Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:10 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21.5.1997

Τη διαβεβαίωση ότι η κοινή στρατιωτική άσκηση Ισραήλ-Τουρκίας, δε στρέφεται κατά της Ελλάδας έδωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο. Από την πλευρά του, ο κ. Πάγκαλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι "κρατάει" τη δέσμευση αυτή του Ισραηλινού ομολόγου του. Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Εζέρ Βάισμαν. Ο κ. Πάγκαλος απηύθυνε πρόσκληση προς τον Ισραηλινό πρόεδρο να εγκαινιάσει μαζί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος τον Ελλήνων Εβραίων στη Θεσσαλονίκη.

Στο θέμα του θανάτου του υπαστυνόμου Νίκου Μαρκάκη αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι κάποιοι πυροβόλησαν τον υπάλληλο του προξενείου από γειτονικό τζαμί. Οι έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Μαρκάκης περιεργαζόταν το όπλο μέσα στο προξενείο και αυτό εκπυρσοκρότησε, είπε ο Υπουργός Τύπου και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για αυτοκτονία αφού, όπως είπε, ήταν συνεπής και συγκροτημένος αξιωματικός και δεν έτυχε να αντιμετωπίζει προσωπικά προβλήματα.

Διήμερη επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει από σήμερα στο Βελιγράδι, ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά από πρόσκληση του Γιουγκοσλάβου ομολόγου του, Πάβλε Μπουλάτοβιτς. Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα φθάσει σήμερα το απόγευμα στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα και αύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον πρωθυπουργό της Ο.Δ Γιουγκοσλαβίας, Ράντογιε Κόντιτς, τον Υπουργό Εξωτερικών, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και τον ομόλογό του κ. Μπουλάτοβις. Στις συναντήσεις αυτές, αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και το ζήτημα της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Άτομα, που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι μεγάλης εταιρείας πετρελαιοειδών στη Νιγηρία ταχυδρομούν επιστολές σε Έλληνες επιχειρηματίες και τους ζητούν μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να τους εξασφαλίσουν αποθεματικά κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου δέκα εργολάβοι και άλλοι επιχειρηματίες από την περιοχή της Κοζάνης παρέλαβαν τις τελευταίες ημέρες, ταχυδρομικώς, από τη Νιγηρία, μέσα σε φάκελο, ενημερωτικό υλικό και οδηγίες από άτομα, που συστήνονται ως διευθυντικά στελέχη αφρικανικής εταιρείας πετρελαιοειδών και ζητούν συνεργασία. Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Κοζάνης, Αθανάσιος Μπατζιάκας, διέταξε προκαταρκτική εξέταση και έδωσε εντολή να ερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι αποστολείς των φακέλων είναι μέλη διεθνούς σπείρας, αφού παρόμοιες επιστολές συνεργασίας παρέλαβαν τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες άτομα στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη.

Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών καταδικάστηκε από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης η εκδότρια Κατερίνα Βελλίδη, για μη καταβολή εισφορών σε ασφαλιστικό ταμείο. Το μονομελές πλημμελειοδικείο, εκτός από την παραπάνω ποινή, επέβαλε στην κ. Βελλίδη και χρηματικό πρόστιμο 1.500.000 δραχμών, ενώ αθώωσε παμψηφεί τα υπόλοιπα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εκδοτικής επιχείρησης "Ι. Κ Βελλίδης Δημοσιογραφικός Οργανισμός Βορείου Ελλάδος Α.Ε" με το αιτιολογικό ότι δεν ήταν αρμόδιοι να καταβάλλουν τα χρέη στον ασφαλιστικό φορέα.

