Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:19 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10.5.1997

Με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ. Στη συνέχεια ο κ.Σαντέρ συνοδευόμενος από τον Ελληνα επίτροπο Χρήστο Παπουτσή μετέβη στο Αγιο Ορος.

Aρχισε το πρωί η διήμερη πανελλαδική οργανωτική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου στη Αθήνα. Οι εργασίες της συνδιάσκεψης άρχισαν με εφ΄όλης της ύλης πολιτική ομιλία, του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη. Στην ομιλία του ο κ.Σημίτης εμφανίστηκε ενωτικός δηλώνοντας ότι ο κύκλος των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων έχει κλείσει, τόνισε ωστόσο ότι τα κόμματα των βιωμάτων και του ηρωικού παρελθόντος τελειώνουν και τα σημερινά κόμματα θα πρέπει να εκφράζουν νέα κοινωνικά στρώματα.

Συνεχίζονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Από σημερα το προεδρείο του ΣΑΕ αρχίζει τετραήμερο εντατικών συνομιλιών με ανώτατους κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Οι συνομιλίες θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κρίσιμων θεμάτων που απασχολούν τον απόδημο Ελληνισμό μεταξύ των οποίων περιλαμβανονται, ο ελληικός πολιτισμός και θέματα που αφορούν στη στρατολογία, τη φορολογία και την τηλεπικοινωνία για τους απόδημους.

Τη θετική τάση στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας και τη δυνατότητα των επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νέων οικονομικών δεσμών με τις γειτονικές χώρες, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, μιλώντας χθες το βράδυ στο Συνέδριο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη. Στην ομιλία του στους βιομηχάνους της Βόρειας Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, αναφέρθηκε στην ιστορική επέτειο των 47 ετών απο την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τον Ρόμπερ Σούμαν, ενώ τόνισε ότι θεωρεί συμβολικό το γεγονός ότι βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. "Η Ελλάδα συμμετέχει, τόνισε ο κ. Σαντέρ, στα οφέλη από την επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ενωση. Αναμένουμε, είπε, ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι 3,1% το 1997, έναντι 2,6% το περασμένο έτος. Επιπλέον, η Επιτροπή προβλέπει περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης σε 3,3% το 1998. Από το 1994, σημειώνεται σταθερή πρόοδος στη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί και παρατηρείται θετική τάση στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας. Οι προσπάθειες όμως πρέπει προφανώς να συνεχιστούν για μακρά χρονική περίοδο. Υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω κέρδη εάν διατηρηθεί ο ρυθμός της πορείας προσαρμογής".

Απορρίφθηκε τελικά η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το καζίνο του Φλοίσβου, σε βάρος της Βάσω Παπανδρέου και του Διονύση Λιβανού. Κατά της σύστασης ψήφισαν 146 βουλευτές, υπέρ 121 ενώ βρέθηκαν 6 λευκά και έξι βουλευτές δήλωσαν παρών. Σε ό,τι αφορά τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του κ.Λιβανού, υπέρ ψήφισαν 114 κατά 150, λευκό 11 ενώ πέντε δήλωσαν παρών. Η κ.Παπανδρέου αμέσως μετά τη ψηφοφορία δήλωσε ότι "θα περίμενε περισσότερη γενναιότητα από ορισμένους". Υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για την κ. Παπανδρέου έχουν ταχθεί η ΝΔ και το ΔΗΚΚΙ. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Λιβανό.

Τον πρωτεύοντα ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στη μετεξέλιξη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επισήμανε στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΒΕ, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Ο κ. Πετσάλνικος, αφού καλωσόρισε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, εξήρε τις πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο. Πρόταση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σχεδίου με σκοπό την οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη των Βαλκανίων, κατέθεσε στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, Νικόλαος Ευθυμιάδης κατά την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΣΒΒΕ.

Tο "σχέδιο Σαντέρ" που πρότεινε στον πρόεδρο της Κομισιόν ο κ.Ευθυμιάδης, περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, βάσει του οποίου είναι δυνατόν να διαμορφωθεί ένα οικονομικό υποσύστημα, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. "Ομιλούμε για σχέδιο, γιατί γνωρίζουμε ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αργήσει να συμπεριλάβει τις χώρες αυτές και ότι μόνον με πολιτικό σχεδιασμό θα βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα. Παράλληλα, καθίσταται αναγκαίος ο ανασχεδιασμός των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων και η επαρκής υποστήριξη της Ενωσης στην ευρύτερη περιοχή", τόνισε ο κ. Ευθυμιάδης.

