Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:34 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 2.5.1997

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών σε αυτές αποτέλεσαν το επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. "Έγινε μια ενημέρωση για τα τρέχοντα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης ο οποίος υπογράμμισε ότι υπήρξε πλήρης συμφωνία, ταυτότητα απόψεων και αισιοδοξία μεταξύ των μελών της επιτροπής. Ερωτηθείς για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την ελληνική επιτροπή που δημιουργείται μετά από τη σχετική πρόταση της Ολλανδικής προεδρίας ο κ. Κρανιδιώτης διευκρίνισε ότι το θέμα αυτό θα απασχολήσει σύντομα το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο θέμα των εμπειρογνωμόνων που θα απαρτίσουν την ελληνική επιτροπή που θα εξετάσει το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι έχει υπογραμμιστεί η αναγκαιότητα οι εμπειρογνώμονες να είναι νομικά πρόσωπα, έτσι ώστε να τονιστεί ο διαδικαστικός χαρακτήρας του ρόλου των επιτροπών. "Εφόσον προκύψει, με την παρέμβαση της Ολλανδικής προεδρίας, κοινό έδαφος, επί του κοινού αυτού εδάφους μπορεί να υπάρξει μια συνεργασία των δύο ομάδων η οποία προϋποθέτει τη συνάντηση και την κοινή συνεδρίαση", διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Φόβο ότι "διά διολισθήσεως" οδηγούμαστε στον ελληνοτουρκικό διάλογο, εκφράζει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παπαθεμελής, και ζητάει από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς συμβαίνει. Από την πλευρά του, ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος θεωρεί ως "ένα πρώτο σημαντικό βήμα", για την περαιτέρω συζήτηση, την απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπών προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και την Τουρκία, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να αποδείξει εμπράκτως ότι ενδιαφέρεται ειλικρινά για το διάλογο, αποδεχόμενη τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά.

Απάντηση σε όσους κάνουν λόγο για απουσία ξεκάθαρης πολιτικής θέσης και αντιπολιτευτικής τακτικής του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έδωσε σήμερα ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Πολιούχου του Αιγίου, Παναγίας Τρυπητής. Ο κ. Καραμανλής ο οποίος παρακολούθησε τη δοξολογία και τη λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας και ενημερώθηκε από το δήμαρχο του Αιγίου για τα προβλήματα της περιοχής δήλωσε: "Δεν είναι οι άλλοι που θα καθορίσουν την πολιτική μας ατζέντα. Εμείς θα καθορίσουμε την πολιτική ατζέντα και θα σύρουμε αυτή την κυβέρνηση εκεί που πρέπει να τη σύρουμε". "Τελειώνει ο 20ός αιώνας και βρίσκει την Ελλάδα να υστερεί σημαντικά σε όλους τους τομείς και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει πέρα και πάνω από κόμματα", κατέληξε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγινε το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης Χοσέ Κουτιλιέϊρο ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας. Το πρωί ο κ. Κουτιλιέϊρο συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, ενώ η συζήτηση των δύο ανδρών επικεντρώθηκε στην προοπτική εξέλιξης της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία. Το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΕ απηύθυνε χαιρετισμό στο διήμερο διεθνές συνέδριο που οργανώνεται στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του διατλαντικού βήματος της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης

Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε το μεσημέρι, από τη βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ, ο νικητής των χθεσινών βρετανικών εκλογών Τόνι Μπλερ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, το οποίο κατάφερε να κερδίσει 417 έδρες στη νέα βουλή. Συγκεκριμένα, το Εργατικό Κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 45% έναντι 31% του Συντηρητικού κόμματος και 17% των Φιλελευθέρων. Στις πρώτες δηλώσεις του ο Τόνι Μπλερ υποσχέθηκε πως δεν θα υπάρξει αποκλεισμός κανενός τμήματος της Αγγλικής κοινωνίας. Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, αλλά και την ηγεσία του Βρετανικού συντηρητικού κόμματος ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Τζoν Μέϊτζορ. "Όταν η αυλαία πέσει πρέπει να αποχωρείς από τη σκηνή και αυτό ακριβώς θα κάνω" δήλωσε ο κ. Μέϊτζορ ο οποίος διευκρίνισε ότι θα παραμένει στέλεχος του συντηρητικού κόμματος που θα πρέπει να ορίσει νέο αρχηγό. Ο Τζον Μέϊτζορ ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της νέας κυβέρνησης και υποσχέθηκε ότι θα κρατήσει σκληρή, αλλά δίκαιη στάση ως αντιπολίτευση. Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών θετικές ήταν οι αντιδράσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ.

