Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:03 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 22.5.1997

Συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ενόψει της έκτακτης συνόδου κορυφής για τη Διακυβερνητική, αύριο στην Ολλανδία. Οι δεκαπέντε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τις τροποποιήσεις που θα γίνουν στη συνθήκη του Μάαστριχτ, ενώ θα έχουν και μια πρώτη συνεργασία με τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλέρ.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι ελληνορουμανικές σχέσεις, ενώ διαπιστώθηκε ταυτότητα απόψεων σε ότι αφορά ζητήματα που αφορούν στην περιοχή των Βαλκανίων. "Η Ελλάς, όπως και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, θα ασκήσει κάθε δυνατή επιρροή για να επιτευχθεί η ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην πρώτη αυτή φάση, μαζί με τις άλλες χώρες", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της χώρας μας Ακης Τσοχατζόπουλος, που επισκέπτεται από χθες το Βελιγράδι, συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον ομόλογό του υπουργό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Πάβλε Μπουλάτοβιτς και τον Πρόεδρο της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ.Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι του δόθηκε η δυνατότητα να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Σερβίας για τις απόψεις της Ελλάδας στο μεγάλο θέμα των αλλαγών και των εξελίξεων σχετικά με την Ευρώπη, τόσο σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΝΑΤΟ, καθώς και για τη σημασία που έχει το θέμα της σταθερότητας, της ασφάλειας και της συνεργασίας για τα Βαλκάνια και τη δυνατότητα την οποία έχουν, με ανάλογη συνεργασία, η Ελλάδα και η Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Στη συνέχεια ο κ.Τσοχατζόπουλος, συναντήθηκε διαδοχικά με τον υπουργό Εξωτερικών, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό, Ράντογιε Κόντιτς, τον ομόλογό του υπουργό Αμυνας και τον Πατριάρχη Σερβίας, Παύλο.

Εναντίον της κυβέρνησης επιτέθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ως προς το διάλογο για τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι σχετικές διαδικασίες και είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν αρνητικά αποτελέσματα για την Ελλάδα ή διακοπή του διαλόγου. Παράλληλα, τόνισε, ότι η Ν.Δ. συμφωνεί με το διάλογο μόνο στην περίπτωση που τηρηθούν οι προϋποθέσεις, τις οποίες έχει θέσει η ελληνική πλευρά. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει συγκροτημένη οικονομική πολιτική και εξέφρασε τη διαφωνία με τις αναγκαστικές συνενώσεις κοινοτήτων. Σε ότι αφορά τα εσωκομματικά είπε ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κάνει άλματα προς τα εμπρός.

Τη θέση ότι ο ΟΚΑΝΑ εκφράζει την πολιτική της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά και ότι δεν τίθεται θέμα αποποινικοποίησης της χρήσης των ναρκωτικών, υπογράμμισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για δήλωση, σε μηνιαίο περιοδικό, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αποποινικοποίησης της χρήσης χασίς. Ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι υπάρχουν στην κυβέρνηση στελέχη που έχουν την ίδια άποψη με αυτή του κ. Παπανδρέου, ωστόσο αποτελούν μειοψηφία. Την καταδίκη όσων χρησιμοποιούν τη θέση τους στην κυβέρνηση για να προπαγανδίζουν προσωπικές απόψεις, περί διαχωρισμού σκληρών και μαλακών ναρκωτικών ζητά, με ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Εξάλλου ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε η νεολαία του Συνασπισμού, που επισημαίνει ότι ο διάλογος για την εφαρμογή της αποποινικοποίησης και ο διαχωρισμός των ουσιών πρέπει να αρχίσει.

Ο τρόπος χορήγησης της Κοινοτικής βοήθειας στους παραγωγούς ελαιολάδου της χώρας μας αποτέλεσε το επίκεντρο των συνομιλιών που είχε σήμερα με τον υπουργό Γεωργίας Στέφανο Τζουμάκα, ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φραντς Φίσλερ. Ο κ. Φίσλερ γνωστοποίησε ότι το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να δίνεται η βοήθεια με βάση την παραγωγή και όχι τον αριθμό των ελαιοδέντρων προκειμένου, όπως είπε, να εξασφαλιστεί ένα καλό επίπεδο παραγωγής, μέσω της παροχής κινήτρου στους εθνικούς παραγωγούς. Ο κ. Τζουμάκας επισήμανε ότι θα πρέπει να οριστεί εθνική ποσόστωση και η ενίσχυση να καταβάλλεται βάσει της πραγματικής παραγωγής.

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το μεσημέρι στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει τη μονιμοποίηση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είχαν προσληφθεί πριν από τις 16 Σεπτεμβρίου του 1994, αλλά και εκείνων, που είχαν διοριστεί μετά την ημερομηνία αυτή και εργαζόταν στον τομέα της καθαριότητας. Μονιμοποιούνται ακόμη οι εργαζόμενοι που είχαν την τελευταία τριετία προϋπηρεσία 12 έως 24 μήνες στην καθαριότητα, ανάλογα με τη σχέση εργασίας.

