Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:24 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 6.5.1997

Θέματα παιδείας αλλά και τα ελληνοτουρκικά αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης. Αύριο συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στην οποία ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει την εμμονή της κυβέρνησης στις σταθερές της θέσεις στα εθνικά ζητήματα. Ο κ. Αρσένης δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ότι καλύφθηκαν θέματα του υπουργείου Παιδείας αλλά και ευρύτερου κυβερνητικού έργου. Ερωτηθείς για τα νομοσχέδια που ετοιμάζει το υπουργείο, ο κ. Αρσένης απάντησε ότι το πρόγραμμα για τα νομοσχέδια έχει περάσει στην αρμοδιότητα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και άλλων διαδικασιών. "Πάντως το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει περάσει όλες τις επεξεργασίες και σήμερα που είχα επαφή με τον πρόεδρο της διαρκούς επιτροπής της Βουλής πληροφορήθηκα ότι την άλλη εβδομάδα θα αρχίσει η συζήτηση στη διαρκή επιτροπή και μετά θα πάει στην ολομέλεια" είπε ο κ. Αρσένης ενώ σε ό,τι αφορά στο ανοικτό πανεπιστήμιο και τον ελεύθερο κύκλο σπουδών επισήμανε ότι ένα σχέδιο νόμου είναι έτοιμο και θα δοθεί και στα μέλη της διαρκούς επιτροπής.

Νέα συνάντηση είχαν σήμερα στο Στρασβούργο στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος υφυπουργός εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν. Σε δηλώσεις του ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις συναντήσεις του με τον κ. Οϊμέν ως επαφές ρουτίνας που είχε ως αντικείμενο διαδικαστικά θέματα για τον τρόπο λειτουργίας των επιτροπών εμπειρογνωμόνων. Οι δύο επιτροπές θα συνεδριάσουν για πρώτη φορά μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου με τη συμμετοχή της ολλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μεταξύ, ο διευθυντής του τμήματος νότιας Ευρώπης του αμερικανικού Στέιτ Ντηπαρτμεντ Κέρι Κάβανο φτάνει αύριο στην Αθήνα προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον υφυπουργό Γιάννο Κρανιδιώτη. Στη συνέχεια ο κ. Κάβανο θα μεταβεί στην Αγκυρα.

Για διατυπωμένες απόψεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έκανε σήμερα λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά. Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι δεν πρόκειται για αντιρρήσεις, αντιπαραθέσεις ή αντιδράσεις στην ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική η οποία, όπως είπε, είναι μία και ακολουθείται ως έχει. Πρόκειται για απόψεις που διατυπώνονται σε ότ,ι αφορά στις διαδικασίες στο εσωτερικό του κόμματος όπως και σε όλα τα υπόλοιπα κόμματα, στο πλαίσιο του διαλόγου. Για την ελληνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων ο κ. Ρέππας είπε ότι η εντολή της κυβέρνησης σε αυτή την επιτροπή είναι η διατύπωση απόψεων για διαδικαστικά θέματα και μέσα, με τα οποία θα επιτευχθεί μια προσέγγιση με την Τουρκία στα θέματα που τίθενται ως ελληνοτουρκικές διαφορές, στην καλύτερη περίπτωση, ή, στην χειρότερη, να καταδειχτεί η επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές ανάμεσα στην κυβερνητική πολιτική και σ' αυτά που διατυπώνονται στο κείμενο των "32" για τα ελληνοτουρκικά, εξέφρασε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ούτε μεταξύ των κομμάτων. Απαντώντας σε ερώτηση του "Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων" ο κ. Μαγκριώτης χαρακτήρισε "εύλογη", ως ένα βαθμό, την ανησυχία των βουλευτών λόγω των πολλαπλών διπλωματικών πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στην περιοχή, αλλά σημείωσε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει έξω από αυτή τη διαδικασία διότι κινδυνεύει να απομονωθεί.

