Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:28 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16.5.1997

Υπέρ της μη πραγματοποίησης πτήσεων ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου τάχθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα απορρίπτει τα τρία από τα πέντε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Τουρκία που προτείνει το ΝΑΤΟ. Μετά από συνάντηση που είχε με τον Σλοβένο ομόλογό του Ζόραν Τάλερ, ο κ. Πάγκαλος διευκρίνισε ότι αναφορικά με την πρόταση για τη δημιουργία κέντρου παρακολούθησης των αεροπορικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο, αυτό ήδη γίνεται μέσω του στρατηγείου της Νάπολης. Απέρριψε δε τα μέτρα αφοπλισμού αεροπλάνων που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές πτήσεις στο Αιγαίο, καθιέρωσης ηλεκτρονικής αναγνώρισης μαχητικών αεροσκαφών και απευθείας επικοινωνίας μεταξύ των αεροπορικών στρατηγείων των δύο χωρών. Για το πρώτο μέτρο, που δεν αποδέχεται η Ελλάδα, ο κ. Πάγκαλος σημείωσε ότι δεν έχει συζητηθεί ποτέ, ούτε στην πρόσφατη ελληνοαμερικανική συνάντηση στην Κρήτη, ενώ για τα άλλα δύο επισήμανε ότι δεν εξασφαλίζουν το FIR Αθηνών και δεν αντιμετωπίζουν το θέμα των παραβάσεων των κανόνων της εναέριας κυκλοφορίας από τα τουρκικά μαχητικά. Με τις θέσεις που διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, συντάχθηκε πλήρως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Εξάλλου ο κ. Πάγκαλος, απέρριψε την πρόταση του Ολλανδού υπουργού εξωτερικών, Χανς Βαν Μίρλο, για συνάντηση των εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Τουρκίας από τις 26 έως τις 28 Μαΐου, ενώ κατέστησε σαφές ότι, όσο η Αγκυρα συνεχίζει την αδιαλλαξία της, η χώρα μας δεν θα αποδεσμεύσει τα Κοινοτικά κονδύλια.

Θέματα παιδείας και ενεργειακής πολιτικής συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση, υπό τον πρωθυπουργό, της Κυβερνητικής Επιτροπής. Η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, προέβη σε ενημέρωση για τα μεγάλα ενεργειακά έργα στη χώρα μας στο πλαίσιο των νέων συνθηκών σε ευρωπαϊκό ενεργειακό επίπεδο και ενόψει της απελευθέρωσης των ενεργειακών αγορών. Συγκεκριμένα, το υπουργείο ετοιμάζει νομοσχέδιο για τους όρους λειτουργίας της ΔΕΗ και την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικού ρεύματος από ιδιώτες επιχειρηματίες. Σε ό,τι αφορά στην παιδεία, ο αρμόδιος υπουργός, Γεράσιμος Αρσένης, γνωστοποίησε, μετά τη συνεδρίαση, ότι τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εξέλιξη. Το νομοσχέδιο των καθηγητών των πανεπιστημίων είναι έτοιμο, θα περάσει από την κυβερνητική επιτροπή και θα κατατεθεί εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών.

Η απόσυρση της τροπολογίας, που προέβλεπε τη μονιμοποίηση εκτάκτων συμβασιούχων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το αίτημα δεκαοκτώ βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος για ονομαστική ψηφοφορία, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αποστασιοποίηση από την κεντρική επιλογή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουν την κυβέρνηση. Αυτό κατέστησε σήμερα σαφές, ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση είναι αταλάντευτη στην εφαρμογή του νόμου Πεπονή, τον οποίο χαρακτήρισε πλήγμα στις πελατειακές σχέσεις. Τα όποια προβλήματα θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο αυτό, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα συνέλθει η διακομματική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, με αντικείμενο την εφαρμογή του νόμου και τα προβλήματα που υπάρχουν. Στο μεταξύ, οι έκτακτοι υπάλληλοι των ΟΤΑ που συνεχίζουν την απεργία τους συναντήθηκαν το απόγευμα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Λάμπρο Παπαδήμα, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι μέχρι την επόμενη Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή νέα τροπολογία για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου και για το ασφαλιστικό, εντός του 1997, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Ο υπουργός τόνισε ότι ανοίγει πλέον οριστικά το κεφάλαιο για ασφαλιστικό σύστημα γύρω στα τέλη Ιουνίου, οπότε θα συγκροτηθεί η επιτροπή κοινωνικού διαλόγου που θα ασχοληθεί μόνο με το ασφαλιστικό. Ο διάλογος αυτός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, η πρώτη από τις οποίες θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου και θα περιλαμβάνει ζητήματα όπως, η εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, η ενοποίηση των ταμείων, η θεσμοθέτηση λίστας φαρμάκων, η αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων και η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων. Στη δεύτερη φάση, θα εξεταστεί το θέμα της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος και θα θιγούν τα ζητήματα των εισφορών, του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, των ορίων ηλικίας και του τρόπου χρηματοδότησης των ταμείων. Αυτός ο κύκλος συζητήσεων θα ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο του 1998.

