Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-04-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:07 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24.4.1997

Με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι στη Βόννη-στη 1:30 ώρα Ελλάδας- ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες ανεπίσημη επίσκεψη στη Γερμανία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, την κατάσταση στα Βαλκάνια, με ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις στην Αλβανία, την πορεία προς την ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση, καθώς και τις προοπτικές διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Αμέσως μετά τις συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο, ο κ. Σημίτης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και στις 4 το απόγευμα αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και ηγέτη της αντιπολίτευσης στην ομοσπονδιακή Βουλή, Οσκαρ Λαφοντέν.

Θετική χαρακτήρισε την κοινή θέση των 15 εταίρων για τη σύγκληση του Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαικής Ενωσης-Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, αφού- όπως είπε-περιλαμβάνει τους τρεις όρους που θέτει η Ελλάδα στην Τουρκία προκειμένου να άρει τις επιφυλάξεις της για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο. Σε ότι αφορά το μηχανισμό λειτουργίας της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξουν κοινές συναντήσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων ειδικών, που θα απαρτίζουν την επιτροπή, αλλά θα γίνονται ανταλλαγές κειμένων μεταξύ των δύο πλευρών, μέσω της Ολλανδικής προεδρίας, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως "έντιμο μεσάζοντα".

Δριμεία κριτική στο κυβερνών κόμμα και στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά, άσκησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου. Σε ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ, ο κ. Τσοβόλας υποστηρίζει οτι οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου "αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση "του νέου ΠΑΣΟΚ" έχει αποφασίσει από καιρό τον ουσιαστικό πολιτικό διάλογο με την Τουρκία για τις "απαράδεκτες διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο".

Εφτασαν χθες το μεσημέρι στο Δυρράχιο τα ελληνικά αρματαγωγά "Σάμος" και "Χίος" που μετέφεραν στη γειτονική χώρα 420 άνδρες και 92 οχήματα που αποτελούν το δεύτερο τμήμα της ελληνικής δύναμης που μετέχει στην πολυεθνική αποστολή. Οι ελληνικές δυνάμεις κατευθύνονται σε στρατόπεδα στην περιοχή των Τιράνων όπου θα εγκατασταθούν. Η επιχείρηση αποβίβασης των ελλήνων στρατιωτών διασφαλίστηκε από ελληνικές, γαλλικές και ιταλικές δυνάμεις. Προχθες έγινε η μεταφορά φορτίου ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ελμπασάν ενώ χθες απεγκλωβίστηκε και η ιταλική ναυαρχίδα που είχε προσαράξει ανοιχτά της Αυλώνας. Ωστόσο συνεχίζονται τα αιματηρά επεισόδια στο εσωτερικό της Αλβανίας. Χθες από έκρηξη βόμβας στα Τίρανα καταστράφηκε ένα αυτοκίνητο και ένα λεωφορείο. Ενας άνδρας έπεσε νεκρός στο Φίερι από πυρά ένοπλων ομάδων που τον σκότωσαν όταν αρνήθηκε να τους δώσει τα χρήματά του. Δύο ακόμη άτομα τραυματίστηκαν έξω από ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο όταν δύο ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν ζητώντας να τους χορηγηθεί βίζα.

Θετικό είναι το κλίμα που επικρατεί στην πασχαλινή αγορά, καθώς η κίνηση εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και οι τιμές σε κρέατα και κηπευτικά διατηρούνται σε προσιτά επίπεδα για τους καταναλωτές, λόγω και των συνεχών ελέγχων της αγορανομίας. Παράλληλα, η εντατικοποίηση των ελέγχων των αρμoδίων υπηρεσιών για την ποιότητα των ντόπιων και εισαγόμενων αμνοεριφίων και οι ελάχιστες εισαγωγές σφάγειων και ζώντων ζώων από Βουλγαρία και Ρουμανία αντίστοιχα ελαχιστοποιούν το ενδεχόμενο κινδύνου για τη δημόσια υγεία. "Οι καταναλωτές μπορούν άφοβα να απολαύσουν τον πασχαλινό οβελία, αλλά και την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα και το κοκορέτσι, καθώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Οι έλεγχοι, που θα συνεχιστούν μέχρι το Σάββατο, κατέδειξαν ότι οι υγειονομικές παραβάσεις είναι μέσα στα συνηθισμένα πλαίσια, και μάλιστα λιγότερες σε όγκο και σε ποιότητα από άποψη υγειονομική από την περσινή περίοδο", εξήγησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων του υπουργείου Γεωργίας και προϊστάμενος του Κέντρου Ελέγχου Τροφίμων στη Θεσσαλονίκη κ. Γιώργος Τσώλης.

