Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:54 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 7.5.1997

Με αντικείμενο τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τη σύσταση της επιτροπής εμπειρογνομώνων θα συνεδριάσει σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι, κατά τα διάρκεια συνεδρίασης του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος για το ίδιο θέμα, μέλη του Γραφείου εξέφρασαν επιφυλάξεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ενώ ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, που συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ζήτησε τη σύγκλιση ειδικής συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σειρά αντιδράσεων ξεδιπλώνεται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή το περιεχόμενο του αρχείου Καραμανλή που εμφανίζεται δυσαρεστημένους από τους ισχυρισμούς Γλύξμπουργκ ότι το 1966 έθεσε ως όρο για την επιστροφή του από το Παρίσι την επιβολή δικτατορίας.

Ο ΣΥΝ λέει ''ναι'' στον ελληνοτουρκικό διάλογο, με προϋπόθεση τη μη διαπραγμάτευση κυριαρχικών δικαιωμάτων, το σεβασμό των υφισταμένων συνόρων, την εφαρμογή των συνθηκών και των αποφάσεων των διεθνών οργανισμών και την αποφυγή προκλήσεων και απειλών που στρέφονται εναντίον της σταθερότητας στην περιοχή, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Νίκος Κωνσταντόπουλος που επανέλαβε την ανάγκη να πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα ελληνοτουρκικά. Αναφερόμενος στο αρχείο Καραμανλή και τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις που κάνει, ο κ.Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι ''θα είναι ανόητο να χρησιμοποιηθεί η δημοσίευση των αρχείων σαν το άνοιγμα της καταπακτής, για να εισβάλλουν στο πολιτικό προσκήνιο φαντάσματα και αναθυμιάσεις του χθες''.

Να σταματήσει τον ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία και να ενημερώσει το ταχύτερο τη Βουλή και τον ελληνικό λαό, για τους ''παρασκηνιακούς'' και ''απαράδεκτους'' χειρισμούς της, κάλεσε την κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Χαρακτήρισε, ''προσπάθεια αποπροσανατολισμού, την όψιμη'', όπως ανέφερε, ''εμφάνιση αρχείων για γεγονότα και αίσχη των περασμένων δεκαετιών, που είναι ήδη καταδικασμένα στη συνείδηση του ελληνικού λαού''.

Στην πρόσφατη συνέντευξη του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ινάλ Μπατού στην εφημερίδα ''Τζουμχουριέτ'' στην οποία υποστηρίζει ότι η Γαύδος είναι νησίδα με αμφισβητούμενη κυριότητα, αναφέρεται με επίκαιρη ερώτηση του προς τον υπουργό Εξωτερικών, ο βουλευτής της Ν.Δ Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. Ο κ.Βαρβιτσιώτης ερωτά αν υπήρξε αντίδραση από ελληνικής πλευράς στην ιταμή, όπως τη χαρακτηρίζει, αυτή δήλωση και πώς εκτιμά η κυβέρνηση την προκλητική αυτή ενέργεια, ενόψει μάλιστα και της έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Η χρηματοδότηση της Softex και η τύχη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά θα αποτελέσει το αντικείμενο έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης που ξεκινάει στις 10:30 το πρωί υπό την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.

Να ενημερώνονται από πριν, η Βουλή και οι αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της για τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης, υπογραφής και υλοποίησης μεγάλων συμβάσεων του δημοσίου για αναπτυξιακά έργα και προμήθειες, ζητά με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Επιπλέον ερωτά τον πρωθυπουργό αν η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να αρνείται τη θέσπιση θεσμών και οργάνων ελέγχου αυτών των συμβάσεων, με τη μορφή Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, την οποία είχε εξαγγείλει ο υπουργός Μεταφορών πέρυσι, και, αν θα επιμείνει στο να διορίζει τα Διοικητικά Συμβούλια στις ΔΕΚΟ με τον ίδιο τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα.

''Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για την πορεία των οικονομικών μεγεθών, προφανώς αφορούν στην οικονομία άλλης χώρας και όχι της Ελλάδας'', αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΔΗΚΚΙ, ενώ με δηλώσεις του ο πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Τσοβόλας κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει τις προσπάθειες ωραιοποίησης της κατάστασης της εθνικής οικονομίας. ''Οι αριθμητικοί εξωραϊσμοί και η ψυχική ευφορία του κ. Παπαντωνίου θα προκαλούσαν θυμηδία, εάν δεν αφορούσαν χιλιάδες εργαζόμενους, που οδηγούνται όλο και περισσότερο στην εξαθλίωση. Παραδίδουμε τον κ. Παπαντωνίου στην κρίση των εργαζομένων της Σόφτεξ και του Περάματος'', καταλήγει η ανακοίνωση.

