Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-06-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:58 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 3.6.1997

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Γενικό Γραμματέα του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Λιονέλ Ζοσπέν, για τη νίκη του στις προχθεσινές εκλογές, απέστειλε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης επισημαίνει ότι η νίκη της κεντροαριστεράς ανοίγει νέες δυνατότητες και προοπτικές για όλους τους σοσιαλιστές της Ευρώπης και προσθέτει ότι η σοσιαλιστική επιλογή του σήμερα, θα είναι η επιλογή της Ευρώπης του αύριο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και ευκαιρίες που τους προσφέρονται μέσα από τη διεθνοποίηση της αγοράς, τόνισαν η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, οι οποίοι μίλησαν σε εκδήλωση της "Αναπτυξιακής Ένωσης Μακεδονίας", στο συνεδριακό κέντρο της HELEXPO-ΔΕΘ. Η στήριξη αυτή, εκδηλώνεται και με τα προγράμματα συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων δραχμών που προκηρύχτηκαν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των παραπάνω προγραμμάτων, έχει συσταθεί κυβερνητική συντονιστική επιτροπή εφαρμογής ενιαίας πολιτικής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην οποία προΐσταται η υπουργός Ανάπτυξης.

Να μην προχωρήσει στην κύρωση της Συνθήκης του Σένγκεν και να ανακαλέσει τον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο ''Για την προστασία του πολίτη από την ηλεκτρονική επεξεγεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα'', καλεί το Κοινοβούλιο, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους, εκφράζοντας την ανησυχία της για τις ολέθριες, όπως επισημαίνει, συνέπειες εφαρμογής της Συνθήκης στην πατρίδα μας. Με ανακοίνωσή της η Εκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη της Αθωνικής Πολιτείας, υπογραμμίζει το δημοκρατικό έλλειμμα της Συνθήκης του Σένγκεν.,

Η πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο θέμα των ναρκωτικών είναι ξεκάθαρη και πλήρως εναρμονισμένη με αυτή των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου καμμία δεν τα έχει νομιμοποιήσει. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Μανώλης Σκουλάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Φούσσα, σχετικά με τις απόψεις που εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του, για αποποινικοποίηση των ''μαλακών'' ναρκωτικών. Ο κ. Σκουλάκης επισήμανε ότι τα όσα είπε στη συνέντευξή του ο κ. Παπανδρέου, εξέφραζαν προσωπικές του απόψεις και πρόσθεσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν αλλάζει και έχει ξεκαθαριστεί από το 1992.

Οι εκδηλώσεις για το ετήσιο μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου, το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία και η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στη Σουηδία αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ, που τιμά τον ιδρυτή του σε ολόκληρη τη χώρα, θα διοργανώσει την Κυριακή 22 Ιουνίου πολιτική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, με ομιλητές τον πρωθυπουργό και τον προσωπικό φίλο του Ανδρέα Παπανδρέου Ζακ Λανγκ. "Έχουμε πλήρη συναίσθηση και γνώση ότι η μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου δεν είναι μόνο πολιτική κληρονομιά και ιστορική παρακαταθήκη για μας, αλλά διαρκής και ζωντανή παρουσία στη συνείδηση και δράση μας", επισημαίνεται στην ανακοίνωση. Εξάλλου, στη σύσκεψη συζητήθηκε ιδιαίτερα το θέμα της επίσκεψης του Κώστα Σημίτη, την Πέμπτη στη Σουηδία, όπου θα παραστεί στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Εξάλλου, στα τέλη Ιουνίου στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την προοπτική της κεντροαριστεράς και την κοινωνική Ευρώπη, στην οποία θα παραστούν Ευρωπαίοι ηγέτες.

