Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-04-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:30 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11.4.97

Την πρόταση της Ολλανδικής Προεδρίας για σύσταση μικτής Επιτροπής η οποία θα εξετάσει διαδικαστικά θέματα για την εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρόκειται να μελετήσει η ελληνική κυβέρνηση. Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της ολλανδικής προεδρίας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναπτύξει για την βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε σε δηλωσεις του, διερευνητικές τις επαφές των εκπροσώπων της ολλανδικής προεδρίας και τόνισε ότι ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Χανς Βαν Μίρλο τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για την προώθηση επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Από τη πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης αναφερόμενος στην ολλανδική πρωτοβουλία επισήμανε ότι αυτή έχει στόχο την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Πρόσθεσε, δε, ότι βρίσκεται στο στάδιο της διατύπωσης απόψεων χωρίς καταληκτικά αποτελέσματα.

Εναντίον της κυβέρνησης καταφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, για τη στάση της στα εθνικά θέματα, λέγοντας ότι επισημοποίησε την "παρασκηνιακή πολιτική", που οδηγεί στην αναγνώριση των Σκοπίων με σύνθετη ονομασία, ενώ παράλληλα, όπως είπε, προωθείται βήμα προς βήμα διάλογος με την Τουρκία και για θέματα εκτός αυτού της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο κ. Τσοβόλας, είπε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τον δήθεν κοινωνικό διάλογο, για να περάσει με λιγότερους κραδασμούς τα "αντιλαϊκά μέτρα" για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό. "Σε περίπτωση που γίνει αυτό", συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, "τότε η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας που άρχισε η ΝΔ το 1990 και θα ξεσπάσει θύελλα εναντίον εναντίον της".

Αργά χθες το απόγευμα, στο περιθώριο των συνομιλιών του στη Βόννη, και αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της FYROM δήλωσε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών αποτελεί συντελεστή σταθεροποίησης της χώρας του, αλλά και παράγοντα που διευκολύνει την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων. Ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις υφιστάμενες σχέσεις, μίλησε για βαθμιαία ομαλοποίηση και επισήμανε το γεγονός ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται στον πρώτο τη τάξει εμπορικό εταίρο των Σκοπίων. Νωρίτερα είχε τονίσει ότι τα Σκόπια "είναι χώρα με οικονομική και πολιτική σταθερότητα και αποτελεί παράγοντα ειρήνης στην περιοχή", προσθέτοντας ότι "τα ανοικτά θέματα, που υπάρχουν με γειτονικές χώρες, μπορούν να επιλυθούν με την ανάπτυξη οικονομικών, επιστημονικών και πολιτιστικών σχέσεων". Είπε ακόμα ότι η χώρα του "αποτελεί υπόδειγμα συνταγματικής προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων".

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται στα Σκόπια οι προετοιμασίες για τη συναυλία με θέμα τον"Ζορμπά" του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία θα δοθεί αύριο το βράδυ, μετά από πρωτοβουλία διμερούς επιτροπής για τη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς. Ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος βρίσκεται στα Σκόπια από το απόγευμα της Τρίτης, έχει ήδη επισκεφθεί τον τάφο του Ζορμπά, του ήρωα του έργου, που έζησε στην Κρήτη και άφησε την τελαυταία του πνοή στα Σκόπια. "Είσθε ένας περήφανος λαός και αυτό μου αρέσει γιατί και εμείς είμαστε ένας περήφανος λαός", επισήμανε ο Ελληνας συνθέτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε, μαζί με τον πρόεδρο της τοπικής επιτροπής για τη συναυλία, Μέτο Γιοβάνοφσκι, και τον διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου των Σκοπίων, Λιούπτσο Πετρούσεφσκι.

Την πλήρη αποδοκιμασία φωνών, οι οποίες εκφράστηκαν εναντίον του Μίκη Θεοδωράκη εξέφρασαν στο διάσημο Ελληνα μουσικοσυνθέτη, τόσο ο υπουργός Πολιτισμού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Σλόμπονταν Ούνκοφσκι, όσο και η πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της χώρας, Ιλίνκα Μίτρεβα. Οπως είναι γνωστό, μικρό μέρος των καθηγητών του πανεπιστημίου των Σκοπίων εξέφρασαν την άποψη ότι ο κ. Θεοδωράκης "δεν κατέχει από μουσική", γεγονός που προκάλεσε την οργή τόσο του κ. Ούνκοφσκι όσο και της κ. Μίτρεβα, οι οποίοι σε προσωπική επαφή με τον Ελληνα συνθέτη είπαν ότι πρόκειται για μια περιθωριακή, αλλά και εντελώς αγενή και αφιλόξενη ενέργεια. "Εμείς εδώ είμαστε φιλόξενοι" είπε χαρακτηριστικά η κ. Μίτρεβα, ενώ ο κ. Ούνκοφσκι ουσιαστικά κάλεσε τον κ. Θεοδωράκη να μη δίνει σημασία σε τέτοια πράγματα. Αλλωστε είναι γνωστό ότι ο κ. Θεοδωράκης χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στα Σκόπια για τη μουσική που έχει γράψει, αλλά και για την προσφορά του στον τομέα του Πολιτισμού γενικότερα.

