Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:22 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27.5.1997

Τις πάγιες ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά παρουσίασε στον Τούρκο Πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στο περιθώριο των εκδηλώσεων στο Παρίσι για τη συμφωνία ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Ο κ. Σημίτης εξέφρασε τη διαφωνία της Ελλάδας στις θέσεις που υποστήριξε ο κ. Ντεμιρέλ, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε την πρότασή του για διάλογο εφ' όλης της ύλης. Στην άποψη αυτή ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν νοείται διάλογος άνευ όρων και προϋποθέσεων.

Την αδιαλλαξία της Τουρκίας και την προκλητικότητα που επιδεικνύει υπογράμμισαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γενικός Γραμματέας Τύπου, Γιάννης Νικολάου. Ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε προειδοποίηση στην Αγκυρα, ότι θα απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα αν συνεχίσει την προκλητική της στάση και δεν αποδείξει την πολιτική της βούληση να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και του Ονούρ Οϊμέν, ο κ. Παπανδρέου διαπίστωσε αντιφατική πολιτική που προβληματίζει για το κατά πόσο υπάρχει μια εντεινόμενη αδιαλλαξία. Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι η Αθήνα δεν τρέφει ψευδαισθήσεις για την Τουρκική πολιτική και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει χρέος και πρέπει να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι είναι ο μόνος παράγοντας ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και ότι η αδιαλλαξία προέρχεται από την πλευρά της Αγκυρας. "Για μας το θέμα είναι ότι η Τουρκία συνεχίζει να επιδεικνύει μια αδιαλλαξία, να αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και εμείς δεν θα σταματήσουμε ποτέ να την καλούμε να απαρνηθεί αυτή την πολιτική. Το αν θα το κάνει είναι δικό της θέμα", επισήμανε ο κ. Νικολάου.

Άρχισε σήμερα και ουσιαστικά ο κοινωνικός διάλογος, στον οποίο προσέρχονται εκπρόσωποι του κράτους, των εργοδοτών και των εργαζομένων, προκειμένου να οριοθετήσουν τα ζητήματα που θα εξεταστούν αναλυτικότερα. Η συνεδρίαση της τριμερούς επιτροπής πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας, με αντικείμενο την αναδιανομή του εισοδήματος των εργαζομένων και την κοινωνική προστασία, ενώ το ασφαλιστικό θα συζητηθεί στην κοινωνική επιτροπή στις 18 Ιουνίου. Έκκληση σε όλους τους κοινωνικούς φορείς να συμβάλλουν στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου απηύθυνε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος επισήμανε ότι μέχρι σε κάποιο βαθμό είναι δικαιολογημένη η καχυποψία των συνδικάτων. Ο κ. Παπαϊωάννου, συνέστησε ψυχραιμία και νηφαλιότητα, ενώ ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαππας κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα.

Να εγκαταλείψουν τη συνήθη στείρα συνθηματολογία του παρελθόντος και να αντιμετωπίσουν τον κοινωνικό διάλογο ως μέσο για την επίτευξη ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, την απασχόληση και τη δημιουργία ενός σύγχρονου πλαισίου εργασιακών σχέσεων, καλεί τους εργαζόμενους ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παρασκευάς Παρασκευόπουλος. Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παρασκευόπουλος, επιχειρώντας να διασκεδάσει τους φόβους των συνδικαλιστών, τόνισε ότι ο κοινωνικός διάλογος δεν αποτελεί διαδικασία προώθησης προειλημμένων αποφάσεων, αλλά μια προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, της κοινωνίας και των θεσμών, για την ανόρθωση της οικονομίας, την ανάπτυξη με κοινωνική ευαισθησία, καθώς και την ισότιμη ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Υπεγράφη το μεσημέρι στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι, η συμφωνία του ΝΑΤΟ με την Ρωσία. Στην πανηγυρική τελετή που άνοιξε με ομιλία του ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, παρέστησαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, καθώς και οι ηγέτες των 16 χωρών μελών της συμμαχίας, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Κατά την υπογραφή της συμφωνίας, σε μια χειρονομία καλής θέλησης ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν γνωστοποίησε ότι αφοπλίζει όλους τους πυρηνικούς πυραύλους, που στοχεύουν τις χώρες που εκπροσωπούνται στο ΝΑΤΟ. "Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή που σηματοδοτεί ένα γεγονός πρωτεύουσας σημασίας, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για τη μελλοντική ανάπτυξη στην Ευρώπη, σχέσεων συνεργασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα". Με τα λόγια αυτά, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υπογράμμισε τη σημασία της υπογραφής συμφωνίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας, μιλώντας σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι.

