Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:29 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10.5.1997

Το στίγμα του νέου ΠΑΣΟΚ παρουσίασε σήμερα, στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του Τομέα Οργανωτικής Πολιτικής του Κόμματος, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Κινήματος, Κώστας Σημίτης. Συγκεκριμένα ο κ. Σημίτης τόνισε ότι είναι αναγκαίο το Κόμμα να αναζητήσει νέους δρόμους, να διερευνήσει νέες ιδεολογικές και πολιτικές προσεγγίσεις και πρόσθεσε: "Στόχος της ανασυγκρότησης είναι να γίνει το ΠΑΣΟΚ κόμμα της κοινωνίας των πολιτών, κόμμα των ενεργών πολιτών με κοινωνική ευθύνη, κόμμα των πιο ζωντανών δυνάμεων". Στην ομιλία του ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πυρήνας των πολιτικών μας είναι σαφής: ''Η Ελλάδα δε θέτει κανένα διάλογο και υπό καμία αίρεση τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες. Η Ελλάδα δε δέχεται οποιαδήποτε διαδικασία που θέτει υπό αίρεση το στάτους κβο στο Αιγαίο. Στόχος είναι η διασφάλιση των συμφερόντων, των δικαίων και δικαιωμάτων της χώρας''. Τέλος, αναφέρθηκε και στο ρόλο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, επισημαίνοντας ότι με τη σύστασή της η χώρα μας επιδιώκει να προωθήσει τη βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δύο χωρών.

Ο γραμματέας την Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, τόνισε ότι οι ανησυχίες του δεν είναι ούτε οι στροφές, ούτε το κυνήγι των μαγισσών, ούτε οι γραφικές γιάφκες, απ' όπου και αν προέρχονται κι απ' όποιους κι αν γίνονται. Αναφερόμενος δε στο θέμα της διαμάχης που έχει ξεσπάσει για τον Ανδρέα Παπανδρέου, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ απαντά σε όλα όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό, με τη σιωπή, την οποία και επέλεξε συνειδητά. Ωστόσο, για αποτυχία της ανασυγκρότησης του κόμματος, ιδεολογική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ και αμφισβήτηση των πολιτικών προθέσεών του από στρώματα που το στηρίζουν παραδοσιακά έκανε λόγο το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Μανώλης Δασκαλάκης.

Αυστηρή κριτική κατά των 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που διατύπωσαν επιφυλάξεις ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα εθνικά θέματα απευθύνει ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στο περιοδικό "Tempo Newsweek". Η συνέντευξη αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Xρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε την ημίωρη συνάντηση που είχε το πρωί στη Θεσσαλονίκη με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ. Επισήμανε μάλιστα ότι είναι σημαντικό να υπάρχει στήριξη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και από την αντιπολίτευση, ενόψει μάλιστα της ολοκλήρωσης της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και τη διαδικασία επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. ''Η Νέα Δημοκρατία όπως πάντα και τώρα επιμένει με συνέπεια στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό, υποστηρίζει και έμπρακτα θα ενισχύσει κάθε προσπάθεια που οδηγεί στην κατεύθυνση του να είμαστε όσο γίνεται ταχύτερα παρόντες στο μεγάλο ραντεβού της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, και αυτό διαμήνυσα στον κ. Σαντέρ'', δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

"Ζωντανό θησαυρό της Οικουμένης" και "φρούριο των αξιών του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το ευρωπαϊκό πρότυπο της κοινωνίας", χαρακτήρισε το Αγιο Όρος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, ο οποίος το επισκέφθηκε σήμερα συνοδευόμενος από τον Έλληνα επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Χρήστο Παπουτσή, τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, Χρήστο Πάχτα. Ο κ.Σαντέρ έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους από την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους στην πρωτεύουσα της μοναστικής πολιτείας του Αθω, στις Καρυές.

Δημοτικές εκλογές με απλή αναλογική ζητά ο Νίκος Κωνσταντόπουλος με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού ζητά επίσης ουσιαστικό πολιτικό διάλογο για την ανάδειξη αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα μεταβίβασης πόρων και αρμοδιοτήτων.

Νέο επεισόδιο μεταξύ λιμενικών και Αλβανών σε θαλάσσια περιοχή της Ηγουμενίτσας. Κατά την επιχείρηση αντηλλάγησαν πυροβολισμοί με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ένας Αλβανός ενώ άλλοι δύο συνελήφθησαν και κρατούνται στο λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας. Οι Αλβανοί μετέφεραν στην Ελλάδα όπλα και 400 κιλά χασίς σε φούντα. Οι ελληνικές αρχές είχαν πληροφορίες για τη νυχτερινή επιχείρηση των Αλβανών και τους είχαν στήσει ενέδρα.