Θετικότατες αναφορές στα εθνικά μας θέματα έναντι της Τουρκίας, αλλά και για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, περιλαμβάνει η ερμηνευτική έκθεση της επιτροπής δημοσίων σχέσεων της αμερικανικής Βουλής, που συνοδεύει το νομοσχέδιο για τα ποσά που πρόκειται να εγκριθούν ώς "εξωτερική βοήθεια προς την Ελλάδα και την Τουρκία". Στην έκθεση γίνεται ευθεία αναφορά στο Κυπριακό και καταλογίζονται -ίσως για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά - ευθύνες στην Τουρκία και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου.

Βουλευτές του Εργατικού Κόμματος της Μ.Βρετανίας κατέθεσαν σχέδιο ψηφίσματος στη Βουλή, με το οποίο ζητείται να πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Οι Βρετανοί βουλευτές υπογραμμίζουν ότι με την ανάθεση στην Αθήνα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα επιστρέψουν στα αρχικά ιδεώδη και θα απαλλαγούν από την εμπορικοποίησή τους. Την πρωτοβουλία για την κατάθεση του ψηφίσματος έχουν οι γνωστοί για τα φιλελληνικά τους αισθήματα βουλευτές, Εντι Ο΄Χάρα και Τομ Κο Κοξ.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Στέφανος Ματθίας, το συνέδριο για "το ρόλο των Ανωτάτων Δικαστηρίων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο", οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα στην Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογράμμισε ότι η σπουδαιότητά του έγκειται στη διεθνή εμβέλειά του, με δεδομένο ότι η ενοποίηση του δικαίου σε θέματα δικονομικά βρίσκεται προ των πυλών, καθώς ήδη η εποχή μας σηματοδοτείται από την ίδρυση διεθνών δικαστηρίων, όπως του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, του Δικαστηρίου του Στρασβούργου κ.λπ.

Γενικοί Διευθυντές, Διευθυντές Σύνταξης και Αρχισυντάκτες των σημαντικότερων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από όλες τις βαλκανικές χώρες, παίρνουν μέρος στο Διαβαλκανικό δημοσιογραφικό συνέδριο, που διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Sun Beach, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997". Θέμα του συνεδρίου είναι "τα ΜΜΕ των Βαλκανικών χωρών και ο ρόλος τους στη δημιουργία ενός κλίματος Ειρήνης, συνεργασίας και οικονομικής ανάπτυξης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη".

Με τη συμμετοχή 500 και πλέον συνέδρων από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο ξεκινούν αύριο στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά με κοινή θεματολογία, το 78ο Παγκόσμιο Συνέδριο του "Textile Institute" και το 5ο Συμπόσιο Κλωστοϋφαντουργίας. Τις δύο αυτές σημαντικότατες για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας εκδηλώσεις, θα εγκαινιάσει, στις εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου "Ιωάννης Βελλίδης", η υφυπουργός Ανάπτυξης, Αννα Διαμαντοπούλου, εκ μέρους της Υπουργού, Βάσως Παπανδρέου. Υπενθυμίζεται ότι την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και το "Textile Institute", υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και με την οικονομική υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης ΙΙΙ της Κομισιόν.

Σε συμφωνία κατέληξαν τα πολιτικά κόμματα στην Αλβανία για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών της 29ης Ιουνίου. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι ο απεσταλμένος του ΟΑΣΕ στη γειτονική χώρα Φραντς Βρανίτσκι. Ο κ. Βρανίτσκι γνωστοποίησε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά και με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων. Στο μεταξύ, τη συμπαράσταση της ελληνικής προς την αλβανική κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Μπασκίμ Φίνο. Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Τιράνων, ο κ.Πάγκαλος ζήτησε από τον Μπασκίμ Φίνο, να παραμείνει στη θέση του μέχρι τη λήξη της εντολής της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης.

Έκκληση στους βουλευτές της, να μην ανατρέψουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση συνασπισμού απηύθυνε η Τανσού Τσιλλέρ, λίγη ώρα πριν συζητηθεί στη Βουλή, η πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης. Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα "Χουρριέτ", η οποία υποστηρίζει πώς "η Τανσού Τσιλλέρ έφτασε στο σημείο να ορκιστεί στο Κοράνι, ότι θα ανατρέψει η ίδια τον Ερμπακάν, αν δεν συμφωνήσει στην προκήρυξη εκλογών". Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, η αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, επισήμανε στους βουλευτές της την πρόθεσή της, να ζητήσει από τον Ερμπακάν να αναλάβει την πρωθυπουργία, ώστε "να μειωθεί η ένταση και να ηρεμήσει ο Στρατός, που δεν επιθυμεί συνεδρίαση του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του Ερμπακάν".

Στις 24 Αυγούστου θα αρχίσει οριστικά το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, σύμφωνα με απόφαση που πήρε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΑΕ με ψήφους 3 -2. Δύο ήταν οι προτάσεις για την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, στις 17 ή στις 24 Αυγούστου. Με ψήφους όμως, των κυρίων Δέδε, Λουκόπουλου και Θεοδωρίδη επικράτησε η δεύτερη ημερομηνία.

Μικρή πτώση θα σημειώσει αύριο η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στη δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα σποραδικών βροχών και καταιγίδων στη ανατολική Μακεδονία και Θράκη κυρίως τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 15 έως 29 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 34 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 μέχρι 33 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 22 May 1997 - 16:05:35 UTC