Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-04-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:26 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ - 2.4.97

Συνομιλίες στην Αθήνα θα έχει σήμερα ο Αλβανός Πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο. Προηγουμένως όμως, θα δεχθεί τον Ιταλό Πρωθυπουργό στα Τίρανα, σε μια ξαφνική επίσκεψη,που σκοπό έχει να απαλύνει τις εντυπώσεις που έχουν οι Αλβανοί για το πολύνεκρο ναυάγιο της περασμένης Παρασκευής.Παράλληλα, βέβαια, θα συζητήσει και για την αποστολή της πολυεθνικής δύναμης,που θα μεταβεί στην Αλβανία.

Η ηγεσία του Στρατού θα αποφασίσει τον τρόπο συγκρότησης της ειρηνευτικής δύναμης της χώρας μας που θα μεταβεί στην Αλβανία, με βάση τα δεδομένα που θα αποφασιστούν στις συζητήσεις στη Ρώμη και σύμφωνα με τις ανάγκες που διαμορφώνονται. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος ερωτηθείς για τη σύνθεση της ελληνικής δύναμης επισήμανε ότι ενώ η πλειοψηφία μιλούσε για την αναγκαιότητα της ελληνικής παρουσίας στη γειτονική Αλβανία όταν ήρθε η ώρα να γίνει αυτό πράξη άρχισαν να ζητούνται εξαιρέσεις. Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση ο παράγοντας που θα πρέπει να επηρεάζει την ελληνική αποστολή στην Αλβανία θα πρέπει να είναι η παρουσία της μειονότητας στη γειτονική χώρα.

Συναντήσεις με τους ηγέτες των εξεγερμένων πολιτών του Νότου είχε στο Αργυρόκαστρο ο Αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο, ο οποίος είχε και χειραψία με τον επικεφαλής της Επιτροπής Λαϊκής Σωτηρίας Τεπελενίου, Γκιουλέκα Μαλάι. Ο Φίνο, σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, τόνισε ότι βρίσκεται στην περιοχή, προκειμένου να συναντηθεί με τους "νόμιμους εκπροσώπους της τοπικής εξουσίας και των υπηρεσιών εδραίωσης της τάξης". Οι εκπρόσωποι πάντως των εξεγερμένων αποκλείστηκαν από τις συνομιλίες που είχε στη συνέχεια ο Αλβανός πρωθυπουργός με τους εκλεγμένους αξιωματούχους του Αργυροκάστρου.

Τη σταθερή απόφαση της Ελλάδας να βοηθήσει την Αλβανία να εξέλθει από την κρίση μετέφερε στον Αλβανό πρόεδρο Σαλί Μπερίσα ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Φίλων σε συνάντηση που είχαν στα Τίρανα. Ο κ.Μπερίσα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την ελληνική κυβέρνηση και δεσμεύτηκε να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης την οποία διέρχεται η χώρα του. Οπως τόνισε, η αποστολή πολυεθνικής δύναμης για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελεί άμεση συμβολή στην αποτροπή επιδείνωσης της κατάστασης εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων και φαρμακευτικού υλικού. "To KKE ενώνει τη φωνή του με όλους εκείνους που ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων για την τραγωδία στην Αδριατική, την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων, την άμεση άρση του ναυτικού αποκλεισμού εις βάρος της Αλβανίας και την ακύρωση των σχεδίων για στρατιωτική ή κάθε άλλης μορφής επέμβαση στη χώρα". Αυτό σημειώνεται σε επιστολή του ΚΚΕ προς τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι για τον εμβολισμό της αλβανικής ακταιωρού στην Αδριατική. Στην επιστολή, την οποία επέδωσε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής στην ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα, επισημαίνεται ότι "η βύθιση του αλβανικού πλοίου και η επιβολή στην πράξη ναυτικού αποκλεισμού σε βάρος της Αλβανίας αντιβαίνουν σε όλες τις διατάξεις του ΟΗΕ, σχετικά με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα την παροχή ασύλου".

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μια στενή συνεργασία με τη Βόννη δείχνει ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναφέρει η γερμανική εφημερίδα ''Stuttgarter Zeitung'', δημοσιεύοντας συνέντευξη του κ.Σημίτη, στην οποία ο πρωθυπουργός τονίζει ότι μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας επιδιώκεται προς το παρόν σε οικονομική βάση, στενή στρατιωτική συνεργασία, ενώ ''διεξάγονται διαπραγματεύσεις για αγορά όπλων και κατασκευή οπλικών συστημάτων''. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με στοιχεία ανεπίσημων κύκλων πρόκειται για την παραγωγή γερμανικών όπλων στην Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και κατά την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βόννη. Αναφερόμενος στην προσπάθεια της χώρας μας να ενταχθεί στην ΟΝΕ, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ''η Αθήνα θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε, όσο το δυνατόν γρηγορότερα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Νομισματική Ενωση''. Οπως σημείωσε ο κ.Σημίτης, η ασταθής οικονομική κατάσταση της χώρας είχε ως αποτέλεσμα αυτή να περιέλθει σε αδύναμη θέση, ενώ τόνισε ότι σήμερα ''αυτή η κατάσταση αλλάζει με μία σκληρή οικονομική πολιτική, η οποία έχει να κάνει με αλλαγή στάσης και όχι με αλλαγή νοοτροπίας''.