Στο θέμα των εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά παρενέβη σήμερα σε δηλώσεις του από την Καβάλα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. "Ο Συνασπισμός λέει ναι επί της αρχής στην προσέγγιση Αθήνας - Αγκυρας, φτάνει επί της διαδικασίας να αξιοποιηθούν οι αρχές του διεθνούς δικαίου και επί της ουσίας να υπάρξουν πραγματικές εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών και όχι μόνο διαδικασίες εντυπώσεων", επισήμανε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Ο κοινωνικός διάλογος, καθώς και τα ζητήματα του πληθωρισμού και των εσόδων του κράτους συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός θα κλείσει κάτω από το 6%. Επισήμανε δε ότι τα έσοδα πήγαν πολύ καλά τον Απρίλιο και κινήθηκαν στο 16,5% από 13,5% που ήταν ο στόχος του προϋπολογισμού.

Σε εξετάσεις στο ιατρικό κέντρο Αθηνών υποβάλλεται σήμερα ο Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα. Ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης υποβλήθηκε σε ακτινογραφία θώρακος και βρογχοσκόπηση. Ο καθηγητής πνευμονολογίας και θεράπων ιατρός του συνθέτη Γιάννης Ιορδάνογλου, δήλωσε ότι η υγεία του Μίκη Θεοδωράκη δεν εμπνέει ανησυχία και πρόσθεσε ότι σε δύο μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις.

Αύριο αναμένεται να φθάσει στο Τεπελένι το ελληνικό καράβι αλληλεγγύης που μεταφέρει τρόφιμα στο πλαίσιο της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία. Στην αλβανική πόλη θα μοιραστούν πακέτα με τρόφιμα σε περισσότερες από 2.200 οικογένειες.

Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητά από την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα στηρίξει πρόταση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης για χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής προγράμματος για την οικολογική προστασία και ανάπτυξη της λίμνης Κορώνειας και της ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά, κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Τσιόκας. Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης, τα οξυμένα προβλήματα προστασίας της λίμνης και του οικοσυστήματος έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων της επαρχίας Λαγκαδά και συνέπεια την εγκατάλειψη.

Πρόταση για την άμεση ίδρυση και λειτουργία γραφείων πληροφόρησης των τουριστών στους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας μας, έκανε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, στον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού, Νίκο Σκουλά, κατά τη διάρκεια σύσκεψης του Γραφείου Διαβαλκανικής Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη. Ο κ.Σκουλάς δεσμεύτηκε για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη λειτουργία των γραφείων αυτών. Η τουριστική ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης, βάσει των νέων δεδομένων που τείνουν να διαμορφωθούν στη Χερσόνησο του Αίμου, αποτέλεσαν το γενικότερο θέμα της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν επίσης η Γενική Γραμματέας του ΥΜΑΘ, Χρύσα Μανωλιά και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και των παραγωγικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας.

Σύσκεψη με αντικείμενο τα προβλήματα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο δημαρχείο Περάματος με τη συμμετοχή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη και του υφυπουργού Εργασίας Χρήστου Πρωτόπαππα. Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε η εξεύρεση τρόπων για τη βελτίωση των συνθηκών στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν τελικά όλα τα δρομολόγια των τρένων του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας, αφού, ύστερα από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών αναστέλλονται οι στάσεις εργασίας που είχαν αρχικά εξαγγελθεί για σήμερα, αύριο και μεθαύριο.

Δεκαοκτώ χιλιάδες γεωτεχνικοί από ολόκληρη τη χώρα θα προσέλθουν την Κυριακή 11 Μαΐου στις κάλπες, προκειμένου να αναδείξουν τα νέα όργανα διοίκησης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (ΓΕΩΤ.Ε.Ε). Η ψηφοφορία, από την οποία θα προκύψει η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου, αλλά και των επιτροπών παραρτημάτων και αντιπροσώπων, θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη και στα δέκα περιφερειακά παραρτήματα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, από τις 8. 00 το πρωί ως τις 6.00 το απόγευμα.

Αλλα εικοσιτέσσερα πτώματα ιρακινών λαθρομεταναστών βρέθηκαν σήμερα στις τουρκικές ακτές μετά το τραγικό δυστύχημα που έγινε την περασμένη Παρασκευή στα ανοιχτά της Σάμου όταν, λόγω της θαλασσοταραχής, βυθίστηκαν οι δύο βάρκες με τις οποίες τρεις Τούρκοι δουλέμποροι μετέφεραν στις ελληνικές ακτές 28 ιρακινούς λαθρομετανάστες. Μοναδικός επιζών της τραγωδίας ήταν ένας 19χρονος Τούρκος δουλέμπορος ο οποίος δήλωσε ότι ένας Τούρκος από την Κωνσταντινούπολη παρέδωσε σε αυτόν και άλλους δύο δουλέμπορους, 28 ιρακινούς λαθρομετανάστες για να τους μεταφέρουν στα παράλια της Σάμου.

