Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-06-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:03 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10.6.1997

Την πρόταση να πραγματοποιείται κάθε χρόνο και άτυπη σύνοδος κορυφης των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, υιοθέτησαν χθές οι υπουργοί Εξωτερικών, στην πρώτη μέρα των εργασιών της συνάντησης, που αναδεικνύεται σε κορυφαίο γεγονός σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα με τη Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών συνεδρίασαν επιχειρηματικοί παράγοντες από το χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τα μεγάλα επιχειρηματικά και οικονομικά θέματα που τέθηκαν στην διαβαλκανική συνάντηση είναι η δημιουργία αγωγού πετρελαίου, που θα περνά από τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια και το Βελιγράδι, η απεμπλοκή του θέματος του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ο αυτοκινητόδρομος Ελσίνκι - Αλεξανδρούπολης και η μεγάλη γέφυρα του Δούναβη.

Η πρόταση για την πραγματοποίηση συνάντησης ηγετών, χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης, συζητείται στη Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της περιοχής και από ορισμένες πλευρές, υπήρξε θετική ανταπόκριση. Αυτό υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, λέγοντας πως συζητούνται και άλλες προτάσεις, όπως η δημιουργία Κέντρου Δημοκρατίας και Πλουραλισμού και η λειτουργία Κέντρου Διευθέτησης Κρίσεων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, μίλησε για σεβασμό των συνόρων και τόνισε ότι αυτό σημαίνει επιβεβαίωση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου που θέτει η Ελλάδα.

Η διάσκεψη ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι με την έκδοση κοινής διακήρυξης, αλλά και τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών με τους επιχειρηματικούς παράγοντες που βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη.Αναμένεται να τονιστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η στενότερη συνεργασία σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο θα φέρει την οικονομική ανάπτυξη στις χώρες εκείνες, που σήμερα αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Κατ΄ιδίαν επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, τον Ρουμάνο υπουργό Εξωτερικών, Αντριάν Σεβερίν και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, είχε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, στο πλαίσιο της διαβαλκανικής Διάσκεψης στη Θεσσαλονίκη για τη συνεργασία των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην ομιλία του ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν θα ήταν πλήρης, χωρίς τη συμμετοχή των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, βασιζόμενη στις ίδιες αρχές που συνέβαλαν στη δημιουργία της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογράμμισε δε, ότι η περιφερειακή συνεργασία ενισχύει και διευκολύνει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της περιοχής και συμβάλλει στις προσπάθειες δημιουργίας ενός διευρυμένου ευρωπαϊκού χώρου.

Το σταθερό προσανατολισμό της χώρας του στην εμπέδωση της συνεργασίας, της καλής γειτονίας, αλλά και το διεθνιστικό προφίλ της ακολουθούμενης από τα Σκόπια εξωτερικής πολιτικής, διακήρυξε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, στην ομιλία του κατά τη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Χαντζίσκι εκτίμησε ότι πρέπει να βρεθεί φόρμουλα λύσης στο πρόβλημα με το όνομα των Σκοπίων, ενώ αναφέρθηκε και στην ενδιάμεση συμφωνία με την Ελλάδα και την ανάγκη παραπέρα βελτίωσης των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με όλες τις γειτονικές χώρες. Μια καλή ευκαιρία για τη συζήτηση και προώθηση θεμάτων συνεργασίας και ασφάλειας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, χαρακτήρισε ο επικεφαλής της αλβανικής αντιπροσωπείας, υφυπουργός Εξωτερικών, Αλμπέρτο Ρακίπι, τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Βαλκανικής. Τις βασικές προτεραιότητες της Βουλγαρίας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, που είναι η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, παρουσίασε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, η οποία τόνισε ότι μόνιμη σταθεροποίηση στα Βαλκάνια μπορεί να επέλθει μόνο μέσω της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης.

