Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-04-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:42 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 3.4.1997

Η αλληλεγγύη και το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για την ομαλοποίηση της κατάστασης στην Αλβανία επιβεβαιώθηκε σήμερα στην Αθήνα κατά τις κρίσιμες και καθοριστικές συναντήσεις που έγιναν στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Μπασκίμ Φίνο, τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χανς βαν Μίρλο, και τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ Φραντς Βρανίτσκι. Ο κύκλος των συναντήσεων αυτών έκλεισε με μια τετραμερή σύσκεψη που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών με τους κ.κ. Φίνο, Μίρλο και Βρανίτσκι. Όπως δήλωσε ο κ. Βρανίτσκι, κατά τις διαβουλεύσεις διαπιστώθηκε η ανάγκη άμεσης παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας η οποία εστιάζεται σε τρεις άξονες: Στην αποστολή οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, την αποκατάσταση της δημοκρατίας με τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών και την ανάπτυξη της πολυεθνικής δύναμης. Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση, ενώ ο Μπασκίμ Φίνο τόνισε ότι θα έχει επαφές με τους εξεγερμένους Αλβανούς προκειμένου να μην χτυπηθεί η ειρηνευτική δύναμη.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Φραντς Βρανίτσκι. "Οι συζητήσεις έχουν οδηγήσει σε ένα κοινό συμπέρασμα και έτσι πολύ σύντομα θα υπάρξει μια αποφασιστική παρέμβαση στις εξελίξεις", δήλωσε ο πρωθυπουργός. Την πεποίθηση ότι η αποστολή της διεθνούς δύναμης θα έχει θετικά αποτελέσματα εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε με τον κ. Χανς Βαν Μίρλο ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι για να προχωρήσει ένας ελληνοτουρκικός διάλογος πρέπει η Τουρκία να σταματήσει να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και να εγκαταλείψει τις επεκτατικές της βλέψεις στο Αιγαίο. Υπογράμμισε δε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία μπορεί μόνο να διαπραγματευτεί για το θέμα της ένταξης της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Ρωμαίο, συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Μπασκίμ Φίνο. Στη σύσκεψη που ακολούθησε στο υπουργείο, συζητήθηκε το θέμα των λαθρομεταναστών, η φρούρηση των ελληνοαλβανικών συνόρων, καθώς και η αποστολή Ελλήνων αστυνομικών στην Αλβανία. Στη συνέχεια ο κ. Φίνο επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στην οδό Ρηγίλλης, και συναντήθηκε με τον πρόεδρο, του κόμματος Κώστα Καραμανλή.

Προς εκτόνωση βαίνει η κατάσταση στην Αλβανία, καθώς τις δύο τελευταίες ημέρες δεν έχουν καταγραφεί συμπλοκές, ενώ οι πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια της ημέρας και ειδικότερα τη νύχτα σπανίζουν και η κυκλοφορία στις πόλεις άρχισε να αποκτά τον κανονικό της ρυθμό. Στο μεταξύ, η απόφαση των σοσιαλιστών να επανέλθουν στη Βουλή, από τις εργασίες της οποίας απείχαν μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζοντας την ως προϊόν παράνομου εκλογικού αποτελέσματος, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι γίνονται βήματα που θα οδηγήσουν στην εξομάλυνση της κατάστασης. Εκείνο που προβληματίζει τώρα τους Αλβανούς είναι οι υψηλές τιμές στα βασικά καταναλωτικά αγαθά και ιδίως στα τρόφιμα όπου παρατηρούνται ελλείψεις στις ορεινές περιοχές και η νέα διαμάχη που άρχισε να εκδηλώνεται τελευταία μεταξύ του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου συναντήθηκαν σήμερα η διοίκηση της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι των δευτεροβάθμιων οργανώσεων. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσαν οι αυξήσεις που προτείνουν οι διοικητές των ΔΕΚΟ. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση επισήμανε πως ο κ. Παπαντωνίου διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε εντολή στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ για εισοδηματικό πλαφόν. Όμως ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της δραχμής για τη συνέχιση της πτωτικής πορείας του πληθωρισμού. Οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ τόνισαν ότι αν δεν διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων με μια μικρή τουλάχιστον βελτίωση θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρώην πρωθυπουργό Τζαννή Τζαννετάκη και τη Ντόρα Μπακογιάννη είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Σε δηλώσεις του ο κ. Τζαννετάκης επισήμανε ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς προσπάθεια, και το ζητούμενο είναι να ξαναγίνει η Ν.Δ. κόμμα εξουσίας. Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία ξεκινάει ένα νέο και ελπιδοφόρο ξεκίνημα και πρόσθεσε ότι είναι ώρα για συσπείρωση και δουλειά προκειμένου να ανταποκριθεί το κόμμα στις προσδοκίες των ψηφοφόρων του και του ελληνικού λαού.