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο ο ομόλογός του του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμωφ ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Ο κ. Καρίμωφ προσκάλεσε τον κ. Στεφανόπουλο να επισκεφθεί την Τασκένδη, πρόσκληση που ο Έλληνας πρόεδρος αποδέχτηκε. Κατά τη συνάντηση αυτή επισημάνθηκε η ανάγκη σύσφιγξης κυρίως των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών. O κ. Καρίμωφ είχε συνεργασία και με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Κατά τη συνάντηση αυτή υπεγράφη συμφωνία φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών αλλά και σειρά επιμέρους συμφωνιών. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι στη συμφωνία φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας και Ουζμπεκιστάν που υπογράφηκε περιέχονται σαφείς αναφορές στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην αποφυγή χρήσης βίας ανάμεσα στις χώρες, στην ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της αρχής της ειρηνικής επίλυσης των όποιων διαφορών υπάρχουν.

''Ατυχές περιστατικό'' χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την έκδοση επίσημου χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον οποίο φαίνονται ελληνικά νησιά να ανήκουν στην Τουρκία. Όπως επισήμανε, αφορά στην παρουσίαση των κρατών για τα ενεργειακά κέντρα της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος ''SAVE''. Ο κ. Ρέππας εξέφρασε την πίστη του, ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί και παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις και προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με τα κοινοτικά όργανα αφενός ή στις σχέσεις της Ελλάδας με την πολιτική την οποία ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. ''Πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί'', είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως αυτοί οι οποίοι από αμέλεια έστω έχουν κάνει αυτό το λάθος θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το πρόβλημα του υπερκορεσμού του δικηγορικού επαγγέλματος και η αναμόρφωση της δομής των νομικών σχολών για την αντιμετώπιση του ζητήματος ήταν το αντικείμενο των συνομιλιών, που είχε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, με τα προεδρεία των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οι λύσεις που προτάθηκαν για την αποσυμφόρηση των νομικών σχολών είναι η αλλαγή της δομής των νομικών σπουδών και η αναμόρφωση των εξετάσεων για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Τριήμερη επίσκεψη στη Ρουμανία πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, αύριο θα συναντηθεί διαδοχικά με το Ρουμάνο ομόλογό του Αντριάν Σεβερίν, τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας, Καλίν Ποπέσκου Ταριτσάνου, με τον Πρωθυπουργό Βίκτoρ Τσόρμπε, με τον Πρόεδρο Εμίλ Κωνσταντινέσκου και με τον υπουργό Μεταρρύθμισης και Ιδιωτικοποίησης, Κουλ Πινάνο. Την επομένη, 4 Απριλίου, θα γίνει δεκτός από τον Πατριάρχη Ρουμανίας Θεόκτιστο, ενώ θα συναντηθεί επίσης με τους προέδρους της ρουμανικής Γερουσίας και της ρουμανικής Βουλής. Στην Κύπρο θα επιστρέψει το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Συναντήσεις με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ελλάδας, είχε στην Αθήνα, ο ηγέτης του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Παρβάνοφ. Την άποψη ότι οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές έχουν δευτερεύουσα σημασία σε σχέση με την αναγκαιότητα στενότερης συνεργασίας στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, εξέφρασε ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, κατά τη συζήτηση που είχε με τον κ.Παρβάνοφ.

Βολές κατά του κυβερνητικού σχηματισμού Ερμπακάν-Τσιλέρ εκτοξεύουν και οι επιχειρηματίες της χώρας, τονίζοντας ότι η προσοχή της κυβέρνησης επικεντρώνεται στη διαμάχη για τη δράση των φανατικών ισλαμιστών, ενώ έχει παραμεληθεί ο τομέας της οικονομίας. Με το θέμα αυτό, το οποίο επιφέρει νέους τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό, ασχολείται, σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Χουρριέτ", η οποία φιλοξενεί για το συγκεκριμένο ζήτημα σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκικής Ενωσης των Εμπορικών Επιμελητηρίων, Φουάτ Μιράς. "Δεν υπάρχει επιστροφή τώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να διαλυθεί αμέσως. Εχουν αφήσει στην άκρη την οικονομία και συγκεντρώνουν την προσοχή τους στον φονταμενταλισμό. Δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να κάνουν σε μια τέτοια φάση", δηλώνει χαρακτηριστικά ο Φουάτ Μιράς στην "Χουρριέτ".

Τριήμερη επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την αποκάλυψη των σκανδάλου των παρατραπεζών. Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, Λιούμπε Τρπέφσκι, αρμόδιος για τις σχέσεις της χώρας με τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ θα εξετάσει και τους όρους που πληρεί η ΠΓΔΜ για την έγκριση του λεγόμενου ISAF δανείου για την υποστήριξη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 2 April 1997 - 6:40:46 UTC