''Απαράδεκτες'' και ''υποτιμητικές'' για την Ελλάδα και το λαό μας, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ''παραπέμπουν στα τριάκοντα αργύρια του Ιούδα''. ''Η Κομισιόν προσφέρει στη χώρα μας 3 δισ ECU, για να συναινέσει στην προδοσία του οράματος της Ενωμένης Ευρώπης των λαών, που συνίσταται πρωτίστως, στην ισοτιμία και αλληλεγγύη των χωρών - μελών'', σημείωσε ο κ.Τσοβόλας, προσθέτοντας ότι ''αποκαλύπτονται πλήρως, πλέον, οι πραγματικές προθέσεις των ισχυρών της Κοινότητας και το πως εννοούν την ισοτιμία των χωρών που συμμετέχουν σ'αυτή''. Ο κ.Τσοβόλας υπογραμμίζει, τέλος, ότι επιβεβαιώνεται απόλυτα η θέση ότι η σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση δε στηρίζει την αλληλεγγύη των χωρών - μελών της.

"Η τελευταία υποχώρηση που μπορεί να γίνει από την πλευρά μας, στο θέμα της ονομασίας, είναι να μας αποκαλεί η Ελλάδα όπως θέλει", εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Λιούμπομιρ Φρτσκοφσκι. Ο Σκοπιανός υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων, οι οποίοι από χθες επισκέπτονται τη γειτονική χώρα, συμπλήρωσε ωστόσο ότι στις διεθνείς συναλλαγές θα χρησιμοποιείται το συνταγματικό όνομα της χώρας του, δηλαδή "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Η ομάδα των Ελλήνων δημοσιογράφων θα γίνει αύριο δεκτή, στην Οχρίδα, από τον Πρόεδρο της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Κίρο Γκλιγκόροφ. Το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών, που είχαν οι Έλληνες δημοσιογράφοι με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσι, τους υπουργούς, Εξωτερικών, Λιούμπομιρ Φρτσκοφσκι, και Πολιτισμού, Σλόμπονταν Ούνκοφσκι, καθώς και με τον πρόεδρο της Βουλής, Τίτο Πέτκοφσκι και την πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, Ιλίνκα Μήτρεβα.

Σε μια περίοδο που υπάρχει κινητικότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εθνικιστικοί τουρκικοί κύκλοι που καλύπτονται πίσω από την αυτοαποκαλούμενη ''Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης'' που εδρεύει στο Βίτεν της Γερμανίας προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε βάρος της Ελλάδος, εμφανιζόμενοι ως αυτόκλητοι προστάτες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Πρόκειται για το ''3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Τούρκων Δυτικής Θράκης'', που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο ''Μπρίστολ'' της Βόννης και στη διάρκεια του, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, θα παρουσιασθεί έκθεση φωτογραφίας με τίτλο ''Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης από το 1923 μέχρι σήμερα'' με στόχο να καταδειχθεί η δήθεν ''καταπίεση σε βάρος των Τούρκων της Δυτικής Θράκης''.

Πρωτόκολλο επιστημονικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γεωργία, το οποίο αποβλέπει στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, υπέγραψαν ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Γεωργίας, Α.Ταϋχελίτζε. Το κείμενο του Πρωτοκόλλου αρχίζει με την αναφορά ''στο στενό δεσμό των λαών της Γεωργίας και της Ελλάδος από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και την ύπαρξη σε πολλά σημεία κοινών προβλημάτων στην ανάπτυξη των ιστορικών και αρχαιολογικών ερευνών, στη συντήρηση και αναστήλωση των μνημείων του Πολιτισμού'' και επισημαίνει ρητά την προοπτική συνεργασίας και σε άλλους τομείς του πολιτιστικού χώρου.

Τη γιορτή της Μητέρας γιόρτασαν χθες στη Νέα Παραλία πάνω από 400 παιδιά, μαθητές των παιδικών σταθμών του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι μικροί δημότες γιόρτασαν με τον τρόπο τους τη γιορτή της Μητέρας, στον χώρο όπου είχε στηθεί το άγαλμα της Μάνας. Στην εκδήλωση πήραν μέρος και οι 24 παιδικοί σταθμοί του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ τα παιδιά που κατέκλησαν τον χώρο της Νέας Παραλίας τραγούδησαν, απήγγειλαν και ζωγράφισαν στο πλακώστροτο. Την εκδήλωση παρακολούθησαν και πολλοί γονείς.