Προσχέδιο διάταξης με την οποία τροποποιούνται οι διατάξεις που αφορούν την επιβολή δημοτικού τέλους 5%, το οποίο από την εφαρμογή του άρθρου 26 παρ. 6 του Νόμου 1828 του 1989, υπήρξε αντικείμενο διενέξεων μεταξύ των υπόχρεων για την καταβολή επιχειρήσεων και των ΟΤΑ, με αποτέλεσμα οι Δήμοι και οι Κοινότητες να χάνουν τεράστια έσοδα από το τέλος αυτό, συνέταξε το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, μετά από πρόταση της ΚΕΔΚΕ και συζήτηση με τους εκπροσώπους των φορέων των επισιτιστικών επαγγελμάτων. Με τη νέα, προτεινόμενη ρύθμιση, για την οποία ζητήθηκε ήδη η γνώμη τής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, το δημοτικό τέλος 5%, μειώνεται σε 2% και επιβάλλεται στα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, τα προϊόντα των οποίων πωλούνται και καταναλώνονται εντός του καταστήματος ή σε πακέτο. Παράλληλα επεκτείνεται το τέλος αυτό και σε άλλες επιχειρήσεις που απασχολούνται κυρίως με τουριστικά είδη, για την αντιμετώπιση των αυξημένων δαπανών των ΟΤΑ, για καθαριότητα και έργα υποδομής στις τουριστικές περιοχές.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, να τροποποιηθεί η διάταξη του Ποινικού Κώδικα που αφορά στις αποζημιώσεις σε θύματα δικαστικής πλάνης, εκφράζοντας ωστόσο, την αμφιβολία του αν θα έχει το ποθητό αποτέλεσμα. Απαντώντας ο υπουργός Δικαιοσύνης σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη περίπτωση της κυρίας Κατσιφαρέα, η οποία, ενώ καταδικάστηκε - αδίκως, όπως έκρινε το δικαστήριο αργότερα- για φόνο των γονέων της και εξέτισε ποινή φυλάκισης 5 χρόνων, όταν προσέφυγε στα δικαστήρια και ζήτησε αποζημίωση, η αίτησή της απορρίφθηκε. Ο κ.Γιαννόπουλος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν παρόμοιες κραυγαλέες περιπτώσεις.

Υπόθεση λαθρεμπορίας υγρών καυσίμων από την πρώην Γιουγκοσλαβία στην Ελλάδα ερευνούν οι τελωνειακές αρχές στη Βόρεια Ελλάδα μετά τη σύλληψη Σέρβου οδηγού βυτιοφόρου, ο οποίος επιχείρησε να μεταφέρει παράνομα στη Θεσσαλονίκη περίπου δεκαπέντε χιλιάδες λίτρα βενζίνη σούπερ. Πρόκειται για τον Μίλοραντ Τζόρτζεβιτς ο οποίος παραπέμφθηκε σήμερα στον εισαγγελέα Κιλκίς κατηγορούμενος για λαθρεμπορία, χρήση πλαστών εγγράφων, και άλλα αδικήματα. Το φορτηγό βυτιοφόρο δεν ανήκει σε κάποια εταιρεία πετρελαιοειδών και οι πινακίδες κυκλοφορίας ήταν πλαστές, γεγονός που κάνει τους Ελληνες τελωνειακούς να υποψιάζονται ότι ο Σέρβος αποτελεί μέλος κυκλώματος που εισάγει παράνομα καύσιμα στην Ελλάδα.

Την πρόωρη "έκρηξη" της φημολογίας περί υποψηφιοτήτων για τις επόμενες δημοτικές εκλογές της 11ης Οκτωβρίου του 1998 καταγγέλλουν, με γραπτές ανακοινώσεις, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Α. Γερογιάννης και Ν. Ταχιάος. Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι κάνουν λόγο για αποπροσανατολισμό από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη και εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τις διάφορες πληροφορίες που διαρρέουν περί των υποψηφιοτήτων.