Νομοσχέδιο για την ενίσχυση των αγροτών κατατίθεται το βράδυ στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, μιλώντας στην σύνοδο του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής. Ο κ. Τζουμάκας τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η δημιουργία προϋποθέσεων και κινήτρων για τους νέους αγρότες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, η προσαύξηση για τους νέους αγρότες του αφορολόγητου ποσού κατά 50% για τα πρώτα πέντε χρόνια και κατά 25% για τα επόμενα πέντε, η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 50% των δαπανών και η μη είσπραξη του φόρου των μεταβιβάσεων προς τους νέους αγρότες. Εκτός αυτού, η κυβέρνηση θα υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα συμπληρωματικών κινήτρων για τους νέους αγρότες.

Την οργανωτική δομή στρατιωτικού συντάγματος θα αποκτήσει η ελληνική δύναμη που μετέχει στην πολυεθνική αποστολή στην Αλβανία. Σχετικές πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού των Ελλήνων στρατιωτών από 760 σε 910 άνδρες. Διοικητής του ελληνικού συντάγματος θα είναι ο συνταγματάρχης Κωστόπουλος, που αναχωρεί σύντομα για τα Τίρανα.

Επερώτηση με την οποία ζητούν να πληροφορηθούν την πολιτική της κυβέρνησης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών, κατέθεσαν εννέα βουλευτές του ΚΚΕ. Στο κείμενο της επερώτησης επισημαίνεται ότι πάνω από 200 άτομα πέθαναν το 1996 από χρήση τοξικών ουσιών, ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι το 33% των παιδιών έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών και το πρόβλημα αγγίζει και τις ηλικίες των 12 και 13 ετών. Οι διωκτικές αρχές αποδεικνύονται ανίκανες να αντιμετωπίσουν το εμπόριο ναρκωτικών, το σωφρονιστικό σύστημα είναι αναποτελεσματικό, αναχρονιστικό και απαράδεκτο, ενώ η κυβέρνηση ακολουθεί "επικίνδυνη" πολιτική που δεν εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για τη συνέχιση και ανάπτυξη των προγραμμάτων των θεραπευτικών κοινοτήτων.

Αποζημίωση ύψους 720 εκατομμυρίων δραχμών ζητά από τους υπεύθυνους της εφημερίδας "Αυριανή" ο αγοραστής της βίλας Παπανδρέου στο Παλαιό Ψυχικό, Χαράλαμπος Βλαχούτσικος, ο οποίος κατέθεσε σήμερα εναντίον τους αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο. Η αποζημίωση ζητείται για δημοσιεύματα σχετικά με την υπόθεση. Η αγωγή θα εκδικαστεί τον Απρίλιο του 1998.

Τη θέσπιση ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής και στρατηγικής για ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών ζητάει με ψήφισμα της η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα ζητάει την άμεση ενίσχυση των νομικών, πολιτικών και οικονομικών μέτρων, με στόχο τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και την αντιστάθμιση των μειονεκτημάτων που συνεπάγεται ο γεωγραφικός κατακερματισμός και η απομόνωση των πλέον απομακρυσμένων περιοχών. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αννα Καραμάνου, που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία κατάθεσης του ψηφίσματος εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας, είπε ότι στην Ελλάδα ανήκει το 42% των κατοικημένων νησιών της Ε.Ε. και επισήμανε ότι για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών πρέπει να δοθεί έμφαση στη βελτίωση των υποδομών στις μεταφορές, των δικτύων τηλεπικοινωνιών, στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την τόνωση της απασχόλησης.

