Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-04-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:21 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 5.4.1997

Η θέση της Ελλάδας είναι ότι η ελληνική συμμετοχή στην ειρηνευτική δύναμη στην Αλβανία πρέπει να είναι στο κεντρικό μέρος της χώρας και να υπάρξει μια συμβολική παρουσία και στο Νότο. Αυτό τόνισε από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαφωνίες που φέρεται να έχουν εκδηλωθεί στη Ρώμη, όπου συνεδριάζουν σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών και στρατιωτικών εκπροσώπων, οι χώρες, οι οποίες θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Δύναμη στην Αλβανία. Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχαζόπουλος, επιβεβαίωσε τη δήλωση αυτή του υφυπουργού Εξωτερικών, υπογράμμισε όμως ότι οι τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα ληφθούν το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη, τελούν υπό την αίρεση της έγκρισής τους από τις κυβερνήσεις των χωρών -μελών. ''Περιμένετε το Σαββατοκύριακο'', είπε χαρακτηριστικά ο κ.Τσοχατζόπουλος.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε ο Αλβανός σοσιαλιστής ηγέτης Φάτος Νάνο, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τα Βαλκάνια. Μετά τη συνάντηση ο κ. Νάνο χαρακτήρισε πολύ κρίσιμες τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει επαφή και διάλογος με τους Αλβανούς σοσιαλιστές. Οι επαφές ΠΑΣΟΚ-Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της κατάστασης, είπε ο Αλβανός ηγέτης και ενέταξε τη συνάντησή του με τον κ.Σημίτη στη συνάντηση που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός και με τον Αλβανό ομόλογό του Μπασκίμ Φίνο. Ο κ.Νάνο είπε ότι οι συναντήσεις αυτές θα βοηθήσουν ώστε να γίνουν σε καθορισμένο χρονικό διάστημα οι εκλογές στην Αλβανία και εξέφρασε την αισιοδοξία του μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Ένα συνολικό σχέδιο για το ξεπέρασμα της κρίσης στις βαλκανικές χώρες πρότεινε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τα Βαλκάνια. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση", δεν έχει ακόμη μια ολοκληρωμένη πολιτική, που θα στηρίξει αποτελεσματικά αυτές τις χώρες", υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός και τόνισε ότι η Κοινότητα ευρίσκεται μπροστά στο δίλημμα: άμεση ενεργοποίηση ή ανοχή μπροστά σε μία πορεία αποσταθεροποίησης. Ο κ. Σημίτης είπε ότι η χώρα μας κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τις γείτονες χώρες με τη δραστηριοποίηση της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και μη κυβερνητικών οργανισμών. Προσδιορίζοντας τις ευθύνες που προκύπτουν από την κατάσταση στα Βαλκάνια ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να συνειδητοποιηθεί η αναγκαιότητα μιας συνολικής πολιτικής για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, να προσδιοριστεί ένα συνολικό σχέδιο δράσεων, διαθεσιμότητας πόρων και τεχνικής βοήθειας και να εμπεδωθεί ένα ελάχιστο κλίμα πολιτικής σταθερότητας, εσωτερικής ασφάλειας, εκδημοκρατισμού και προσαρμογής των θεσμών.

Σειρά επισκέψεων στην Πράγα, την Μπρατισλάβα, το Ερεβάν, την Τιφλίδα και το Μπακού ξεκινάει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Πρώτος σταθμός της εξαήμερης περιοδείας του κ.Πάγκαλου θα είναι η Πράγα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας, τον υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής. Την επομένη, 7 Απριλίου, ο Ελληνας υπουργός θα μεταβεί στην Μπρατισλάβα. Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του, ο κ. Πάγκαλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σλοβακίας, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Στην Μπρατισλάβα αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία διμερούς αεροπορικής συνεργασίας. Στις 8 Απριλίου ο κ. Πάγκαλος θα αναχωρήσει για το Ερεβάν της Αρμενίας, όπου επίσης θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, καθώς και με τον Πατριάρχη Αρμενίων. Ο Ελληνας υπουργός θα αναχωρήσει, το απόγευμα της 9ης Απριλίου για την Τιφλίδα της Γεωργίας, όπου και θα έχει συνομιλίες με τον Προέδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και μέλη της κυβέρνησης, ενώ αναμένεται να υπογραφούν συνολικά 7 συμφωνίες. Τελευταίος σταθμός του υπουργού Εξωτερικών θα είναι το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Πάγκαλος θα φθάσει εκεί στις 10 Απριλίου, ενώ το πρόγραμμα των επισκέψεων και συναντήσεών του δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Με διαδικασίες διαλόγων και συνεννόησης μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη Βαλκανική και να διασφαλιστούν οι όροι για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, τόνισαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ρουντολφ Σαρπινγκ, και ο Αντιπρόεδρος Ακης Τσοχατζόπουλος, με αφορμή τη Διάσκεψη για τα Βαλκάνια. Οι όποιες εξελίξεις στα Βαλκάνια θα είναι καθοριστικές για όλη την Ευρώπη, υπογράμμισε ο κ. Σάρπινγκ, ο οποίος εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία. Επισήμανε δε τον κίνδυνο πολεμικών συγκρούσεων στα Βαλκάνια, αν δεν επιτευχθεί συνεννόηση. Τόσο ο κ. Σάρπινγκ, όσο και ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκαν στις διαδικασίες διεύρυνσης της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι έτσι κατοχυρώνεται ένα σύστημα ασφάλειας και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε δηλώσεις του ο Κοινοτικός επίτροπος Χρήστος Παπουτσής τόνισε ότι στόχος της σημερινής διάσκεψης είναι η διαμόρφωση μιας συνολικής στρατηγικής για την περιοχή των Βαλκανίων και εξέφρασε την ειδική διάθεση των Σοσιαλιστικών Κομμάτων να ασχοληθούν με τα προβλήματα των Βαλκανίων.