Τη διεξαγωγή προ-ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή, με θέμα ''τη στάση της κυβέρνησης και τους ελληνικούς στόχους στη Διακυβερνητική'', ενόψει της αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Απόστολο Κακλαμάνη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Παράλληλα, ο κ.Κωνσταντόπουλος προτείνει να υπάρξει εθνικό σχέδιο διαπραγμάτευσης, ώστε με την υπογραφή της νέας Συνθήκης να επιδιωχθεί ο διπλός στόχος: - Να μη μείνει η Ελλάδα μόνη και έκθετη, έξω από τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και - να μειωθούν τα μεγάλα ελλείμματα κοινωνικής συνοχής, πραγματικής σύγκλισης των οικονομιών, δημοκρατικών ελέγχων και θεσμών συμμετοχής, κοινωνικής πολιτικής και οικολογικής προστασίας, που προσδιορίζουν τη θέση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Αν υπάρχουν έστω και υπόνοιες ότι το καλοκαίρι του 1989 χαλκεύτηκαν κατηγορίες, τότε επιβάλλεται να διερευνηθεί υπόθεση αυτή σε βάθος", δήλωσε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Κ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης, ζητώντας την επαναδιερεύνηση της υπόθεσης. Ο τότε δημόσιος κατήγορος στην υπόθεση του "σκανδάλου Κοσκωτά" είπε ότι αναγκάστηκε να καταθέσει τη μήνυση ύστερα από το θόρυβο, που προκάλεσε η δημόσια αυτοκριτική του επίτιμου προέδρου της ΝΔ - για λάθη που έγιναν το καλοκαίρι του 1989 -αλλά και οι δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που επακολούθησαν. "Στρέφομαι κατά παντός υπευθύνου και ζητώ να ερευνηθεί η υπόθεση για να αποκαλυφθούν οι "σκευωροί" - αν υπάρχουν - προκειμένου να διωχθούν και να τιμωρηθούν για κατάχρηση εξουσίας", αναφέρει στη μήνυσή του, ο κ. Κωνσταντινίδης, ενώ προτείνει για μάρτυρες τους Κ. Μητσοτάκη, Γ. Πέτσο, Δ. Τσοβόλα, Λ. Κύρκο, Χ. Φλωράκη, Ν. Κωνσταντόπουλο, Ε. Γιαννόπουλο και Δ. Ρέππα.

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με ψήφους 28 υπέρ και ένα λευκό (δύο μέλη απουσίαζαν) εξέλεξε νέο πρόεδρο στη θέση του παραιτηθέντος Ηλία Κοντόπουλου, τον τραπεζοϋπάλληλο, Παναγιώτη Αβραμόπουλο. Ο Π. Αβραμόπουλος, που είναι και γραμματέας του Συνδικαλιστικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη θα ασκήσει τα καθήκοντα του προέδρου του Ε.Κ.Θ, μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο που θα διεξαχθεί το τακτικό συνέδριο του Κέντρου.

Εκλογές για την ανάδειξη νέων πρυτανικών αρχών διεξάγονται σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Την ψήφο του εκλεκτορικού σώματος διεκδικούν έξι συνδυασμοί.Οι δύο πρώτοι αναμένεται να αναμετρηθούν και αύριο σε επαναληπτική εκλογή.

Αρχίζουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη οι εργασίες της Ογδοης Ακαδημαϊκής Συνάντησης Χριστιανών και Μουσουλμάνων, με θέμα ''Προοπτικές συνεργασίας και συμμετοχής μεταξύ Μουσουλμάνων και Χριστιανών, ενώπιον της Τρίτης Χιλιετίας''. Την έναρξη των εργασιών της Ακαδημαϊκής Συνάντηση θα κηρύξει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, ενώ χαιρετιστήριο μήνυμα θα απευθύνει ο Πρίγκηπας Διάδοχος του Χασιμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, El - Hassan bin Talai. Την εναρκτήρια ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελβετίας, Δαμασκηνός. Στο συνέδριο θα παραστούν και θα μιλήσουν σημαντικές προσωπικότητες του εκκλησιαστικού, επιστημονικού, πνευματικού και κοινωνικού χώρου των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων, μεταξύ των οποίων θα είναι και ο μορφωτικός ακόλουθος της χώρας μας στο Κάιρο, Κωστής Μοσκώφ. Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν στις 5 Ιουνίου.