Τα θέματα της ανεργίας και της ανάπτυξης συζητήθηκαν στη διάρκεια της σύσκεψης προέδρων των Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της ΓΣΕΕ. Τα συνδιακλιστικά στελέχη τοποθετήθηκαν απέναντι στον κοινωνικό διάλογο που εγκαινιάζει η κυβέρνηση και ζήτησαν να δοθεί το πλαίσιο και να γίνουν γνωστοί οι όροι, ώστε να αποφασίσουν τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος αν θα πρέπει να συμμετάσχουν ή όχι σ'αυτό το διάλογο. Εξέφρασαν επίσης τη διαμαρτυρία τους, ότι έτσι ώστε όπως εφαρμόζεται ο θεσμός των τοπικών συμφωνιών απασχόλησης υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις και τις σχέσεις εργασίας.

Μετ΄ εμποδίων θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των τρένων από την Τρίτη 15 έως και την Παρασκευή 18 Απριλίου, καθώς και στις 21 του μήνα, εξαιτίας της απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και των τρίωρων στάσεων της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης. Όπως ανακοίνωσε ο ΟΣΕ, κατά τις ημέρες αυτές θα κυκλοφορήσουν μόνον οι αμαξοστοιχίες κάλυψης κοινωνικών αναγκών. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, ο ΟΣΕ καταγγέλλει τη στάση των παραπάνω συνδικαλιστικών φορέων, γιατί γίνεται σε περίοδο που, όπως είναι γνωστό υπάρχει μεγάλη επιβατική κίνηση, λόγω των επικείμενων εορτών του Πάσχα, και επισημαίνει ότι πρόκειται να κάνει χρήση όλων των νόμιμων μέσων που δικαιούται, προκειμένου να αποτρέψει τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Προτρέπει δε το κοινό για την αποφυγή ταλαιπωρίας να επικοινωνεί με τα γραφεία ταξιδίων του ΟΣΕ, για καλύτερη ενημέρωσή του σχετικά με τα δρομολόγια των τρένων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα σχεδόν, ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση στην Αλβανία. Στο ψήφισμα γίνεται αναφορά στη συνεχιζόμενη κατάσταση ανασφάλειας και δυσπραγίας του πληθυσμού στη γειτονική χώρα, που είχε ως αποτέλεσμα το αυξημένο κύμα προσφύγων, καθώς και το τραγικό συμβάν του ναυαγίου με τους 80 νεκρούς πρόσφυγες. Υπογραμμίζεται η ανάγκη λήψης των μέτρων που θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα διεξαγωγής ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών στην Αλβανία και με σκοπό τη δημοκρατική ανασυγκρότηση της χώρας. Ιδιαίτερα, επισημαίνεται η αποστολή άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας και πολυεθνικής δύναμης προστασίας στην οποία μετέχει και η χώρα μας με την αποστολή ενός ελληνικού τάγματος. Η πολυεθνική δύναμη θα έχει ως κύρια αποστολή τη διασφάλιση της μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας στις δεινοπαθούσες περιοχές της Αλβανίας, και θα εμπλέκεται στρατιωτικά μόνο για λόγους άμυνας.

Μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία και αφού η δίκη στάθηκε αιτία να διαταραχθούν σε μεγάλο βαθμό οι σχέσεις Γερμανίας και Ιράν, εκδόθηκε η απόφαση για την ομαδική δολοφονία Κούρδων αντικαθεστωτικών, πριν από πέντε περίπου χρόνια, που αποδόθηκε στις μυστικές υπηρεσίες της Τεχεράνης. Από τους κατηγορούμενους, που φέρεται ότι είναι πράκτορες του Ιράν, οι δύο καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά, δύο άλλοι σε κάθειρξη 11 και πέντε ετών, και ο πέμπτος αθωώθηκε.

Δεν προτίθεται να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού. Αυτό επανέλαβε ο κ. Κυπριανού, υπογραμμίζοντας ότι το ΔΗΚΟ θα έχει διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα για τις προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, σε ερώτηση σχετικά με το τί θα πράξει στην περίπτωση που θα υπάρξει συμφωνία σε θέσεις αρχής, είτε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είτε με το ΔΗΣΥ, και παραμείνει ως μόνο πρόβλημα για να προχωρήσει η δική του υποψηφιότητα, ο κ. Κυπριανού άφησε να εννοηθεί ότι θα επανεξετάσει τη θέση του.

Θα καθυστερήσει και άλλο η υπογραφή της συμφωνίας Βουλγαρίας- Ρωσίας για την κατασκευή αγωγών μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της βουλγαρικής επικράτειας , καθώς αναβάλλεται για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η επίσκεψη στη Μόσχα του πρωθυπουργού, Στέφαν Σοφιάνσκι. Η επίσκεψη επρόκειτο να αρχίσει αύριο. Οπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, την αναβολή ζήτησε η Μόσχα με το επιχείρημα πως χρειάζεται και άλλο χρόνο για την επεξεργασία κάποιων τεχνικών λεπτομερειών γύρω από τη συμφωνία.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 11 April 1997 - 6:40:17 UTC