Στο εδώλιο του τριμελούς πλημμελειοδικείου παραπέμπεται αύριο Πέμπτη - ύστερα από οκτώ χρόνια - ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Σωτήρης Κούβελας, για το γνωστό θέμα που αφορά τη λειτουργία της δημοτικής τηλεόρασης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα που κοινοποίησε η εισαγγελία Θεσσαλονίκης, ο κ. Κούβελας θα δικαστεί για πέντε συνολικά δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος του στις αρχές του 1989, όταν άρχισε να εκπέμπει η "TV 100". Αφορμή για το σχηματισμό των δικογραφιών αποτέλεσαν ισάριθμες μηνυτήριες αναφορές που είχαν κατατεθεί την ίδια περίοδο σε βάρος του - με την ιδιότητα του δημάρχου - από τη διοίκηση της ΕΡΤ, αλλά και από ιδιώτες για παράβαση του Ν1730/87 "περί τηλεοπτικών συχνοτήτων".

Νέα τροπή προσλαμβάνει η συνεχιζόμενη διαμάχη ανάμεσα στη Νομαρχία Χαλκιδικής με εκπροσώπους της ανθρωπολογικής εταιρίας Ελλάδος, για τη διαχείριση του σπηλαίου Πετραλώνων στη Χαλκιδική. Το υπουργείο Πολιτισμού, με απόφαση που παρεμβαίνει στη διαμάχη που σημειώνεται τις τελευταίες μέρες, με επεισόδια και αντεγκλήσεις έξω από την είσοδο του σπηλαίου, διευκρινίζοντας ότι το σπήλαιο και το μουσείο με τα αρχαιολογικά ευρήματα τελούν υπό την εποπτεία και τον πλήρη έλεγχο του και για αυτό απαγορεύει σε οποιονδήποτε - εκτός από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων - να το διαχειριστεί.

Τριάντα Αλβανούς λαθρομετανάστες μετέφερε με φορτηγό αυτοκίνητο - αντί του ποσού των 250.000 δραχμών - πλανόδιος μικροπωλητής που συνελήφθη από αστυνομικούς σε περιοχή του Νομού Πέλλας. Πρόκειται για τον Ολύμπιο Τάσιο, 45 χρόνων, κάτοικο Θεσσαλονίκης, ο οποίος - σύμφωνα με την αστυνομία - παρέλαβε τους λαθρομετανάστες από αγροτική περιοχή, στους πρόποδες του όρους Βερμίου και αφού πήρε τα χρήματα, τους επιβίβασε στο φορτηγό του για να τους μεταφέρει στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Εξω από την κοινότητα Αρσένι Πέλλας έπεσε σε μπλόκο που έστησαν αστυνομικοί και τον συνέλαβαν, ενώ οι λαθρομετανάστες κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Σκύδρας μέχρι να απελαθούν.

Η ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών, τόσο στον τομέα πρόληψης, όσο και στον τομέα καταστολής των πυρκαγιών, διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Θεσαλονίκης, υπό την προεδρία του Νομάρχη, Κώστα Παπαδόπουλου και τη συμμετοχή εκπροσώπων Δήμων και Κοινοτήτων περιαριστικού δάσους, αρμόδιων οργανισμών και υπηρεσιακών παραγόντων. Οπως προέκυψε από τη σύσκεψη, ήδη έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, δηλαδή, η συντήρηση και ο έλεγχος του μηχανικού και τηλεπικοινωνιακού υλικού, αντιπυρικές λωρίδες και περιφράξεις σε σκουπιδότοπους, καθώς και ο καθαρισμός από ξηρά χόρτα και κλαδιά τόσο των δασικών εκτάσεων, όσο και σε περιοχές γύρω από τις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ στάλθηκαν εγκύκλιοι για τον καθαρισμό των βιομηχανιών και ιδιαίτερα των αποθηκών καυσίμων.

Τη βεβαιότητά της ότι ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η νεολαία κατανοεί τον ηρωισμό και την προσφορά της Κούβας μετέφερε στην κόρη του επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης. Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι αυτή την περίοδο υπάρχουν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να δυναμώσει η αλληλεγγύη, η ηθική και υλική υποστήριξη προς τον λαό της Κούβας, ο οποίος, όπως είπε, υποφέρει όχι από δικά του λάθη.

