Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-04-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:45 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 8.4.1997

Τον κοινωνικό διάλογο με τους εργαζόμενους και τις κοινωνικές τάξεις προωθεί η κυβέρνηση καθώς έχουν ήδη αρχίσει οι διαδικασίες που θα σημάνουν την έναρξή του. Ο πρωθυπουργός σήμερα συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ενώ αύριο θα μεταβεί σε αυτό και την Πέμπτη θα συνεδριάσουν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι θέσεις της κυβέρνησης. Το θέμα συζητήθηκε σήμερα και κατά την τακτική συνεργασία του Κώστα Σημίτη με τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη. Ερωτηθείς για πληροφορίες που κάνουν λόγο για υποψηφιότητά του για τη Δημαρχία της Αθήνας ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι το κόμμα έχει όργανα τα οποία θα πάρουν την όποια απόφαση. "Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους", δήλωσε σήμερα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γενικός Γραμματέας Τύπου Νίκος Αθανασάκης. Στον κοινωνικό διάλογο δεν θα συμμετέχει η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ που χαρακτηρίζει τον διάλογο στημένο. Μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Χρήστος Πολυζωγόπουλος σημείωσε ότι για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς η ΓΣΕΕ κήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Στα Τίρανα και την Αυλώνα θα εγκατασταθούν τα ελληνικά στρατεύματα που θα συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη που θα αναπτυχθεί στην Αλβανία. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Αντρεάτα. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ο οποίος ενημέρωσε σήμερα τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο για τις τρέχουσες εξελίξεις αλλά και το θέμα της ανάπτυξης της πολυεθνικής δύναμης γνωστοποίησε ότι το ελληνικό τάγμα θα αποτελείται μόνο από μόνιμους αξιωματικούς. Τη θέση ότι η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των Βαλκανικών χωρών για βοήθεια εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος υπογράμμισε εξάλλου τον προσωρινό χαρακτήρα της πολυεθνικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στην Αλβανία, καθώς, όπως είπε, εκείνο που προέχει είναι η διεξαγωγή των εκλογών και η αποκατάσταση της τάξης στη χώρα. Σε ότι αφορά στα ελληνοτουρκικά ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για κάποιες εξελίξεις που απέχουν από το να χαρακτηριστούν αποτελεσματικές ενώ ο Πρόεδρος του Συνασπισμού σημείωσε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι διαδικασίες συνεννόησης των δύο χωρών.

Την Πέμπτη φτάνουν στο Δυρράχιο και τα Τίρανα τα πρώτα ιταλικά και γαλλικά στρατεύματα προκειμένου να προετοιμάσουν την πολυεθνική δύναμη που θα αναπτυχθεί στην Αλβανία. Πρόκειται για μικρό αριθμό αξιωματικών που θα προετοιμάσουν την απόβαση των ξένων στρατιωτών την επόμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ φτάνει εντός της ημέρας στην Αθήνα ο Αλβανός υπουργός Αμυνας Σακίρ Δουκάϊ προκειμένου να συζητήσει με τον κ. Τσοχατζόπουλο τις λεπτομέρειες για την εγκατάσταση της ελληνικής αποστολής.

Η ελληνική στρατιωτική μονάδα που θα μετέχει στην πολυεθνική δύναμη που θα σταλεί στην Αλβανία είναι έτσι εκπαιδευμένη, εξοπλισμένη και οργανωμένη που να μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα. Αυτό επισήμανε σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης σε δηλώσεις του από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται στο πλαίσιο επίσκεψης αντιπροσωπείας της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης. Ερωτηθείς εξάλλου για τις πτήσεις των ελληνικών αεροσκαφών πάνω από τη Μεγαλόνησο, ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ότι αυτές είναι νόμιμες και γίνονται κατόπιν συνεννοήσεων και εγκρίσεων της κυπριακής κυβέρνησης. Διευκρίνισε ακόμη ότι οι πτήσεις των τουρκικών αεροπλάνων είναι αυθαίρετες, χωρίς νόμιμη βάση και χωρίς να έχει προηγηθεί άδεια της κυβέρνησης. Υποστήριξε τέλος ότι "αυτό που ονομάστηκε μορατόριουμ των πτήσεων στην Κύπρο, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει".

