Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:43 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 31.3.1997

Το θέμα των αυξήσεων στις ΔΕΚΟ και το ασφαλιστικό αποτέλεσαν το αντικείμενο κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στη σύσκεψη μετείχαν οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας, Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης. Πρόταση της κυβέρνησης είναι να μην δοθούν αυξήσεις πάνω από 7% όμως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν αυξήσεις της τάξης του 10%. Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται η ΟΤΟΕ και η ΔΕΗ. Νωρίτερα σήμερα ο Υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου ανακοίνωσε, σε ομιλία του, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο σύστασης μιας επιτροπής που θα έχει ως στόχο την πάταξη της καθυστέρησης απόδοσης των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

"Οι Έλληνες της μειονότητας στην Αλβανία πρέπει να γνωρίζουν ότι η παρουσία των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα αυτή αποτελεί μια πρόσθετη εγγύηση στις ήδη υπάρχουσες και για τη δική τους ασφάλεια". Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης για τα θύματα του ναυαγίου του αλβανικού πλοίου στην Αδριατική. Ο Υπουργός Τύπου υπογράμμισε την ανάγκη να γίνει έρευνα για τις ακριβείς συνθήκες του ναυαγίου και να δοθεί έκτακτη οικονομική βοήθεια στις οικογένειες των θυμάτων. Στο μεταξύ, ενώ η Αλβανία έχει βυθιστεί στο εθνικό πένθος για τα 83 άτομα που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο, στη Ρώμη οι εκπρόσωποι των οκτώ χωρών που θα συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη συναντήθηκαν σήμερα προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για την ανάπτυξη της δύναμης. Την Αθήνα θα επισκεφθεί την Τετάρτη ο Αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο ενώ ήδη στα Τίρανα βρίσκεται ελληνική αντιπροσωπεία της οποίας ηγείται ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Αλέξανδρος Φίλωνας.

Ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας η προετοιμασία του ελληνικού τάγματος το οποίο θα συμμετέχει στην πολυεθνική δύναμη που θα αναπτυχθεί στην Αλβανία για την ομαλή διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας και την στήριξη του έργου ανοικοδόμησης της χώρας. "Σε ποιο βαθμό η αποστολή αυτή θα είναι εύκολη ή δύσκολη, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Βεβαίως θα υπάρξουν δυσκολίες", σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Την έντονη αντίθεση του κόμματός της στην αποστολή στρατιωτικής δύναμης από την Ελλάδα εξέφρασε το μεσημέρι η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία με επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό τονίζει: "η συμμετοχή της χώρας μας σε μια ιμπεριαλιστική επέμβαση συμβάλλει στη διαιώνιση ενός καθεστώτος που έχει οδηγήσει τον Αλβανικό λαό και την ελληνική μειονότητα σε αδιέξοδο".

Υπογράφεται σήμερα το Προεδρικό Διάταγμα για την επικύρωση της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, στην οποία περιέχονται τα μέτρα αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος το πρωί επισκέφθηκε το εθνικό Ίδρυμα Νεότητας. Η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό απαντά στις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ η οποία σε επιστολή της προς τους καθηγητές μέσης εκπαίδευσης σημειώνει ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας με τα μέτρα αναπλήρωσης δεν έχει νομική ισχύ αν δεν υπάρχει σχετικό προεδρικό διάταγμα. Το απόγευμα συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο την μεσοπρόθεσμη κυβερνητική πολιτική. Ο κ. Αρσένης δήλωσε ότι οι αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων στο Λύκειο θα προχωρήσουν κανονικά και η προετοιμασία συνεχίζεται.

Καμία επιπλέον παράταση δεν πρόκειται να δοθεί στους Έλληνες φορολογουμένους για την υποβολή των δηλώσεών τους στις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, με αφορμή τη λήξη σήμερα το βράδυ της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. "Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση. Οι εφορίες θα παραμείνουν ανοιχτές μόνο μέχρι τις οκτώ το βράδυ σήμερα, γι' αυτό όσοι δεν έχουν καταθέσει ήδη τις φορολογικές τους δηλώσεις πρέπει να τρέξουν για να προλάβουν να το κάνουν", τόνισε ο κ.Δρυς.

Η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ παράταξη ΠΑΣΚ Μηχανικών αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές που διεξήχθησαν χθες στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Το ποσοστό της αποχής ανήλθε σε 40% ενώ για το σχηματισμό της νέας Διοίκησης του Επιμελητηρίου είναι απαραίτητη η συνεργασία δυνάμεων. Η ΠΑΣK συγκέντρωσε ποσοστό 29,6% ενώ ακολουθεί η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, με 29,4%. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Ενότητα Μηχανικών που πρόσκειται στο Συνασπισμό με 16,13%.