Την εκτίμηση ότι η Αλβανία θα εξελιχθεί σύντομα σε δυναμική αγορά, που θα προσφέρει σημαντικές δυνατότητες στους ξένους επενδυτές, διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου των Τιράνων, Luga Gafur. Ο κ.Gafur που συμμετέχει στην επιχειρηματική συνάντηση στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Βαλκάνιων Υπουργών Εξωτερικών, τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι το μέλλον διαγράφεται ευνοϊκό για την αλβανική αγορά, χάρη στη δυναμική επιχειρηματική κοινότητα που έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται στη γειτονική χώρα, αλλά και λόγω των πολιτικών αλλαγών που αναμένονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εξάλλου ο περιφερειακός συντονιστής του τουρκικού Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων, Τουράν Αϊντίν, που συμμετέχει στην επιχειρηματική συνάντηση, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ένταξή της σε αυτή, θα είναι προς όφελος της Ελλάδας, καθώς οι Έλληνες επιχειρηματίες θα εξασφαλίσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα επιτυχίες στη χώρα του.

Η πολιτική της κυβέρνησης έχει στόχο την ισχυροποίηση της παρουσίας της χώρας μας στην Ευρώπη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος τόνισε ότι αυτή η πρωτοποριακή, όπως την χαρακτήρισε, πολιτική φαίνεται να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ερωτηθείς για την πρόταση του Νίκου Κωνσταντόπουλου, για δημόσιο διάλογο πάνω σε κοινωνικά ζητήματα, ο υπουργός Τύπου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση απέδειξε, με την προώθηση του κοινωνικού διαλόγου, ότι είναι υπέρ του. Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα επαναδιατυπώσει τις θέσεις της μετά την αποσαφήνιση της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται με τις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη και τον διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στην Κύπρο.

Την ίδρυση νέων σχολών και τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται οι σχολές Επιστημών και Διοίκησης, Θετικών Επιστημών, Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών, Επιστήμης της Θάλασσας, Ναυτιλίας και Πληροφοριακών Συστημάτων. Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στο υπουργείο Παιδείας, Αντώνης Μάζαρης, ζήτησε συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου και προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει εξέλιξη, οι υπάλληλοι θα προχωρήσουν σε απεργία την περίοδο των Γενικών Εξετάσεων. Αίτημά τους, είναι η χορήγηση του ειδικού επιδόματος εξετάσεων που καταργήθηκε με το νέο μισθολόγιο. Ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, σημείωσε ότι έχει αποδεχτεί το αίτημα των εργαζομένων, τους παραπέμπει δε στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όμως διατυπώνει αντιρρήσεις ως προς το ύψος του επιδόματος και το ποιοί εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα σε αυτό.

Σε συμβολικές καταλήψεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ προχωρούν σήμερα για δύο και έξι ώρες αντίστοιχα οι διοικητικοί υπάλληλοι , διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους.

Δεν επικυρώθηκε τελικά απο το κοινοβούλιο η Συνθήκη του Σενγκεν γιατί, εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία. Εξω απο την Βουλή είχαν συγκεντρωθεί μέλη παραεκκλησιαστικών οργανώσεων , που διαμαρτύρονταν για τη συνθήκη και ζητούσαν την καταψήφισή της απο τους βουλευτές. Αργά το βράδυ δημιουργήθηκαν επεισόδια, που δεν πήραν όμως έκταση.

Στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, αλλά η αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα δάση. Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι με το νομοσχέδιο επιδιώκονται οι στόχοι της διαμόρφωσης συγκεκριμένης περιβαλλοντικής δασικής πολιτικής, του επαναπροσδιορισμού της πολιτικής για τους βοσκοτόπους και η συζήτηση για την παραχώρηση εκτάσεων σε αγρότες προς καλλιέργεια. Κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο αυτό άσκησαν η Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι είναι η τρίτη φορά που η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για την ανατροπή του νομικού πλαισίου προστασίας των δασών. Απευθύνει δε έκκληση στην κυβέρνηση να εγκαταλείψει τους πειραματισμούς. Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι "με το νομοσχέδιο, στο όνομα της αντιμετώπισης κάποιων υπαρκτών προβλημάτων, ανοίγει το πεδίο περαιτέρω καταστροφής του δασικού πλούτου της χώρας". Προσθέτει δε ότι νομιμοποιούνται οι μεγαλοκαταπατητές και οι οικοπεδοφάγοι και ευνοούνται νέες παρανομίες.