Τα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας απέρριψαν τη νέα πρωτοβουλία του Προέδρου Σαλί Μπερίσα, την οποία υποστήριξαν τόσο ο Πρόεδρος της βουλής, Πιέτερ Αρμπνόρι όσο και η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, να ζητήσει τη βοήθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κατάρτιση και ψήφιση, πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, νέου Συντάγματος από τη βουλή και την υποβολή του στη συνέχεια σε δημοψήφισμα. Στο μεταξύ το επεισόδιο στο Bushat της Σκόδρας, όπου ομάδα ενόπλων δεν επέτρεψε την είσοδο στην πόλη του πρωθυπουργού Μπασκίμ Φίνο, εξακολουθεί να ταλανίζει την κυβέρνηση. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα με γραπτή δήλωσή του καταδίκασε το επεισόδιο και ζήτησε από την κυβέρνηση να καταλογίσει ευθύνες στους υπαίτιους και να απομακρύνει τον υφυπουργό Εσωτερικών, τον γενικό διευθυντή της αστυνομίας και τον διοικητή της Φρουράς.

Τη βεβαιότητα ότι τα μεγέθη της οικονομίας θα εξελιχθούν θετικά εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας στο συνέδριο του οικονομικού περιοδικού "Economist" το οποίο θα ολοκληρωθεί αύριο με ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Ερωτηθείς για τις αυξήσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ τόνισε ότι αυτές εξαρτώνται από τον κοινωνικό διάλογο. Η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου εκτίμησε ότι το πρόβλημα σύγκλισης και εκείνο των δημοσίων εσόδων ολοκληρώνονται με πολύ μεγάλη επιτυχία ενώ είναι εμφανής η διάσταση της ανάπτυξης αλλά και το κοινωνικό της πρόσωπο. Την ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστουδουλάκης ο οποίος τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 1997 εξισορροπεί τη δημοσιονομική προσαρμογή. Για ανάλγητη κοινωνική πολιτική, που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, έκανε λόγο, μιλώντας στο συνέδριο, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας. Το βράδυ θα μιλήσει στο συνέδριο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής.

Ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση της οικονομίας της χώρας. Στο μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζουν την εκκαθάριση των δηλώσεων του φόρου εισοδήματος. Εκτιμάται ότι γύρω στα τέλη Απριλίου θα αρχίσει η αποστολή στους φορολογούμενους των πρώτων εκκαθαριστικών με το φόρο εισοδήματος, με στόχο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει αποσταλεί ο μεγαλύτερος αριθμός τους. Η σταδιακή καταβολή του φόρου εισοδήματος προβλέπεται ότι θα οδηγήσει σε ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων, η πορεία είσπραξης των οποίων παρουσιάζει υστέρηση, με ανησυχητικές επιπτώσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο οι φοιτητές των ΑΕΙ και οι σπουδαστές των ΤΕΙ όλης της χώρας για την ανάδειξη των διοικητικών συμβουλίων των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων. Απόψε ολοκληρώνονται οι προεκλογικές εκδηλώσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων, μέσα σε ένα ήπιο κλίμα, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η μικρή συμμετοχή φοιτητών και σπουδαστών. Αυτή ακριβώς η μικρή συμμετοχή και το ενδεχόμενο αύξησης της αποχής, σε σύγκριση με τις περσινές εκλογές, ανησυχεί τις ηγεσίες των παρατάξεων, ενώ τα κόμματα ετοιμάζονται να βγάλουν τα πολιτικά συμπεράσματα από την εκλογική αναμέτρηση.

"Ήρθε η ώρα των νέων ανθρώπων", ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ήρθε η ώρα η νέα γενιά να γίνει η ελληνική πρωτοπορία, είπε ο κ. Καραμανλής και κάλεσε τους νέους να πάρουν ενεργά μέρος στη δημόσια ζωή του τόπου. Αναφερόμενος στα προβλήματα της παιδείας τάχθηκε υπέρ της οικονομικής αυτοτέλειας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ζήτησε να υπάρξει η απαραίτητη χρηματοδότηση που θα εξασφαλίσει την αυτοτέλεια τους και πρότεινε την καθιέρωση της κάρτας συγγραμμάτων. Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του προέδρου της Ν.Δ. άγνωστοι πέταξαν βόμβα μολότοφ εναντίον οχήματος του τηλεοπτικού σταθμού "STAR" που βρισκόταν έξω από το χώρο της εκδήλωσης.

Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αναχώρησε για τη Σεούλ προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 97η Διάσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 10 μέχρι 15 Απριλίου. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν οι βουλευτές Νίκος Φλώρος, Σάββας Τσιτουρίδης, Στρατής Κόρακας και Σπύρος Δανέλλης. Στις εργασίες της Διάσκεψης θα γίνει ειδική συζήτηση για το Κυπριακό, ενώ μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται η παγκόσμια πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση, η συνεργασία για την ειρήνη και τη σταθερότητα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, η συνεργασία για την προώθηση του σεβασμού της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας των κρατών, καθώς και πολιτικές στον τομέα της οικονομίας, ενόψει των νέων παγκόσμιων δεδομένων.

Πολιτικές διαστάσεις προσπαθούν να δώσουν στη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στα Σκόπια, κάποια ακραία στοιχεία που ανήκουν στους εθνικιστικούς κύκλους της ΠΓΔΜ. Τρεις χορωδοί της όπερας του Μεγάλου Λαϊκού Θεάτρου των Σκοπίων αρνούνται να συμμετάσχουν στη συναυλία του Μικη Θεοδωράκη, σύμφωνα με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της σκοπιανής εφημερίδας "Ντνέβνικ". Ο Μίκης Θεοδωράκης, που ρωτήθηκε από το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο πριν αναχωρήσει για τα Σκόπια για τις πρόβες της συναυλίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου, παρατήρησε ότι παρόμοια ακραία στοιχεία μπορεί κανείς να τα βρει σε κάθε χώρα, αποτελούν όμως μια μικρή μειοψηφία.

"Έκρινα ότι ήθελα μια ανανέωση του υπουργικού συμβουλίου" δήλωσε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δίνοντας διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση του για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιαννάκη Κασουλίδη, σήμερα ή αύριο το πρωί θα ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Όπως τόνισε ο κ.Κληρίδης κατέληξε στην απόφαση για ανασχηματισμό "για λόγους πολιτικής πράξης υπό την μορφή της ανανέωσης του πολιτικού σχήματος και όχι γιατί έχει οποιοδήποτε παράπονο από υπουργό". Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων νέος υπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης σε αντικατάσταση του Αλέκου Μιχαηλίδη, ενώ τη θέση του κ.Κασουλίδη θα πάρει ο μέχρι σήμερα υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης.

Στο αποκορύφωμά της βρίσκεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (ΚΔΕ) και της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ), ένδεκα μόλις ημέρες πριν τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών στη Βουλγαρία. "Ο Ντογκάν κήρυξε πόλεμο στην Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων", είναι ο τίτλος του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της προσκείμενης στην ΕΔΔ εφημερίδας "Ντεμοκράτσια", το οποίο αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του αρχηγού του ΚΔΕ σύμφωνα με τις οποίες θα ακολουθήσει "σκληρή γραμμή" εναντίον των πρώην συμμάχων του. Ο Αχμέτ Ντογκάν κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΕΔΔ, Ιβάν Κόστωφ, ότι "μοιράζει εκατομμύρια σε δημάρχους του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών για να εξαγοράσει τη συμμετοχή τους στη διασπαστική προσπάθεια που επιχειρεί ο Κόστωφ με συνένοχο τον πρώην στέλεχος του Κινήματος, Γιουνέρ Ταχίρ".

Κινητικότητα παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις Γερμανίας και Σκοπίων και σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην εβδομάδα οι δύο χώρες θα υπογράψουν συμφωνίες για συνεργασία στον οικονομικό και στρατιωτικό τομέα. Στο πλαίσιο των επαφών και συναντήσεων αξιωματούχων των δύο πλευρών ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, θα πραγματοποιήσει από αύριο τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Βόννη, κι όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, θα συνοδεύεται από τον υπουργό Ανάπτυξης και επιχειρηματίες. Κατά την παραμονή του στη Γερμανία, ο Μ. Τσερβενκόφσκι θα συναντηθεί με τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, τον υπουργό Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ και την πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής, Ρίτα Σύσμουθ.

Μικρή πτώση παρουσίασαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο ενώ ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1436,55 μονάδες σημειώνοντας υποχώρηση κατά 0,20%.

Οι θυελλώδεις άνεμοι θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένιση αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στη δυτική Ελλάδα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις. Στη Βόρεια Ελλάδα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων κυρίως στα βορειοανατολικά. Για την υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -4 έως 11 βαθμούς, στα δυτικά από έναν έως 17 και στην υπόλοιπη χώρα από 0 έως 15. Στα νησιά του Αιγαίου η ελάχιστη θερμοκρασία θα είναι κατά 4 με 5 βαθμούς μεγαλύτερη. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι έως ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 έως 11 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 8 April 1997 - 16:05:32 UTC