Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-06-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:50 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 5.6.1997

Με τον Σουηδό ομόλογό του Γιόραν Πέρσον συναντήθηκε στη Στοκχόλμη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα όπου σήμερα θα πραγματοποιηθεί το 3ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις αλλά και το αυριανό συνέδριο που θα ασχοληθεί με τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Άμστερνταμ και τα προβλήματα σχετικά με την οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Ο κ. Σημίτης, τον οποίο συνοδεύει ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με άλλους Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες στους οποίους θα αναπτύξει τις πάγιες ελληνικές θέσεις για το Αιγαίο και το Κυπριακό. Σήμερα ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον Σουηδό βασιλιά Κάρολο Γκουστάβο πριν αναχωρήσει για το Μάλμοε.

"Προς πάσα κατεύθυνση διεξάγονται οι έρευνες της ελληνικής αστυνομίας που αφορούν τις τρομοκρατικές ενέργειες της 17 Νοέμβρη και αν κάποιος έχει στοιχεία είμαι πρόθυμος ναι συνεργαστώ μαζί του." Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα, σχετικά με την πρόσφατη δολοφονία του Κωστή Περατικού από τη 17 Νοέμβρη και τις δηλώσεις των πρώην υπουργών Δημόσιας Τάξης, Στέλιου Παπαθεμελή και Γιάννη Σκουλαρίκη, καθώς και της πρώην συμβούλου του υπουργείου για θέματα τρομοκρατίας, Μαρία Μπόσι.

Την άποψη ότι έχουν δημιουργηθεί πλέον οι κατάλληλες συνθήκες για την εξεύρεση λύσης στις ελληνοτουρκικές διαφορές εξέφρασε, με αποκλειστικές του δηλώσεις στην τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ", ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για την απονομή του βραβείου "Ιπεκτσί". "Ολοι οι Ελληνες είμαστε σύμφωνοι για καταβολή προσπαθειών για την επίλυση των ζητημάτων με την Τουρκία", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική είναι πια αποδεκτή και από την ελληνική κυβέρνηση. Ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε βέβαια ότι, μετά την παρέλευση τόσων χρόνων, η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών δεν είναι εύκολη υπόθεση. "Είμαστε υποχρεωμένοι να τη δοκιμάσουμε όμως και είμαστε επίσης υποχρεωμένοι να ζούμε με τα ζητήματά μας, μέχρι την εξεύρεση λύσης", τόνισε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Υπογράμμισε δε πως ό,τι και αν γίνει, πρέπει και οι δύο πλευρές να είναι αποφασισμένες για την παρεμπόδιση της πολεμικής σύγκρουσης. "Αυτό είναι σήμερα το σημαντικότερο ζήτημα", είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, Μιχάλης Παπαδόπουλος είναι ο νέος πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αφού επικράτησε στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση του αντιπάλου του Αντώνη Μάντη. Ο συνδυασμός του κ. Παπαδόπουλου έλαβε στο σημερινό επαναληπτικό γύρο των πρυτανικών εκλογών στο ΑΠΘ 1.835 ψήφους έναντι 1.113 που συγκέντρωσε ο συνδυασμός του κ. Μάντη. Νέοι αντιπρυτάνεις του Α.Π.Θ είναι η καθηγήτρια Ιατρικής, Ολυμπία Γκίμπα - Τζιαμπίρη και ο καθηγητής Φυσικής, Γιάννης Αντωνόπουλος.

Συμφωνία για την αγορά μίας φρεγάτας από το ολλανδικό πολεμικό ναυτικό υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος με τον Ολλανδό ομόλογό του Γιόργκεν Βούρχεβε που ολοκλήρωσε σήμερα τη διήμερη επίσκεψή του στη χώρα μας. Η φρεγάτα θα στοιχίσει 12,5 δισεκατομμύρια δραχμές, ποσό που θα αποπληρωθεί σε 4 χρόνια, και θα παραδοθεί στο πολεμικό ναυτικό τον Δεκέμβριο. "Είναι όμοια με ανάλογες φρεγάτες που αγοράσαμε από την Ολλανδία πριν από μερικά χρόνια", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος ο οποίος έκανε λόγο για χρήσιμη και αποτελεσματική επένδυση εκ μέρους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Τη συνένωση των 108 δήμων και κοινοτήτων του νομού Θεσσαλονίκης σε 28 νέους δήμους αποφάσισε η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της τελευταίας της συνεδρίασης. Η οριστική αυτή απόφαση της ΤΕΔΚ για τους νέους δήμους, που θα προκύψουν από τις συνενώσεις των ΟΤΑ, θα κοινοποιηθεί προς το υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ώστε να λάβει την τελική επικύρωση.