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα ούτε να αρνηθεί ούτε να αμφισβητήσει την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των χαμένων διδακτικών ωρών. Αυτό κατέστησε σαφές σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος, απαντώντας στη Βουλή, στον βουλευτή του ΚΚΕ Δημήτρη Κωστόπουλο. Ο κ. Ανθόπουλος πρόσθεσε ότι "η ΟΛΜΕ δεν έχει το δικαίωμα να υποκινεί τους καθηγητές σε στάση και αντίσταση μιας εγκυκλίου η οποία παρέχει τα εχέγγυα για μια ουσιαστική αναπλήρωση της χαμένης ύλης". Διευκρίνισε ακόμη ότι με την πρόταση του υπουργείου εξοικονομούνται 19 διδακτικές ημέρες ενώ με αυτή της ΟΛΜΕ μόνον εννέα και υπογράμμισε ότι η εγκύκλιος δεν έχει ούτε εκβιαστικό, ούτε απολυταρχικό χαρακτήρα.

Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων των χωρών της Βαλκανικής χερσονήσου, του Εύξεινου Πόντου και της Παρευξείνιας περιοχής συναντώνται αύριο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στόχος της συνάντησης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο αποφάσεων της τελευταίας συνόδου της Ένωσης Ευρωπαίων Πρυτάνεων, είναι η δημιουργία υποομάδας της ένωσης, με σκοπό την ανάπτυξη των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα σε πανεπιστήμια που ανήκουν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, αλλά συνδέονται και με κοινά ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία. Στην ίδια κατεύθυνση πρόκειται να ιδρυθούν αντίστοιχες υποομάδες ανάμεσα στα πανεπιστήμια των χωρών της Βαλτικής και σε άλλα πανεπιστήμια που ανήκουν στον ίδιο γεωγραφικό χώρο.

Σε φυλάκιση 18 μηνών καταδίκασε το μονομελές Πρωτοδικείο Λαμίας τον ψευτομουφτή της Ξάνθης Μεχμέτ Αγά με την κατηγορία της αντιποίησης αρχής. Στο Πρωτοδικείο εκδικάστηκαν δύο υποθέσεις με την ίδια κατηγορία εις βάρος του Αγγά. Ο καταδικασθείς άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος. Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες μουσουλμάνοι, οι οποίοι με συνθήματα εξέφρασαν τη συμπαράσταση τους στον Μεχμέτ Αγγά, χωρίς όμως να δημιουργηθούν επεισόδια.

Τη διαβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για το Κυπριακό αλλά και τη θέση ότι δεν μπορούν να υποσχεθούν τίποτα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς. Μιλώντας σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, που βρίσκονται στην Ουάσινγκτον με την εκπαιδευτική υποτροφία Fullbright, ο κ. Μπερνς δήλωσε, κληθείς να σχολιάσει την επικρατούσα κατάσταση στο Κυπριακό, ότι θα ήταν "επιπόλαιο" από πλευράς του να αναφέρει ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε καλό δρόμο. Τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με πολλή σοβαρότητα, ο κ. Μπερνς πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες μέσα στο 1997, για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό".

Στη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ, προσανατολίζεται η Ολλανδική Προεδρία, η οποία τοποθετείται πιθανόν στις 12 Μαίου. Στην απόφαση αυτή οδηγείται, σύμφωνα με το BBC, μετά από τη διαπίστωση ότι δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση των διεργασιών για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το κείμενο της νέας αναμορφωμένης κοινοτικής συνθήκης το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί στην κυβερνητική διάσκεψη τον Ιούνιο στο Άμστερνταμ. Με βάση τα αποτελέσματα του έκτακτου συμβουλίου, αναμένεται ότι η Ολλανδική Προεδρία θα προχωρήσει στη διοργάνωση των εργασιών της κυβερνητικής διάσκεψης και στη σύνταξη της ημερήσιας διάταξης του τακτικού συμβουλίου κορυφής του προσεχούς Ιουνίου στο Άμστερνταμ.

Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στην ανατολική και νότια Ελλάδα θα σημειωθούν αρχικά τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες στα νότια, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι στα δυτικά και βόρεια θα αυξηθούν και αργότερα θα βρέξει. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα επεκταθούν νοτιότερα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 έως 16 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 5 έως 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν και τη νύχτα είναι πιθανόν να βρέξει. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και αργότερα βόρειοι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 3 April 1997 - 17:05:23 UTC