Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-06-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:28 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 3.6.1997

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, συναντήθηκε σήμερα διαδοχικά ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος. "Στην κρίσιμη εποχή στην οποία βρίσκεται ο Αλβανικός λαός χρειάζεται την άγρυπνη αρωγή των φίλων του με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και την αξιοπρέπειά του", δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Κώστα Σημίτη ο Αρχιεπίσκοπος. Κατά τη συνάντησή του δε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συζήτησε λεπτομερώς τις σχέσεις Ελλάδας και Αλβανίας.

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας είχε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη γειτονική χώρα. Αντικείμενο των επαφών του κ. Πάγκαλου είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία και η εξασφάλιση των απαραίτητων προϋποθέσεων για την ομαλή διεξαγωγή των επικείμενων εκλογών. Το απόγευμα ο κ. Πάγκαλος συναντήθηκε με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, την ηγεσία της Ομόνοιας και τον Ιταλό διοικητή της πολυεθνικής δύναμης. Επισκέφθηκε ακόμη τα στρατόπεδα, όπου έχουν εγκατασταθεί οι ελληνικές δυνάμεις που μετέχουν στην πολυεθνική αποστολή.

Τη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει και τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και θα κάνει τα πάντα, ώστε να επιβιώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας την τροπολογία με την οποία το εφάπαξ θα υπολογιστεί βάσει του μέσου όρου των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, χαρακτήρισε την τροπολογία ως βήμα για τον εξορθολογισμό του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ, έτσι, ώστε να αποτραπεί η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων και η πλήρης αδυναμία χορηγήσεων του εφάπαξ. "Με το νέο μισθολόγιο βάσει του οποίου υπολογίζεται το εφάπαξ με την ενσωμάτωση στις βασικές αποδοχές της ΑΤΑ και διαφόρων επιδομάτων, γίνεται μια αύξηση των βασικών αποδοχών κατά 80% περίπου. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν προχωρούσαμε σε μία ρύθμιση θα κατέρρεε το σύστημα και δεν θα υπήρχαν χρήματα", είπε ο κ. Παπαντωνίου. Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Κουτσούκος δήλωσε ότι δεν υπήρξε αιφνιδιασμός, καθώς, όπως είπε, έγινε συμφωνία με τη διοίκηση του ταμείου για την προστασία των αποθεματικών του. Για επιχειρούμενη απροκάλυπτη ληστεία στο εισόδημα των εργαζομένων υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. Το ΔΗΚΚΙ καταγγέλλει την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και κοινωνική αναλγησία.

Τα δεδομένα που διαμορφώνονται στον ευρωπαϊκό χώρο για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ, θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Μάλμοε της Σουηδίας. Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος αναχώρησε το μεσημέρι για επίσημη επίσκεψη στη Σουηδία. Σημαντική προς την κατεύθυνση αυτή είναι η σύνοδος Κορυφής του Άμστερνταμ που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουνίου ενώ στα τέλη του μήνα στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την προοπτική της κεντροαριστεράς και την κοινωνική Ευρώπη, στην οποία θα παραστούν Ευρωπαίοι ηγέτες.

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγινε το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Λαϊκής Πολιτικής Διαβουλευτικής Συνέλευσης της Κίνας, Ρουϊχάν. Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, ενώ σημειώθηκε ότι μπορεί να γίνουν περαιτέρω προσπάθειες για την ενίσχυσή τους.

Αύριο το απόγευμα θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη η τελετή απονομής των βραβείων ειρήνης και φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί. Στην τελετή θα πάρει μέρος και θα βραβευτεί ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος έφθασε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. μετά την τελετή αναμένεται να μεταβεί την Πέμπτη και στην Αγκυρα, όπου ενδέχεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Ο Τούρκος Πρόεδρος επιστρέφει την ίδια μέρα από την περιοδεία του στη Βαλτική. Μεταξύ των βραβευμένων είναι και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, το βραβείο του οποίου θα παραλάβει ο αδελφός του Νίκος και ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Έχει επίσης βραβευτεί και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Ονούρ Οϊμέν. Το βραβείο Ιπεκτσί θα απονεμηθεί επίσης και στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Εργατών, στους αρσιβαρίστες Βαλέριο Λεωνίδη και Ναίμ Σουλεϊμάνογλου και στους τραγουδιστές, Σάκη Ρουβά και Μπουράκ Κουτ.

Το προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τους όρους λειτουργίας των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων έδωσε το μεσημέρι στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, ο οποίος γνωστοποίησε ότι περισσότερα από 750 ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια. "Υπάρχει σήμερα μια τελείως άναρχη κατάσταση στην οποία δεν υπάρχουν ούτε όροι, ούτε άδειες λειτουργίες", είπε ο κ. Γείτονας, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέτει κανόνες λειτουργίας και προϋποθέσεις ίδρυσης. "Σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία, κατά κάποιο τρόπο είναι σκόπιμο και αυτό είναι πάγια νομοθετική αρχή, να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις προσαρμογής", είπε ο κ. Γείτονας.

Τη νέα σύνθεση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Πρόεδρος του Συμβουλίου θα είναι ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Κασσιμάτης και αντιπρόεδρος ο καθηγητής, Αντώνης Μανιτάκης.

