Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-04-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 16:24 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26.4.1997

Νεκρός έπεσε το πρωί λιμενοφύλακας κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ ανδρών του λιμενικού και λαθρεμπόρων που επέβαιναν σε ταχύπλοο, στον όρμο Παναγιάς στην Κέρκυρα. Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων του λιμεναρχείου μόλις εντόπισαν το ταχύπλοο σκάφος ειδοποίησαν το χειριστή του να σταματήσει όμως εκείνος απάντησε με πυρά αυτόματου όπλου. Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε, τραυματίστηκε θανάσιμα ο 24χρονος Μαρίνος Ζαπάτης ενώ οι δράστες κατόρθωσαν να διαφύγουν προς τις Αλβανικές ακτές. Η σορός του άτυχου νέου μεταφέρθηκε στην Ηγουμενίτσα και από εκεί στο Σπαρτοχώρι της Λευκάδας όπου θα ταφεί αύριο. Από τη νεκροψία που διενεργήθηκε στο πτώμα του άτυχου νέου, διαπιστώθηκε ότι δέχτηκε πυροβολισμό στο κεφάλι από ισχυρό πυροβόλο με φορά από εμπρός προς τα πίσω. Ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος Περικλής Κατσίμας ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του Σώματος για το θάνατο του νεαρού λιμενοφύλακα μετείχε το μεσημέρι σε έκτακτη σύσκεψη με τον λιμενάρχη της Κέρκυρας και τους υπόλοιπους υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να ληφθούν μέτρα που θα καθιστούν ασφαλέστερη τη διενέργεια των περιπολιών. Όπως δήλωσε ο κ. Κατσίμας το υπουργείο Δημόσιας Τάξης γνωρίζει την επικινδυνότητα αυτών των ειδικών αποστολών, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα εξεταστούν λεπτομερώς οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το γεγονός.

Ομαλά διεξάγεται η κυκλοφορία στο εθνικό οδικό δίκτυο ενώ η τροχαία εκτιμά ότι η έξοδος των εκδρομέων για τις ημέρες του Πάσχα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ωστόσο δεκαοκτώ νεκροί και εκατόν εβδομήντα δύο τραυματίες σε εκατόν εικοσιοκτώ τροχαία δυστυχήματα είναι ο τραγικός απολογισμός της εξόδου των εκδρομέων από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και σήμερα. Σε ισχύ εξακολουθούν να βρίσκονται τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί στο εθνικό οδικό δίκτυο, τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα λιμάνια της χώρας. Το σύνολο της δύναμης της τροχαίας παραμένει κατά μήκος του εθνικού δικτύου ενώ υπάρχει αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση και γίνονται έλεγχοι στο όριο ταχύτητας, αντικανονικής προσπέρασης, κίνησης στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και παραβίασης φωτεινών σηματοδοτών. Σύμφωνα με την τροχαία, από τα διόδια των Μαλγάρων πέρασαν τις τρεις τελευταίες μέρες τριάντα χιλιάδες αυτοκίνητα ενώ συνολικά από τη Θεσσαλονίκη αναχώρησαν περισσότερα από ογδόντα χιλιάδες αυτοκίνητα.

Aυξημένη ήταν σήμερα η κίνηση στην πασχαλινή αγορά, όπου οι τιμές ήταν συγκρατημένες ενώ υπήρχε επάρκεια αγαθών. Η τιμή του παραδοσιακού οβελία κυμάνθηκε γενικά σε φυσιολογικά επίπεδα, δεν έλειψαν όμως και τα φαινόμενα αυξήσεων των τιμών λόγω της ζήτησης που παρουσιάστηκε τις τελευταίες ώρες πριν κλείσει η αγορά. Υψηλή παρέμεινε η τιμή της ντομάτας, που κυμάνθηκε μεταξύ 300 και 600 δραχμών, λόγω του ανοιξιάτικου παγετού που κατέστρεψε τις περισσότερες καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επάρκεια στην αγορά.

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα για τη μεγάλη γιορτή της Αναστάσεως του Κυρίου αλλά και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η τελετή αφής του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα. Το Φως από τον Πανάγιο Τάφο παρέδωσε ο Πατριάρχης Διόδωρος και θα μεταφερθεί αεροπορικώς το απόγευμα στην Αθήνα. Στην Αλβανία, οι Ορθόδοξοι θα γιορτάσουν την Ανάσταση αύριο το πρωί και όχι τα μεσάνυχτα λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στη χώρα. Στα στρατόπεδα της ελληνικής δύναμης στην Αλβανία η Ανάσταση θα γιορταστεί απόψε με τη δύση του ηλίου.

Μήνυμα συμφιλίωσης, αγάπης και ενότητας με την ευκαιρία της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. "Η μία μοναδική και αναριθμήτως επαναλαμβανομένη ευχή Χριστός Ανέστη ως ιαχή νίκης κατά του θανάτου και παροχή αιωνίου ζωής αντηχεί στα πέρατα του κόσμου", επισημαίνει ο Πατριάρχης στο μήνυμά του και προσθέτει: "Η δοκιμασία, ο φόβος, ο θάνατος υπήρξε και μετετέθη στο χθες. Κατέστη παρελθόν. Το σήμερον, η ζωή, η συνειδητή πραγματικότης, η ψηλαφητή ύπαρξις είναι η παντί τω θέλοντι Ανάστασις, η Άνοδος, το Πάσχα, ο Χριστός".