Στις 5 και 6 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο η 100η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των 40 χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στην άτυπη σύσκεψη στην οποία θα παραβρίσκεται και ο πρώην Καγκελάριος της Αυστρίας και εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Φράντς Βρανίτσκι, θα συζητηθεί και η κατάσταση στην Αλβανία. Την επομένη, οι υπουργοί Εξωτερικών θα ασχοληθούν με την προετοιμασία, τους γενικούς προσανατολισμούς και τους στόχους της 2ης διάσκεψης Κορυφής των Αρχηγών των Κρατών και των Κυβερνήσεων των μελών του Πανευρωπαϊκού Οργανισμού που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο στις 9 και 10 Οκτωβρίου 1997. Η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

Απέφυγε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σε σχέση με τη φημολογούμενη παραίτησή του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Ηλίας Κοντόπουλος. Σε σημερινές δηλώσεις του διευκρίνισε βέβαια ότι δεν έχει ανακοινώσει καμία παραίτηση, ωστόσο απέφυγε να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. "Ως παραίτηση μεταφράστηκε η δήλωσή μου ότι η φετινή μου ομιλία κατά τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, είναι η τελευταία. Αυτό όμως δε σημαίνει παραίτηση. Ομιλητές δεν είναι μόνο οι πρόεδροι, μπορεί να είναι και στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος, και πρέπει να αναδεικνύονται νέα στελέχη. Αυτό ήταν το νόημα των λόγων μου και τίποτα περισσότερο", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντόπουλος. Επιπλέον πρόσθεσε ότι "νέα διοίκηση δε μπορεί να υπάρξει στο Εργατικό Κέντρο, πριν από το ερχόμενο Φθινόπωρο, όταν θα διεξαχθεί το συνέδριο του Κέντρου".

Ένα ρινικό σπρέι που θα κυκλοφορήσει μέχρι το έτος 2000 θα αντικαταστήσει ένα μέρος των ενέσεων ινσουλίνης που χρησιμοποιούν οι διαβητικοί, ενώ μία ορμόνη, η λεπτίνη, που ανακαλύφτηκε πρόσφατα , θα δώσει ελπίδες αδυνατίσματος στους παχύσαρκους όλου του κόσμου που θέλουν να αδυνατίσουν. Αυτά ανακοίνωσαν ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Γεράσιμος Κρασσάς και ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Γιάννης Γιώβας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 9ο Βαλκανικό και το 24 πανελλήνιο συνέδριο ενδοκρινολογίας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη 7-11 Μαΐου.