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, πραγματοποιεί από χθες, ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου στον γεωργικό τομέα. Τα αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα εφαρμογή της συμφωνίας συνεργασίας, καθώς και ο καθορισμός νέων δραστηριοτήτων και στόχων των δύο υπουργείων, αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης, που είχε με τον υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κ. Πετρίδη, καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου. Ο κ. Γερανίδης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

Την ικανοποίηση τους για την συμφωνία αγοράς του 49% των μετοχών του Οργανισμού Τελεπικοινωνιών Σερβίας (PPT) από τον ΟΤΕ και την ιταλική SΤΕΤ εξέφρασαν οι τρεις πλευρές που συμμετείχαν στην υπογραφή της. Ο Πρόεδρος του ΟΤΕ, Δημήτρης Παπούλιας, ανέφερε ότι για τον ΟΤΕ η συμφωνία αυτή αποτελεί μία μεγάλη επένδυση στο εξωτερικό, η οποία εντάσσεται στα σχέδια του Οργανισμού για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στα Βαλκάνια και στις πρώην ανατολικές χώρες. Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας, Μίρκο Μαριάνοβιτς, ανέφερε ότι η επένδυση του ΟΤΕ και της SΤΕΤ είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις σήμερα στα Βαλκάνια, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Σερβίας, Αλεκσα Γιόκιτς, τόνισε ότι πρόκειται για στρατηγική επένδυση, η οποία υπεγράφη με όρους ευνοϊκούς για την Σερβία. Τις τρεις αντιπροσωπείες, σερβική, ελληνική και ιταλική, δέχθηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας και ο Πρόεδρος της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται η Υπουργός Αιγαίου, Ελισάβετ Παπαζώη, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στις Η.Π.Α., μετά από πρόσκληση της Oμοσπονδίας Νησιών Αιγαίου Αμερικής και Καναδά, για το χρονικό διάστημα από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου 1997. Σκοπός της επίσκεψης είναι η γνωριμία και η ανταλλαγή απόψεων με την Oμογένεια, όπως και η συνάντηση της με ομογενείς και Αμερικανούς επιχειρηματίες. Στη Νέα Υόρκη, η κ. Παπαζώη παραβρέθηκε το Σαββατοκύριακο σε πανομογενειακή συνάντηση στο Χιώτικο Σπίτι, ενώ σήμερα συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Σπυρίδωνα. Στην Oυάσιγκτον θα έχει επαφές με τους ομογενείς πολιτικούς, κ. Βιλιράκη και κ. Σαρμπάνη, όπως και με την βουλευτή, Κάρολιν Μαλόνι.

Kατά 10% έως 20%, ανάλογα με την περιοχή, θα αυξηθούν τα κίνητρα που ισχύουν σήμερα για τη μετατροπή παραδοσιακών κτισμάτων σε τουριστικά καταλύματα ή σε κτίρια που θα χρησιμοποιηθούν για πολιτιστικούς σκοπούς. Η ενθάρρυνση επενδύσεων αυτού του είδους και η τουριστική αξιοποίηση των παραδοσιακών οικημάτων που βρίσκονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, αποτελούν το στόχο της ρύθμισης αυτής, που προβλέπεται από τον νόμο "περί διοίκησης, οργάνωσης, στελέχωσης της περιφέρειας και ρύθμισης θεμάτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση". Η ρύθμιση αυτή στηρίχτηκε σε πρόταση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, που έγινε προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί όσον αφορά τις επενδύσεις μετατροπής παραδοσιακών κτιρίων σε ξενώνες ή ξενοδοχεία.

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία έχει μπει σε κλίμα εκλογών, εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ορθού Δρόμου, Μεχμέτ Γκιολχάν, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να ρίξουν την κυβέρνηση δημιουργούν ένταση στην κοινωνία. Σύμφωνα με τον κ. Γκιολχάν, η παρούσα κυβέρνηση ολοκλήρωσε την πορεία της και διέρχεται τις τελευταίες ημέρες της, ενώ η μόνη λύση είναι οι εκλογές. Ο Τούρκος πολιτικός τόνισε ότι δεν είναι εύκολο να γίνουν για δεύτερη φορά εκλογές σε διάστημα ενάμισι χρόνου, αλλά πρόσθεσε ότι ο ορθότερος δρόμος μπροστά στις εξελίξεις είναι η προσφυγή στη διαιτησία του λαού.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 10 June 1997 - 6:05:21 UTC