Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-04-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:35 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16.4.1997

Οι πρώτοι Έλληνες στρατιώτες στο πλαίσιο της πολυεθνικής επιχείρησης “ΑLBA”, αναχωρούν σήμερα,απο το αεροδρόμιο της Θεσσσαλονίκης στις 11.30' και μια ώρα αργότερα,απο το λιμάνι της πόλης, με το αρματαγωγό "ΣΑΜΟΣ" του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και προορισμό την Αυλώνα. Επίσης, το ΚΥΣΕΑ έδωσε την τυπική έγκριση για την αποστολή του ελληνικού τάγματος στην Αλβανία. H “Ελληνική Δύναμη Αλβανίας” (ΕΛΔΑΛ) των 760 ανδρών, θα αναχωρήσει τμηματικά με συνδυασμό επιχειρήσεων του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας, ενώ το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτιστεί προβλέπει ότι οι Έλληνες στρατιώτες θα πρέπει να έχουν αναπτυχθεί στα Τίρανα και την Αυλώνα - τμηματικά- μέχρι την 22α Απριλίου. Την ευθύνη για την ανάπτυξη όλων των δυνάμεων έχει αναλάβει η ιταλική στρατιωτική διοίκηση που προσπαθεί να αποφύγει ενδεχόμενο “συνωστισμό” των ξένων στρατιωτών στα λιμάνια και το αεροδρόμιο των Τιράνων, για το λόγο αυτό, τα δεδομένα εξέλιξης της επιχείρησης μεταφοράς των στρατιωτικών δυνάμεων στο αλβανικό έδαφος, μεταβάλλονται συνεχώς.

Η παρουσία των πολυεθνικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Αλβανία θα συμβάλει σημαντικά στην αποκατάσταση της ειρήνης στην Αλβανία, τόνισε η αλβανική Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης στον χαιρετισμό που απηύθηνε με αφορμή την άφιξη των πολυεθνικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Αλβανία, καθώς, όπως αναφέρεται, οι ειδικοί θα προσφέρουν τη βοήθειά τους στην αναδιοργάνωση της λαϊκής τάξης και στρατιωτικής δομής. Στη ανακοίνωση σημειώνεται η συμβολή που θα έχει η παρουσία της δύναμης στην διεξαγωγή δίκαιων εκλογών στη χώρα όπως συμφώνησαν όλα τα πολιτικά κόμματα ατις 9ης Μαρτίου.

Την επέμβαση των δικαστικών αρχών της Θεσσαλονίκης προκάλεσαν οι αλλεπάλληλοι θάνατοι από ναρκωτικά, σε συνδυασμό με τις δεκάδες ληστείες, διαρρήξεις και άλλες αξιόποινες πράξεις που σημειώνονται καθημερινά σε ολόκληρο το νομό. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Χαρ. Δράκος σε έγγραφο που απευθύνει προς τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή ζητάει, ενόψει του καλοκαιριού, να ενταθούν οι προσπάθειες των αστυνομικών οργάνων σε όλες τις υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης για να παταχθούν τα φαινόμενα εγκληματικότητας.

Καμμια οργάνωση δεν ανέλαβε μέχρι τώρα την ευθύνη για τις εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών αυτοκινήτων, χθες το βράδυ, έξω απο το εργοστάσιο ανακατατασκευής οχημάτων.Απο τις εκρήξεις που σημειώθηκαν καταγράφηκαν μόνο υλικές ζημιές.

"Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των άριστων σήμερα Ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας που θα προκύψει από τις εκλογές της 19ης Απριλίου θα εργασθεί στην κατεύθυνση αυτή", δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ηγέτης της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" Ιβάν Κόστοφ, τον οποίο όλες οι δημοσκοπήσεις, θεωρούν ως τον αυριανό νέο Πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, μετά τη σαρωτική εκλογική νίκη που αναμένεται ότι θα πετύχουν οι "Ενωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις", ο συνασπισμός της κεντροδεξιάς του οποίου ηγείται. Ο 48χρονος καθηγητής των μαθηματικών, που εκπαιδεύτηκε ως πιλότος της πολεμικής αεροπορίας στην πρώην Σοβιετική Ενωση, σπούδασε πολιτική οικονομία στο ανώτατο ινστιτούτο "Κάρλ Μάρξ" της Σόφιας και διετέλεσε υπουργός Οικονομικών την περίοδο 1991-1993 στις κυβερνήσεις Ποπώφ και Δημητρώφ, υποστηρίζει ότι οι σχέσεις Βουλγαρίας-Ελλάδος θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο, όταν η χώρα του γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. "Τότε, μεταξύ των δύο χωρών θα δημιουργηθούν και άλλες δυνατότητες, οι οποίες τώρα δεν υπάρχουν", λέει.