Στην επιτακτική ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών, αναφέρθηκε ο Νομάρχης Κορυτσάς, Βλαντιμίρ Μπάμπο, κατά τη διάρκεια εθιμοτυπικής επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη, όπου και συναντήθηκε με το Νομάρχη, Κώστα Παπαδόπουλο. Ο κ. Μπάμπο, έκανε λόγο για την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και ζήτησε από τον κ. Παπαδόπουλο, τη συνεργασία των δύο Νομαρχιών, σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσκάλεσε το Νομάρχη Θεσσαλονίκης να επισκεφθεί την Κορυτσά. Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Μπάμπο για την πρόσκληση, την οποία και αποδέχθηκε.

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε τη συνέχιση του εμπάργκο που έχουν επιβάλλει τα Ηνωμένα Εθνη κατά της χώρας του, ο πρεσβευτής του Ιράκ στην Αθήνα, Ισάμ Χαλίλ, σε συνάντηση που είχε με τον προέδρο του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρη Τσοβόλα. Οι δύο άνδρες συζήτησαν κυρίως για διμερή θέματα, καθώς και για τις διεθνείς εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα, ενώ ο κ. Χαλίλ εξέφρασε την έντονη ανησυχία της χώρας του, για τη συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, καταδίκασε την τουρκική εισβολή στο Ιράκ και κάλεσε τη Διεθνή Κοινότητα και τον ΟΗΕ να αποκαταστήσουν άμεσα τη διεθνή έννομη τάξη. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι εφόσον η Βαγδάτη εκπλήρωσε τους όρους που επέβαλαν τα Ηνωμένα Εθνη, θα πρέπει να αρθεί το διεθνές εμπάργκο, ώστε να σταματήσει η εξαθλίωση του Ιρακινού λαού.

Σε φυλάκιση πέντε μηνών καταδικάστηκε ερήμην, από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, ο Αμερικανός καλαθοσφαιριστής της τουρκικής ομάδας Μπεσίκτας, Gary Alexander, για το επεισόδιο που προκάλεσε τον περασμένο Δεκέμβριο, στη διάρκεια παιχνιδιού στη Θεσσαλονίκη. Ο 28χρονος Αμερικανός καλαθοσφαιριστής, στη διάρκεια του αγώνα Αρης - Μπεσίκτας, που έγινε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο για το Κύπελλο Κόρατς, στις 11 Δεκεμβρίου 1996, επιτέθηκε και γρονθοκόπησε τον αντίπαλο συναθλητή του, Ντίνο Αγγελίδη, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά ο αγώνας και να απειληθούν επεισόδια.

Για σωρεία κλοπών κατηγορούνται δύο ανήλικοι από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι διασκέδαζαν σκοτώνοντας με κλεμμένη καραμπίνα, κατοικίδια ζώα σε αγροκτήματα της περιοχής. Οι δύο ανήλικοι συνελήφθησαν στην αγροτική περιοχή Παλαγίας Αλεξανδρούπολης, την ώρα που σκότωναν επτά χοίρους και δύο σκυλιά σε χοιροστάσιο. Στην ανάκριση ομολόγησαν ότι τους δύο τελευταίους μήνες έκλεψαν από την περιοχή δύο ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα, 7 μοτοποδήλατα και ένα τρακτέρ με καρότσα, με τα οποία αφού έκαναν βόλτες, τα εγκατέλειπαν σε δύσβατες δασικές περιοχές. Σύμφωνα με την ασφάλεια, οι δύο ανήλικοι διέπραξαν και οκτώ διαρρήξεις σε σπίτια, καταστήματα, σε δύο εξωκκλήσια νεκροταφείων και σε μια κάβα ποτών. Τα χρήματα που αποκόμισαν, τα σπατάλησαν σε διασκεδάσεις, ενώ κατανάλωσαν οι ίδιοι μέρος από τα κλεμμένα εμφιαλωμένα ποτά.

Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα, που σημειώθηκε στην περιοχή "Γεωργικής Σχολής", έξω από τη Θεσσαλονίκη. ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, με οδηγό τον 38χρονο, Μιχάλη Τριγωνίδη, κάτοικο Νέας Μηχανιώνας, ξέφυγε από την πορεία του και προσέκρουσε σε διαχωριστικό στηθαίο. Νεκροί ανασύρθηκαν ο Τριγωνίδης και ο συνεπιβάτης στο όχημα, Γιάννης Σιταρίδης, 64 ετών, έμπορος από τη Νέα Μηχανιώνα.