Εμπορικές συμφωνίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών για την πώληση γουναρικών και δερμάτων υπογράφτηκαν κατά τις τρεις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της 22ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας στην Καστοριά, την οποία επισκέφτηκαν εκατοντάδες επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο. "Οι μελλοντικές προοπτικές για τον κλάδο της γουνοποιίας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, αν κρίνουμε από τα αισιόδοξα μηνύματα που λαμβάνονται από τους ξένους εμπορικούς επισκέπτες", δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Παναγιώτης Παύλου.

Η σύνοδος της Διεθνούς Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΕΔΣΟ) θα φιλοξενηθεί στη Λευκωσία τη Δευτέρα και την Τρίτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Τη σύνοδο θα απασχολήσουν θέματα προγραμματισμού και διαδικασίας, πριν από την ετήσια σύνοδο της ολομέλειας της συνέλευσης, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική στα τέλη Ιουνίου.

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης Τσερβένκοφσκι εξαπέλυσε ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, μιλώντας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες στα Σκόπια οπαδοί του κόμματός του. Ο Γκεοργκίεφσκι κατηγόρησε το σύνολο της κυβέρνησης για εσκεμμένη αναποτελεσματικότητα στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Παρά τις προσδοκίες των εθνικιστών ότι η συγκέντρωση, στην οποία επιχείρησαν να προσδώσουν παλλαϊκό χαρακτήρα, ο αριθμός των διαδηλωτών κυμάνθηκε στις είκοσι με τριάντα χιλιάδες. Οι οπαδοί του VMRO-DPMNE, κρατώντας σημαίες με το αστέρι της Βεργίνας και με κεντρικό σύνθημα "Στοπ στην οικονομική, κοινωνική και κρατική κατάρρευση της "Μακεδονίας", απαίτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Κατατέθηκε σήμερα στην τουρκική Εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν. Για πρώτη φορά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταθέτουν κοινή πρόταση. Από τον περασμένο Ιούλιο που σχηματίστηκε η κυβέρνηση συνασπισμού, ψηφίστηκαν στην Βουλή τέσσερις προτάσεις μομφής, αλλά είναι η πρώτη κοινή ψηφοφορία για τις διαφορετικές προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την πρόταση υπογράφουν οι ηγέτες του κόμματος "Μητέρας Πατρίδας", Μεσούτ Γιλμάζ, της "Δημοκρατικής Αριστεράς", Μπουλέντ Ετζεβίτ, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϋκάλ και ο αντιπρόεδρος του κόμματος "Δημοκρατικής Τουρκίας" Ισμέτ Σεζγκίν.

Η υπουργός εξωτερικών και ηγέτης του κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλλέρ, εργάζεται από το 1976 για λογαριασμό της Αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας CIA. Αυτό υποστήριξε σήμερα με συνέντευξή τύπου που έδωσε, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας Ντιογού Περιντσέκ, ο οποίος έδωσε μάλιστα λεπτομερή στοιχεία γύρω από τους ισχυρισμούς του.Ο Περιντσέκ, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Τσιλλέρ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια New Hampsire και Connecticut. Πρόσθεσε δε ότι "είναι ψέμμα ο ισχυρισμός ότι η Τσιλλέρ συνέχισε τις σπουδές της στο πανεπιστήμιο Yale, αφού μεταξύ των αποφοίτων της σχολής αυτής δεν υπάρχει το όνομά της". Σύμφωνα με τον Περιντσέκ, το θέμα Yale, προβάλεται με στόχο να καλυφθεί το γεγονός ότι "στο διάστημα 1970 - 71, η Τσιλλέρ εκπαιδεύτηκε στη σχολή Camp Peary της CIA στη Virginia".

Εξασθένιση θα παρουσιάσουν αύριο οι άνεμοι στο Αιγαίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο στη νότια Ελλάδα θα σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο το απόγευμα στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 15 έως 32 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος και μόνο το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 16 May 1997 - 16:40:14 UTC