και τραυματίστηκαν περίπου εκατό. Ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν στη Σκόδρα όπου τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους. Κατά μήκος της ελληνοαλβανικής μεθορίου επικρατεί ένταση ενώ πολλοί από τους αστυνομικούς ενώθηκαν με τους εξεγερμένους. Ο σοσιαλιστής ηγέτης Φάτος Νάνο επέστρεψε στο σπίτι του. Στο μεταξύ το πρωί, στα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Κρυσταλλοπηγής, ένοπλοι εξεγερμένοι έριξαν οβίδα όλμου από την αλβανική πλευρά στο ελληνικό έδαφος δίπλα σε ένα πρατήριο βενζίνης. Από την έκρηξη που ακολούθησε ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. Στην ελληνοαλβανική μεθόριο η όγδοη μεραρχία έχει ενισχυθεί ενώ αυξήθηκαν και οι περιπολίες των ελληνικών δυνάμεων προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος στην Ελλάδα Αλβανών λαθρομεταναστών. Εξάλλου το μεσημέρι ιταλικό στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο μετέβη στα Τίρανα προκειμένου να παραλάβει ξένους υπηκόους, εβλήθη από πυρά εξεγερμένων, χωρίς, ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Σαράντα τέσσερις Έλληνες που ζούσαν στην Αλβανία επιβιβάστηκαν ειρηνικά και με ασφάλεια σε ελληνική πυραυλάκατο στο λιμάνι του Δυρραχίου. Για την επιχείρηση απομάκρυνσης των 44 Ελλήνων ενημέρωσε εκτάκτως τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, ο αρχηγός του Ναυτικού, Λεωνίδας Παλιογιώργος και για να γίνει αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία ο υπουργός αναγκάστηκε να κατέβει από το βήμα της Βουλής, όπου απαντούσε σε επερώτηση του ΔΗΚΚΙ για τα ελληνοτουρκικά. Η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της για 15 λεπτά μέχρι να επιστρέψει στην αίθουσα ο κ. Τσοχατζόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο. Οι 44 Έλληνες συνοδευόμενοι από διπλωματικούς υπαλλήλους της ελληνικής πρεσβείας ξεκίνησαν το πρωί από τα Τίρανα και έφτασαν οδικώς με φάλαγγα στο Δυρράχιο. Όπως έγινε γνωστό οι διπλωμάτες της πρεσβείας θα παραμείνουν στα Τίρανα. Στο λιμάνι του Δυρραχίου βρίσκονται η φρεγάτα "Αιγαίο" και βατραχάνθρωποι για να βοηθήσουν αν χρειαστεί στην ασφαλή μεταφορά των Ελλήνων από την Αλβανία.

Την εκτίμηση ότι η ενημέρωση των κομμάτων για την κατάσταση στην Αλβανία ήταν πλήρης διατύπωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος απάντησε στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ντόρας Μπακογιάννη η οποία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. "Από πλευράς της κυβέρνησης υπάρχει η διάθεση να δώσουμε ότι ενημέρωση χρειάζεται σε όποιον επιθυμεί να έχει ενημέρωση και να ενημερώνει και τη διαρκή επιτροπή της Βουλής" είπε ο κ. Σημίτης.

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετάσχει σε πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη που θα αποσταλεί στην Αλβανία εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος όμως έθεσε ως προϋπόθεση την υποβολή του σχετικού αιτήματος από τους κυρίους Μπερίσα και Φίνο και την ύπαρξη συγκεκριμένου και διαφανούς νομικού πλαισίου. Ο Υπουργός Τύπου γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το αίτημα της ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για δημιουργία στρατοπέδων προσφύγων στην Ελλάδα σε περίπτωση που σημειωθεί έξοδος των πολιτών από την Αλβανία. Χαρακτήρισε εξάλλου δικαιολογημένες τις ανησυχίες να οδηγήσει η κατάσταση σε εμφύλιο πόλεμο και εκτίμησε ότι η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης μπορεί να κατευνάσει την κατάσταση στη γειτονική χώρα και να συμβάλλει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης. Το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας σε μια πολυεθνική ειρηνευτική αποστολή στην Αλβανία συζήτησε το πρωί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ντεμπουί.

Έκκληση στον πρωθυπουργό να συγκαλέσει αμέσως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας για τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης στο θέμα της Αλβανίας απηύθυνε σήμερα με γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δήλωσή του επισημαίνει ότι τα γεγονότα τρέχουν και η Ελλάδα χάνει διαρκώς τη δυνατότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες.