Στον Κλείτο Κύρου, έναν από τους σημαντικότερους ποιητές της μεταπολεμικής γενιάς, είναι αφιερωμένη η εκδήλωση της σειράς "Θεσσαλονικέων Εσπερίδες", που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στις 9 το βράδυ στο θέατρο "Αυλαία", στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97". Για τον Κλείτο Κύρου θα μιλήσει κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο ποιητής Νίκος Φωκάς, ενώ ο τιμώμενος θα απαγγείλει ποιήματά του.

Αφέθηκε ελεύθερος ο Αλέξανδρος Ταλιαδώρου, 37 χρόνων, από το Καϊμακλί, ο οποίος προχθες εισήλθε στα κατεχόμενα, στην περιοχή Αγλαντζιάς, και απήχθη από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις. Ο Ταλιαδώρου, ο οποίος μεταφέρθηκε στις ελεύθερες περιοχές στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, από άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, απέφυγε να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις, ούτε και για τους λόγους οι οποίοι τον ώθησαν στην πράξη αυτή. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου των κυανοκράνων, Βαλντεμάρ Ροκοσέφσκι, οι ειρηνευτές συνόδευσαν τον Ταλιαδώρου στις ελεύθερες περιοχές.

Ισχυρή έκρηξη συντάραξε το κέντρο των Τιράνων χθες. Δυναμίτιδα τοποθετημένη σε τουαλέτα κεντρικού καταστήματος εξερράγη προκαλώντας τον τραυματισμό είκοσι ατόμων, από τα οποία τα τέσσερα είναι σοβαρά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κατάστημα ανήκει στον Λους Περπάλι γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης στην κυβέρνηση Φίνο, ανώτερου στελέχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στη μεγάλη στρατηγική σημασία που έχει για την Τουρκία η Κύπρος, αναφέρθηκε ο αρχηγός του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς της γειτονικής χώρας, Μπουλέντ Ετσεβίτ, που ως γνωστόν επί πρωθυπουργίας του το 1974 ο Αττίλας εισέβαλε στην Κύπρο. Ο Μπ. Ετσεβίτ, κατά την απονομή διπλωμάτων στο αυτοαποκαλούμενο ''Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κερύνειας'', τόνισε ότι ''όσο η Τουρκία αποτελεί εγγύηση για την Τ.Δ.Β.Κ., άλλο τόσο και η Τ.Δ.Β.Κ. αποτελεί εγγύηση για την Τουρκία''.

Ως καλές χαρακτήρισε τις προοπτικές ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής, Ασέν Αγκοφ, ο οποίος επέστρεψε από το Λουξεμβούργο, όπου έλαβε μέρος στη σύνοδο του Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Το πιο ενθαρρυντικό, κατά τον κ.Αγκοφ, είναι ότι η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ θα αναπτυχθεί πολύ γρήγορα, κάτι το οποίο σημαίνει πως 6 μήνες μετά την αναμενόμενη ένταξη της Τσεχίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβενίας στη Συμμαχία στις 8 Ιουλίου, ίσως προσκληθεί και άλλη μία χώρα.

Για να υπερασπιστεί τον τίτλο του στα 100 μέτρα θα έρθει στην Αθήνα ο Καναδός Ολυμπιονίκης, παγκόσμιος ρέκορντμαν και πρωταθλητής Ντόνοβαν Μπέιλι, όπως δήλωσε ο ίδιος λίγο μετά τη νίκη του επί του Αμερικανού Μάικλ Τζόνσον, στην κούρσα των 150 μέτρων στο "Σκάι Ντομ" του Τορόντο. Ο Μπέιλι τόνισε ακόμα πως κύριος στόχος του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα είναι πρώτα απ' όλα το χρυσό μετάλλιο, καθώς έχει προετοιμαστεί σκληρά, ενώ, αν η IAAF επιτρέψει ξανά τη διεξαγωγή αγώνα 150 μέτρων, δήλωσε έτοιμος να συμμετάσχει, αρκεί να έχει κάποιον άλλο αντίπαλο, όπως τον Λίνφορντ Κρίστι ή τον Μπρούνο Σουρίν.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 3 June 1997 - 6:05:15 UTC