Ελληνοσκοπιανή συνάντηση με θέμα τη σωτηρία της λίμνης Δοϊράνης και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής πραγματοποιείται στην κοινότητα Δροσάτου Κιλκίς στις 11 Μαΐου με τη συμμετοχή βουλευτών, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και επιστημόνων από τις δύο χώρες. Στην επιστημονική συνάντηση οι αντιπροσωπείες επιστημόνων από την Ελλάδα και τα Σκόπια θα εξετάσουν από κοινού και θα προτείνουν λύσεις στο οξύ περιβαλλοντικό πρόβλημα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή από τη συνεχή πτώση της στάθμης της λίμνης, ενώ θα παρουσιαστούν υδρογεωλογικές μελέτες για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Έντεκα Έλληνες που έσωσαν τις ζωές διωκόμενων Εβραίων κατά τη διάρκεια της κατοχής θα τιμήσει τη Δευτέρα σε τελετή που θα γίνει στην Αθήνα ο πρέσβης του Ισραήλ Ραν Κουριέλ. Το βραβείο που θα λάβουν οι τιμώμενοι με την επωνυμία "Μετάλλιο του Δικαίου των Εθνών", αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τιμές που μπορεί να δοθεί από το κράτος του Ισραήλ και απονέμεται από το Ισραηλινό Ίδρυμα για τη διαιώνιση της μνήμης των 6 εκατομμυρίων θυμάτων του ολοκαυτώματος "Γίαντ Βασέμ". Στην τελετή θα παραστούν και μέλη των οικογενειών από τους βραβευθέντες που σώθηκαν, καθώς και εκπρόσωποι Εβραϊκών οργανώσεων της Αθήνας.

Το εκλογικό σύστημα βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι προγραμματισμένες για τις 29 Ιουνίου κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αλβανία και οι Επιτροπές Εθνικής Σωτηρίας που έχουν συσταθεί στις επαρχίες του νότου, εξακολουθεί να ταλανίζει τις σχέσεις της αντιπολίτευσης και του Δημοκρατικού Κόμματος, θέτοντας σε κίνδυνο τις λεπτές ισορροπίες της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης. Ο πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Φραντς Βρανίτσκι, τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης προκειμένου να συνταχθεί ένας νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος θα έχει τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Ο κ.Φίνο τόνισε ότι η πλειοψηφία των κομμάτων συγκλίνει στην υιοθέτηση ενός εκλογικού συστήματος ενισχυμένης αναλογικής αντίθετα με το Δημοκρατικό Κόμμα που εμμένει στη διεξαγωγή των εκλογών με το ισχύον πλειοψηφικό σύστημα.

Τη διαπίστωσή του ότι η Βουλγαρία εκδηλώνει ενδιαφέρον προς την πρωτοβουλία για τη βελτίωση της υποδομής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εξέφρασε ο Ρίτσαρντ Σίφτερ, βοηθός του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, για θέματα εθνικής ασφάλειας, κατά τη σημερινή του συνάντηση, στη Σόφια, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Στέφαν Σοφιάνσκι. Κατά τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, η πρωτοβουλία για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη δεν θα είναι ολοκληρωμένη εάν δεν λάβουν μέρος και η Ο.Δ της Γιουγκοσλαβίας και η Βουλγαρία, καθώς οι χώρες αυτές διαδραματίζουν τον πολύ σημαντικό ρόλο της γέφυρας, μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης και της Ασίας, όπως είπε. Οι δύο άνδρες εξέτασαν και το θέμα της προετοιμασίας της συνάντησης της ομάδας εργασίας για την υποδομή στον τομέα των μεταφορών, στην οποία θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι των βαλκανικών χωρών και η οποία θα συνεδριάσει στις 27 Μαΐου στη Σόφια.

Με γοργά βήματα προχωρά η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ. Μετά τον υπουργό Άμυνας Τουρχάν Ταγιάν, που βρίσκεται στο Ισραήλ, την ερχόμενη Κυριακή θα μεταβεί στη χώρα αυτή και ο υπαρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ. Τα κοινά τουρκο- ισραηλινά γυμνάσια και η συνεργασία στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας είναι τα βασικά θέματα των συνομιλιών. Η πρόταση για κοινά γυμνάσια γνωστοποιήθηκε ήδη στον Τούρκο υπουργό Άμυνας εκ μέρους του Ισραηλινού ομολόγου του Ιζάκ Μορντεχάϊ. Το θέμα θα συζητηθεί κατά τις επαφές που θα έχει ο στρατηγός Μπιρ.

Αισθητή βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο στην ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα αρχικά προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές αλλά βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες μόνο νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά τοπικά θα αυξηθούν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από 7 έως 21 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 έως 23 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 έως 19 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 2 May 1997 - 16:40:18 UTC