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας μας σε πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη στην Αλβανία εξέφρασε το μεσημέρι η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα η οποία το πρωί ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον πρωθυπουργό για την κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα. "Όποιοι θέλουν να επέμβουν, στην πραγματικότητα θέλουν να διασώσουν και τον Μπερίσα προσωπικά αλλά και την πολιτική και τους μηχανισμούς του" είπε η κ. Παπαρήγα η οποία σημείωσε ότι επισήμανε στον κ. Σημίτη πως "σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρέπει να συμμετάσχει ακόμα και αν συμβεί το αρνητικό να συμμετάσχει σε μια τέτοια πολυεθνική δύναμη και η Τουρκία". Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε μια τέτοια δύναμη ως δολοφονική και τόνισε ότι "ούτε η Αλβανία, ούτε ο Αλβανικός λαός είναι υπό κηδεμονία". Ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε το πρωί ότι οι Ευρωπαίοι παίζουν ακόμη το χαρτί του Μπερίσα και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των εξεγερμένων και τις πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν ακόμη φθαρεί.

Πανελλαδική κινητοποίηση για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας αποφάσισαν η Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, η Συντονιστική Φοιτητική Ένωση Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΣΦΕΒΑ) και το Ράδιο Δρυϊνούπολις, μετά από έντονες εκκλήσεις της ηγεσίας της Εθνικής Ελληνικής Κοινότητας της Βορείου Ηπείρου και πολλών κατοίκων πόλεων και χωριών. Σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι να στηριχτούν τόσο ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός, ώστε καλύπτοντας τις πρώτες βασικές του ανάγκες να μην αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις πατρογονικές του εστίες, όσο και ο αλβανικός λαός σε αυτή τη δοκιμασία και γρήγορα να προχωρήσει ο εκδημοκρατισμός της γειτονικής χώρας.

Καταχρηστική κήρυξε την απεργία των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών το οποίο με απόφασή του διέταξε τη διακοπή της κινητοποίησης. Οι συνδικαλιστές καθηγητές δήλωσαν ότι για το θέμα αυτό θα έχουν συνάντηση με νομικούς συμβούλους της Ομοσπονδίας ενώ αναφερόμενοι στο ενδεχόμενο να διοριστούν ωρομίσθιοι καθηγητές, το χαρακτήρισαν αιτία πολέμου.Την τελική πρόταση των καθηγητών για τη λήξη της απεργίας παρουσίασε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου το Προεδρείο της ΟΛΜΕ. Έτσι η ΟΛΜΕ προτείνει την επανέναρξη του διαλόγου με την κυβέρνηση από σήμερα και την επιστροφή των καθηγητών στα σχολεία τη Δευτέρα. Η θέση της ομοσπονδίας περιλαμβάνει επτά προτάσεις από τις οποίες οι έξι αφορούν θεσμικά αιτήματα και η μία μόνο αφορά στην διατήρηση των τρίμηνων αποδοχών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας δεν προτίθεται να προσέλθει στο διάλογο αν δεν λήξει η απεργία.

Μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με αίτημα να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Όπως είπαν δεν στρέφονται εναντίον της απεργίας των καθηγητών, αλλά θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές και ανησυχούν για το πως θα εξασφαλιστεί αυτό.

Γεύμα προς τιμήν του ηγέτη του Ιταλικού Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα, ο οποίος έφτασε σήμερα στη χώρα μας, παρέθεσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Ντ' Αλέμα θα παραστεί το βράδυ σε εκδήλωση με θέμα "η Αριστερά μπροστά στις προκλήσεις της Ευρώπης του αύριο". Παρεμβάσεις στην εκδήλωση θα υπάρξουν από τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο καθώς και την Μαρία Δαμανάκη και τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Προσκλήθηκαν ακόμη το ΔΗΚΚΙ και το ΚΚΕ, το οποίο όμως δεν θα συμμετάσχει. Κατά την άφιξή του στην Αθήνα ο Ιταλός πολιτικός και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης που τον υποδέχτηκε, υπογράμμισαν τις άριστες σχέσεις των δύο κομμάτων και την ανάγκη συνεργασίας τους. Σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα ο Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα εκφράζει την σύμπτωση απόψεων του κόμματός του με το ΠΑΣΟΚ και τονίζει ότι κοινή επιδίωξη είναι η προσέγγιση μεταξύ παγκοσμιοποίησης και δημοκρατίας. Για την κατάσταση στην Αλβανία σημειώνει ότι απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί χάος και προσθέτει ότι αυτό που χρειάζεται αυτή η στιγμή είναι η αποκατάσταση της τάξης γύρω από τη μία κυβέρνηση και η στήριξη αυτής. Ο κ. Σκανδαλίδης υποδεχόμενος τον κ. Ντ΄Αλέμα, τον χαρακτήρισε "εξέχων στέλεχος της ιταλικής πολιτικής ζωής και του προοδευτικού κινήματος" και εξέφρασε την ελπίδα του η παρουσία του στη χώρα μας να είναι γόνιμη και δημιουργική τόσο ως προς το πολιτικό της μέρος όσο και αναφορικά με την ιδιωτική του παρουσία.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τα θέματα του κοινωνικού διαλόγου καθώς και για τις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσουν ο ίδιος και ο υφυπουργός Οικονομικών στις εφορίες όλης της χώρας. Ο κ. Παπαντωνίου για την πορεία των δημοσίων εσόδων διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγών ή παρεμβάσεων.