Ικανοποιητικά κρίθηκαν τα αποτελέσματα της πανελλαδικής αντιπυρικής άσκησης ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Δασών. Η άσκηση έγινε προκειμένου να διαπιστωθεί, κατά πόσο οι δασικοί και εποχικοί υπάλληλοι βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Εκατοντάδες πυροσβέστες και υπάλληλοι δασαρχείων συμμετείχαν σε ασκήσεις δασοπυρόσβεσης, που πραγματοποιήθηκαν και στο νομό Θεσσαλονίκης, παρά τη βροχόπτωση. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τρεις μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες υποτίθεται ότι εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στις περιοχές Θέρμης, Λαγκαδά και Σταυρού.

Η όσο το δυνατό πληρέστερη προετοιμασία για το 25ο συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου, περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του νέου προέδρου του ΕΚΘ, Παναγιώτη Αβραμόπουλου, ο οποίος εκλέχτηκε χτες μετά την αποχώρηση του Ηλία Κοντόπουλου. Όπως εξήγησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Αβραμόπουλος, στόχος του είναι να γίνει ένας ουσιαστικός προσυνεδριακός διάλογος, με αντικείμενο τα μεγάλα θέματα, όχι για την απλή αριθμητική καταγραφή, αλλά για να εξεταστούν τα προβλήματα της ανεργίας, της παραγωγικής ανάπτυξης της περιοχής, της στήριξης της βιομηχανικής βάσης και του κοινωνικού διαλόγου, με την επεξεργασία των θέσεων για την τελική έκβαση του διαλόγου, που δε θα πρέπει να είναι η μείωση των κοινωνικών κατακτήσεων.

Η προστασία της λίμνης Κορώνειας και τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για τη σωτηρία της, αποτελούν το θέμα της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, υπό την προεδρία του Υπουργού, Φίλιππου Πετσάλνικου. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, Θεόδωρος Κολιοπάνος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Λαγκαδά.

Χωρίς προβλήματα πραγματοποιείται η αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, παρά την απεργία που ξεκίνησαν χθες οι έκτακτοι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διεκδικώντας την τακτοποίησή τους, στο πλαίσιο 48ωρων κυλιόμενων απεργιών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ - ΟΤΑ). Στα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης συγκαταλέγονται, η τακτοποίηση των εκτάκτων υπαλλήλων όλων των κατηγοριών, αντίθετα με όσα προβλέπει τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, και η υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις απολύσεις δέκα εργαζομένων στο εργοστάσιο "Ελληνική Υφαντουργία", πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην πλατεία ΕΠΟΝ στα Γιαννιτσά, με κύριο ομιλητή τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Χρήστο Πολυζωγόπουλο. Στο μεταξύ, το Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών κήρυξε για σήμερα 24ωρη απεργία, με αιτήματα την καταπολέμηση της ανεργίας στην περιοχή και την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Για τα προβλήματα και τις ανάγκες σε αθλητικές εγκαταστάσεις και έργα στη Νεάπολη, ενημερώθηκε ο Ειδικός Γραμματέας Αθλητισμού Μακεδονίας-Θράκης, Στ. Αγγελούδης, από το Δήμαρχο Νεάπολης και Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης, Γρηγόρη Χατζησάββα. Ο κ. Αγγελούδης, συμφώνησε με τον κ. Χατζησάββα στην ανάγκη τακτικής επαφής και συνεργασίας για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Ειδική Γραμματεία Αθλητισμού, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Τρία τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη F - 4 παραβίασαν σήμερα τον εναέριο χώρο της Κύπρου. Την ανακοίνωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος καταδίκασε τις νέες τουρκικές προκλήσεις και είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί στις σχετικές καταγγελίες στους διεθνείς οργανισμούς. Ο κ.Χριστοφίδης υποστήριξε ότι η Τουρκία επιλέγει την οδό των προκλήσεων και των παραβιάσεων της διεθνούς έννομης τάξης.

Οι βομβιστικές εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες στα Τίρανα, δεν ανέκοψαν την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων που συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, καθώς η Αλβανία εισήλθε στην ευθεία της εκλογικής αναμέτρησης. Οι βομβιστικές ενέργειες ωστόσο αναζωπύρωσαν την ένταση που υπάρχει μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού, καθώς οι σοσιαλιστές θεωρούν ως υπεύθυνους των εκρήξεων τους εξτρεμιστές του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα. Εντύπωση όμως προκάλεσε το γεγονός ότι τις θέσεις των σοσιαλιστών υποστήριξαν και αρκετά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το 3ο Σεμινάριο Ποδοσφαίρου θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Ιουνίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα και το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο (14 και 15 Ιουνίου) στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Θα συζητηθούν θέματα προγραμματισμού και προετοιμασίας των ομάδων κατά την προαγωνιστική περίοδο, ενώ θα γίνει λόγος για την τακτική και ειδικότερα για τα σύγχρονα συστήματα ποδοσφαίρου.

Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βορειοανατολικά. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13 έως 24 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 έως 28 και στα νησιά από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 3 June 1997 - 16:40:17 UTC