Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:15 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 9.5.1997

Την πεποίθηση ότι η αμοιβαία ενημέρωση μεταξύ Ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βοηθήσει στις μετέπειτα εξελίξεις που θα είναι πολύ σημαντικές εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ που βρίσκεται στη χώρα μας με την ευκαιρία του εορτασμού της σημερινής Ημέρας της Ευρώπης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η Διακυβερνητική Διάσκεψη, οι εξελίξεις στην οικονομική και νομισματική ένωση, η πορεία της Ευρώπης, τα ελληνοτουρκικά αλλά και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ καλή και πολύ χρήσιμη τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαντέρ και τόνισε: "Επιθυμία και των δύο πλευρών είναι να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε η πορεία αυτή της Ευρώπης να συνεχιστεί και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θέτει το παγκόσμιο περιβάλλον και ο ανταγωνισμός που επικρατεί". Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γνωστοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά για την Ελλάδα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους έξι τρισεκατομμυρίων δραχμών. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή για την Ημέρα της Ευρώπης. Βαρυσήμαντες ομιλίες εκφώνησαν οι κύριοι Σημίτης και Σαντέρ. "Όπως απέδειξαν τα 40 χρόνια που πέρασαν στην Ένωση, υπάρχει μια δυναμική που θα εξασφαλίσει την πορεία της στο μέλλον", είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ ο κ. Σαντέρ υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να έχει μια συνεκτική εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Αποτελεί τιμή για τη χώρα μας να γιορτάζεται η μέρα της Ευρώπης στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας με αφορμή και την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα μας ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ. Ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες ώστε η χώρα μας να βρίσκεται σε κοινή πορεία και στο μέλλον με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη θετική ανταπόκριση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο αίτημά τους για αποποινικοποίηση των κινητοποιήσεών τους, βρήκαν σήμερα οι εκπρόσωποι της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών. Το μέλος της Επιτροπής Βαγγέλης Μπούτας αλλά και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. γνωστοποίησαν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταθέσει σχετική τροπολογία στη Βουλή. Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι το κόμμα της αποδέχτηκε το αίτημα των αγροτών "για παρέμβαση στο πλαίσιο της Βουλής ώστε να σταματήσει η βρώμικη", όπως τη χαρακτήρισε, "διαδικασία τρομοκρατίας των αγροτών με ποινικοποίηση των αγώνων τους". "Την ώρα που υπάρχουν ανοιχτές διαδικασίες και στη Βουλή αλλά και έξω από τη Βουλή για κοινωνικό διάλογο, ο κοινωνικός διάλογος δε γίνεται με αθρόα άσκηση ποινικών διώξεων" δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας κάλεσε την κυβέρνηση "να λύσει άμεσα το θέμα πριν ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά".

Τα αποτελέσματα της κοινής στρατιωτικής άσκησης του ΝΑΤΟ "Dynamic Action- 97" που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην περιοχή της Λάρισας συζήτησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ανώτατοι αξιωματούχοι από χώρες της νοτιoανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης- συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία οι οποίοι, εκτός των άλλων εξέτασαν και τις τελευταίες λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα κοινή στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ, με την επωνυμία "Σωτήρας 97", η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην περιοχή των Σκοπίων. Οι ανώτατοι αξιωματούχοι της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ αναφέρθηκαν, επί μακρόν και ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τα πλεονεκτήματα που παρέχει η χρησιμοποίηση ηλεκτρονικών υπολογιστών στις στρατιωτικές ασκήσεις.

Το υπουργείο Παιδείας δεν σχεδιάζει καμία αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής φοιτητών στα ΤΕΙ. Αυτό υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος διέψευσε δηλώσεις του Προέδρου του Οργανισμού Επαγγελματικής Κατάρτισης, Γεράσιμου Σαπουτζόγλου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα ΤΕΙ για όλους τους απόφοιτους των ΙΕΚ, χωρίς εξετάσεις.

Παρενέβη και πάλι ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος στο θέμα που έχει προκύψει μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών του αρχείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, σύμφωνα με τις οποίες ο έκπτωτος μονάρχης ετοίμαζε πραξικόπημα το 1975. Στην νέα ανακοίνωσή του ο τέως, διατυπώνει τον ισχυρισμό ότι με βάση τα απομνημονεύματα του Αμερικανού δημοσιογράφου και συγγραφέα Σουλτσμπέργκερ, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε σε μονοήμερη επίσκεψή του στις ΗΠΑ την Ανοιξη του 1967 να εγκρίνει η αμερικανική κυβέρνηση πραξικόπημα στην Ελλάδα. "Όσον αφορά στις πολιτειακές αντιλήψεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του τέως μονάρχη σημασία έχει τί επιθυμεί και αποφασίζει διαχρονικά ο κυρίαρχος ελληνικός λαός", προσθέτει ο τέως βασιλιάς.