Tα προβλήματα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Οικονομικών, παρουσίασε στον υφυπουργό Γεώργιο Δρυ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, Απόστολος Γενίτσαρης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα οι δύο άντρες στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Σύμφωνα με τον κ.Γενίτσαρη, τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας των εξαγωγικών επιχειρήσεων οφείλονται στη νομισματική πολιτική της "σκληρής δραχμής", η οποία διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων.

Στις 9 Απριλίου στη Γενεύη θα συναντηθεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Κιπρίς". Η συζήτηση των δύο ανδρών θα επικεντρωθεί στην πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Ανταπόκριση του πρακτορείου "Anadolu" αναφέρει ότι η συνάντηση κορυφής του Κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς θα γίνει τον Ιούλιο στη Νέα Υόρκη. Για τη συνάντηση καταβάλλονται προσπάθειες από τον ειδικό αντιπρόσωπο της Βρετανίας σερ Ντεϊβιντ Χάνεϊ και τους αρμόδιους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στην πολυεθνική δύναμη που θα συγκροτηθεί και θα μεταβεί, μέσα στις προσεχείς δύο εβδομάδες στην Αλβανία, είναι το κυρίαρχο θέμα στον τουρκικό τύπο. Η εφημερίδα "Μιλλιέτ" θεωρεί σίγουρη τη συμμετοχή της Τουρκίας και προσθέτει ότι μ΄αυτή την αποστολή η Τουρκία θα έχει συμμετάσχει σε "τέσσερις ειρηνευτικές αποστολές συνολικά,δηλαδή στη Σομαλία, στη Βοσνία και στη Χεβρώνα". Κατά την εφημερίδα η τουρκική δύναμη θα ανέρχεται σε 300 άνδρες "οι οποίοι θα επιλεγούν από την 1η ταξιαρχία,που εδρεύει στο Μαμάκ της Αγκυρας".Προστίθεται ακόμη, ότι η συμμετοχή της Τουρκίας αποφασίστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη στα Τίρανα του υφυπουργού Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν.

Με κυβερνητική κρίση απειλείται η ΠΓΔΜ μια μόλις εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης προκειμένου να διαλευκάνει την υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου της παρατράπεζας "ΤΑΤ" και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Μετά την αποκάλυψη των μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων, ότι η σύζυγος του υπουργού Δημόσιων Έργων-Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Γιόργκο Σούντοφσκι, είχε καταθέσεις ύψους 100 χιλιάδων γερμανικών μάρκων στην παρατράπεζα "ΤΑΤ", κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο υπουργός υπέβαλε την παραίτησή του. Ο ίδιος με δήλωσή του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, διέψευσε την παραίτησή του και υποστήριξε ότι η σύζυγός του είχε καταθέσει τα χρήματα αυτά τον Ιανουάριο εξ ονόματος συγγενούς της, που ζει στη Γερμανία και δεν έκανε έκτοτε καμιά ανάληψη.

Η Μόσχα εμμένει στην αρνητική της θέση για επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς, δήλωσε στη Βόννη ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγένι Πριμακόφ, μετά τη συνάντηση που είχε με το Γερμανό ομόλογο του Κλάους Κίνκελ. Ο κ.Πριμακόφ τόνισε ότι η διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας μπορεί να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο υπό κατάρτιση χάρτης, που θα καθορίζει τις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ, θα εξουδετερώσει, στο μέτρο του δυνατού, τις αρνητικές επιπτώσεις που θα προέκυπταν πιθανότατα από την επέκταση της Συμμαχίας. Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο κ.Κίνκελ δήλωσε ότι η Βόννη θεωρεί πως η σχετική συμφωνία με τη Μόσχα, που βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της διαπραγμάτευσης, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Μάιο, έτσι ώστε να τεθεί προς συζήτηση κατά την επικείμενη υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ανοδικές τάσεις σημείωσε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο οποίος παρουσιάζοντας βελτίωση της τάξης του 2,25% έκλεισε τελικά στις 1368,82 μονάδες.

Άστατος καιρός θα επικρατήσει και το επόμενο διήμερο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στη Βόρεια Ελλάδα θα σημειωθούν νεφώσεις με σποραδικές βροχές ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος ενώ θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους έντονες αλλά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 0 έως 14 και στα νησιά του Αιγαίου από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη για αύριο προβλέπονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με παροδικές βροχές ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 31 March 1997 - 17:05:23 UTC