Στις σημερινές πολιτικο-κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις στο χώρο της Βαλκανικής, καθώς και στο ρόλο της Ευρώπης στις διαδικασίες μετάβασης και παραγωγικής ανασυγκρότησης των χωρών των Βαλκανίων επικεντρώθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στη διήμερη Διάσκεψη του Ε.Σ.Κ. για τα Βαλκάνια. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος διαδέχτηκε στο βήμα τον Πρόεδρο του Ε.Σ.Κ., R. Scharping, αναφέρθηκε εκτενώς στην περιφερειακή ασφάλεια και εσωτερική σταθερότητα των Βαλκανίων, ενώ μετέφερε και πρόταση για δημιουργία ενός Βαλκανικού Συμβουλευτικού Οργάνου, το οποίο θα λειτουργεί ως όχημα για την αποφυγή κρίσεων και τη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων των βαλκανικών κρατών. "Το Βαλκανικό Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικά ευέλικτο και παραγωγικό μέσον προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά ο πραγματικός εχθρός των διαφόρων προσπαθειών για την επίτευξη συλλογικής ασφάλειας της περιοχής: η παρανόηση των προθέσεων ή των επιδιώξεων της άλλης πλευράς", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Την ανάγκη δημιουργίας βαθιών τομών για να αντέξει το Κράτος και η Δημόσια Διοίκηση στον έντονο ανταγωνισμό της Ενωμένης Ευρώπης, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, κατά την ομιλία του στην ημερίδα της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων νομού Έβρου, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και αφορούσε στο πενταετές πρόγραμμα με την ονομασία ''Ιωαννης Καποδίστριας, και τις αναγκαστικές συνενώσεις. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει το κράτος με δομές του προηγούμενου αιώνα, ενώ η όλη προσπάθεια ανασυγκρότησης έχει ημερομηνία λήξης σε τριαντα τρεις μήνες από σήμερα, όταν δηλαδή θα αρχίσει η τρίτη φάση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. ''Είμαστε στην εποχή του τούρμπο και όχι σε αυτήν του αραμπά'', είπε χαρακτηριστικά.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα είναι να συμβάλλει στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή, με ταυτόχρονη ενίσχυση της διαδικασίας των πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Και στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί απαραίτητη τη συνεργασία και την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής. Αυτό τόνισε ο Έλληνας Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής, στη Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τα Βαλκάνια, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Επισήμανε δε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, και έχει ήδη αναλάβει μία σειρά πρωτοβουλιών για την εκτόνωση της κρίσης και για την αποκατάσταση της πολιτικής ηρεμίας και σταθερότητας στη χώρα αυτή.

Με κάρτα εργασίας που θα έχει σε πρώτο στάδιο διάρκεια 9 μέχρι 12 μήνες θα εφοδιαστούν όλοι οι μετανάστες χωρίς δεσμεύσεις και προϋποθέσεις. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου γνωστοποιώντας παράλληλα, ότι είναι έτοιμα δύο προεδρικά διατάγματα, τα οποία θα συζητηθούν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, καθώς και στο Υπουργικό Συμβούλιο, τις επόμενες ημέρες.

Στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη στο Μάαστριχτ, θα συμμετάσχει ο Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος αναχωρεί αύριο για την Ολλανδία. Η ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνει τα θέματα της πολιτιστικής πολιτικής, της πολιτιστικής συνεργασίας, της ενιαίας τιμής βιβλίου στην Ευρώπη και παρουσίαση πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης μετά το έτος 2000. Στο πλαίσιο του Συμβουλίου η ολλανδική προεδρία έχει διοργανώσει συνάντηση των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης με Ευρωπαίους διανοούμενους με θέμα ''Η Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πολιτική''.