Διήμερη επίσκεψη στο Λουξεμβούργο θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα και την Τρίτη ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον ομόλογο του J.Juncker. Ο κ.Σημίτης τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης του θα έχει συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου κ.Φρίντμαν.

Ο ελληνικός πολιτισμός είναι η ίδια η ταυτότητα και η ίδια η συνείδηση του απανταχού ελληνισμού των αποδήμων Ελλήνων και γι' αυτό ο ελληνισμός είναι το προνομιακό πεδίο συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού με το ΣΑΕ. Αυτό δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του ΣΑΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Το προεδρείο του Απόδημου Ελληνισμού άρχισε από σήμερα στη συμπρωτεύουσα ένα τετραήμερο συνομιλιών με ανώτατους υπουργούς και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Ερωτηθείς για το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι αυτό είναι μόνιμος και αμετακίνητος στόχος της ελληνικής πολιτιστικής πολιτικής. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει νευρικούς χειρισμούς, πάνω στο θέμα διότι έχει πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι μια αντίδραση της βρετανικής πλευράς θα οδηγήσει τα ζητήματα σε αδιέξοδο, είπε ο υπουργός και ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί στις 30 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο με το Βρετανό ομόλογο του στο πλαίσιο του συμβουλίου των υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και θα συζητήσουν το θέμα των μαρμάρων.

Την αισιοδοξία του ότι οι δύο χώρες έχουν κοινό μέλλον και την πεποίθησή του ότι οι καλύτερες σχέσεις της χώρας του με τους λαούς της περιοχής θα δημιουργηθούν με την Ελλάδα, εξέφρασε σήμερα, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ. Ο κ. Γκλιγκόρωφ υποστήριξε ότι είναι καιρός οι χώρες να κατανοήσουν η μία την άλλη διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, τα θέματα δεν έχουν μόνο δύο όψεις, άσπρο και μαύρο, ενώ τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινούς στρατηγικούς στόχους και την ίδια πολιτική.

Ανέστειλαν τελικά τις κινητοποιήσεις τους οι αστυνομικοί της χώρας μετά τις κυβερνητικές αποφάσεις που τους γνωστοποίησε στα μέλη της ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ο κ.Ρωμαίος δεσμεύτηκε για τη φορολογική εξομάλυνση των αστυνομικών μέσω τροπολογίας που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και θεσπίζει την κατάρτιση επιδόματος από 7.000 έως 15. 000 δραχμές.

Τέσσερις τόνοι μαριχουάνας κατασχέθηκαν χθες μέσα σε κοντέινερ στο τελωνείο του Ικονίου Πειραιά από άνδρες της δίωξης οικονομικού εγκλήματος. Το κοντέινερ βρισκόταν εκεί από τις 19 Απριλίου, όταν εκφορτώθηκε από το πλοίο "ΝS Mare". Για την υπόθεση καταζητούνται ένας Κύπριος και δύο Έλληνες εκτελωνιστές. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ποσότητα μαριχουάνας που έχει ποτέ κατασχεθεί στην ελληνική επικράτεια.

Την εκτίμηση ότι ο αριθμός των ανέργων στις Βαλκανικές χώρες θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο μέσα στα επόμενα χρόνια, διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων της Χερσονήσου του Αίμου, κατά τη διάρκεια της διήμερης διάσκεψης για την "Εργασία στην Ευρώπη στα τέλη του 20ου αιώνα", που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θεσσαλονίκη. Κοινό σημείο των εισηγήσεων των Βαλκάνιων συνδικαλιστών αποτέλεσε η διαπίστωση ότι οι γυναίκες αποτελούν την κοινωνική ομάδα που πλήττεται περισσότερο από την ανεργία, ενώ σημαντικός είναι ο αριθμός των νέων, που, αν και έχουν επαγγελματικά προσόντα, δεν μπορούν να βρουν δουλειά.

Ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι στο Ανατολικό Ιράν. Από το σεισμό έχασαν τη ζωή τους 200 περίπου άτομα. Οι τραυματίες υπολογίζονται σε εκατό ενώ μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν σε δεκάδες χωριά.