Με ένα απλό βραχυκύκλωμα που προκάλεσε στο μετρητή της ΔΕΗ ''έκλεβε'' ενέργεια βιοτέχνης από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 μηνών, με τριετή αναστολή από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο. Οπως διαπίστωσαν υπάλληλοι της ΔΕΗ στη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στη βιοτεχνία του 30χρονου Αβραάμ Σταθερόπουλου στο εσωτερικό της ΄''χελώνας'' είχαν βραχυκυκλωθεί δύο πηνία με αποτέλεσμα να καταγράφεται από το μετρητή, μόνο το περίπου 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλωνόταν. Οπως αναφέρεται στη δικογραφία, από την ''επέμβαση'' στο μετρητή, η ΔΕΗ ζημιώθηκε το ποσό του 1.000.000 δραχμών από το 1991 μέχρι το 1995. Ο βιοτέχνης ομολόγησε την πράξη και είπε ότι ήρθε σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ για να εξοφλήσει το χρέος. Το δικαστήριο ανέστειλε την ποινή επί τριετία και αφέθηκε ελεύθερος.

Η κυπριακή κυβέρνηση δε ζητάει την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας στο σύνολο, αλλά ''την αποποινικοποίηση της πράξης σε περίπτωση συνενούντων ενηλίκων σε ιδιωτικό χώρο'', στην οποία αναφέρεται και σχετική ευρωπαϊκή απόφαση. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, ο οποίος σημείωσε ότι αυτό έχει υιοθετηθεί από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η Ελλάδα εφαρμόζει σχετική νομοθεσία εδώ και 46 χρόνια. Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου, Χρυσόστομος, τονίζει σε ανακοίνωσή του, ότι τυχόν αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας θα πλήξει, μεταξύ άλλων, τους θεσμούς του γάμου και της οικογένειας και θα κλονίσει την πίστη στις αιώνιες ηθικές αξίες.

Το αεροδρόμιο της Μπάνια Λούκα, της μεγαλύτερης πόλης της Βοσνίας που βρίσκεται στην κατοχή των Σερβοβόσνιων, μετά από πέντε χρόνια απραξίας πρόκειται να λειτουργήσει και πάλι. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο του διευθυντή του αεροδρομίου Βέλιμιρ Μπόμπιτς, όσο και της Διεθνούς Οργάνωσης Πολιτικής Αεροπορίας. Ο κ.Μπόμπιτς δήλωσε χθες, ότι το αεροδρόμιο από τεχνικής άποψης είναι έτοιμο να δεχθεί κάθε είδους αεροπλάνο και να καλύψει όλες τις ανάγκες της πολιτικής αεροπορίας στη χώρα του, ενώ η Διεθνής Οργάνωση Πολιτικής Αεροπορίας βαθμολόγησε με υψηλό βαθμό την τεχνική αρτιότητα του αεροδρομίου.

Γύρω στο 60% της συνολικής παραγωγής CD και κασετών στη Βουλγαρία είναι πειρατική, όπως δήλωσε σε συνέντευξη, ο αντισυνταγματάρχης Αντόν Αβράμοφ, Διευθυντής τμήματος της οικονομικής αστυνομίας της Διεύθυνσης Εθνικής Αστυνομίας της Βουλγαρίας. Όπως ισχυρίζονται οι ξένοι εμπειρογνώμονες, η Βουλγαρία έχει θεσπίσει άψογη νομοθεσία σχετικά μ` αυτό το είδος παρανομίας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει, είναι να την εφαρμόζει επίσης τόσο άψογα. "Πόλεμος με την πειρατεία με CD και κασέτες" είναι το θέμα του σεμιναρίου, που πραγματοποιείται σε παραθεριστικό κέντρο κοντά στην πόλη Χάσκοβο στη Βουλγαρία, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της οικονομικής αστυνομίας από όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας.

Καλοκαιρία θα επικρατήσει το Σαββατοκύριακο σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 12 έως 27 βαθμούς και στα νησιά από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 10 May 1997 - 7:40:19 UTC