Την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους δοκιμαζόμενους κατοίκους των πόλεων της Βουλγαρίας που είναι αδελφοποιημένες με ελληνικούς δήμους και κοινότητες, αποφάσισε η Νομαρχία Ξάνθης, σε συνεργασία με την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η νομαρχία έκανε έκκληση προς τους κατοίκους της Ξάνθης να συνεισφέρουν στην προσπάθεια ανακούφισης του βουλγαρικού λαού -που κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας- με την προσφορά και συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και κυρίως ρούχων και φαρμάκων. Τα προσφερόμενα αγαθά θα παραδίδονται στα γραφεία της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων ή στις κοινότητες του νομού.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Καταναλωτή γιορτάζεται αύριο σε όλα τα κράτη της υφηλίου και με την ευκαιρία αυτή, το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας συνιστούν στο ελληνικό κοινό να ενημερώνεται διαρκώς σχετικά με τις συνθήκες της αγοράς, για την πληρέστερη διασφάλιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του. Έκκληση προς το καταναλωτικό κοινό της χώρας μας να στηρίζει με τις αγορές του τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να προτιμά τα εγχώρια προϊόντα που δεν υστερούν σε τίποτε των αντίστοιχων εισαγόμενων, απηύθυνε η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης. "Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλουμε όλοι στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην αναβάθμιση του βιοτικού μας επιπέδου", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

"Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Κύπρου είναι σταθερός και η ευρωπαϊκή προοπτική της δεδομένη και αυτή η προοπτική φυσικά δεν υπόκειται σε όρους και εκβιασμούς από τρίτες χώρες". Αυτό τόνισε ο Έλληνας Επίτροπος Χρήστος Παπουτσής σε διάλεξη που έδωσε στη Λευκωσία με θέμα τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Ο Έλληνας Επίτροπος έγινε δεκτός το πρωί από τον πρόεδρο της Κυπριακής δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρο Κυπριανού, τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, τον υπουργό Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Χριστοφή.

H κυβέρνηση των Σκοπίων είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη διαλεύκανση του σκανδάλου που αποκαλύφθηκε στο μεγαλύτερο ιδιωτικό ταμιευτήριο "ΤΑΤ", με έδρα το Μοναστήρι, και δημιούργησε κλίμα ανησυχίας στην ΠΓΔΜ, καθώς φέρεται να ενέχονται αξιωματούχοι και στελέχη της κυβέρνησης. Χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών προφυλακίστηκαν ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας των Σκοπίων, Τόμε Νένοφσκι, η ελεγκτής της Εθνικής Τράπεζας, Παβλίνα Πόποφσκα και η διευθύντρια του υποκαταστήματος του "ΤΑΤ" στα Σκόπια, Ολγκα Γκαλούμποφσκα. Η προφυλάκιση αποφασίστηκε για τη διευκόλυνση των ερευνών που διενεργούνται για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ήπιος καιρός θα επικρατήσει και αύριο σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα προβλέπεται για αύριο σχεδόν αίθριος καιρός. Στα δυτικά μόνο θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις και πιθανόν λίγες τοπικές ασθενείς βροχές. Η ορατότητα κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα είναι περιορισμένη τις πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 0 έως 16 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα από 6 έως 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις ενώ τοπικά η ορατότητα το πρωί θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 14 March 1997 - 17:40:39 UTC