Αύξηση των εξαγωγών ελληνικού οίνου ονομασίας προέλευσης και, στον αντίποδα, μείωση στις συνολικές πωλήσεις κρασιού στην εσωτερική αγορά, με στροφή στο ποιοτικό και στο κρασί χύμα, αποτελούν τα δύο βασικά στοιχεία που προσδιορίζουν τον κλάδο τα τελευταία χρόνια. Αυτό αναφέρθηκε σε σημερινή συνέντευξη τύπου, με την ευκαιρία της λειτουργίας της 14ης Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού DETRΟP '97, που θα πραγματοποιηθεί από τις 15 μέχρι τις 19 Μαΐου.

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος για το εκλογικό σύστημα βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, που έχουν προγραμματιστεί για τις 29 Ιουνίου, επιτείνοντας έτσι τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο αναβολής τους. Η εμμονή του Δημοκρατικού Κόμματος για διεξαγωγή των εκλογών με το πλειοψηφικό σύστημα και τη διάλυση των Επιτροπών Σωτηρίας στις επαρχίες του νότου, όρος που θέτει ο Πρόεδρος Μπερίσα προκειμένου να καθοριστεί η ημερομηνία των εκλογών, οξύνουν το πολιτικό κλίμα στη χώρα και ενισχύουν τις ανησυχίες για κατάρρευση της συμφωνίας της 9ης Μαρτίου που επιτεύχθηκε μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της Αλβανίας. Η δεύτερη συνάντηση εκπροσώπων του Δημοκρατικού και Σοσιαλιστικού Κόμματος για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης έληξε χωρίς αποτέλεσμα.

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβκένι Πριμακώφ θα συναντηθεί σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας η οποία θα διέπει τις σχέσεις της Μόσχας με τη Βορειοτλαντική Συμμαχία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες να καταλήξουν σε σχέδιο συμφωνίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν άλλωστε είχε ανακοινώσει μετά τη συνάντησή του, τον περασμένο Απρίλιο, με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, ότι στη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαΐου θα οριστικοποιηθεί η τελική συμφωνία Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Σήμερα αρχίζουν στο Βελιγράδι οι τελικές διαβουλεύσεις μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας για τον καθορισμό των συνόρων. Την ΠΓΔΜ εκπροσωπεί ομάδα εμπειρογνωμόνων, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών, Τόμισλαβ Στογιάνοφσκι, η οποία θα προσπαθήσει να διεκδικήσει την αποδοχή των διοικητικών συνόρων μεταξύ των δύο δημοκρατιών της πρώην Γιουγκοσλαβίας ως κρατικά σύνορα, ενώ θα ζητήσει ειδικό καθεστώς για το μοναστήρι του Πρόχορ Πτσίνσκι.

Οριακή άνοδο σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο, ενώ ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1519,48% μονάδες σημειώνοντας ελαφρά βελτίωση κατά 0,07%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 25,6 δισεκατομμύρια δραχμές.

Τη Γιουγκοσλαβία θα αντιμετωπίσει τα ξημερώματα της Τετάρτης στο Νιούπορτ της Καλιφόρνιας, η εθνική μας ομάδα πόλο, στην πρώτη επίσημη εμφάνιση της που θα πραγματοποιήσει στο τουρνουά των ΗΠΑ. Στο τουρνουά συμμετέχουν επίσης η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γιουγκοσλαβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ζεστός και υγρός καιρός θα επικρατήσει και αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα βορειοδυτικά ενώ είναι πιθανόν να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές μετά το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος αλλά το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, νοτιοδυτικοί μέτριοι και τοπικά ισχυροί με τάση περαιτέρω ενίσχυσης το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13 έως 29 βαθμούς και στα νησιά από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι ζεστός και υγρός με τοπικές νεφώσεις ενώ οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 6 May 1997 - 16:32:21 UTC