Η επίσημη τελετή έναρξης του διεθνούς συνεδρίου με θέμα "ο ρόλος των Ανωτάτων Δικαστηρίων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο" θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 7μ.μ., στην αίθουσα τελετών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ θα μιλήσουν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωσνταντίνος Κοσμόπουλος, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αντώνης Μάντης, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Σ. Ματθίας, και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Δικονομικού Δικαίου Μ. Storme.

Το πρόβλημα της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Δημάρχου της πόλης, Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου και με τη συμμετοχή του αντιδημάρχου Αρχιτεκτονικού, Δημήτρη Δημητριάδη, του Γενικού Διευθυντή του Οργανισμού Υδρευσης Θεσσαλονίκης (Ο.Υ. Θ), Δήμου Παπαδημητρίου και στελεχών του οργανισμού. Στη συνάντηση, ο κ. Κοσμόπουλος ζήτησε από τα στελέχη του ΟΥΘ να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κατά τόπους εμφανιζόμενης λειψυδρίας και να υποβάλλουν το συντομότερο προτάσεις για τη μεσοπρόθεσμη λύση του προβλήματος μέχρι την οριστική του αντιμετώπιση με τη σύνδεση του δικτύου της πόλης με τον Αλιάκμονα. Οπως σημείωσε ο κ.Κοσμόπουλος, το έργο αυτό δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Επίσκεψη με σκοπό την ενημέρωσή της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παράκτια αλιεία και τα σπογγαλιεία στη χώρα μας, πραγματοποίησε η Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κω και την Κάλυμνο, ενώ το υπουργείο Γεωργίας εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Γεωργίας κ. Βασίλη Γερανίδη. Κατά τη διάρκεια σύσκεψης με θέμα τη σπογγαλιεία ο κ. Γερανίδης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Γεωργίας σχεδιάζει την εκπόνηση συνολικού τομεακού προγράμματος για ολοκληρωμένη παρέμβαση στον κλάδο της σπογγαλιείας με στόχο τη βελτίωσή της.

Η προστασία δύο ειδών πουλιών, της Λαγγόνας και της Νανόχηνας, που έχουν χαρακτηριστεί παγκοσμίως ως απειλούμενα, θα αποτελέσει το αντικείμενο της ενημερωτικής συνάντησης που οργανώνει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση WWF Ελλάς, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορθολογική Εταιρία και την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, α ύριο. Στη συνάντηση θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα LIFE που έχει ως στόχο την ενημέρωση τοπικών φορέων και υπηρεσιών για τις προοπτικές συνεργασίας. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τρία χρόνια και θα πραγματοποιηθεί σε δέκα υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι ουσιαστικά περιλαμβάνουν τις σημαντικότερες περιοχές στην Ελλάδα, όπου εμφανίζονται τα δύο είδη πουλιών.

Φόβους για την κατάργηση της φοροαπαλλαγής των καταθέσων σε συνάλλαγμα,την οποία με πρόσφατο νόμο είχε χορηγήσει η κυβέρνηση, εκφράζουν οι ομογενείς. Εξέλιξη η οποία ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει τους απόδημους Ελληνες στο κλείσιμο των τραπεζικών λογαριασμών που διατηρούν στην Ελλάδα. Το όλο πρόβλημα, ήρθε στην επικαιρότητα με δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας "Πρωϊνή", η οποία επισημαίνει ότι ο κίνδυνος απόσυρσης των καταθέσεων, ξεκινά απο την πρακτική εφαρμογή του νόμου σύμφωνα με τον οποίο οι ομογενείς (μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού) εξαιρούνται από την επιβολή φόρου 15% σε τόκους από καταθέσεις σε συνάλλαγμα, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου.

Τρία άτομα αφέθηκαν ελεύθερα χθες το απόγευμα από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, τα οποία είχαν παραπεμφθεί ενώπιον του Δικαστηρίου, μαζί με άλλα 21 άτομα, για τα επεισόδια στη Λευκωσία κατά τη διάρκεια και μετά τη συναυλία Ρουβά - Κουτ. Πρόκειται για τους Χαράλαμπο Χαραλάμπους, από τα Κάτω Πολεμίδια, τον Κυριάκο Παναγή, από τη Λευκωσία, και τον Μιχάλη Πιερή από το Φρέναρο. Το Δικαστήριο αποφάσισε να τους αφήσει ελεύθερους επειδή δεν πείστηκε από τη μαρτυρία των αστυνομικών, ότι οι τρεις νεαροί ήταν αναμεμειγμένοι στα επεισόδια που σημειώθηκαν προχθες το βράδυ.

