Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-06-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 07:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11.6.1997

Εκκληση σε όλους να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να μη χαθεί αυτή η ευκαιρία για τη χώρα, έκανε από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Μιλώντας στην προ-ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τον κοινωνικό διάλογο που έγινε με πρωτοβουλία του ΣΥΝ, ο πρωθυπουργός επισήμανε τα 5 κριτήρια του κοινωνικού διαλόγου που προτείνει η κυβέρνηση και που είναι : - Βιωσιμότητα των Ταμείων, - αντιμετώπιση των ανισοτήτων στη βάση της ανταποδοτικότητας του χρόνου ασφάλισης και της κοινωνικής αλληλεγγύης, - προστασία των συντάξεων από τον πληθωρισμό, - εξασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης και, - σεβασμός ωρίμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προωθεί τον κοινωνικό διάλογο για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες και να κάνει συμμέτοχους του πολίτες και το συνδικαλιστικό κίνημα στις δικές της λαθεμένες επιλογές.Τόνισε πώς η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ του κοινωνικού διαλόγου, όταν βέβαα αυτός γίνεται με συγκεκριμένους όρους.

Πέντε ποσοστιαίες μονάδες μπροστά απο το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία. Αυτό έδειξε γκάλοπ που διενήργησε η εταιρία ΜRB και δημοσιοποιήθηκε χθές το βράδυ.Και σε δημοτικότητα όμως, ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με τέσσερις μονάδες του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.Ακόμη, πρέπει να τονιστεί, ότι οι μισοί Ελληνες θέλουν το διάλογο με την Τουρκία και οι άλλοι όχι.Ιδιαίτερη εντύπωση πάντως προκάλει το γεγονός ότι αυτξήθηκαν οι θετικές γνώμες των πολιτών για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας προς τους λαούς των βαλκανικών χωρών, στέλνει η Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που έληξε χθες στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, παρουσιάζοντας μαζί με τους ομολόγους του, τη Διακήρυξη της Διάσκεψης. Το μέλλον των βαλκανικών χωρών βρίσκεται στην ειρήνη, τη δημοκρατία και τη δημοκρατική συμβίωση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, επεσήμανε ο κ. Πάγκαλος, σημειώνοντας ότι στη διάρκεια της Διάσκεψης συζητήθηκαν προτάσεις για την αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών, τη διασυνοριακή συνεργασία, την προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και του εμπορίου των ναρκωτικών.

Ολες οι προσπάθειες που καταβάλλονται για τη συνεργασία στα Βαλκάνια θα έχουν θετική επίδραση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας δήλωσε ο Τούρκος αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Αλί Τουιγκάν αναφερόμενος στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. "Μου δημιουργήθηκαν θετικές εντυπώσεις από τη διάσκεψη. Αν διαβάσετε προσεκτικά τη διακήρυξη θα δείτε πολλά θετικά στοιχεία. Οι ενδιαφερόμενες χώρες εξέφρασαν τις απόψεις τους και κατέληξαν ομόφωνα στο κείμενο της διακήρυξης" πρόσθεσε ο κ Τουιγκάν. Ο Τούρκος διπλωμάτης πρόσθεσε ότι το κείμενο της διακήρυξης αξιολογείται από την πλευρά του ως ένα περιεκτικό σχέδιο δράσης. "Στο πλαίσιο της σημασίας που δίνουμε στη βαλκανική συνεργασία θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση αυτών που διακηρύσσονται" τόνισε.

Στη συμφωνία να θεσμοθετηθεί η λειτουργία του Διαβαλκανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιείται παράλληλα και στην ίδια χώρα με την ετήσια διάσκεψη των Βαλκάνιων υπουργών Εξωτερικών, κατέληξαν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τη λήξη της διήμερης συνάντησής τους στη Θεσσαλονίκη. Η δεύτερη ημέρα αναλώθηκε στην παρουσίαση χρημματοδοτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για της χώρες της Νοτοανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Παναγιώτης Γεννηματάς, ανακοίνωσε τη μελλοντική λειτουργία δύο νέων χρηματοδοτικών μηχανισμών, που σήμερα βρίσκονται υπό μελέτη.