Διήμερη περιοδεία στους νομούς Κιλκίς και Δράμας πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας. Στις 8.30 το βράδυ ο κ. Τσοβόλας θα δώσει συνέντευξη τύπου στα γραφεία του κόμματος στο Κιλκίς και αμέσως μετά θα μιλήσει σε συνεστίαση σε κέντρο της πόλης. Αύριο ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ θα επισκεφθεί το Κάτω Νευροκόπι, την Προσωτσάνη και τη Δράμα. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, θα συναντηθεί με τη διοίκηση του εργατικού κέντρου της Δράμας, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Μικροχώρι Ξηροποτάμου.

Την έκδοση νέων ομολόγων πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας ανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Τα ομόλογα αυτά, η έκδοση των οποίων εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 19 Μαΐου, θα προσφέρουν στους επενδυτές πλήρη εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού. Ο κ. Χριστοδουλάκης εξέφρασε αισιοδοξία για την υποδοχή αυτών των τίτλων από το επενδυτικό κοινό.

Την αύξηση του ποσοστού προσλήψεων των παλιννοστούντων ομογενών στον δημόσιο τομέα, την επιδότηση της απασχόλησής τους σε επιχειρήσεις, καθώς και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων από τους ίδιους του παλιννοστούντες, επιδιώκει η νέα πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάστασή τους. Την επισήμανση αυτή κάνει ο γενικός γραμματέας παλιννοστούντων ομογενών του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, Χρίστος Καμενίδης σε εισήγησή του στο διεθνές συνέδριο με θέμα τον "Ελληνισμό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης" που πραγματοποιείται στη Βέροια. Ο κ Καμενίδης συνοψίζοντας τα βασικά σημεία της νέας πολιτικής για την αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών, τονίζει ότι η πολιτεία υποβοηθά τις προσπάθειες τους να αποκτήσουν στέγη με την ατελή έκδοση οικοδομικής άδειας και τη μερική απαλλαγή από τις εισφορές υπέρ του ΙΚΑ, καθώς και με διαφοροποιημένες επιδοτήσεις και δάνεια ανάλογα με τον τόπο εγκατάστασής τους.

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "επίκαιρα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής" διοργανώνει την Τρίτη το βράδυ στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο Όμιλος Προβληματισμού για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας. Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος η βουλευτής του Συνασπισμού, Μαρία Δαμανάκη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Νίκος Ευθυμιάδης και οι καθηγητές πανεπιστημίου Αντώνης Μανιτάκης και Χρήστος Ροζάκης. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο καθηγητής πανεπιστημίου Κρατερός Ιωάννου.

Με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι συναντάται αύριο στη Ρώμη ο Αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθούν ο εκλογικός νόμος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Αλβανία, αλλά και ο ρόλος της πολυεθνούς δύναμης. Ο Μπασκίμ Φίνο σε δηλώσεις του σήμερα ζήτησε η πολυεθνική δύναμη να διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο πέραν αυτού που καθορίζεται από τη σχετική εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μεταξύ των επιπρόσθετων καθηκόντων που πρότεινε ο κ. Φίνο περιλαμβάνεται η φρούρηση των τελωνειακών εγκαταστάσεων στα σύνορα και η οργάνωση των βουλευτικών εκλογών. Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, ο Αλβανός πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι στην περίπτωση που δεν ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος που προτείνει, η κυβέρνησή του θα παραιτηθεί, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι βουλευτικές εκλογές είναι η τελευταία ευκαιρία όχι μόνο για την έξοδο από την κρίση αλλά και για το μέλλον της Αλβανίας.

Την αναβολή των προγραμματισμένων για τις 24 Μαΐου "παράλληλων εκλογών" στη σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου για την ανάδειξη ενός νέου ανεξάρτητου κοινοβουλίου, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συνδέσμου Κοσσυφοπεδίου, Φεχμί Αγκάνι. Η απόφαση όπως εκτιμούν πολιτικοί σχολιαστές στο Βελιγράδι, ήταν αποτέλεσμα πιέσεων των ΗΠΑ, οι οποίες δεν υποστηρίζουν την κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο ίδιος ο Φεχμί Αγκάνι μιλώντας στην αλβανόφωνη εκπομπή της ραδιοφωνικής υπηρεσίας του BBC, ανέφερε ότι ένας από τους λόγους αναβολής των "εκλογών" ήταν "η εισήγηση φίλων μας από το εξωτερικό, οι οποίοι μας υποστηρίζουν και εμείς πρέπει να αποδεχτούμε αυτή την εισήγηση".

Καλοκαιρία θα επικρατήσει το Σαββατοκύριακο σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 12 έως 27 βαθμούς και στα νησιά από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 9 May 1997 - 16:05:27 UTC