Θλιβερά επεισόδια σημάδεψαν τη χθεσινή συνεδρίαση της τουρκικής βουλής, στην οποία συζητήθηκε η πρόταση μομφής κατα της κυβερνησης Ερμπακάν.Η αντιπολίτευση δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να ρίξει την κυβέρνηση με πρόταση μομφής. Η ολομέλεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης αποφάσισε, με ψήφους 271 έναντι 265 να μη συζητηθεί η πρόταση μομφής, που είχαν καταθέσει εναντίον της κυβέρνησης το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ, η Δημοκρατική Αριστερά του Μπουλέντ Ετζεβίτ, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϋκάλ και το Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας του Χουσαμετίν Τζίντορουκ. Το αποτέλεσμα θεωρείται επιτυχία για τον κυβερνητικό συνασπισμό Ερμπακάν-Τσιλλέρ. Ωστόσο εκτός από τα συσσωρευμένα προβλήματα, υπάρχουν τώρα και μερικά προβλήματα, που προέκυψαν από την ψηφοφορία. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη θητεία της, αλλά το θέμα των πρόωρων εκλογών, έστω και ως ελιγμός των κομμάτων της συμπολίτευσης, έρχεται συνεχώς στο προσκήνιο. Η πρόεδρος του κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλλέρ, ήδη εδώ και καιρό θέτει θέμα να αναλάβει αυτή τα πρωθυπουργικά καθήκοντα, νωρίτερα απ' ότι προβλέπει το πρωτόκολλο της κυβερνητικής συνεργασίας. Στόχος της Τσιλλέρ είναι να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού τον Ιούνιο.

Υποχώρησε τελικά ο Σαλί Μπερίσα και δέχθηκε την απάιτηση όλων των κομμάτων να διορίστεί απο την κυβέρνηση η ανώτατη εκλογική επιτροπή για τις εκλογές της 29ης Ιουνίου.Σύμφωνα με πληροφορίες απο τα Τίρανα, με ανακοίνωση της Αλβανικής προεδρίας της Δημοκρατίας τα μέλη της ανώτατης εκλογικής επιτροπής θα διοριστούν με απόφαση του πρωθυπουργού Μπασκίμ Φίνο. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στην γειτονική χώρα, που ελπίζεται ότι θα τη βγάλει απο την κρίση.

Τη σύνθεση της κυβέρνησης των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων" ("Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων" και "Λαϊκή Ενωση") και το πρόγραμμα τετραετούς διακυβέρνησής της, θα παρουσιάσει σήμερα στη Βουλή της Βουλγαρίας ο εντολοδόχος πρωθυπουργός και ηγέτης της ΕΔΔ, Ιβάν Κόστοφ. Το πρόγραμμα διακυβέρνησης των ΕΔΔ, το οποίο εγκρίθηκε με πλειοψηφία από τα μέλη του εθνικού συμβουλίου της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, έχει ως βασικές προτεραιότητες την αναδιάρθρωση και τη σταθεροποίηση της βουλγαρικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς και τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων στον διοικητικό τομέα. Αναφορικά με το θέμα του ανοίγματος των φακέλων των μυστικών υπηρεσιών για τους πολιτικούς και τους δικαστές, ο κ.Κόστοφ τόνισε ότι αναμένει οι νέοι υπουργοί και βουλευτές να το πράξουν από μόνοι τους και να "παγώσουν" την επιχειρηματική δραστηριότητά τους, ώστε "να μη δοθεί δυνατότητα στα οικονομικά συμφέροντα να επηρεάσουν τη συμμετοχή τους στη διακυβέρνηση της χώρας".


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 21 May 1997 - 6:40:16 UTC