Κανένας νέος φόρος δεν πρόκειται να επιβληθεί μέσα στο 1997, ούτε άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών θα γίνουν. Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ενώ προέβλεψε ότι θα υπάρξει υστέρηση εσόδων περίπου 150 δισ. δρχ. Ωστόσο ο κ. Δρυς χαρακτήρισε ικανοποιητική την είσπραξη εσόδων, αφού, όπως είπε, με βάση τα προσωρινά στοιχεία του πρώτου πεντάμηνου του '97, τα πρώτα έσοδα φτάνουν στα 3.180. 958 εκ. δρχ παρουσιάζοντας αύξηση ποσοστού 11,8% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη μυστικότητα η μεταφορά στη Θεσσαλονίκη, των κειμηλίων της Μοναστικής Αθωνικής Πολιτείας, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος, προσδιόρισε ότι τα 600 κειμήλια έχουν ήδη μεταφερθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, ενώ η μεταφορά των 700 αντικειμένων του καθημερινού και λειτουργικού βίου ολοκληρώνεται.

Αναστάτωση προκάλεσε στη Λάρισα,αλλά και σ΄ολόκληρο τον θεσσαλικό κάμπο η εμφάνιση χιλιάδων αρουραίων. Τα τρωκτικά ,που είναι χιλιάδες, καταστρέφουν την παραγωγή με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση οι παραγωγοί. Απο τις αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνονται όλα μέτρα για την αντιμετώπιση των αρουραίων και την προστασία της παραγωγής.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της κινεζικής οργάνωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, Deng Pufang, είχε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, όπου υπογραμμίστηκε ότι στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. "Μια δημοκρατική Πολιτεία, έχει χρέος να εξασφαλίζει τα μέσα, ώστε η ζωή όλων των πολιτών να είναι αρμονική", τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, σημειώνοντας ταυτόχρονα την αξιοποίηση των ικανοτήτων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, κυρίως για την επαγγελματική τους κατάρτιση, που τους εξασφαλίζει την πλήρη ένταξή τους στην κοινωνία.

Τη διακήρυξη δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού, για το έργο "Κατασκευή Δυτικής Εισόδου Θεσσαλονίκης", προϋπολογισμού 4 δισ. δραχμών, υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Σοφιανός. Το έργο, εκτείνεται από την οδό Δάφνης μέχρι το Δικαστικό Μέγαρο και περιλαμβάνει τη δαπάνη για την ανακατασκευή ενός ρυμοτομούμενου κτιρίου του ΟΣΕ και ενός γυμναστηρίου του 64ου δημοτικού σχολείου, καθώς και τη διευθέτηση της αποχέτευσης της ευρύτερης περιοχής.

Στην υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου απονέμεται φέτος το διεθνές βραβείο ''Fontane Di Roma'', μετά από εισήγηση της Ομοσπονδίας UNESCO Δωδεκανήσου, η οποία έγινε αποδεκτή από την εικοσαμελή επιτροπή του βραβείου. Το Διεθνές Βραβείο ''Fontane Di Roma'', που τελεί υπό την αιγίδα της Νομαρχίας της Ρώμης, του Δήμου Ρώμης, της Ενωσης Δημοσιογράφων της ιταλικής πρωτεύουσας και πολλών άλλων κρατικών φορέων, απονέμεται φέτος για 19η χρονιά, σε προσωπικότητες απ'όλον τον κόσμο, από το χώρο της πολιτικής, της διπλωματίας, των επιστημών, των γραμμάτων και των επιχειρήσεων, που έχουν διακριθεί διεθνώς στους τομείς τους.

Με τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, άρχισε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε την απόσυρση του, ενώ τάχθηκε υπέρ ενός νομοθετήματος, που θα συγκεντρώνει την ευρύτερη κοινή αποδοχή και θα βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

Σοβαρές ελλείψεις, σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και οργάνωσης στις υπηρεσίες Επιθεώρησης Εργασίας της πόλης διαπίστωσε ο νέος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Ο κ. Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια της χθεσινης του συνάντησης με τους διευθυντές όλων των Επιθεωρήσεων Εργασίας, έκανε λόγο για φαινόμενα εγκατάλειψης και πληθώρα προβλημάτων στη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών.

Σε φυλάκιση τριών ετών ο καθένας καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, για παράνομη συνταγογραφία φαρμάκων, γιατρός του ΙΚΑ μαζί με έναν φαρμακοποιό. Η παθολόγος Αναστασία Κεσίση, από τον Ιανουάριο του 1990 και για έναν περίπου χρόνο - την περίοδο που υπηρετούσε στο ΙΚΑ Ηλιούπολης στη Θεσσαλονίκη - φέρεται ότι πλαστογράφησε συνολικά 144 συνταγές με ονόματα ασφαλισμένων στο ΙΚΑ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η γιατρός παρέδιδε τις συνταγές στον φαρμακοποιό Δημήτρη Σταμπούλη, ο οποίος εισέπραττε για λογαριασμό της γιατρού χρηματικά ποσά από τα ταμεία του ΙΚΑ, χωρίς οι ασφαλισμένοι να το γνωρίζουν.