Ξενιτιά δεν σημαίνει πως οι δεσμοί που μας ενώνουν με την πατρίδα σταματάνε. Οι Έλληνες όπου και αν βρίσκονται έχουν κοινούς στόχους. Αυτό αναφέρει σε μήνυμά του για τις γιορτές του Πάσχα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος θα γιορτάσει την Ανάσταση με τους απόδημους Έλληνες της Γερμανίας. Η πατρίδα θα συνεχίσει την προσπάθεια να είναι κοντά στους απόδημους Έλληνες τονίζει ο κ. Σημίτης και προσθέτει: "οι ιδιαιτερότητες του Έλληνα, η γλώσσα, η θρησκεία δεν αποτελούν μειονεκτήματα αντίθετα είναι πλεονεκτήματα γιατί ο πολιτισμός προκύπτει από την ιδιομορφία". Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο απόδημος ελληνισμός πρέπει να διατηρεί τους δεσμούς με την πατρίδα και να αναπτύσσει δημιουργικά τις ιδιομορφίες του στο χώρο που τον φιλοξενεί. Δεσμεύτηκε δε ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με τα προβλήματα εκπαίδευσης που αντιμετωπίζουν τα παιδιά της ελληνικής ομογένειας στη Γερμανία.

Την παραίτησή τους από την Τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσαν το μεσημέρι οι υπουργοί Εμπορίου και Υγείας επικαλούμενοι λόγους προσωπικής διαφωνίας με την κυβέρνηση Ερμπακαν. Οι δύο υπουργοί που ανήκουν στο κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ , πριν ανακοινώσουν τις παραιτήσεις τους είχαν συνάντηση μαζί της. Σε έντονο κλίμα λόγω των εξελίξεων αυτών πραγματοποιείται σήμερα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας το οποίο θα εξετάσει τα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν κατά των αναχρονιστικών τάσεων που απειλούν το κοσμικό καθεστώς.

Η καταδίκη της απειλής πολέμου, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η προσφυγή στη Χάγη για τη διευθέτηση των νομικών διαφορών και η επίλυση του Κυπριακού περιλαμβάνονται στην κοινή θέση των δεκαπέντε χωρών μελών της Κοινότητας που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Απριλίου στο Λουξεμβούργο. Η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να άρει το βέτο για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο στο επικείμενο συμβούλιο σύνδεσης εφόσον η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Όσον αφορά την πρόταση της Ολλανδικής Προεδρίας για τη σύσταση μεικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία θα καταγράψει τις θέσεις της κάθε χώρας για διαδικαστικά ζητήματα, το θέμα κινείται ακόμη στο πεδίο των προτάσεων και των διαβουλεύσεων ενώ στο Συμβούλιο Σύνδεσης είναι πιθανόν να τεθεί το θέμα και να δοθούν διευκρινίσεις.

Στην Αγκυρα βρίσκονται αξιωματούχοι της Ολλανδικής προεδρίας προκειμένου να αποσπάσουν μια θετική απάντηση στην κοινή θέση των δεκαπέντε, ώστε να άρει η Ελλάδα το βέτο για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Στο μεταξύ, πολύ θετική χαρακτηρίζει σε συνέντευξή του τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου πτέραρχο Τζογάνη ο Τούρκος ομόλογός του, στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί. Ο Καρανταγί προσθέτει ότι από τη συνάντηση υπήρξαν πολύ ωφέλιμα αποτελέσματα και εκφράζει την ελπίδα να συνεχιστούν αυτού του είδους οι επαφές.

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη το 2001 να μπει στη δεύτερη φάση της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης εκφράζει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε συνέντευξή του σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό. Όπως εξάλλου έγινε γνωστό ο γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ αποδεχόμενος σχετική πρόταση του κ. Σημίτη θα επισκεφθεί τη χώρα μας μέχρι το τέλος του έτους. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 21 έως τις 23 Απριλίου, το 62% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία.

Τους Έλληνες στρατιώτες στην Αλβανία θα επισκεφθεί τη Δευτέρα του Πάσχα ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ενώ ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αποστολάκης θα πάει στην ελληνική δύναμη στη Βοσνία. Οι 420 Έλληνες στρατιώτες εγκαταστάθηκαν σε στρατόπεδα κοντά στα Τίρανα, ενώ ο τελευταίος λόχος μας που θα πάρει μέρος στην πολυεθνική δύναμη θα αναχωρήσει την Τρίτη για τη γειτονική χώρα.

Είκοσι άτομα τραυματίστηκαν στη βόρεια Αλβανία από έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί σε αποθήκη πυρομαχικών και προκλήθηκε από πυρά ελεύθερων σκοπευτών. Το συμβάν έγινε στο χωριό Γκρίκα Εμανίντ που βρίσκεται κοντά στην πόλη Λέζα, βόρεια των Τιράνων. Καταστράφηκαν ακόμη οκτώ σπίτια και το σχολείο του χωριού.

Στις κάλπες προσέρχονται την 1η Μαΐου οι Βρετανοί ψηφοφόροι για την ανάδειξη της νέας Βρετανικής κυβέρνησης. Το υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας προκειμένου οι ψηφοφόροι να προστατευτούν αποτελεσματικά από τυχόν επιθέσεις του ιρλανδικού δημοκρατικού στρατού.

Στις 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής της Βουλγαρίας, σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ. Γύρω στις 20 Μαΐου αναμένεται η νέα κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. "Η νέα κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τα λάθη του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο κομματικός μηχανισμός του οποίου προσπαθούσε να εκφράσει άποψη σε όλα τα ζητήματα πριν από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση", υποσχέθηκε ο αναμενόμενος νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και ηγέτης της κεντροδεξιάς "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Ιβάν Κόστοφ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Παρί".

Σχεδόν αίθριο καιρό προβλέπει για αύριο, Κυριακή του Πάσχα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις αυξημένες στην Ήπειρο και τη Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στο Αιγαίο βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 5 έως 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 έως 23 και στα νησιά από 12 έως 21.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 28 April 1997 - 2:32:38 UTC