Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-03-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:02 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 24.3.97

Η Ντόρα Μπακογιάννη ήρθε πρώτη στη νέα κεντρική επιτροπή που ανέδειξε το 4ο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ακολουθούν οι Σ.Δήμας, Γ.Κεφαλογιάννης, Β. Μιχαλολιάκος, Α.Μπρατάκος και Α.Καραμανλής. Στη νέα κεντρική επιτροπή εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις. Σήμερα πιθανότατα θα επισκεφτεί στην πολιτεία τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, ο νέος πρόεδρος Κώστας Καραμανλής. Τις επόμενες ημέρες επίκειται συνάντηση με τον Μιλτιάδη Εβερτ, τη Ντόρα Μπακογιάννη και άλλα κορυφαία στελέχη, ενώ αναμένεται πρόταση διαλόγου προς τους Αντώνη Σαμαρά, Ανδρέα Ανδριανόπουλο και Μιχάλη Παπακωνσταντίνου.

Καθοριστική για την εκλογή του Κ.Καραμανλή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν οι "Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς" τη συγγένεια του με τον ιδρυτή της παράταξης. Οπως μεταδίδει το ΒΒC η εφημερίδα αναφέρει ότι το νέο πρόσωπο δεν έχει να υποδείξει υπουργικές περγαμηνές.

Την αλβανική κρίση εξετάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης, παρόντος και του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών Αριάν Σταρόβα. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα τεθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και ο χαρακτήρας της πολυεθνικής δύναμης, που θα τη συνοδεύει και η οποία θα κληθεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση της τάξης στη γειτονική χώρα. Η Ελλάδα θέτει πάντως ως προυπόθεση να υπάρξει σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και ανάλογο γραπτό αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης, καθώς και να τεθεί η δύναμη αυτή υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ. Την πρόταση αυτή αναμένεται να αναπτύξει στο σημερινό συμβούλιο υπουργών της κοινότητας ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Σήμερα ο Αλβανός Πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο μεταβαίνει στη Ρώμη, ενώ αύριο θα έχει συναντήσεις με ευρωπαίους ομολόγους του. Τα Τίρανα επισκέπτεται σήμερα τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών. Χθες εκδηλώθηκαν τα πρώτα ρήγματα στην αλβανική κυβέρνηση. Οι σοσιαλιστές κατηγόρησαν το κόμμα του Μπερίσα για για παρεμβάσεις που στοχεύουν στο να διατηρηθούν οι δομές του καθεστώτος του.

Η Ελλάδα θα εμμείνει στο πάγωμα των κοινοτικών κονδυλίων προς την Αγκυρα στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ενωσης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου αναμένεται να δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν έχει αντίρρηση στη συνεδρίαση του συμβουλίου σύγκλησης κοινότητας Τουρκίας στις 30 Απριλίου θα τονίσει ωστόσο ότι αντιτίθεται κατηγορηματικά στην απελευθέρωση περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων που οι εταίροι θέλουν να χορηγήσουν στην Τουρκία.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χθες, μιλώντας για τη μη πραγματοποίηση του διαρθρωμένου διαλόγου Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου. Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η ελληνική κυβέρνηση θα εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να υπάρχουν τα ίδια κριτήρια και για τις υποψήφιες χώρες της ΕΕ και δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την ιταλική πρόταση για την εκτόνωση της κρίσης στην Αλβανία, κατά τη συζήτηση για το Αλβανικό, που θα γίνει σήμερα, στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Mε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόροφ, θα συναντηθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από σήμερα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Δημοκρατίας, ο ανώτατος αξιωματούχος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ο Χαβιέ Σολάνα, η επίσκεψη του οποίου στη FYROM αποτελεί σήμερα το κύριο θέμα όλων των εφημερίδων της γειτονικής χώρας, θα έχει ακόμη επαφές με τους Υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών των Σκοπίων, Μπλάγκοϊ Χαντζίνσκι και Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι αντίστοιχα.

Παλαιστίνιοι επίσημοι απέρριψαν το αίτημα του Ισραήλ για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων κατά των ακραίων Ισλαμιστών, τους οποίους οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ θεωρούν υπεύθυνους για τη βομβιστική επίθεση στο Τελ - Αβίβ. Κατά την επίθεση την περασμένη Παρασκευή σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν 40.

Ενα άτομο σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκών, ανάμεσα σε οπαδούς δύο ποδοσφαιρικών ομάδων της Ολλανδίας της Φέγιενορντ και του Αγιαξ. Εκατοντάδες χούλιγκανς των δύο ομάδων συναντήθηκαν σε ερημική περιοχή έξω από το Αμστερνταμ και άρχισαν τις συγκρούσεις, χρησιμοποιώντας μπαστούνια, σφυριά και μαχαίρια.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 24 March 1997 - 9:05:42 UTC