Η αναθεώρηση του Συντάγματος συζητείται στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, υπό την προεδρία του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, καθώς ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, βρίσκεται στη Παρίσι. Στη συνεδρίαση μετέχουν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ο νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Γ. Παπαδημητρίου και ο συνταγματολόγος και υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Νέα εποχή εγκαινιάζεται για το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα από σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθούν δύο τροποποιήσεις στο νόμο του Ευάγγελου Βενιζέλου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίες θα διευρύνουν τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου. Παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα ενδέχεται να εκδοθούν οι άδειες συχνοτήτων για τους εθνικής, τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του Mega Channel στη Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε ρύθμιση που θα ενισχύσει το ρόλο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Η κ.Μίρα Μάρκοβιτς, σύζυγος του προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θα επισκεφθεί την προσεχή Πέμπτη τη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένη του δήμου Καλαμαριάς. Kατά τη διάρκεια της παραμονής της, θα συναντηθεί με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Φ.Πετσάλνικο, το νομάρχη, Κ.Παπαδόπουλο και το δήμαρχο Καλαμαριάς, Θρ.Λαζαρίδη. Η κ.Μάρκοβιτς θα δώσει συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο της Καλαμαριάς και στη συνέχεια θα παρακαθήσει σε γεύμα, που παραθέτει προς τιμήν της ο κ.Λαζαρίδης. Αργότερα, θα επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο και το βράδυ θα αναχωρήσει για το Βελιγράδι.

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού διοργανώνει στη Θράκη και την Αθήνα από 8 έως 23 Ιουνίου, το 3ο επιμορφωτικό σεμινάριο για 30 δημοσιογράφους, που εργάζονται σε ομογενειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σκοπός του σεμιναρίου είναι να προσφέρει τη δυνατότητα σε δημοσιογράφους, να διευρύνουν τις γνώσεις τους σε θέματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και τεχνικής, καθώς και να ενημερωθούν σε θέματα σημαντικά και επίκαιρα της ελληνικής πραγματικότητας, όπως εθνικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά.

Με μεγάλη συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, εγκαινιάζει το Σοσιαλιστικό Λόμμα της Αλβανίας την προεκλογική του εκστρατεία, ενόψη των εκλογών της 29ης Ιουνίου. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί σε χώρο έξω από στάδιο των Τιράνων και θα μιλήσει σ΄αυτήν ο ηγέτης των σοσιαλιστών, Φατός Νάνο, στην πρώτη του συμμετοχή σε συγκέντρωση μετά την αποφυλάκισή του. Έτσι "θερμαίνεται" το πολιτικό κλίμα στη γειτονική χώρα, που εξακολουθεί να "βασανίζεται" από τον πόλεμο των συμμοριών σε πολλές περιοχές του νότου, αλλά και από τις επιδρομές των "ειδικών δυνάμεων", που σύμφωνα με καταγγελίες, δρουν για λογαριασμό του Μπερίσα. Ο Αλβανός Πρόεδρος, που συνεχίζει την προεκλογική του περιοδεία στην επικράτεια, επιδιώκει σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, την αναβολή των εκλογών "διαισθανόμενος ότι χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του".

Κορυφαία ονόματα του ελληνικού και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου θα συμμετέχουν στο 1ο Πανευρωπαϊκό σεμινάριο προπονητών, το οποίο θα αρχίσει την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 1 Ιουνίου. Στο σεμινάριο, το οποίο διοργανώνει ο Σύνδεσμος Προπονητών Μακεδονίας, θα παραστεί ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαίων προπονητών ποδοσφαίρου, ο Γερμανός Λόταρ Μάγερ. Τρεις φημισμένοι Ευρωπαίοι τεχνικοί, θα μεταφέρουν τις γνώσεις τους για το άθλημα κατά τη διάρκεια των εργασιών. Από ελληνικής πλευράς, ο Αλκέτας Παναγούλιας, θα μεταφέρει τις εμπειρίες του από την πολυετή του παρουσία στα γήπεδα.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο στα βόρεια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στη βόρεια χώρα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές κυρίως το απόγευμα οπότε θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος όμως τη νύχτα τα φαινόμενα της βόρειας Ελλάδας θα επεκταθούν και στα κεντρικά.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 10 έως 25 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 έως 30 και στη νησιωτική Ελλάδα από 16 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που αργά το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι και αργά το βράδυ από μέτριοι έως ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 27 May 1997 - 16:40:18 UTC