Μονοήμερη επίσκεψη ιδιωτικού χαρακτήρα πραγματοποιεί σήμερα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς. Σύμφωνα με κύκλους που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα του Μαυροβουνίου, το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών (DPS), ο Τζουκάνοβιτς ίσως ζητήσει να έχει κάποια συνάντηση με παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πολιτική κρίση, που έχει ξεσπάσει τελευταία στο Μαυροβούνιο.

Εκδηλώσεις ''μνήμης και γνώσης'' για τα τριάντα χρόνια από την στρατιωτικοφασιστική δικτατορία της 21ης Απριλίου οργανώνουν στη Θεσσαλονίκη κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς της πόλης. Την Παρασκευή στις 7 το βράδυ στο αμφιθέατρο του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής, αγωνιστές του αντιδικτατορικού Κινήματος θα μιλήσουν με θέμα ''30 χρόνια από τη Χούντα - Ιστορική μνήμη, επίκαιρα μηνύματα''. Την Κυριακή στις 11 το πρωί στο Επταπύργιο θα αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς αγωνιστές του αντιδικτατορικού Κινήματος με κατάθεση στεφανιών και προσκύνημα στις φυλακές του Γεντί Κουλέ. Την ίδια μέρα στις 7 το βράδυ στην έδρα της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (Προξένου Κορομηλά 51) θα εγκαινιαστεί έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων από τον αντιδικτατορικό αγώνα στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση θα μείνει ανοιχτή έως και τη Μεγάλη Τετάρτη. Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν η Ε.Δ.Ο.Θ, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων- Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-74, το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και οι Ε.Λ.Μ.Ε της πόλης μας.

Ο απόηχος της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, στα Σκόπια φαίνεται πως δεν έχει ακόμη κοπάσει. Το θέμα επανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούμπομιρ Φρτσκοφσκι, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι η επίσκεψη ήταν ένα βήμα πολύ σημαντικό για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Ο Σκοπιανός υπουργός, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής υπογράμμισε πως "όλες οι άλλες διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν δευτερεύουσα σημασία, όπως άλλωστε τόνισε και ο ίδιος ο κ. Πάγκαλος".

Σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών και σαράντα ημερών, αντίστοιχα, καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης δύο Γάλλοι φοιτητές που κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να αποσπάσουν κομμάτια πήλινων αγγείων από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 25χρονος Fabien Portes, φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών στο πανεπιστήμιο Saint Etien μαζί με τη φίλη και συμφοιτήτρια του Laraine Ferrat, 21 χρονών, έγιναν αντιληπτοί από φύλακα του Αρχαιολογικού Μουσείου, μέσω του κυκλώματος τηλεοράσεων, την ώρα που έπαιρναν από το προαύλιο του μουσείου στη Θεσσαλονίκη, δύο σακούλες γεμάτες με θραύσματα αγγείων της βυζαντινής και παλαιοχριστιανικής περιόδου.

Από τα γραφεία τους και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους μπορούν πλέον οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης να ενημερώνονται για την πορεία των δικογράφων που τους ενδιαφέρουν στο Ειρηνοδικείο και στο Εφετείο της πόλης. Για την άντληση των παραπάνω πληροφοριών ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, προχώρησε στη σύνδεση αυτή με τον κεντρικό υπολογιστή του συλλόγου, μέσω του ΙΝTRANET.

Έργα μιας από τις σημαντικότερες, αλλά και πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της παγκόσμιας ζωγραφικής τέχνης, του Μικελάντζελο Μερίσι ντα Καραβάτζιο, αλλά και των συνεχιστών του, εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του εικαστικού προγράμματος των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97". Η έκθεση, που πραγματοποιείται με τη συνδρομή του Ιδρύματος Μελετών Ιστορίας της Τέχνης "Ρομπέρτο Λόνγκι" της Ιταλίας, που μελετά το έργο του Καραβάτζιο και συνέδραμε παρέχοντας τα έργα για την πραγματοποίηση της έκθεσης, εγκαινιάζεται στις 7 το βράδυ στο Κυβερνείο. Τον χώρο, που έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει την έκθεση, διέθεσε το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 8:30 το βράδυ στο στάδιο Καραϊσκάκη με αντιπάλους την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό. Οι δύο ομάδες σε διάστημα τεσσάρων ημερών μετά τον αγώνα πρωταθλήματος που έγινε το Σάββατο στη Νέα Φιλαδέλφεια θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωπες. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΚ στο προηγούμενο παιχνίδι κέρδισε τους "πράσινους" με σκορ 3-0. Είναι η τρίτη φορά, σε τέσσερα χρόνια, που οι δύο ομάδες συναντιούνται σε τελικό Κυπέλλου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 16 April 1997 - 6:40:15 UTC