Τετράωρη συνάντηση είχαν χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Οι συνομιλίες έγιναν επί του ιδιωτικού σκάφους του Προέδρου Κληρίδη ''Καίτη ΙΙ'', στα ανοιχτά του κόλπου της Λάρνακας και στη θαλάσσια περιοχή του δημοσιογραφικού χωριού στα Περβόλια.

''Ο διορισμός του κ. Χόλμπρουκ, δε θα μπορούσε να γίνει σε καλύτερη στιγμή, δεδομένων των σχεδίων για συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 9 Ιουλίου, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ρ. Ντενκτάς''. Αυτό αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, με ανακοίνωσή του, στην οποία χαιρετίζει το διορισμό του κ. Χόλμπρουκ, ως νέου Ειδικού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Την άμεση σύγκλιση της ολομέλειας της αλβανικής Βουλής, απαιτούν τα μικρά κόμματα, προκειμένου να ασχοληθεί με το θέμα, που προέκυψε μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για κατάργηση των παραγράφων α και β του άρθρου 4 του εκλογικού νόμου. Την επαναδιατύπωση αυτής της θέσης, έκαναν σήμερα τα κόμματα της στρογγυλής τραπέζης, από τα οποία προέκυψε η κυβέρνηση Φίνο, κατά τη διάρκεια συνάντησης τους, στα Τίρανα, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του αρχηγού της ΕΑΔ, Βασίλη Μέλου. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, τα κόμματα που ξεπερνούσαν το πλαφόν του 2% μοιράζονταν μεταξύ τους 30 από τις 40 έδρες, που προβλέπονταν για τη δεύτερη κατανομή. Η κατάργηση έγινε μετά από σχετική προσφυγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της κυβέρνησης, που θεώρησαν αυτό το άρθρο αντισυνταγματικό. Tα μικρά κόμματα, που αντιδρούν στη σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, απειλούν ότι θα αποσύρουν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση και θα μποϊκοτάρουν τις εκλογές της 29ης Ιουνίου.

Αγνωστοι, λήστεψαν και δολοφόνησαν εν ψυχρώ, τέσσερα άτομα, στο χωριό Γράψη, στο 12ο χιλιόμετρο του δρόμου Κακκαβιάς - Αργυροκάστρου, μπροστά στα μάτια των κατοίκων του χωριού. Οι άγνωστοι πλησίασαν το αυτοκίνητο, όπου επέβαιναν τα πέντε άτομα και αφού τους σκότωσαν τράπηκαν σε φυγή. Οι τρεις πέθαναν ακαριαία, ενώ ο τέταρτος διεκομίσθη στο νοσοκομείο του Αργυροκάστρου, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Ο πέμπτος, σοβαρά τραυματισμένος διεκομίσθη στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν η κατάσταση του παραμένει κρίσιμη ή αν έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Η κυβέρνηση της Σερβίας, σε συνεδρίασή της, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Μίρκο Μαριάνοβιτς, ενέκρινε τη συμφωνία για την αγορά του 49% των μετοχών του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Σερβίας (ΡΤΤ), από τον ΟΤΕ και την ιταλική STET. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πληροφοριών της Σερβίας, σχετικά με την συνεδρίαση, αναφέρεται ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί σημαντική στρατηγική επένδυση και είναι η πρώτη σε μέγεθος στη Σερβία. Ταυτόχρονα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η επένδυση αυτή είναι και η μεγαλύτερη σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων" υπό τον Ιβάν Κόστοφ, εξετάζει το ενδεχόμενο να αρχίσουν διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση σχεδόν όλων των επιχειρήσεων στη Βουλγαρία, με εξαίρεση μόνο κάποιων επιχειρήσεων στους τομείς της πολεμικής βιομηχανίας, των μεταφορών και της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θα παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο. Αυτό δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Στογιάν Τοντορόφ, υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων της Βουλγαρίας, ο οποίος έλαβε μέρος στη συνάντηση επιχειρηματιών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 11 June 1997 - 6:40:16 UTC