Για τη Φινλανδία αναχώρησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, προκειμένου να συμμετάσχει στην επίσημη Τακτική Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Ελσίνκι από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου. Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη Διάσκεψη είναι ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην πορεία για την ενοποίηση της Ευρώπης, η Διακυβερνητική Διάσκεψη, καθώς και η συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου.

Σε τροχιά ανάπτυξης έχει μπει το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με την έναρξη της δεύτερης εταιρικής του χρήσης, μετά την πρώτη περίοδο προσαρμογής το τελευταίο εννιάμηνο του '96. Με γεωμετρική πρόοδο αυξήθηκε, τους πρώτους μήνες του '97, το ποσοστό των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών που καλύπτει. Παράλληλα, η αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου κατά 500 εκατομμύρια δραχμές εκτιμάται ότι θα καλυφθεί, κατά τουλάχιστον 99%, μόνο από τους παλιούς μετόχους. Οπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με την ευκαιρία της 1ης γενικής τακτικής συνέλευσης των μετόχων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου, Σπύρος Κουνιάκης, "η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, κατά 50%, αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου, με τη λήξη της προθεσμίας άσκησης του δικαιώματος των παλιών μετόχων να καλύψουν και το νέο κεφάλαιο, καθώς σχεδόν όλοι έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον και έχουν δεσμευτεί προφορικά".

Τις θέσεις της για τον κοινωνικό διάλογο οριστικοποίησε η Νέα Δημοκρατία, ενόψει της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στα γραφεία του κόμματος, ο πρόεδρός του Κώστας Καραμανλής προσδιόρισε τις θέσεις της Ν.Δ. στο τρίπτυχο ανεργία, παραγωγικότητα και κοινωνική προστασία.

Την αντίθεσή της και τους φόβους για το σχέδιο συνενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, "Ιωαν.Καποδίστριας" εξέφρασε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Γ.Γ, Αλέκα Παπαρήγα, στο Δήμαρχο Αθηναίων και Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλο, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν. Η κ. Παπαρήγα, υποστήριξε ότι όλα τα θεσμικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ΚΕΔΚΕ θα πρέπει να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να προωθήσει τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στο χώρο της Τ.Α, που προσλήφθηκαν με την μορφή των εκτάκτων.

Την αντίθεσή της στην κατεδάφιση των προσφυγικών σπιτιών της Ανω Πόλης, εκφράζει με επιστολή της, η Ενωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, ζητώντας ταυτόχρονα, τόσο από το υπουργείο Πολιτισμού, όσο και από το ΥΠΕΧΩΔΕ να λάβουν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα και να ενεργοποιηθούν, προκειμένου να σταματήσουν οι κατεδαφίσεις. Στην ανακοίνωσή της, η Ενωση Πολιτών Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει ότι "τα προσφυγικά σπίτια συνιστούν την έκφραση της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και αποτελούν οργανικό τμήμα της πρόσφατης πολιτιστικής μας κληρονομιάς".

Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό για την ουσία της θεατρικής πράξης και όχι απλά μια τυπική ακαδημαϊκή ομιλία, θα είναι η διάλεξη με θέμα " Η δουλειά μου στο θέατρο" που θα δώσει την Κυριακή 8 Ιουνίου ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης Robert Wilson, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97". Στην εκδήλωση ο κ. Wilson θα αναφερθεί στους σταθμούς της καριέρας του μέχρι σήμερα, καθώς και στη γενική του άποψη για το θέατρο, "το χώρο όπου συναντιούνται όλες οι μορφές της τέχνης", όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο ίδιος.

Μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν την "πρώτη κυρία της κιθάρας", την Liona Boyd, θα έχουν οι Θεσσαλονικείς, στις 8 και 9 Ιουνίου, στο θέατρο "Αυλαία", στην πλατεία ΧΑΝΘ. Η L. Boyd θα δώσει δύο ρεσιτάλ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997".

Το διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, για το Κυπριακό, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς. Ο κ. Μπερνς, ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα ανακοινώσει το διορισμό κατά την τακτική συνάντησή του με τους δημοσιογράφους. Υπενθυμίζεται ότι αναμενόταν πως ο διορισμός του πρώην βοηθού υπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, θα ανακοινωνόταν από το Λευκό Οίκο, όμως ο κ. Μπερνς ανέφερε ότι θα τον ανακοινώσει ο ίδιος.