Στα 10 δισεκατομμύρια δραχμές ανέρχεται ο ετήσιος τζίρος των 550 ιδιωτικών γυμναστηρίων της Βόρειας Ελλάδας, από τα οποία 230 λειτουργούν στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Τα παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Βόρειας Ελλάδας, Νίκος Δημητριάδης, με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου για την έκθεση αθλητικών ειδών, εξοπλισμού γυμναστηρίων και συμπληρωμάτων διατροφής "Sportiva '97", που θα λειτουργήσει από τις 3-5 Μαΐου στις εγκαταστάσεις της HELEXPO-ΔΕΘ.

Με την καταβολή εγγύησης ύψους πέντε χιλιάδων λιρών για τον καθένα, αφέθηκαν ελεύθεροι από το Δικαστήριο των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, ο Αγγελος Παναρέτου, ο οποίος τελούσε υπό κράτηση για υπόθεση παράνομης ανέγερσης υποστατικού και επίθεσης κατά αστυνομικού των βάσεων, και ο αδελφός του Νίκος, ο οποίος κρατείτο για επεισόδια που σημειώθηκαν κατά τη σύλληψη του πρώτου. Οι δύο Ελληνοκύπριοι παρουσιάστηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου των βρετανικών βάσεων, επειδή έληξε το διάταγμα της οχταήμερης κράτησής τους, χωρίς όμως να παραδεχτούν ότι είναι ένοχοι. Το Δικαστήριο όρισε την εκδίκαση της υπόθεσής τους για τις 17 Ιουνίου.

Tα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 19ης Απριλίου στη Βουλγαρία, ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και έχουν ως εξής: Ποσοστό 52,26% και 137 έδρες στη νέα Βουλή κερδίζει ο συνασπισμός των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων" ("Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων", "Δημοκρατικό Κόμμα", "Βουλγαρική Αγροτική Λαϊκή Ενωση", "Βουλγαρικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα"). Δεύτερος είναι ο συνασπισμός της "Δημοκρατικής Αριστεράς" ("Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα", "Βουλγαρική Αγροτική Λαϊκή Ενωση "Αλ. Σταμπολίσκι", Πολιτική Λέσχη "Εκογκλάσνοστ") με 22,7% των ψήφων και 58 έδρες. Ακολουθούν η "Ενωση Εθνικής Σωτηρίας" (τουρκόφωνοι, φιλομοναρχικοί και φιλελεύθεροι) με 7,6% των ψήφων και 19 έδρες, η "Ευρωαριστερά" με 5,5% και 14 έδρες και το Κόμμα των Επιχειρηματιών με 4, 93% και 12 έδρες. Να σημειωθεί ότι η βουλγαρική Βουλή έχει 240 έδρες και το όριο εισόδου των πολιτικών κομμάτων είναι 4%. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Βουλγαρίας αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο και σύμφωνα με όλες της ενδείξεις πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο ηγέτης της κεντροδεξιάς "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Ιβάν Κόστοφ.

Σε εκτεταμένες επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας, το τελευταίο δεκαήμερο σε περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 50.000 στρατιώτες, 135 μέλη του ΡΚΚ έχασαν τη ζωή τους. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στις περιοχές αυτές, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Μilli Gazete", που ασχολείται με το θέμα, σε άρθρο της με τίτλο "Μεγάλο πλήγμα εναντίον του ΡΚΚ στην περιοχή του Τούντζελι", άλλα δέκα μέλη του ΡΚΚ συνελήφθησαν. Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται πληροφορίες στρατιωτικών αρμοδίων, οι επιχειρήσεις θα συνεχισθούν, ενώ, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, έχει διακοπεί η ασύρματη σύνδεση του ΡΚΚ με τη Συρία.

Την άμεση αποφυλάκιση του Τούρκου δημοσιογράφου, Ισίκ Γιουρτσού και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία, ζητούν με ψήφισμα που κατέθεσαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οι ευρωβουλευτές Αννα Καραμάνου, Γιάννης Ρουμπάτης και ο Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Στο ψήφισμα ζητείται μεταξύ άλλων και η εξασφάλιση της ελεύθερης άσκησης των δραστηριοτήτων των δημοσιογράφων και των τουρκικών Μ.Μ.Ε.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 24 April 1997 - 6:05:15 UTC