Τριανταπεντάχρονος εργάτης σκοτώθηκε στη Θεσσαλονίκη ενώ εργαζόταν στις εγκαταστάσεις της Eταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για την ανακατασκευή και ανακαίνιση του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο των έργων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο άτυχος Ιωάννης Λαμπράκης έχασε τη ζωή του την ώρα που εργαζόταν μέσα στο κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για την κατασκευή υδραυλικών εγκαταστάσεων και για λογαριασμό της τεχνικής εταιρείας "ΜΕΚΑΤ Α.Ε". Το ατύχημα σημειώθηκε τη στιγμή που επιχειρούσε να ανυψώσει σιδηροσωλήνα, μήκους τεσσάρων μέτρων με ηλεκτρονική τροχαλία ανύψωσης. Ο σωλήνας έπεσε στο κεφάλι και τον τραυμάτισε θανάσιμα.

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπαλύσει η αλβανικη αστυνομία προκειμένου να εντοπίσει τους δράστες της δολοφονίας του διευθυντή της αστυνομίας του Πόγραντετς, Αγκρον Γκιρέζι, από τους ιδρυτές του παραρτήματος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος στη Σκόδρα. Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθμό των Τιράνων, ο 31χρονος Γκιρέζι, καθόταν σε καφενείο της πόλης, όταν άγνωστοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο μαρκας "Μερσεντές" χωρίς πινακίδες, τον γάζωσαν κυριολεκτικά με ριπές αυτόματων όπλων.

Την επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης της τακτικής της Τουρκίας ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και στην πολιτική της στο Κυπριακό και στο Κουρδικό, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Τούρκος συγγραφέας και δημοσιογράφος Σεζάι Σαρίογλου, ο οποίος ήταν πέντε χρόνια κρατούμενος στις τουρκικές φυλακές, λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επέκρινε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντεντκάς και υποστήριξε την ομοσπονδιακή λύση του προβλήματος, αλλά και απαισιοδοξία για τις προοπτικές επίτευξης μιας τέτοιας λύσης, λαμβάνοντας υπόψη όπως λέει "τις πολιτικές ενδείξεις". Χαρακτηρίζει την Κύπρο "θέμα ταμπού" για την Τουρκία, σημειώνοντας ότι "η έκφραση οποιασδήποτε θέσης ή άποψης πέραν της επίσημης πολιτικής του κράτους θεωρείται προδοσία. Με αυτή τη συνέντευξη διαπράττω προδοσία", προσθέτει με ειρωνεία.

Η προετοιμασία του εκλογικού νόμου, με τον οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα είναι το κύριο θέμα του διαλόγου με τα πολιτικά κόμματα της χώρας, που εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Οι πολιτικές διαβουλεύσεις θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις του Τσερβένκοφσκι με τους αρχηγούς των κομμάτων, που συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στις δημοτικές εκλογές, δηλαδή με τους αρχηγούς του VMRO-DPMNA, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των PDP και PDP-A, που εκπροσωπούν την αλβανική μειονότητα.

Την άποψη ότι η χώρα του βλέπει τον εαυτό της ως μέλος της Ενωμένης Ευρώπης εξέφρασε από το Στρασβούργο ο υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούμπομιρ Φρτσκοφσκι, μιλώντας στην επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Εξι κιλά ηρωίνης, κρυμμένης σε ρεζερβουάρ αυτοκινήτου, ανακάλυψαν και κατέσχεσαν οι Βούλγαροι τελωνειακοί του μεθοριακού σταθμού Ρούσε, στο Δούναβη. Οπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του τελωνείου, Τόντορ Καπόνκοφ, το αυτοκίνητο ιδιοκτησίας Ιρανού πολίτη, οδηγούσε Γερμανός πολίτης πολωνικής καταγωγής, ο οποίος κρατείται και ανακρίνεται από τις βουλγαρικές αρχές. Να σημειωθεί ότι μέσα στο 1997, στον μεθοριακό σταθμό του Ρούσε, στα σύνορα με τη Ρουμανία, έχουν κατασχεθεί 45 κιλά και πλέον ηρωίνης, η οποία επρόκειτο να διοχετευτεί στις χώρες τις Δυτικής Ευρώπης.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βουλγαρίας έως τη λήξη της θητείας της, θα αποφασίσει για την απελευθέρωση των τιμών των υγρών καυσίμων, τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών του φυσικού αερίου και θα προετοιμάσει τα νομοσχέδια για τη λειτουργία του Νομισματικού Συμβουλίου στη χώρα. Αυτό δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Στέφαν Σοφιάνσκι, μετά τη δεύτερη συνάντηση που είχε με τον μελλοντικό πρωθυπουργό της χώρας και ηγέτη της κεντροδεξιάς "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Ιβάν Κόστοφ.

Υψηλές θερμοκρασίες αλλά και υγρασία θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 7 May 1997 - 6:05:14 UTC