Ο Πρωθυπουργός της εισβολής, Μπουλέντ Ετσεβίτ, μιλώντας στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του σταθμού των κατεχόμενων ''Μπαϊράκ'', για τη φάση που βρίσκεται το Κυπριακό, είπε ότι το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί για τρεις λόγους. Πρώτον, επειδή οι Ελληνοκύπριοι οραματίζονται να επανέλθουν στην προ του 1974 περίοδο. Δεύτερον, επειδή εξοπλίζονται συνεχώς, σε συνεργασία με την Ελλάδα, και ο εξοπλισμός αυτός υποστηρίζεται και από τη Ρωσία, και Τρίτον, επειδή η Ευρώπη άνοιξε τις πύλες της για πλήρη ένταξη των Ελληνοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να τους ενθαρρύνει και να αποφεύγουν τις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Αλβανού προέδρου, Σαλί Μπερίσα, έγινε χθες γύρω στις 7 και 30 το βράδυ, στην πόλη Ρασμπούλι, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης του κυβερνητικού κόμματος. Οπως μετέδωσε η αλβανική κρατική τηλεόραση, η απόπειρα απέτυχε, όταν άντρας της προσωπικής φρουράς του Μπερίσα πετάχτηκε και έπιασε τη βόμβα, αποσοβώντας έτσι τις σοβαρές συνέπειες. Επίσης, η κρατική τηλεόραση ανέφερε πως η βόμβα είχε μεγάλη ακτίνα δράσης. Ο ίδιος Μπερίσα, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση, χαρακτήρισε ειδεχθή την πράξη, με την οποία ο τρομοκράτης επεδίωκε να πάρει δεκάδες ζωές. "Καταδικάζω σκληρά", είπε ο Μπερίσα, "τέτοιες τρομοκρατικές πράξεις και κάνω έκκληση σε όλους τους Αλβανούς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους". Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν δηλώσεις άλλων κομμάτων.

Πρόσωπο ανεπιθύμητο στην ΠΓΔΜ χαρακτήρισε τον Αλβανό πρέσβη στα Σκόπια, Σαμπάν Μουράτι, ο πρόεδρος του "Δημοκρατικού Κόμματος Μακεδονίας", Τόμισλαβ Στογιάνοφσκι. Σε συνέντευξη τύπου, ο Στογιάνοφσκι ζήτησε την απομάκρυνση του Αλβανού διπλωμάτη από τη χώρα. Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές του ηγέτη του "Δημοκρατικού Κόμματος Μακεδονίας", στάθηκαν οι πρόσφατες απόψεις, που εξέφρασε ο Μουράτι, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του κόμματος της αλβανικής μειονότητας PDP. Ο Στογιάνοφσκι άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, λέγοντας πως, με τους χειρισμούς της στα θέματα που αφορούν τη μειονότητα των Αλβανών, έχει ενθαρρύνει το PDP, Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας, το οποίο, όπως είπε, υιοθετεί πλέον τις σκληροπυρηνικές και ακραίες απόψεις του κόμματος PDP-A.

Οικονομική βοήθεια ύψους 550 εκατομμυρίων δολαρίων δόθηκε στη Ρουμανία από την Παγκόσμια Τράπεζα, για πρώτη φορά από τότε που η χώρα έγινε δεκτή στο οικονομικό αυτό σώμα. Τα δύο πρώτα δάνεια - 350 εκατομμύρια για τη δομική προσαρμογή του αγροτικού τομέα και 50 εκατομμύρια δολάρια για κοινωνική προστασία - δίνονται για να ρυθμίσουν την ισορροπία της μισθοδοσίας, ενώ το τρίτο δάνειο - 150 εκατομμύρια δολάρια - θα στοχεύει στην κατάκτηση επενδύσεων για έργα οδοποιΐας.

Το πρόγραμμα της κυβέρνησης Κόστοφ έλαβε την έγκριση και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό γράφει η εφημερίδα "Ντεμοκράτσια" της Σόφιας, η οποία αναφέρεται στην επίσκεψη που πραγματοποιούν στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ και η υπουργός Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχάιλοβα. Η ίδια εφημερίδα, επικαλείται τις δηλώσεις του επιτρόπου για την Εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ο οποίος από τις συνομιλίες του με τον κ.Κόστοφ συμπέρανε ότι η κυβέρνηση των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων" προωθεί με σοβαρότητα τις μεταρρυθμίσεις στη Βουλγαρία. Ακόμη ο κ.Βαν ντεν Μπρουκ πρόσθεσε ότι οι οικονομικοί δείκτες θα είναι αυτοί που θα καθορίσουν την επιτυχή έκβαση των διαβουλεύσεων για την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 5 June 1997 - 6:05:21 UTC