Σε συμφωνία για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών περί τα τέλη Ιουνίου κατέληξαν τελικά τα δέκα αλβανικά πολιτικά κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης. Τη επιτευχθείσα συμφωνία ανακοίνωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Φραντς Βρανίτσκι ο οποίος πραγματοποίησε σειρά επαφών στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο, τον Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα καθώς και τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη συναινετικής λύσης στο θέμα του εκλογικού νόμου, που ήταν και η βασική αιτία διαφωνίας τους. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Βρανίτσκι ανέφερε ότι το "πολιτικό συμβόλαιο" όπως χαρακτηριστικά, ονομάζεται η συμφωνία, προβλέπει, την κατάθεση, την επόμενη εβδομάδα, του εκλογικού νομοσχεδίου στη Βουλή ενώ εμπειρογνώμονες του ΟΑΣΕ θα είναι στη διάθεση της κυβέρνησης και θα καταλήξουν στη μορφή του εκλογικού συστήματος που θα είναι, όπως είπε, μεταξύ αναλογικού και πλειοψηφικού.

"Η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ορατό μέλλον". Την ξεκάθαρη αυτή τοποθέτηση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ στην ομιλία του στο πλαίσιο της ετήσιου συνεδρίου της γερμανικής "Επιστημονικής Εταιρείας Δημοσιογραφίας και Επικοινωνιολογίας" που πραγματοποιήθηκε στο Γκλέσσεν. Ο κ.Κίνκελ διευκρίνισε ότι οι αποφασιστικής σημασίας λόγοι που εμποδίζουν την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πολιτισμικής υφής αλλά, όπως χαρακτηριστικά είπε, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η διαμάχη με τους Κούρδους και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα αυτή.

Ένα ιστορικό γεγονός, υψίστης σημασίας για τον χριστιανικό κόσμο, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Βιέννη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας "Die Presse", το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου στην αυστριακή πρωτεύουσα συνάντηση του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Πατριάρχη Μόσχας, Αλέξιο τον Β'. Πρόκειται για την πρώτη, ύστερα από το Σχίσμα των Εκκλησιών το 1054, συνάντηση των Προκαθημένων της Χριστιανοσύνης. Κατά την εφημερίδα η συνάντηση προετοιμάζεται με αυστηρή μυστικότητα από χρόνια και πρόκειται να ανακοινωθεί επίσημα σύντομα.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, είχε χθες συναντήσεις με τις ηγεσίες των δυο μεγαλύτερων παρατάξεων στη Βουλή, της "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" και της "Δημοκρατικής Αριστεράς", θέτοντας την αρχή των διαβουλεύσεων για σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Την ετοιμότητά της να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή της "Λαϊκής Ένωσης", εξέφρασε η ΕΔΔ, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά υποσχέθηκε να λειτουργήσει ως εποικοδομητική αντιπολίτευση. Η Δημοκρατική Αριστερά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής της ομάδας και ηγέτη του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Παρβάνοφ, δεν θα δεχτεί συμβιβασμούς τόσο σχετικά με την τήρηση του Συντάγματος της χώρας, όσο και στα θέματα για το κοινωνικό κόστος των μεταρρυθμίσεων. Ομάδα ειδικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παρακολουθεί στενά το κυβερνητικό έργο μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο αρχηγός των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραϊμ Ρούγκοβα δήλωσε ότι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο, που είχαν προγραμματιστεί για τις 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν στις 24 Δεκεμβρίου αυτού του χρόνου, λόγω διεθνών πιέσεων αλλά και για να δοθεί η ευκαιρία στις πολιτικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου να οργανωθούν καλύτερα. Εν τω μεταξύ αντέκρουσε τις κατηγορίες μεμονωμένων αλβανικών παρατάξεων που πιστεύουν ότι η αναβολή θα σημαίνει την αποδυνάμωση των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων.

Αρχίζουν οι "μάχες" για την κατάκτηση του πρωταθλήματος μπάσκετ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ και για την τρίτη θέση της βαθμολογικής κατάταξης που οδηγεί στη Ευρωλίγκα μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Περιστερίου. Για την έξοδο στη Ευρωλίγκα θα αγωνιστούν σήμερα το απόγευμα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ με το Περιστέρι. Όποια ομάδα σημειώσει τρεις νίκες επί του αντιπάλου της θα αγωνιστεί του χρόνου στην κορυφαία διοργάνωση του μπάσκετ.

Καλοκαιρία θα επικρατήσει αύριο σε ολόκληρη τη χώρα σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ το απόγευμα στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 13 έως 28 και στα νησιά από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Αύριο στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 10 May 1997 - 16:05:18 UTC