Με τη συμμετοχή των 100 και πλέον μελών της συνεδρίασε σε Ολομέλεια χθες το βράδυ η Συμβουλευτική Επιτροπή του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, παρουσία υπουργών, βουλευτών και στελεχών της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα. Μιλώντας στην έναρξη των εργασιών, οι υπουργοί Πολιτισμού και Μακεδονίας-Θράκης, κ.κ Ευάγγελος Βενιζέλος και Φίλιππος Πετσάλνικος, ανακοίνωσαν ότι και τα υπουργεία τους εντάσσονται στην προγραμματική σύμβαση, στην οποία ήδη συμμετέχουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών. Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι ήδη έχει συσταθεί στη Θεσσαλονίκη και εγκαθίσταται μάλιστα σε ένα από τα διατηρητέα του ΟΠΠΕΘ΄97, γραμματεία του πολιτιστικού δικτύου παρευξείνιων πόλεων και χωρών, η δημιουργία του οποίου αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση τον περασμένο Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη των υπουργών Πολιτισμού των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.

Την πίστη στο πνεύμα και στο γράμμα της Μεγάλης Διακήρυξης της 14ης Ιανουαρίου 1992 και στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών της 13ης Απριλίου 1992, διακηρύσσει η Μακεδονική Επιτροπή με ανακοίνωσή της. Η Επιτροπή τονίζει οτι "δε θα δεχθούμε σφετερισμό του ονόματος της Μακεδονίας απο τη γειτονική χώρα με οποιαδήποτε μορφή (σύνθετης ή διπλής ονομασίας)". Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι διαρρέουν πληροφορίες στον Τύπο, ότι η κυβέρνηση επιθυμεί εσπευσμένα και βεβιασμένα να κλείσει το θέμα "αποδεχόμενη λύση που θα αποβεί καταστρεπτική στο μέλλον". Και τονίζεται ότι "θα αντισταθούμε σε κάθε πράξη που θα φαλκιδεύει την εθνική μας ταυτότητα και κληρονομιά".

Τη διαβεβαίωση ότι η Ρουμανία θα συνεχίσει με συνέπεια να υποστηρίζει τον αγώνα της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, έδωσε ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Τσιόρμπεα, σε συνάντηση που είχε στο Βουκουρέστι με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη. Ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος βρίσκεται για διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία ύστερα από πρόσκληση του ομολόγου του Αντριάν Σεβερτίν, ενημέρωσε τον κ.Τσιόρμπεα για την παρούσα φάση του Κυπριακού και αντάλλαξε μαζί του απόψεις για την περαιτέρω προώθηση των φιλικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρουμανίας.

"Η Βουλγαρία χρειάζεται επείγουσα βοήθεια για την οικονομική της αναζωογόνηση και σταθεροποίηση, χρειάζεται ενέσεις οικονομικών πόρων για να σταθεροποιηθούν τα εισοδήματα και να ενθαρρυνθεί η κατανάλωση, που έχει ελαχιστοποιηθεί". Αυτό τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας και βουλευτής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Πίρινσκι, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για συμμετοχή στη διήμερη διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η Τουρκία υποστηρίζει το αίτημα της Βουλγαρίας για ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, επισήμανε ο Τούρκος αναπληρωτής Υπουργος Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν, στον Βούλγαρο Υπουργό Εξωτερικών, Στόγιαν Στάλεφ στη συνάντηση που ειχαν στην Αγκυρα. Εγγύηση για την ασφάλεια των Βαλκανίων μπορεί να αποτελέσει η ταυτόχρονη ένταξη της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο κ. Οϊμέν.

Μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας καθιέρωσε, ύστερα από εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των φοιτητών, το τμήμα δυτικών γλωσσών και φιλολογίας του αγγλόφωνου πανεπιστημίου Bogazici (Βοσπόρου) της Κωνσταντινούπολης. Οπως επισήμανε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Γκιουλέν Ακτάς, η οποία μετείχε στη Θεσσαλονίκη στη σύνοδο πρυτάνεων του δικτύου AIMOS, πριν δύο χρόνια καθιερώθηκαν τα μαθήματα αρχαίων ελληνικών στα θερινά και χειμερινά προγράμματα του τμήματος δυτικών γλωσσών και φιλολογίας. "Αρχικά από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ήρθε να διδάξει αρχαία ελληνικά η κ Αννα Σταυρακοπούλου. Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για τα αρχαία ελληνικά αλλά όταν οι φοιτητές μας είπαν ότι ενδιαφέρονται και για τα νέα ελληνικά η κ Σταυρακοπούλου άρχισε να παραδίνει και μαθήματα νεοελληνικής. Μετά επέστρεψε στην έδρα της και στη θέση της ήρθε κάποια άλλη. Εξάλλου στη φιλοσοφική σχολή διδάσκει η κ Χρυσή Σιδηροπούλου που υπήρξε φοιτήτρια του κ Ι. Καζάζη στο ΑΠΘ. Φέτος θα έρθει πάλι η κ Σταυρακοπούλου για να διδάξει αρχαίο δράμα στο θερινό σχολείο. Ο αριθμός των φοιτητών που παρακολουθούν τα μαθήματα νέων ελληνικών είναι περίπου 30, και δεν είναι μικρός αν ληφθεί υπ΄ όψη ότι το πανεπιστήμιο έχει μόνο 7.500 φοιτητές στα 30 τμήματα των 4 σχολών του" τονίζει η Ακτάς


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 5 April 1997 - 7:40:22 UTC